Szoboszlai debütált a PL-ben, a Liverpool ikszelt a Chelsea-vel

Vágólapra másolva!
2023.08.13. 17:12
null
Szoboszlai Dominik a kezdőben kapott lehetőséget a Chelsea ellen (Fotó: Getty Images)
A Liverpool 1–1-es döntetlent játszott a Chelsea-vel idegenben az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 1. fordulójának vasárnapi játéknapján. Szoboszlai Dominik kezdett, s végig pályán volt a vendégeknél.

 

ANGOL PREMIER LEAGUE
1. FORDULÓ

CHELSEA–LIVERPOOL 1–1(1–1)
London,
Stamford Bridge, 40 096 néző.Vezette: A. Taylor
Chelsea:
R. Sánchez – R. James (Gusto, 76.), Thiago Silva, Disasi, Colwill, Chilwell (Ugochukwu, 90.) – Enzo, Chukwuemeka (Maatsen, 81.), Gallagher – Sterling (Mudrik, 81.), Jackson.Vezetőedző:Mauricio Pochettino
Liverpool:
Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson – Mac Allister – Szoboszlai, Gakpo (C. Jones, 66.) – M. Szalah (Elliott, 76.), Jota (Núnez, 66.), L. Díaz (Doak, 76.).Vezetőedző:Jürgen Klopp
Gólszerző: Disasi (37.), ill. L. Díaz (18.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Egy okos passz Mohamed Szalahnak – ez volt az első érdemi labdaérintése Szoboszlai Dominiknak. A 22 éves magyar futballista vasárnap délután Londonban, a Chelsea otthonában Premier League-játékos lett, miután Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője a kezdőcsapatba jelölte már az első fordulóban. A középpályás a fedezetsor jobb oldalán kapott szerepet, mellette-mögötte a világbajnok argentin Alexis Mac Allister játszott, a túloldalon a holland Cody Gakpo, a magyar előtt Mohamed Szalah várta a labdát – Diogo Jota és Luis Díaz alkotta az egyiptomival a csatársort.

A Liverpool kezdett élénkebben, és az első, valódi futballistavillanás Szoboszlai Dominiké volt: bátran megindult, bevitte a labdát három londoni kék mezes közé, túl is jutott rajtuk, befelé cselezett, de amikor ballal megcélozhatta volna a kaput, a mellette érkező Diogo Jota elrúgta előle a labdát – az égbe. Ennél biztosan jobb lett volna, ha a portugál hagyja a magyart befejezni az akciót. A tizedik percben a hazaiak világbajnoka, Enzo Fernández került helyzetbe, de nem tudott lőni, az ellentámadás végén Mohamed Szalah a lécet találta el, majd a játék képének megfelelően a vendégek megszerezték a vezetést. Szoboszlai Dominik okosan és pontosan visszafelé, Alexis Mac Allister lábára tette a labdát, ezzel át is játszotta a házigazda letámadását, az argentin egyből Mohamed Szalah felé passzolt, ő pedig ragyogóan adott középre, ahol Luis Díaz érkezett, és máris vezetett a Liverpool (0–1). Lendületben maradt a vendégegyüttes, az egyiptomi támadó is a hálóba lőtt – hosszas VAR-vizsgálat után kiderült, a mintaszerű akció mit sem ér, Szalah néhány centiméteres lesen kapta a labdát.

Az addig láthatatlan Chelsea szögletet követően egyenlített. A magyar játékos próbált menteni, kifejelte a labdát, de Ben Chilwellhez, aki azonnal a kapu elé fejelte, Axel Disasi pedig közelről a sarokba tuszkolta – 1–1. A francia bekk az előző idényben a Monaco játékosaként mindkét, Ferencváros elleni El-csoportmeccset végigjátszotta. Néhány pillanattal később Chilwell a kapuba lőtt, de a VAR megint méregetett, vonalazott, les miatt most is érvénytelenített. A félidőt kimondottan okos átlépős csellel zárta a magyar válogatott csapatkapitánya.

A szünet után megint a VAR volt a főszereplő: Szoboszlai parádésan adta be a labdát szögletből, Luis Díaz fejese után Nicolas Jackson kezét érintette a labda, de a budapesti Európa-liga-döntőt követően a Liszt Ferenc reptéren a Roma-szurkolók által szidalmazott Anthony Taylor nem ítélt tizenegyest. Aztán a játékvezető feltartotta a magyar játékost, aki maradhatott a pályán, pedig Jürgen Klopp cserélt, sőt, Szalah is a kispadon találta magát: az egyiptomi látványosan dühöngött. A magyar játékos egy sorral feljebb, a bal oldalra került át, majd amikor agresszívan labdát szerzett, de ellene ítéltek szabadrúgást, Klopp a földre vetette magát. Aztán lövésre biztatta Szoboszlait nagyjából minden magyar és liverpooli drukker, de ő 22 méterre a kaputól passzolni akart – némi bátorság hiányzott, mert az ő rúgótechnikájával ez nagy helyzet volt.

És vége, 1–1, Szoboszlai Dominik végig pályán volt.

Folytatása következik.

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

90+4. perc: Kontrával ment el a Chelsea, Mudrik el is húzta Alisson mellett, de kisodródott az ukrán, nincs gól!

90+3. perc: NÚNEZ... Elképesztő lövés volt az Uruguayitól, Sánchez beleért, szöglet!

Öt perc a ráadás.

90. perc: Ugochukwu jött be Chilwell helyére

89. perc: Van Dijk is kapott egy lapot.

88. perc: Núnez kerülhetett volna ziccerbe, de Sánchez előbb elérte a labdát.

85. perc: Szoboszlai kényszerítőzött volna Núnezzel, de beleléptek a passzába.

81. perc: Chukwuemeka és Sterling jön le, Maatsen és Mudrik be.

76. perc: Gusto jön be a vélhetően sérült Reece James csapatkapitány helyére a Chelsea-nél, a Liverpoolnál Szalah és Díaz jött le, Elliott és Ben Doak be.

72. perc: Jackson indult el a kontrával, lövésig is eljutott, de Alisson védett.

Szoboszlai Anthony Taylor játékvezető akadályozta (Fotó: Getty Images)
Szoboszlai Anthony Taylor játékvezető akadályozta (Fotó: Getty Images)

 

68. perc: Alexander-Arnold is kapott egy sárgát, nem végezte el időben a bedobást.

66. perc: Gakpo helyett Curtis Jones, Jota helyett Núnez a pályán.

65. perc: Egy szöglet után Silva készített le egy labdát lövésre Colwillnak, ő lőtt, de elakadt a blokkban.

59. perc: A Chelsea most megtartja a labdát, a Liverpool pedig nem támad le olyan intenzíven, mint korábban.

55. perc: Most a túloldalon Chilwell lőtt, Alisson védett, Alexander-Arnold tisztázott.

54. perc: Szoboszlai ezúttal lövéssel próbálkozott volna, de Gallagher odaért.

53. perc: KIS HÍJÁN GÓL! Szoboszlai zseniálisan lőtt be egy szögletet, Díaz fejelte rá azt a kapura, de Jackson kezében elakadt a labda, büntető azonban nincs.

52. perc: Jota beadása jónak tűnt, de Sánchez lehúzta azt.

49. perc: Micsoda lövés volt! Van Dijk maradt fent a szöglet után, a tizenhatoson kívülről tekert, nem is tévedt sokat, de mellé!

47. perc: Szoboszlai szerzett labdát, Díaznak továbbított, az ő lövése azonban nem volt elég jó.

Szoboszlai Dominik maradt a pályán, nem volt csere.

FOLYTATÓDIK A MECCS!

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

45+5. perc: Jotát ápolni kellett, le is ment, de csere nem lesz – egyelőre.

45+2. perc: Sterling beadását kapásból oldotta volna meg Chilwell, de könnyen összegyűjtötte a labdát Alisson.

Nem kevés, hat perc a ráadás, de a két gól és a két videózás után ez érthető az új szabályok értelmében.

44. perc: Sterling és James újra összejátszott a jobb oldalon, utóbbi Jacksonnal centerezett, ő azonban közelről fölé lőtt.

41. perc: a túloldalon már Szalah lőtt, de Sánchez védett.

40. perc: EZ SEM GÓL, AZ ELVETT TALÁLATOK TEKINTETÉBEN IS 1–1!

De a VAR még itt is közbeszólhat. A találatot mindenesetre Chilwell jegyezheti.

39. PERC: GÓÓÓL! MÁR A CHELSEA VEZET!

Egy beadás után Szoboszlai kifejelte ugyan a labdát, de a Chelsea-nél maradt, Chilwell fejjel tette a kapu elé Disasinak, ő pedig közelről bekotorta a labdát.

37. perc: GÓÓÓL! EGYENLÍT A CHELSEA!

36. perc: Sterling vitte végig a labdát az alapvonal mellett, majd beadta a labdát, de Alexander-Arnold szögletre tisztázott.

35. perc: Az elmúlt időszakban sokkal többet birtokolták a labdát a vendégek, de pont igyekszik megtartani a labdát a Chelsea, amely továbbra is a jobb oldalt és az onnan érkező beadásokat erőlteti.

32. perc: Jota és Enzo Fernández is kapott egy lapot.

31. perc: NINCS GÓL, LESEN VOLT SZALAH!

Hacsak... nézi a videobíró, lehet, hogy lesen volt Szalah.

29. perc: GÓÓÓL! MÁR KETTŐ KÖZTE, SZALAH TALÁLT BE!

26. perc: Újabb gyors liverpooli támadás végén Szalah maradt egyedül a jobb oldalon, lőtt is a hosszú irányába, de Thiago Silva blokkolt.

24. perc: Nicolas Jackson került ismét helyzetbe, de a kapu elé érve mellé lőtt.

22. perc: Chukwuemekát borította fel Szoboszlai, de lap nem járt érte.

Szoboszlai Domink a támadás elejét segítette, Mohamed Szalah gólpasszt adott, Luis Díaz betalált (Fotó: Getty Images)
Szoboszlai Domink a támadás elejét segítette, Mohamed Szalah gólpasszt adott, Luis Díaz betalált (Fotó: Getty Images)

 

Alisson elcsúszva passzolta fel a labdát Szoboszlainak, aki Mac Allisterhez játszotta azt vissza, az argentin Szalahnak adott egy hatalmas labdát, az egyiptomi pedig a hosszú oldalon érkező Luis Díaznak centerezett, aki higgadtan fejezte be az akciót. 0–1!

18. perc: GÓÓÓL, VEZET A LIVERPOOL!

16. perc: James és Sterling játszott össze, előbbi középre centerezett Jacksonnak, ő azonban csak belepöckölni tudott, Alisson védett.

12. perc: Rögtön az ellentámadás végén Szalah lőhetett jobbal, a tizenhatoson kívülről, hatalmas felsőkapufa lett a vége.

11. perc: Sterling nagyszerű passza után Enzo Fernández lőtt jó pozícióból, de Konaté blokkolt.

9. perc: A Chelsea továbbra sem igazán tud mit kezdeni a liverpooli letámadással, aktívabb Klopp csapata.

6. perc: Szoboszlai szenzációs szólóval iramodott meg, beért a tizenhatoson belülre, de Jota lőtt helyette, jócskán mellé.

4. perc: Chukwuemeka szabálytalan Konatéval szemben, meg is van a meccs első sárga lapja.

3. perc: Szalah iramodott volna meg, de Gallagher szerelte.

1. perc: A Liverpool rögtön magasan támad le, labdát is szerzett, a támadás végén pedig Jota fejelt mellé. Szoboszlai is túl van első labdaérintésein.

ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Már a kezdőkörben a csapatok, 1 perc a kezdésig!

A játékosok már jönnek ki a játékoskijáróból, köztük Szoboszlai Dominikkal.

Hamarosan kezdés...

ELŐZMÉNYEK

Jön, jön, jön! Szoboszlai Dominik bemutatkozik a Liverpoolban, tétmeccsen is! A 70 millió euróért szerződtetett magyar válogatott középpályás a felkészülési meccsek alatt is rendszeres tagja volt Jürgen Kopp kezdőcsapatának, s ez a Chelsea elleni Premier League-nyitányon sincs másként. Szoboszlai a felkészülés során 90 százalék fölött passzolt, 90 százalék fölötti sikerességgel juttatta el a labdákat a támadóharmadba, s egy gólpasszt is kiosztott, így mondhatjuk, hogy jól akklitamizálódott. Most itt a lehetőség, hogy a PL-ben bizonyítson!

Ami csapatát, a Liverpoolt illeti, a klub továbbra is dolgozik egy harmadik (Szoboszlai mellett Alexis Mac Allister érkezett) középpályás szerződtetésén, aki hatos poszton lehetne kezdő. Fabinho és Jordan Henderson távozott a klubtól, a többiek pedig nem mélyen játszva jeleskednek, így a Chelsea elleni kezdő is eléggé támadóra sikeredett.

Ami a Chelsea-t illeti, a múlt átigazolási időszakban 600 millió fontot költő londoniak ezen a nyáron igyekeztek kiüríteni a keretet, s ez sikerült is – távozott többek közt Mason Mount, Kai Havertz, Kalidou Koulibaly vagy éppen Mateo Kovacic. Érkezett Christopher Nkunku a Lipcsétől (ám sérülés miatt decemberig aligha lesz bevethető), Nicolas Jackson a Villarrealtól, Axel Disasi a Monacótól, Robert Sánchez a Brightontól, Lesley Ugochukwu a Rennes-től és Ángelo a Santostól, míg Levi Colwill visszatért kölcsönből.

A két klub nem csak az első PL-fordulóban, a transzferpiacon is összecsap egymással, hiszen a Brighton-középpályás Moises Caicedo szerződtetéséért folyó verseny hatalmas. Amit tudunk: a játékos megegyezett a Chelsea-vel már májusban, de a Brighton sokáig elutasította a londoniak 60-70-80 millió fontos ajánlatait, majd jött a Liverpool a múlt héten, amely 100 millió font feletti összeget ajánlott. A Brighton erre rábólintott, ezt a Liverpool menedzsere, Jürgen Klopp is elismerte, de Caicedo állítólag a Chelsea-hez akar szerződni, így még mindig nem került pont az ügy végére.

A Liverpool másik célpontja a Southampton 18 éves középpályása, Romeo Lavia, akiért 60 millió eurót kérnek, ám érte is bejelentkezett már a Chelsea...


A FORDULÓ KORÁBBI EREDMÉNYEI

ANGOL PREMIER LEAGUE
1. FORDULÓ

Burnley–Manchester City 0–3 (Haaland 4., 36., Rodri 76.)
Kiállítva: Zaruri (90+4., Burnley)

AFC Bournemouth–West Ham United 1–1(Solanke 82., ill. Bowen 51.)
Brighton & Hove Albion–Luton Town 4–1(March 36., Joao Pedro 71. – 11-esből, Adingra 85., E. Ferguson 90+5., ill. C. Morris 81. – 11-esből)
Everton–Fulham 0–1(De Cordova-Reid 73.)
Sheffield United–Crystal Palace 0–1(Édouard 49.)

Arsenal–Nottingham Forest 2–1
(Nketiah 26., Saka 32., ill. Awoniyi 82.)
Newcastle United–Aston Villa 5–1 (Tonali 6., Isak 16., 58., C. Wilson 77., Barnes 90+1., ill. M. Diaby 11.)

ÜDVÖZÖLJÜK OLVASÓINKAT A CHELSEA–LIVERPOOL PREMIER LEAGUE-MÉRKŐZÉS ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik