L. M.
2022.11.23 11:02 Frissítve: 2022.11.23 11:51

MU: a tulajdonosok új lehetőségek után néznek, vizsgálják a klub eladását

A Sky Sports értesülései szerint a Manchester United tulajdonosai a közeljövőben bejelenthetik a klub eladását. A szurkolók által nem kedvelt Glazer család kedd este megerősítette a híreket, új befektetési lehetőségeken gondolkoznak és nem zárják ki az eladást sem. 

A szurkolók tüntetnek a Glazer család ellen az Old Trafford előtt 2021-ben (Fotó: Getty Images)

 

Megválna a Manchester Unitedtől a Glazer család. A hírről a Sky Sports és a The Athletic is beszámolt, később a klub tulajdonosai is megerősítették, hogy új befektetési lehetőségek után néznek és fontolgatják az eladást is.

Glazerék 2005-ben vették meg az angol klubot, amely az elmúlt években folyamatosan hanyatlott (legutóbb 2013-ban nyertek Premier League-et, legutóbbi trófeájukat pedig 2017-ben szerezték – a szerk.), a tulajdonosok többször a szurkolók ellenségeivé váltak. 2021 májusában a „vörös ördögök” Liverpool elleni találkozóját el kellett halasztani a drukkerek tüntetései miatt. 

A hírek szerint a család egy tanácsadó céget kért fel, a lehetőségek megvizsgálására, ez a cég pedig nem más, mint a Raine Group, amely korábban a Chelsea értékesítésében is segédkezett. A londoni klubot májusban vásárolta meg a Todd Boehly, Mark Walter, Hansjörg Wyss és a Clearlake Capital cégcsoport által alkotott csoport, miután a korábbi tulajdonos, Roman Abramovics az orosz–ukrán háború kitörését követően eladta azt. 

A Manchester United esetében a Glazer család a tulajdonosi jogok 97 százalékát birtokolja, így felvetődött annak a lehetősége is, hogy csak egy másik befektetőt vonnak be. 

A bejelentés után a klub részvényei 20 százalékot növekedtek, így jelenleg 2.6 milliárd dollárt érnek. A Forbes szerint a United a harmadik legértékesebb labdarúgóklub a világon, becslésük szerint 4.6 milliárd dollárt ér és a hírek alapján 5 és 9 milliárd dollár közötti összegért értékesíthetik.

A klub hivatalos közleménye szerint az igazgatótanács célja a klub jövőbeni növekedésének fokozása és ennek érdekében minden lehetőséget megvizsgálnak. 

Korábban a Liverpoolnál is felvetődtek hasonló hírek, melyek szerint a klub tulajdonosa, a Fenway Sports Group (FSG) eladásra kínálja a klub részvényeinek egy részét, de nem zárja ki a teljes értékesítést sem. Szakértők szerint az elitklubok értéke lassan elérheti a csúcsot és a következő években várható gazdasági visszaesés is oka lehet az esetleges megválásnak.

A Manchester United esetében az eladásról szóló hírek nem sokkal azután kerültek ki, hogy Cristiano Ronaldo a klub – már csak – volt játékosa nagy port kavaró interjút adott Piers Morgannek. A portugál élesen kritizálta a klub vezetőségét, szerinte a Glazer családot nem érdekli az egyesület sportszakmai szinten.

2023.02.02 11:15:50

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2023. Anglia uralja a transzfertengert, el sem hinné, melyik három olasz klub költötte a legtöbbet.

2023.02.02 00:15:08

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A csaknem egymilliárd euró felfoghatatlanul nagy összeg.

2023.01.31 17:47:30

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A londoniak nyári szerzeményét „sokkolta”, hogy csapattársa egyik percről a másikra elhagyta a klubot. Ironikus.

2023.01.29 11:35:51

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A csapatból néhány éven belül világverő gárda is válhat, de ugyanekkora az esélye a totális csődnek.

2023.01.27 19:53:36

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A norvég az első FA-kupa-meccsét játszotta, de Nathan Aké döntött – Arteta túl sok kulcsembert pihentetett.