NFL: a Packers az első perctől megállíthatatlan; Brady LeBron Jamest is beérné!

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2021.01.22. 10:51
null
Brady örülhetett Brees ellen, de mi lesz Rodgersszel szemben? (Fotó: Getty Images)
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) rájátszásának második körében a Green Bay Packers, a Buffalo Bills, a Kansas City Chiefs és a Tampa Bay Buccaneers jutott tovább a konferenciadöntőbe. Volt itt minden: soha nem látott hiba Lamar Jacksontól és Justin Tuckertől, drámai Browns-fumble és Mahomes-sérülés, amit Henne csodája követett. Drew Brees és Michael Thomas párosa csúnyán megbukott a Bucs védelme ellen, Tom Brady pedig ismét megmutatta, szinte lehetetlen megverni, ha harminc pontig eljut. Mahomes mindent megtesz, hogy pályára lépjen a konferenciadöntőben, Brady pedig újabb mérföldkő kapujában áll – már nem csak NFL-rekordra hajt!

Már csak egy lépés választ el minket a Super Bowltól, amelyen négy lehetséges párharc alakulhat ki. Összeállításunkban mind a négy kimenetelt rangsoroltuk, s kiemeltük az esetleges párosítások pikantériáját.

A PACKERS AZ ELSŐ PERCTŐL MEGÁLLÍTHATATLAN

A divisional roundban az Aaron Rodgers vezette Green Bay Packers első drive-ja rögtön három ponttal végződött a Los Angeles Rams ellen. Ezen szinte már meg sem kell lepődnünk, a „sajtfejűek” ugyanis 81.3%-ban szereztek pontot az első támadásokból ebben a szezonban. Ezekből összesen 73 pontot termeltek, ami az elmúlt 20 évben a legtöbb az NFL-ben. A kezdés után megszerzett előnyt nem is szereti leadni a Packers, a Super Bowl érában – azaz 1966 óta – 13–1-es mérleggel áll a rájátszásban, amikor vezetéssel vonul félidőre hazai pályán. Hogy melyik is volt az egyetlen vereségük? Még 2007-ben a New York Giants tört borsot Rodgersék orra alá az NFC-döntőben – igaz, Eli Manning és csapata annyira tréfás hangulatban volt, hogy aztán a Super Bowlban az addig veretlen New England Patriotsot is megviccelte...


SOHA NEM LÁTOTT HIBA LAMAR JACKSONTÓL...

A Baltimore Ravens egész meccsen szenvedett a Buffalo Bills otthonában. Amikor végre a red zone-ba értek a Hollók, mindenki pontszerzéssel számolt – nos, ez így is lett, csak épp a Bills örülhetett Lamar Jackson interceptionje után, ugyanis Taron Johnson 101 yardos visszahordott touchdownt szerzett. A 24 éves irányítónak ez volt karrierje első eladott labdája a red zone-on belül, ez pedig a Ravens rájátszásának a végét is jelentette.


...ÉS JUSTIN TUCKERTŐL?!

Nem csak Jackson játszott gyengén. A megbízható Justin Tuckerrel legutóbb a 2018-as alapszakaszban fordult elő az, hogy két mezőnygólkísérletet is elhibázzon. A különbség azonban az, hogy akkor mindkét kísérlet ötven yardnál messzebbről jött, a Bills ellen viszont kétszer is ötvenen belülről rontott – ez korábban soha nem történt meg vele.


25 ÉVE NEM VOLT OLYAN ELKAPÓ BUFFALÓBAN, MINT DIGGS

Ugyan a Buffalo Bills sem hozta ki az offense-ből a maximumot a Ravens ellen, Stefon Diggs azért ismét parádézott. A 27 éves futballista nyolc elkapást, 106 yardot és egy hatpontost jegyzett a Baltimore ellen. Az elmúlt 25 évben ő az első Bills-játékos, akinek egymás után két playoffmeccsen is volt elkapott TD-je. Na de nem csak csapatszinten volt ez kiemelkedő teljesítmény, 2011 óta nem volt példa arra, hogy valaki egymást követő rájátszásmeccseken is 100 yardot és elkapott touchdownt mutasson be az NFL-ben – akkor Hakeem Nicks volt erre képes.


MAHOMES NEM CSAK PASSZOKBAN ZSENIÁLIS

Patrick Mahomes zsinórban harmadik playoffmeccsén volt eredményes futásból. Steve Young 1994–1995-ös idénye óta egyetlen irányító sem futott egymás után három TD-t a rájátszásban. Ami még érdekesség, hogy a rájátszásban már négyszer futott hatpontost hat találkozón, míg az alapszakaszban ez az arány közel sem kiemelkedő – hat futott touchdown 46 meccsen. Az már más kérdés, hogy az agyrázkódása után Andy Reid valószínűleg nem hív rá annyi opciós játékot...


KELCE GRONKOT ÜLDÖZI! KÉPES LESZ BEÉRNI?

A Chiefs klasszis tight endjének már hét elkapott touchdownja van a rájátszásban. Ezzel az örökranglista második helyén áll, s csupán a jelenleg is aktív – pontosabban a visszavonulásból visszatérő – Rob Gronkwoski áll előtte 12 TD-vel.

MAYFIELD EGYSZER JÖTT VISSZA A HALÁLBÓL, DE AZÓTA SOSEM

Az elmúlt 19 alkalommal egyaránt vesztesként hagyta el a pályát a Cleveland Browns, amikor tíz vagy annál többpontos hátrányban volt a szünetben. Legutóbb 2018-ban jött össze a nagy fordítás, amikor a Jets 14–0-ra vezetett az ohiói gárda ellen. Érdekesség, hogy az volt Baker Mayfield első NFL-mérkőzése.

NEM AZ ELSŐ ALKALOM, HOGY KARNYÚJTÁSIRA VOLT A CLEVELAND A LEHETSÉGES CSODÁTÓL

Mint tudjuk, Rashard Higgins az end zone előtt elejtette a labdát Daniel Sorensen szerelése – sokak szerint szabálytalan szerelése – után. A játékszer kipattogott végzónából, így a Kansas City Chiefs jöhetett támadással. Habár soha nem tudjuk meg, mi történt volna, ha Higgins benyújtja a labdát a gólvonalra, vagy egyszerűen csak megtartja azt és lemegy a földre, sok Browns-szurkoló szerint meglehetett volna a győzelem. Az biztos, hogy nem ez az első alkalom, amikor szerencsétlenül jártak a clevelandiek. 1987-ben az AFC-döntőben Earnest Byner is tíz yardon belül veszítette el a „tojást”, 1 perc 12 másodperccel a meccs vége előtt, a Cleveland 38–31-es hátrányban volt – a Browns mégiscsak Browns...


HENNETHING IS POSSIBLE!

Ahogyan azt mind láthattuk, Chad Henne állt be a sérült Patrick Mahomes helyére. A csereirányító a mérkőzés végén két olyan játékot is bemutatott, amiről senki sem gondolta, hogy bekövetkezik – az elsőnél nem hittük, hogy megcsinálja, a másodiknál nem hittük, hogy Reid elindítja a játékot (még Tony Romo sem). Az amúgy sem a sebességéről híres backup nyolc éve mutatott be legutóbb 14 yardnál hosszabb futást, még a Jacksonville Jaguars színeiben. Amit még érdemes kiemelni: ez volt Henne első rájátszásmérkőzése karrierje során.


BREES ÉS THOMAS DUÓJA HOSSZÚ IDŐ UTÁN NEM MŰKÖDÖTT

Drew Brees egyik eladott labdája akkor jött a Tampa Bay Buccaneers ellen, amikor az egyik legmegbízhatóbb elkapója, Michael Thomas felé passzolt. Legutóbb 2018-ban, az NFC-döntőben történt olyan, hogy Brees passzát leszedte egy védő, miközben Thomast célozta meg. Szinte hihetetlen, de azóta 149-szer dobott a 13-as számú elkapóra interception nélkül. Most azonban csúnyán megbukott a duó, Brees négyszer vette célba Thomast, aki egyszer sem kapta el a labdát. Még fájóbb, hogy minden bizonnyal ez volt Drew Brees pályafutásának utolsó mérkőzése.


SEAN PAYTON ÉS JAMEIS WINSTON ALAPOSAN MEGLEPTE A BUCCANEERST

A Saints finoman szólva sem brillírozott csoportriválisa ellen, egy zseniális trükkös játékot azonban előhúzott Sean Payton. Winston a szélen állt fel, és a keresztbe futó Sanderstől kapta meg a labdát. Tre'Quan Smithnek passzolt, akinek csak be kellett sétálni. Mennyire is feledkeztek meg a Bucs védők a New Orleans játékosáról? Annyira, hogy az elmúlt öt szezonban nem volt ilyen szabadon elkapó a rájátszásban. Az 56 yardos TD egyébként a Saints leghosszabb játéka ebben az idényben.


BRADY SZINTE VERHETETLEN, AMIKOR 30 PONTOT SZEREZ A CSAPATA

Tom Brady 16–2-es rekorddal áll a rájátszásban, amikor legalább 30 pontot szerez az együttese. 2006-ban az Indianapolis Colts ellen szenvedett vereséget az AFC-döntőben, 2018-ban pedig a Super Bowlban a Philadelphia Eaglesszel szemben maradt alul – hozzá kell tenni, utóbbi meccsen 505 yardot passzolt, ami mai napig NFL-rekord a playoffban.


MAHOMES MINDENT MEGTESZ, HOGY JÁTSZHASSON A BILLS ELLEN

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL idényét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A hét elején a legnagyobb kérdés az volt, láthatjuk-e Patrick Mahomest az AFC-döntőben a Buffalo Bills ellen. A Kansas City irányítója egy ötlépéses agyrázkódás protokollon vesz részt a hét folyamán, egyelőre pozitív híreket közöltek a Chiefs-insiderek. A tavalyi Super Bowl MVP szerdán és csütörtökön is edzhetett, raádásul a sérült futó, Clyde Edwards-Helaire is ott volt Mahomes mellett.


BRADY LEBRON JAMEST IS BEÉRNÉ!

Amennyiben Tom Brady Super Bowlba vezeti a Tampa Bay Buccaneerst a Green Bay Packers otthonában, a veterán QB a tizedik fináléjában vehet részt. Ha ez összejön, ő lehet az első játékos az NFL történetében, aki 10 Super Bowlban is pályára léphet. A többi amerikai major ligában – NBA, MLB, NHL – összesen 23 játékos mondhatja el magáról, hogy ennyi döntőben játszott. Az elmúlt 30 évben egyedül LeBron James volt erre képes.


NEM EZ LESZ AZ ELSŐ ALKALOM

A Buffalo Bills legutóbb 1994-ben játszott AFC-döntőt, s milyen érdekes, akkor is a Kansas City Chiefs volt az ellenfél. Igaz, volt különbség a jelenlegihez képest, akkor ugyanis a Buffalo volt hazai pályán, most pedig az Arrowhead Stadiumban kell kivívnia a Billsnek a továbbjutást. Ahogyan most Mahomes és Allen, akkor is a két nagyszerű irányító játszott egymás ellen: Jim Kelly Buffalója végül 30–13-ra legyőzte Joe Montana Kansas City Chiefsét.

 



AZ ELŐZŐ HÉT LEGJEI
Passzolt yardok: Aaron Rodgers (Green Bay) 296
Futott yardok: Aaron Jones (Green Bay) 99
Elkapott yardok: Tyreek Hill (Kansas City) 110

A kategóriák első helyezettjei
Passzolt yardok: Tom Brady (Tampa Bay) 580
Futott yardok: Cam Akers (LA Rams) 221
Elkapott yardok: Stefon Diggs (Buffalo) 234
Szerelések: Troy Reader (LA Rams) 20
Sackek:Aaron Donald (LA Rams), Leonard Floyd (LA Rams), Jarran Reed (Seattle), Harold Landry III (Tennessee), Daron Payne (Washington), Jerry Hughes (Buffalo) 2
Interceptionök: Sean Murphy-Bunting (Tampa Bay) 2

BELEVALÓ LEÓ

Bátor Jóska távozásával Belevaló Leó adja majd az NFL-tippeket hétről hétre. B. J. utoljára még egy 0/3-at hozott össze, nézzük is a konferenciadöntők kínálatát. Számításaink szerint Patrick Mahomes visszaér a Buffalo Bills ellen, így a támadósorokról szól majd a meccs, s legalább 55 pontot szereznek majd a csapatok. A másik oldalon a Green Bay Packers már az első félidőben is vezetéshez jut, amelyet nem is ad le, így bejut a Super Bowlba.

TIPPELDE

A konferencia-elődöntőkben hatan is 4–0-val zártak, köztük Kovács Sándor is, aki így növelte az előnyét. Hozzá legközelebb Török Dániel van, mögötte Borbély Lászlót találjuk a tabellán.

NFL 2020, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2021. január 9. – január 11.)
AFC
Buffalo Bills (2.)–Indianapolis Colts (7.) 27–24
Pittsburgh Steelers (3.)–Cleveland Browns (6.) 37–48
Tennessee Titans (4.)–Baltimore Ravens (5.) 13–20
NFC
New Orleans Saints (2.)–Chicago Bears (7.) 21–9
Seattle Seahawks (3.)–Los Angeles Rams (6.) 20–30
Washington Football Team (4.)–Tampa Bay Buccaneers (5.) 23–31
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2021. január 16. – január 18.)
AFC
Kansas City Chiefs (1.)–Cleveland Browns (6.) 22–17
Buffalo Bills (2.)–Baltimore Ravens (5.) 17–3
NFC
Green Bay Packers (1.)–Los Angeles Rams (6.) 32–18
New Orleans Saints (2.)–Tampa Bay Buccaneers (5.) 20–30
KONFERENCIADÖNTŐK (2021. január 24. – január 25.)
AFC
A magasabban rangsorolt továbbjutó (1./2./5.)–Az alacsonyabban rangsorolt továbbjutó (2./5./6.) 2021. 1. 25., 0.40
NFC
A magasabban rangsorolt továbbjutó (1./2./5.)–Az alacsonyabban rangsorolt továbbjutó (2./5./6.)2021. 1. 24., 21.05

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik