Boston? Piff! Chicago? Puff! Spurs? Durr!

Vágólapra másolva!
2011.03.29. 07:28
null
Carmelo Anthony (jobbra) a labda átadásának fontosságáról győzködi Jason Richardsont (Fotó: Reuters)
Három csoportelső, a Boston Celtics, a Chicago Bulls és a San Antonio Spurs is vereséget szenvedett az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) magyar idő szerint hétfőről keddre virradóra megrendezett mérkőzésein. A New York Knicks hosszabbításba torkolló vérbeli rangadón gyűrte maga alá az Orlando Magicet, Carmelo Anthony 39 pontot szórt.

Hiába reménykedtek a Boston rajongói, hogy csapatuk Indianapolisban visszatalál a helyes útra. A Pacers rájátszással kapcsolatos reményei ezúttal ösztönzőbbnek bizonyultak, mint a Celtics-tréner Doc Rivers mérkőzés előtti szavai – a zöldek a legutóbbi 12 meccsükből már a hetediket veszítették el, és egyedül az vigasztalhatja őket, hogy a Keleti főcsoportot előttük vezető Chicago is kikapott.

KNICKS: NAGY MELO
Carmelo Anthony 39 ponttal, New Yorkba szerződése óta a legeredményesebb játékával segítette fontos győzelemhez társait az Orlando elleni, november elejéről elhalasztott mérkőzésen. Jason Richardson (24 pont) 5.7 másodperccel a rendes játékidő vége előtti triplájával hosszabbításra mentette a meccset, ám a vendégeknek nem sok örömük telt a ráadásban: két kulcsjátékosuk, Dwight Howard (29 pont, 18 lepattanó) és Hedo Türkoglu (18 pont) kipontozódott, sőt az igazságtalannak vélt ítéletek feletti dühe Howardnak meghozta az idénybeli 17. technikait, az egymeccses eltiltást is. A Jameer Nelsont sérülés miatt nélkülöző floridaiak öt győzelem után buktak, a Knicks hat vereség után nyert. A hazaiaknál Amare Stoudemire 20, Chauncey Billups 17, Toney Douglas 16 ponttal támogatta Melót.
Noha nem volt hadra fogható centere, és a meccs közben két irányítóját is elveszítette, a Charlotte lehajrázta a Milwaukee-t, így versenyben maradt a nyolcadik keleti playoffhelyért. A végjáték hőse Gerald Henderson (16 pont) volt, ő szerezte a találkozó utolsó hét pontját, miközben a Bucks emberei hiába szedték a lepattanókat, dobásaikat rendre elrontották.
Öt sérült játékost nélkülözött a Washington, mégis sikerült megszereznie idénybeli második idegenbeli győzelmét. A Jazz elleni hosszabbításos sikerért a 28 pontos John Wall, a rendes játékidő vége előtt 4.4 másodperccel egyenlítő, majd a ráadásban két labdaszerzést bemutató Jordan Crawford (25), valamint a túlórában hét pontot szerző Maurice Evans (12) tette a legtöbbet.

„A személyi hibák egyszerűen kicsináltak bennünket" – foglalta össze a lényeget Rivers. Való igaz, Nenad Krsztics és Kevin Garnett statisztikai lapján már a második negyed közepén három-három személyi hiba éktelenkedett, és a Pacers könyörtelenül kihasználta, hogy a bostoniaknak átmenetileg ki kellett vonniuk a két nagy testet a forgalomból.

A hazaiak már egy korábbi 14–4-es rohammal eltüntették a Celtics kezdeti előnyét, és Garnették kiszállását is kamatoztatták (57–49). Amolyan kötélhúzós meccs volt ez, egyik csapat sem tudott jelentős előnyre szert tenni, és ahogyan az ilyen esetekben lenni szokott, a végjátékbeli idegállapot döntött.

A Pacers 94–94 után a két duplát elsüllyesztő és labdát szerző Darren Collison (17 pont) révén meglépett (102–94), és ebből az előnyből már nem engedett. A keleti nyolcadik helyet pillanatnyilag egyedül birtokló hazaiaknál Roy Hibbert (26) és Danny Granger (18) szerezte a legtöbb pontot, míg a Celticsben Paul Pierce (23), a játékot sérülése után meglepetésre vállaló Rajon Rondo (22 pont, 10 assziszt) és Glen Davis (20) volt a legeredményesebb. Ray Allen (11 pont) és Garnett (6-6 pont és lepattanó) ezúttal elmaradt az átlagától.

A Philadelphia decemberben 45 pontos verést kapott a United Centerben, a legutóbbi két meccsét pedig elveszítette, úgyhogy kevés jele volt annak, hogy éppen a Sixers szakítja meg a Chicago nagyszerű hazai győzelmi sorozatát. Mégis ez történt.

A vendégek rohanós, palánk alatti határozott játékkal tetemes előnyt szereztek az első félidőben (volt 48–25 is), és a folytatásban Derrick Rose, a Bulls pontgyárosa hiába jutott több levegőhöz, a hajrábeli felzárkózás csak négy pontig sikerült – azaz 14 hazai győzelem után lezárult a széria.

Rose kétarcúságáról sokat elárul a 31 pont melletti 10 labdaeladás. Carlos Boozer 15, Luol Deng és Joakim Noah 10-10 pontot szerzett a hazaiaknál, miközben odaát a 21 pontos Thaddeus Young vitte a prímet, valamint további öt társa érte el a tízpontos határt – Andre Iguodala 19 pontja mellett hét gólpasszt gyűjtött.

Gregg Popovich, a San Antonio főedzője nem számolhatott a sérült Manu Ginóbili és Tim Duncan játékával, de nem kockáztatta meg Tony Parker és Antonio McDyess pályára küldését sem. S noha a Spurs – alkalmanként három újonccal a pályán – derekasan küzdött, sőt a harmadik negyed végére megszerezte a vezetést is, végül amolyan papírforma-vereséget szenvedett a Portlandtől.

A foghíjas hazai kezdő ötös tényén túl indokolttá teszi a papírforma kifejezést, hogy a két csapat három nappal korábbi meccsét is a Blazers nyerte meg,továbbá, hogy a Spurs idénye legrosszabb szériáját futja, ez volt zsinórban a negyedik fiaskója. Popovich nyilvánvalóan úgy számol, hogy a Nyugati főcsoport első helye „egyszerűen nem csúszhat ki" a kezükből, még úgy sem, hogy a Lakers (53 győzelem, 20 vereség) lassan, de biztosan közelít az övéihez (57, 17).

Meglátjuk, hogy az alapszakaszból számukra hátralévő tíz meccs bizonyítja-e az igazát. George Hill 27 ponttal vezette a texasi hadakat, a nyugati hatodik helyről feljebb rugaszkodni kívánó portlandieknél pedig Andre Miller (26 pont), Wesley Matthews (19) és Nicolas Batum (10 pont, 13 lepattanó) végezte el a munka dandárját.

NBA
ALAPSZAKASZ, 149. JÁTÉKNAP
Chicago Bulls–Philadelphia 76ers 85–97
Charlotte Bobcats–Milwaukee Bucks 87–86
Indiana Pacers–Boston Celtics 107–100
New York Knicks–Orlando Magic 113–106 – hosszabbítás után
San Antonio Spurs–Portland Trail Blazers 92–100
Utah Jazz–Washington Wizards 95–100 – hosszabbítás után

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik