NBA: nyert a Clippers, de Paul egy hónapra kidőlt

ZSIVERA GÁBOR ÉS ADORJÁN ISTVÁN (KEZDO5.HU)ZSIVERA GÁBOR ÉS ADORJÁN ISTVÁN (KEZDO5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.01.04. 06:54
null
Chris Paul sérülése után DeAndre Jordan (képünkön) és Blake Griffin vette a hátára a Clipperst (Fotó: Reuters)
Vezéráldozatot követelt a Los Angeles Clippers Dallasban aratott győzelme: Chris Paul irányítónak a mérkőzés közben kifordult a válla, ami miatt egy hónapig nem játszhat. A Golden State Andre Iguodala utolsó pillanatban dobott hárompontosával verte meg idegenben 101–100-ra az Atlantát, míg James Harden 37 ponttal segítette 102–100-as sikerhez a Houstont a New York ellen.

Mára virradóra igazán különleges játéknapot rendeztek az észak-amerikai profi kosárlabdaligában, hiszen volt itt utolsó másodperces győztes kosár Andre Iguodalától, egy NBA-rekord tovább nyújtása forgott kockán, úgyszintén Atlantában, a Los Angeles Lakers pedig lehet, hogy a rengeteg sérülés közepette aranyra lelt Kendall Marshall személyében, a ligából már egyszer kiebrudalt játékmester félelmetes produkcióval vezette győzelemre Mike D'Antoni legénységét. A Toronto már Kelet legjobbjai közt, újabb impresszív győzelmet arattak a Gay elcserélése óta szárnyaló kanadaiak, JR Smithen pedig elment a meccs a New York számára. Sajnos a Los Angeles Clippers ásza és a New Orleans Pelicans triplagépe is komoly sérülést szenvedett, tehát messze nem csak „vidám” dolgok történtek az éjjel. Jöjjenek a részletek!

Toronto Raptors–Washington Wizards 101–88
Ld:
DeRozan 20, Lowry 19/12, Patterson 18/6, ill. Nene 15, Webster 12/6, Beal 12, Wall 11

A harmadik negyedben robbantott a Toronto. 25–8-as etappal kezdték a harmadik játékrészt a hazaiak, melyben több mint húsz pontos előnyt alakítottak ki, eldöntve ezzel a találkozó sorsát. Ebben a negyedben 10 gólpasszt osztottak ki, míg az összezuhanó Varázslók mindössze csak egyet. Összességében 29–19-re nyerték ezt a statisztikai kategóriát DeRozanék.

Pazar, produktív hátvédek. Lowry dupla duplát szállított, DeRozan pedig a mérkőzés legeredményesebb játékosaként végzett, méghozzá úgy, hogy mindketten hatékonyan operáltak mezőnydobások tekintetében. Nem úgy a Beal, Wall duó, akik 10/31-es mezőnymutatóval jutottak el 23 pontig.

Rég nem látott széria a Raptoroknál. Sikerüknek köszönhetően egymást követő ötödik alkalommal hagyhatták el győztesen a parkettet Lowryék. Ilyen hosszúra nyúló pozitív sorozatra utoljára közel öt éve, 2009 áprilisában akadt példa náluk.

 

Atlanta Hawks–Golden State Warriors 100–101
Ld:
Antic 16/12, Mack 15/3, Teague 14, ill. Lee 23, Curry 22/3, Thompson 21/9

A lefújáskor legyen nálad az előny. Komolyan vette ezt a tézist a Golden State, mely a végjátéknak komoly hátránnyal futott neki. Ám az utolsó hét percben 16 pontot vertek a Hawksra, köszönhetően Currynek, aki addig csak szenvedett. Ám a negyedik negyedben 14 pontot és 5 gólpasszt tett a közösbe.

Egy hiba és hősből válsz bűnbakká. Pero Antics bekerült a kezdőbe, s nagy estét futhatott volna, hisz nagyon jól vette ki a játékból Bogutot, négy triplát hintett, ám kritikus szituációban hibázott. A mindent eldöntő dobás előtt besegített Curryre, lehetőséget adva Iguodala számára, hogy tisztán dobhasson.

Nagy lehetőséget szalasztott el az Atlanta. A végjátékban hét sikertelen mezőnydobás, két eladott labda kellett ahhoz, hogy rájöjjenek, baj van. Azonban a vezetés ellenére még maradt bennük hiba, melyet a Warriors kegyetlenül megbüntetett. Idén először fordult elő a vendégekkel, hogy back-to-back találkozóik közül mindkettőt sikerrel zárják.

 

Houston Rockets–New York Knicks 102–100
Ld:
Harden 37/15, Parsons 17/3, Howard 15, ill. Shumpert 26/18, Anthony 25/6, Chandler 13

JR Smith másolta Bargnanit. A végjátékban döntetlen állásnál, Chandler támadólepattanója után lepörgethette volna az időt a Knicks, ám Smith dobást vállalt, kihagyta a triplát -akárcsak korábban Bargnani a Bucks ellen-, így adott esélyt a Houstonnak, akik a szerencsével sem álltak hadilábon, a rendes játékidőben behúzták a meccset.

Shumpert szárnyal, de minek?! 6/6 tripla, kifogástalan játék a ma esti mérlege. Legutóbbi két mérkőzésén 70n százalékkal dob mezőnyből, 85 százalékkal a triplavonalon túlról! Ha Anthony és Smith néha passzoltak volna, akkor lehet megszakították volna azt a sorozatot, mely közel tíz éves sújtja a Nagy Alma együttesét. Ugyanis legutóbb 2004 novemberében nyertek a Rockets ellen.

Ha nincs Howard, van Harden. A Knicks centere, Chandler szépen kivette a játékból Howardot, ám még így is maradt bőven erő a hazaiakban. Parsons hatalmasat robotolt és dupla duplával zárt, míg Harden a kulcsszituációkat uralta. A negyedik negyedben 13 pontot szerzett, hibátlanul büntetőzött. Utóbbi játékelemben mutatott hatékonysági fölény hozta a győzelmet a Rockets számára.

 

Boston Celtics–New Orleans Pelicans 92–95
Ld:
Bradley 22/12, J. Green 16/6, Bass 16, ill. A. Davis 23, T. Evans 16, R. Anderson 13/3

Nem Sullinger napja volt. A Celtics idén nagyon produktív és hasznos fiatalja ugyan most is dupla duplázott (13 pont, 11 lepattanó), ám mezőnyből 17-ből 3-mal riogatott, ráadásul ő rontotta el a hazaiak egyik utolsó meccsmentő akcióját is.

Davis és a kispad. A 23 pontos, 9 lepattanós, 3 blokkos Anthony Davis mellett a szintén kezdő Eric Gordon (12 pont, 5 lepattanó), valamint négy(!) csereember is két számjegyű dobóteljesítményt tett le az asztalra a vendégeknél, nem csoda, hogy ha szűkösen is, de célba ért az NOP.

Csúnya sérülés borzolta a kedélyeket. A most is remekül beszálló Ryan Andreson (13 pont, 7 lepattanó) egy annyira szerencsétlen ütközés áldozata volt a második félidőben, hogy végül hordágyon kellett levinni.

 

Dallas Mavericks–Los Angeles Clippers 112–119
Ld:
Nowitzki 24/12, Marion 20/6, Ellis 13, ill. Griffin, Jordan 25-25, D. Collison 20

A Clippers többet vesztett, mint nyert Dallasban. A W-t ugyan behúzta a két benti embere (Griffin: 25 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz, Jordan: 25 pont, 18 lepattanó, 3 blokk) főszereplésével, ám Chris Paul válla annyira szétment, hogy több, mint egy hónapra kidőlt, tehát nem igazán boldogan távozhatott a parkettről a Rivers-legénység.

Marion mérföldköve. Sokadvirágzását éli a Dallas veterán bedobója, aki ma érte el karrierje 17 000. pontját, ráadásul 20 pontos, 6 lepattanós, 2 szerzett labdás produkciójával ma sem rajta ment el a meccs.

Nagyon nem ment a Mavs centereinek. Azt már említettük, hogy Jordan és Griffin szétszedte odabenn a hazaiak védelmét, de a kezdőcenter Dalembert (9 pont, 5 lepattanó), valamint az ő cseréjeként számításba vett DeJuan Blair (6 pont, 3 lepattanó) alig tudtak valamit hozzátenni a Mavericks összteljesítményéhez, még szerencse, hogy az egy poszttal lejjebb játszó Brandan Wright (12 pont, 5 lepattanó) legalább termelt, igaz, ez kevés volt a győzelemhez.

 

Denver Nuggets–Memphis Grizzlies 111–108
Ld:
Lawson 18/3, Faried, Mozgov 16-16, ill. Z. Randolph 25, Conley 23/9, Prince 13/3

Nyolcas kudarcszéria szakadt meg. A Nuggets váratlanul elég komoly hullámvölgybe került remek startját követően, de a nem rossz formában lévő Memphis szűk legyűrésével újra győzelmi ösvényre lépett a most az eltiltott Andre Miller nélkül felálló, s természetesen még a McGee, Gallinari párost is kényszerből jegelő Denver.

Randolph nem lassít. A Memphis benti embere 25 ponttal és 13 lepattanóval zárt, de a Memphis most sem bírta el Marc Gasol és Quincy Pondexter hiányát, bár tény, hogy csak egy dobáson múlt, hogy megmeneküljön a vendég gárda, ám Mike Miller elrontotta a potenciális egyenlítő triplát.

A CSAPAT. A 18 pontos, 12 gólpasszos Ty Lawson ugyan vezérként emelhető ki a coloradóiaknál, ám érdemes megjegyezni, hogy a kilenc pályára lépő hazai kosaras közül mindenki dobott minimum hat pontot!

 

Los Angeles Lakers–Utah Jazz 110–99
Ld:
P. Gasol 23, Marshall 20/6, Meeks 18/9, ill. Hayward 22/12, R. Jefferson 16/9, Kanter 16

Linsanity, újratöltve?! Kendall Marshall olyan számokkal végzett, illetve vezette győzelemre a Lakers, melyek után joggal remélheti mindenki, hogy itt az új „semmiből jövő" tehetség. Persze a 20 pontos, 6 lepattanós, 15 gólpasszos ifjoncot hiába tették már ki több NBA-csapattól is két éves profi karrierje során, azért ma leginkább azt bizonyította, hogy nem véletlenül volt ő lottery-pick, illetve tudni érdemes, hogy az NCAA-ben a North Carolina színeiben sztárnak számított egyetemi évei alatt.

Pau Gasol is nagyot játszott. Ki tudja, meddig viseli még a Lakers mezét, de a mai 23 pontos, 17 lepattanós, 8 gólpasszos, 3 blokkos performansza óriási volt, Marshall mellett ő volt ma a Bryant, Farmar, Nash, Blake, Henry ötösfogatot nélkülöző hazaiak legjobbja.

Burke most besült. A Jazz irányítója az egyik legfőbb várományosa az Év Újonca díjnak, de a mai 15-ből 3-as mezőnymutatója a 9 gólpassz ellenére sem mutat jól a Michael Carter-Williamsszel vívott külön csatájában.

 

NBA, ALAPSZAKASZ

Denver Nuggets–Memphis Grizzlies 111–108

Dallas Mavericks–Los Angeles Clippers 112–119

Houston Rockets–New York Knicks 102–100

Atlanta Hawks–Golden State Warriors 100–101

Boston Celtics–New Orleans Pelicans 92–95

Washington Wizards–Toronto Raptors 88–101

Los Angeles Lakers–Utah Jazz 110–99


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik