Kovács Péter: Norvégiában egyszerűen nem értik...

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2015.11.17. 17:59
A Nemzeti Sport Online kíváncsi volt, hogy két napot aludva a történtekre hogyan éli meg a norvég közvélemény a Magyarország elleni kudarcot a labdarúgó Eb-pótselejtezőt követően. Erről kérdeztük Kovács Pétert, a Sarpsborggal a vasárnapi Norvég Kupa-döntőre készülő csatárt, aki a következő szezonban már a Sandefjord csapatát erősíti.

„Azt nem vitatja senki, hogy Magyarország csapategységben és taktikailag is Norvégia fölé nőtt, és teljesen megérdemelten 
jutott tovább” (Fotó: godset.no)
„Azt nem vitatja senki, hogy Magyarország csapategységben és taktikailag is Norvégia fölé nőtt, és teljesen megérdemelten jutott tovább” (Fotó: godset.no)
„Azt nem vitatja senki, hogy Magyarország csapategységben és taktikailag is Norvégia fölé nőtt, és teljesen megérdemelten
jutott tovább” (Fotó: godset.no)
„Azt nem vitatja senki, hogy Magyarország csapategységben és taktikailag is Norvégia fölé nőtt, és teljesen megérdemelten 
jutott tovább” (Fotó: godset.no)
„Azt nem vitatja senki, hogy Magyarország csapategységben és taktikailag is Norvégia fölé nőtt, és teljesen megérdemelten jutott tovább” (Fotó: godset.no)

 


A KLUBVÁLTÁSRÓL

A korábban Újpesten is futballozó Kovács Péter 1998-ban Érdről távozott Finnországba, majd 2002-ben Norvégiába szerződött, és azóta – egy belgiumi idényt leszámítva – a skandináv országban futballozik. Jelenleg ötödik norvég klubjával, a Sarpsborggal készül a vasárnapi kupadöntőre, amelyben a bajnok Rosenborggal találkoznak. Ez lesz az utolsó meccse a Sarpsborgban, mint már jeleztük, az új idényt az élvonalból kieső Sandefjordnál kezdi majd.

„Nagyjából ez a kupadöntő az egyetlen pozitívuma ennek a szezonnak. Több játéklehetőségre vágyom, és olyan csapatban szeretnék futballozni, amelyik sokkal többet támad a meccsein, amelynél többet vannak játékban a csatárok. Ezért döntöttem a váltás mellett, januárban már az új csapatomnál kezdem el a felkészülést" – nyilatkozta a klubváltással kapcsolatban Kovács, aki a vasárnapi finálé előtt hamarosan néhány napos svédországi edzőtáborba utazik a Sarpsborggal.

„Norvégiában a legnagyobb meglepetést az a kezdőcsapat váltotta ki a Magyarország elleni párharc kapcsán, amellyel Per-Mathias Högmo szövetségi kapitány Budapesten pályára küldte a csapatát. Egyszerűen nem értik az emberek, hogy miért így állt fel a válogatott" – erősítette meg Kovács Péter az NSO megkeresésére a korábban a norvég sajtó alapján már idézett kritikákat.

„Számomra is úgy tűnt, mintha kicsit felcserélődtek volna a szerepek, és idegenben játszottak azok, akiknek inkább hazai meccsen kellett volna. Gondolok itt például Martin Ödegaardra. Azt nem vitatja senki, hogy Magyarország csapategységben és taktikailag is Norvégia fölé nőtt, és teljesen megérdemelten jutott tovább. A magyar válogatott azt nyújtotta, amit én vártam is tőle, szűkítette a területeket, és hiába volt többet a norvégoknál a labda, nem tudtak helyzetbe kerülni, nagyon okosan játszottak a magyarok" – fogalmazott a csatár.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy Norvégiában vajon tényleg annyira lebecsülték-e a mieinket, mint azt a helyi sajtó sugallta.

„A válogatott részéről nem hangzottak el olyan nyilatkozatok, amelyben lebecsülték volna a magyar csapatot, és az utca emberét sem a magyar csapat játéka lepte meg, hanem a norvégoktól vártak sokkal többet – mondta a közvéleménnyel kapcsolatban Kovács. – Azért volt ez számukra fájó kudarc, mert két klubjuk, a Rosenborg és a Molde is vitézkedik az Európa-ligában, utóbbi jó eséllyel tovább is juthat, eddig a válogatott is jól szerepelt az Eb-selejtezők során, ezért volt váratlan ez a mostani gyenge teljesítmény, nem sikerült feltenni az i-re a pontot."

Adja magát a kérdés, hogyan tovább, Högmóval vagy nélküle.

„A kapitány évértékelése még hátravan, a norvég közvélemény most erre vár. Ettől függetlenül a szövetség már jelezte, hogy bíznak a szakemberben, és ahogy érzékelem, a szurkolók is türelmesek, bíznak abban, hogy a vb-selejtezőkön az ő irányításával is sikeresebbek lehetnek. Nem lesz könnyű, hiszen például a világbajnok Németországgal is egy csoportban szerepel a válogatott. Ennek ellenére mindenki bizakodik, hogy a megkezdett folyamat folytatódhat, fiatal mag alkotja a csapatot, amely még évekig együtt futballozhat" – válaszolta a magyar csatár.

Kovácstól azt is megkérdeztük, kívülállóként most hogyan látja azt a magyar válogatottat, amelynek 2004 és 2005 februárja között tíz meccs erejéig ő is a tagja volt, és gólt is szerzett benne.

„Abból a csapatból mára négyen maradtak, Gera Zoltánnal, Juhász Rolanddal, Király Gáborral és Vanczák Vilmossal még együtt futballoztam. Már nem tartom a kapcsolatot a korábbi társakkal, de nagyszerű érzés látni a sikerüket, ezúton is gratulálok nekik. Hatalmas eredmény, hogy kijutottunk az Európa-bajnokságra. Jó látni, hogy a rutinos játékosok mellett egyre több fiatal is alkotja a csapatot. Az Eb-szereplés hatalmas lökést adhat a magyar futballnak, bízom benne, hogy ennek klubszinten is meglesz az eredménye" – fogalmazott a 37 éves labdarúgó.

EMLÉKEZTETŐ

NORVÉGIA–MAGYARORSZÁG 0–1 (0–1)
Oslo, Ullevaal Stadion, 27 182 néző. Vezette:Clattenburg (angol)
NORVÉGIA:
Nyland – Elabdellaoui, Hovland, Forren, Högli – Skjelbred (Helland, 86.), Tettey, Johansen, Berget (Elyonoussi, 74.) – Söderlund (Pedersen, 60.), Henriksen. Szövetségi kapitány: Per-Mathias Högmo
MAGYARORSZÁG:
Király – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Gera – Németh K., Kleinheisler (Nagy Á., 72.), Elek, Dzsudzsák (Lovrencsics, 76.) – Szalai (Priskin, 92.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck
Gólszerző:
Kleinheisler (26.)

MAGYARORSZÁG–NORVÉGIA 2–1 (1–0)
Budapest, Groupama Aréna, 22 186 néző. Vezette: Velasco Carballo (spanyol)
MAGYARORSZÁG: Király – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Nagy Á. – Dzsudzsák, Elek (Pintér Á., a szünetben), Kleinheisler (Németh K., 74.), Lovrencsics – Priskin (Böde, 62.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck
NORVÉGIA: Nyland – Elabdellaoui, Hovland, Forren, Aleesami – Tettey, Johansen – Skjelbred (Berget, 80.), Ödegaard (Pedersen, a szünetben), Elyounoussi (Helland, a szünetben) – Henriksen. Szövetségi kapitány: Per-Mathias Högmo
Gólszerző:
Priskin (14.), Henriksen (83. – öngól), ill. Henriksen (87.)
A párharcot kettős győzelemmel, 3–1-es összesítéssel Magyarország nyerte meg

MAGYARORSZÁG EB-RÉSZTVEVŐ!
A MAGYAR VÁLOGATOTT KIJUTOTT A 2016-OS EB-RE – MENETREND, SORSOLÁS, KIJUTÓK, JEGYEK
Magyarország útja az Eb-re – az összes meccs egy helyen
Összefoglaló: Itthon is legyőztük Norvégiát, kijutottunk az Eb-re!!!
Tudósítás percről percre: MagyarországNorvégia 2–1
Galéria:az Üllői úti győztes csata képekben!
Videós összefoglaló:lemaradt róla? Élje át újra a norvégok elleni sikert!
Ők harmincheten juttatták ki a nemzeti csapatot FranciaországbaARCKÉPCSARNOK
Jegyzet:Sokkal jobb így – ez a futballkatarzis, amelyre minden magyar drukker várt
Szubjektív: Kinyílt az édességbolt, megyünk az Eb-re, Fülöp Mártont is visszük!
Elemzés:Storck bátrakat húzott, a 12. ember besegített, Dzsudzsák megmutatta!
Jobb, ha nem tudjuk, Dárdai és Storck nélkül hova jutunk – 7 ok
MLSZ-sajtótájékoztató: az Eb végéig Storck marad a szövetségi kapitány
ÉLŐ HÍRFOLYAM
REAKCIÓK
Bernd Storck: Most magyar vagyok – a kapitány még nem tud a jövőjéről
Király Gábor: A gyerekeimnek üzenem, hogy holnap iskola!
Dzsudzsák Balázs hulladék csapatról beszélt
Priskin Tamás: Talán a legszebb az életemben
Guzmics Richárd: Éveken át poénkodtak velem, most kint vagyok az Eb-n
Böde Dániel: Pofára esett, mint a zsíros kenyér
Szalai Ádám nem várt kérdést kapott, de most is beleállt!
Nagy Ádám: A motiváció? Boldoggá tenni az egész országot az Eb-n!
Álomsorsolás volt? – Per-Mathias Högmo válaszolt
Csányi Sándor: Oslóban és Pesten sem a szerencsén múlt
Andreas Möller ezt mondta arról, marad-e
ÜNNEPLÉS
Itt a válogatott legönfeledtebb 60 másodperce!
Régi klasszikust énekeltek Guzmicsék az öltözőben
Piró a Fradi-sas előtt, megbénult a Nagykörút – videó
Nem, nem, nem! Mr. Álomsorsolás üvöltött Priskin góljától
VISSZHANG
Magyarország újjászületése – nemzetközi sajtóvisszhang
„Gólt kaptunk, és elb…dott a tervünk” – norvégok mondták
Gyenge színvonal, bundák, kevés néző – norvég vélemény az NB I-ről
„Egy egész nemzetet tettetek boldoggá, határon belül és túl!” – önök mondták
Ezt üzente a lengyel csapat a magyar válogatottnak
Dzsudzsák a legjobb, de van, ami nem változik – a nemzetközi szakportál osztályzatai
Rekordnézettség! Kizárólag az M4 közvetíti a magyar Eb-meccseket!
Dzsudzsák klubja magyarul gratulált – fotó
Ennyi pénzt kapnak az Eb-részvételért a játékosok
Ezzel motivált Dzsudzsák a bemelegítés előtt
„Még nevelni kell, aki földhöz vágta a gyereket!”
Videó: a norvég megígérte, ha kikapnak, felveszi a Király-mackót...
Jobb, ha nem tudjuk, Dárdai és Storck nélkül hova jutunk – 7 ok
Válogatott: ezt kapja Joachim Löw, és ez hiányzik nagyon Storcknak
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik