A Vidi a Zenit, a Vasas a Lipót SE Pékség ellen hangolt – szintkülönbség

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2017.02.16. 17:13
null
A Videoton a Slovan Bratislava legyőzésével zárta a felkészülést (Fotó: Földi Imre)
A Nemzeti Sport Online-on immár évek óta a mostani rendszerben harangozzuk be a labdarúgó NB I tavaszi folytatását, vagyis négy részben, a tabellán hátulról előre haladva. Olyan még egyszer sem fordult elő mint most, hogy az utolsó részben kerül terítékre a Vasas és a Honvéd, ami azt jelenti, hogy mind a két gárda a dobogón telelt. Lássuk, hogyan telt a tél a két fővárosi csapatnál és a listavezető Videotonnál.

 

AZ ÉPÍTKEZÉS PÉLDAÉRTÉKŰ, A TÉLI FELKÉSZÜLÉS NEM BIZTOS, HOGY AZ – VASAS

A VASAS ÉS A HONVÉD A DOBOGÓN

A Vasas a mostani kiírást megelőzően legutóbb a 2008–2009-es bajnokságban telelt a dobogón, a 3. helyen állt – de csak 10. lett az idény végén.
A Bp.Honvéd a mostani kiírást megelőzően legutóbb a 2007–2008-as bajnokságban telelt a dobogón, a 2. helyen állt, és az idény végén 8. lett. Amikor a Honvéd legutóbb bronzérmes volt (2012–2013), akkor a téli szünetben csak az 5. helyen állt, vagyis a tavaszi jó szereplésével lépett fel a dobogóra.
A 2003–2004-es kiírásban a Honvéd és a Vasas is a dobogón telelt, a kispestiek az első, az angyalföldiek a második helyen várták a tavaszi folytatást – a dolog szépséghibája, hogy abban az idényben mind a ketten az NB I B-ben szerepeltek, tehát a másodosztályban teleltek egyszerre a dobogón (az évad végén vissza is kerültek az NB I-be).

A 2. Honvédhoz és a listavezető Videotonhoz hasonlóan 34 pontos, rosszabb gólkülönbsége miatt 3. Vasas a kiváló ősz után nem sokat változtatott a keretén. Viszont a Haladástól szerződtetett, hét góljával az ősszel a vasiak legeredményesebb játékosának számító 25 éves támadó, Gaál Bálint akár hosszú távon is nagy erőssége lehet az angyalföldieknek.

Miközben csak kiegészítő emberek távoztak a Vasastól. Az őszi kulcsjátékosokra tavasszal is számíthat Michael Oenning vezetőedző, pedig érdeklődőkben nem volt hiány. Korcsmár Zsoltért például a nemzetközi átigazolási időszak utolsó napján is érkezett ajánlat Dániából, a Midtjyllandtól, de annak ellenére megtartották a válogatott védőt, hogy nyáron lejár a szerződése, így ingyen távozhat. Ez is jelzi, a klubnak komoly céljai vannak, nem csak vegetálni akar tavasszal az őszi menetelés után. Ezt támasztja alá az is, hogy a télen Hangya Szilveszterrel és Vida Mátéval is szerződést hosszabbítottak.

Nyugodtan mondhatjuk, példaértékű az az építkezés, ami a Vasasnál folyik. Így a szurkolóknak csak amiatt kell leginkább aggódniuk, hogy a valószínűleg lúdtalp okozta sérülés miatt a téli felkészülést kihagyó Vida mikor térhet vissza a pályára, és nem amiatt, hogy elkapkodják a tehetségeiket.

Az egyetlen furcsaság a Vassal kapcsolatban, hogy a harmadik helyen telelő angyalföldiek az egyetlenek az NB I-ből, akik nem jártak külföldi edzőtáborban, az ezúttal nálunk meglehetősen hideg télen. A fő riválisokkal ellentétben az általában ilyenkor is napsütötte, török (Honvéd), ibériai (FTC, Videoton) vagy éppen dubai (Videoton) partok helyett a fagyos Mátraházán és Lipóton edzőtáboroztak.

Ez pedig több szempontból is kérdéseket vethet fel. Egyrészt a nem éppen tökéletes talajú pályákon, vagy műfüvön lejátszott felkészülési találkozóknak mekkora a szakmai értékük, másrészt, és ez talán még fontosabb, itthon nem találkozhatott olyan, nemzetközi szinten is jó játékerőt képviselő ellenfelekkel a Vasas, amelyekkel szemben reálisan lemérhető, hol is tart most. És a „hol tart" kérdés most már nem is kizárólag az NB I vonatkozásában érdekes – mert azzal nincs baj, a csapat harcban lesz a dobogóért –, hanem az európai kupaindulás szempontjából. Hiszen a Vasas jelenleg Európa-liga-indulást érő helyen áll, és a nemzetközi porondra csak télen lehet valamelyest hangolódni megfelelő szintű ellenfelekkel, illetve velük szemben fejlődni, tanulni, mert a nyáron erre már nem lesz idő.

Márpedig a Csepel, a Pénzügyőr, a Lipót SE Pékség, a SZEOL, de még a Nyíregyháza ellen sem lehet felkészülni a nemzetközi kupákra. A felsorolt csapatokat ugyanis, a SZEOL kivételével, magabiztosan legyőzte a Vasas (a pékség csapatának 11 gólt lőtt, a Csepelnek nyolcat), ahogy a szlovák másodosztályú FC Nitrát is. Viszont a cseh élvonalban 5. helyen telelő Mladá Boleslav ellen már 3–1-es vereséget szenvedett, pedig a cseh csapat szintje közelíti meg leginkább azt a mércét, aminek nyáron a nemzetközi kupákban meg kell felelni, illetve amit itthon a rivális Ferencváros, Videoton kettős képvisel.

Ezzel együtt persze hasznos szakmai tapasztalat lehet Michael Oenning számára például, hogy Mahir Saglikot érdemes akár középcsatárként is szerepeltetni (a Vasast, sőt a teljes NB I-et nézve is a tél legeredményesebb játékosaként kilenc gólt szerzett a felkészülési mérkőzéseken), de az ő esetében is igaz, a Lipót Pékségnek sokkal könnyebb négy gólt lőni, mint majd mondjuk szombaton a Haladásnak.

Amúgy ha már az építkezés és a szombati bajnoki szóba került: a Vasas az Illovszky-stadion építése miatt albérletben játszik a tavasszal, a tervek szerint Újpesten, de ehhez a Szusza-stadionnak pénteken még meg kell felelnie egy újabb biztonságtechnikai ellenőrzésen.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A VASASNÁL
Érkezők:
Gaál Bálint (Haladás)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek:

Kiszemeltek: Farkas Máté (klub nélküli), Kemenes Szabolcs (Paksi FC, szabadon igazolható)
Távozók:
Czvitkovics Péter (BFC Siófok, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók: Osváth Attila (Debreceni VSC), Preklet Csaba (Ceglédi VSE)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk:

A VASAS TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA ÉS MÉRKŐZÉSEI
A felkészülés kezdete:
január 5.
Edzőtábor: január 9–14., Mátraháza; január 30. – február 4., Lipót
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 21.: Vasas–Csepel 8–0 (Ferenczi I. 2, Kulcsár T. 2, Saglik, Ádám, Gaál, Király B.)
Január 25.: Vasas–Nyíregyháza 3–1 (Saglik, Preklet, Berecz)
Január 28.: Vasas–Pénzügyőr 4–0 (Remili, Saglik, Berecz, Király B.)
Január 31.:Lipót SE Pékség–Vasas 1–11 (Saglik 4, Ferenczi I. 3, Ádám 2, Kulcsár T. 2)
Február 1., Lipót:Vasas–FC Nitra (Nyitra, szlovák) 2–0 (Ádám, Saglik)
Február 2., Lipót:Vasas–Mosonmagyaróvári TE 4–0 (Debreceni, Ferenczi I., Berecz, Kleisz)
Február 3., Lipót:Vasas–FK Mladá Boleslav (cseh) 1–3 (Ádám)
Február 8.: Vasas–SZEOL SC 1–1 (Saglik)


A STABIL ALAPOK MEGMARADTAK – HONVÉD

A Honvéd 2008 év elején telelt legutóbb a dobogón az NB I-ben, arra pedig nyolc éve volt példa, hogy télen külföldi edzőtáborba utazzon a csapat.

Az esztendő azonban kissé morcos hangulatban kezdődhetett a kispesti szurkolók számára, mert az első edzésen derült ki, hogy az alapembernek számító jobbhátvéd, Botka Endre a Ferencvároshoz szerződik, és távozik a drukkerek körében meglehetősen népszerű támadó, Prosser Dániel is, aki az NB II-es Puskás Akadémiához igazolt. Ekkor nyilatkozta azt a kispesti klub tulajdonosa, George F. Hemingway, hogy van egy kassza, amit fel kell tölteni, viszont azt is gyorsan bejelentette, hogy a nagy hideg miatt az előzetes tervekkel ellentétben mégiscsak elutaznak Törökországba, edzőtáborba.

A fanatikusokat lefagyasztó kezdés után viszont nem alakult rosszul a téli felkészülés kispesti szempontból. Több meghatározó játékos már nem távozott, így a külföldről is figyelt csapatkapitány, Hidi Patrik is maradt. A távozókat pótolandó a Honvéd gyorsan megegyezett a jobbhátvédposzton megoldást jelentő, az elmúlt időben Botka mellett kevesebb lehetőséget kapó nigériai George Ikenne-Kinggel szerződése meghosszabbításáról, míg a Pakstól kölcsönvett, több poszton is bevethető Laczkó Zsolttal és az NB II-es Zalaegerszegtől eltanácsolt Villám Balázzsal bővültek a variációs lehetőségek. Még ha utóbbi két játékossal olyan nagyon sokat azért nem biztos, hogy erősödtek a kispestiek.

Viszont a jó ősz után nem is nagyon kell „belenyúlnia" a csapatba Marco Rossi vezetőedzőnek, hiszen a stabil alapokat már korábban lerakták. Ennek hozadéka lehet, hogy a hat téli meccséből (melyből öt nemzetközi találkozó volt) négyet megnyert a Honvéd, csak a román Gaz Metan Mediastól (Medgyes) kapott ki, míg az orosz Amkar Permmel 0–0-ra végzett. Az utolsó három felkészülési találkozón pedig úgy győzött sorozatban a kispesti alakulat, hogy egyik legjobbja, az olasz Davide Lanzafame sérülés miatt nem játszott, viszont a helyére a center pozíciójába bekerülő Eppel Márton mind a három találkozón gólt szerzett (ő volt az egyetlen kispesti, aki egynél több gólt ért el a télen).

A Honvéd már egy tétmeccsen is túl van, és bár 2–1-re kikapott a Magyar Kupa nyolcaddöntőjének első meccsén a Fradi otthonában, játékban nem volt nagy különbség a két csapat között, a piros-feketék egyenrangú partnerei voltak a télen jelentősen átalakuló FTC-nek, és legfőképpen az idegenben szerzett kispesti gól miatt még a továbbjutás sincs lefutva.

A Honvéd szombaton az MTK vendégeként kezdi meg a tavaszt az NB I-ben.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAPEST HONVÉDNÁL
Érkezők:
Somogyi Csaba (Szolnoki MÁV, szabadon igazolható), Villám Balázs (ZTE FC)
Kölcsönbe érkezők: Laczkó Zsolt
(Paksi FC)
Kölcsönből visszatérők: Csábi Mihály (Kozármisleny)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: Oussama Essabr (olasz-marokkói, klub nélküli, legutóbb Vigor Lamezia – Olaszország)
Távozók: Botka Endre (Ferencváros), Nagy Sándor (ukrajnai, Gyirmót FC Győr, szabadon igazolhatóként), Prosser Dániel (Puskás Akadémia FC), Schön Szabolcs (AFC Ajax – Hollandia)
Kölcsönbe távozók: Fehér Imre (SZEOL SC), Hajdú Ádám (Paksi FC), Vajda Dániel (Budaörs)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk:

A BUDAPEST HONVÉD TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA ÉS MÉRKŐZÉSEI
A felkészülés kezdete:
január 9.
Edzőtábor: január 15–25., Belek (Törökország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 18., Belek: Bp. Honvéd–Amkar Perm (orosz) 0–0
Január 21., Side: Bp. Honvéd–Gaz Metan Medias (Medgyes, romániai) 0–1
Január 24., Alanya: Bp. Honvéd–Botev Plovdiv (bolgár) 2–0 (Kamber, Vasziljevics)
Január 28., Telki: Bp. Honvéd–Békéscsaba 2–1 (Eppel, Zsótér)
Január 31., SZAC-pálya:Bp. Honvéd–Poli Timisoara (Temesvár, romániai) 1–0 (Eppel)
Február 4., Telki: Bp. Honvéd–Cibalia Vinkovci (horvát) 2–1 (Eppel, Balázs Zs.)


EGY CSATÁR ÉS MÁS SENKI, NA, DE MILYEN CSATÁR? – VIDEOTON

SZAVAZÁS

Melyik csapat hányadik helyen zárja majd a tavaszi szezont az NB I-ben?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Érdekes, felemás őszön van túl a Videoton, és egy kicsit ez érvényes a fehérváriak téli felkészülési időszakára is.

Az ugyanis minden szempontból teljesen rendben van, elégedettségre ad okot sportvezetőnek, edzőnek és szurkolónak is, ha az élen telel a csapata. Viszont ha azt nézzük, hogy a Videoton csak jobb gólkülönbséggel előzi meg a nála jóval szerényebb költségvetésből gazdálkodó, papíron szerényebb képességű kerettel rendelkező Honvéd, Vasas kettőst, akkor azért látszik, van még hova fejlődni. Főleg, ha nemzetközi szinten is előbbre akar lépni a nyáron az El-selejtező 3. fordulójáig jutó csapat.

Ehhez képest viszont a télen jó ideig egyáltalán nem erősített a Videoton, sőt az ősszel nyolc góljával házi gólkirálynak bizonyuló és holtversenyben az NB I góllövőlistáját is vezető, Dél-Koreába szerződő Feczesin Róbert elvesztésével inkább gyengült.

Miközben a téli felkészülési meccseken éppen a góllövéssel állt hadilábon a csapat. Az odáig még rendben van, hogy 1–1-es döntetlent ért el az orosz élvonalat vezető Zenittel vagy 0–0-t a Premjer-Ligában 5. FK Krasznodarral, de azért a hét meccsen szerzett négy gól mindenképpen kevés. Amúgy az ellenfelek játékerejét tekintve a két győzelmet, három döntetlent és két vereséget tartalmazó mérleg nem tekinthető rossznak, igaz, kimondottan jónak sem.

Ami viszont még jól is elsülhet – ez amúgy a Videoton teljes tavaszi szezonjára igaz –, és nem csak rövid távon, az a horvát válogatott csatár, Mikro Maric szerződtetése.

Igaz, hogy későn érkezett, és idő kell neki a beilleszkedéshez, igaz, hogy a 17 horvát élvonalbeli gólját nem a Dinamo Zagrebnél, hanem az NK Lokomotivában szerezte, és a Dinamónál egyáltalán nem is számoltak vele. Viszont 21 esztendős, így még bőven fejlődhet, kimondottan jó felépítésű, 188 centiméter magas középcsatár. Tekintve, hogy korábban játszott a korosztályos bosnyák és horvát, valamint két meccsen a horvát felnőttválogatottban is, kimondottan jó befektetésnek tűnik.

Abszolút az a csatár lehet, aki Henning Bergnél tovább fejlődhet, kiteljesedhet, és a Videoton rutinos futballistáival kiegészülve nemcsak az NB I-ben, hanem a nemzetközi porondon is meghatározó szerepet tölthet be.

A hazai meccseit továbbra is a felcsúti albérletben rendező Videoton pedig a felemás ősz és téli felkészülés ellenére abszolút bajnokesélyesként kezdheti a tavaszt az Újpest ellen – de hát ezt már tudtuk eddig is...

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A VIDEOTON FC-NÉL
Érkezők:
Mirko Maric (horvát, Dinamo Zagreb – Horvátország, az ősszel kölcsönben Lokomotiva Zagreb – Horvátország)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek:

Kiszemeltek:
Távozók: Feczesin Róbert (Csonnam Dragons – Dél-Korea), Filipe Vilaca Oliveira (portugál, Anorthoszisz – Ciprus, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók: Sejben Viktor (Csákvár), Simon Ádám (Gyirmót FC Győr)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk:

A VIDEOTON TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA ÉS MÉRKŐZÉSEI
A felkészülés kezdete: január 5.
Edzőtábor:január 9–19., Dubai (Arab Emírségek); január 24. – február 4., Marbella (Spanyolország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 18., Dubai: Videoton–Zenit (orosz) 1–1 (Pátkai)
Január 27., Marbella (2x30 perc): Videoton–Admira Wacker (osztrák) 0–1
Január 27., Coín:Videoton–Dinamo Bucuresti (román) 0–0
Február 3., Marbella:Videoton–Lokomotiv Moszkva (orosz) 0–2
Február 3., San Pedro de Alcántara:Videoton–FK Krasznodar (orosz) 0–0
Február 11., Felcsút: Videoton–Haladás 1–0 (Bódi)
Február 11., Felcsút: Videoton–Slovan Bratislava (Pozsony, szlovákiai) 2–0 (Lazovics 2)

NB I, 2016–2017, 20. FORDULÓ
FEBRUÁR 18., SZOMBAT
HELYSZÍN

15.30: Videoton FC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)

Felcsút, Pancho Aréna

15.30: Gyirmót FC Győr–Paksi FC

Győr, Alcufer Stadion

15.30: Mezőkövesd–Diósgyőri VTK

Mezőkövesd, Városi Stadion
15.30: MTK Budapest–Bp. Honvéd

Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion

15.30: Vasas FC–Szombathelyi Haladás
Budapest, Szusza Ferenc Stadion*

18.00: Debreceni VSC–Ferencváros (Tv: M4 Sport)

Debrecen, Nagyerdei Stadion
A Szusza Ferenc Stadionnak a meccsrendezéshez még meg kell felelnie a héten esedékes biztonságtechnikai ellenőrzésen.
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 19 10 4 5 39–19 +20 34
2. Budapest Honvéd 19 10 4 5 32–17 +15 34
3. Vasas FC 19 10 4 5 30–18 +12 34
4. Ferencvárosi TC 19 8 6 5 34–27 +7 30
5. Mezőkövesd Zsóry FC 19 7 6 6 21–22 –1 27
6. Újpest FC 19 6 9 4 30–26 +4 27
7. Szombathelyi Haladás 19 7 5 7 22–23 –1 26
8. Paksi FC 19 5 8 6 18–24 –6 23
9. Diósgyőri VTK 19 6 3 10 24–36 –12 21
10. Debreceni VSC 19 5 5 9 20–26 –6 20
11. MTK Budapest 19 4 8 7 12–21 –9 20
12. Gyirmót FC Győr 19 3 4 12 8–31 –23 13
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik