HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2017.02.15 17:57 Frissítve: 2017.02.15 18:41

Magyar csapat úgy még sohasem igazolt, mint most a Fradi

A labdarúgó NB I tavaszi szezonját felvezető sorozatunk harmadik részében terítéken az újak nélküli Újpest, a Tomiszlav Szivics szerint átalakításra szoruló Mezőkövesd és a példa nélküli átigazolásokat bemutató, bajnoki címvédő Ferencváros.

HIRDETÉS
Kleinheisler László, a Ferencváros egyik új igazolása (Fotó: Veres Viktor)

 

KEVÉS A VÁLTOZÁS, DE VANNAK KÉRDÉSEK – ÚJPEST

Az Újpest téli felkészüléséről szóló összegzésünkben egy bekezdést szinte üresen is hagyhatnánk, hiszen játékosmozgás alig történt, lévén, hogy továbbra is érvényben volt a lilák kizárása az átigazolásokból. Az egyetlen új arc tavasszal az első csapatnál az NB III-as gárdától felkerülő Szűcs Kristóf (aki múlt szombaton, a ZTE FC elleni Magyar Kupa-mérkőzésen csereként pályára lépett az együttesben). Ugyanakkor távozott az ősszel 15 meccsen, többnyire kezdőként játszó jobbhátvéd, Nagy Tibor, aki Diósgyőrbe igazolt. A 20 éves Szűcs gyakorlatilag az ő helyét veheti át a keretben, mert másik, kifejezetten jobb oldali védő nem is áll Nebojsa Vignjevics vezetőedző rendelkezésére – más kérdés, hogy ezen a poszton minden bizonnyal Balázs Benjámin szerepel az első tavaszi fordulókban, de ha teljesen felépül sérüléséből, a középső védőnek számító Jonathan Heris is bevethető jobbhátvédként.

 NB I-ES FELVEZETÉS
A debreceni világválogatott és a gyirmóti Milan-nevelés ugyanazért küzd – Gyirmót, MTK, DVSC
Határon túli magyarok lehetősége; Devecseri utolsó esélye – DVTK, Paks, Haladás

A 6. helyen álló Újpest csak három felkészülési mérkőzést játszott a télen, de a szerb szakember már jól ismeri a keretét, nincs szükség különösebb összecsiszolásra. A Lech Poznan (1–1), a Levszki Szófia (1–2) és a Teplice (1–0) elleni mérkőzés ráhangolódásnak a jelek szerint tökéletes volt a tavaszi szezon előtt, hiszen az Újpest a múlt szombaton a Magyar Kupában 4–1-re legyőzte idegenben a Zalaegerszeget.

Jó hír lehet a szurkolóknak, hogy az NB I góllövőlistáját nyolc találattal holtversenyben vezető Enisz Bardi őrzi jó formáját, a téli felkészülési meccseken is a kapuba talált, míg a ZTE ellen ollózott egy nagyon szép gólt. Viszont kisebb sérülést is szenvedett az MK-meccsen, ami miatt kérdéses a játéka a hétvégén, a Videoton elleni találkozón. Ahogy az is kérdéses, hogy milyen szerepet tud játszani tavasszal a tavaly májusi sérülése után a pályára a téli meccseken visszatérő, a Levszki ellen gólt is szerző Kylian Hazard, aki a múlt heti kupameccsen még nem játszott.

A legnagyobb talány továbbra is az, hol játssza a tavasszal a mérkőzéseit az Újpest, visszatérhet-e a Megyeri útra, vagy esetleg marad Kecskeméten. A Szusza Ferenc Stadion felújítása befejeződött, minden jel szerint a tavasszal már lehet a létesítményben NB I-es meccseket rendezni. A stadionjának építése miatt albérletbe kényszerülő Vasas játszik is ott, de az Újpest FC egyelőre nem egyezett meg erről a létesítmény vagyonkezelőjével, az UTE-val, ám a legfrissebb hírek szerint várható előrelépés az egyeztetésekben.

Amúgy akár Kecskeméten, akár Újpesten játszik a csapat, nehéz szezonrajt elé néz, hiszen előbb a listavezető Videotonnál vendégeskedik Felcsúton, majd a Haladásnál Sopronban, hogy aztán fogadja a derbin a Ferencvárost, majd vendégül lássa a 2. helyen telelő Bp. Honvédot.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség kizárta az Újpestet két átigazolási időszakból (2016 nyár és 2017 tél).

Érkezők:
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek: Szűcs Kristóf
Kiszemeltek:
Távozók: Nagy Tibor (Diósgyőri VTK)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk:

 AZ ÚJPEST TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA ÉS MÉRKŐZÉSEI
A felkészülés kezdete: január 9.
Edzőtábor: január 24. – február 4., Aja Napa (Ciprus)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 26., Larnaca: Újpest–Lech Poznan (lengyel) 1–1 (Bardi)
Január 29., Paralimni: Újpest–Levszki Szófia (bolgár) 1–2 (K. Hazard)
Február 2., Paralimni: Újpest–FK Teplice (cseh)  1–0 (Kálnoki-Kis)

 

SZIVICS TÁMADÓBB CSAPATOT ÍGÉRT, LESZ MÉG MUNKÁJA BŐVEN – MEZŐKÖVESD

Újpesttel szemben Mezőkövesden azért történt egy, s más a télen. Kezdve azzal, hogy Pintér Attila vezetőedzőt elcsábította az NB II-es Puskás Akadémia FC, így a januári felkészülést már az új vezetőedző, Tomiszlav Szivics vezényelte.

 
A legfrissebb magyar vonatkozású átigazolási hírekről itt olvashat!
Az NB I-es csapatok összes átigazolását itt találja meg!
Tekintse át az NB I-es csapatok téli felkészülési programját!

Az NB I-ben legutóbb Diósgyőrben dolgozó szerb szakember rögtön az elején leszögezte, hogy az őszinél kisebb keretet és támadóbb szellemű Mezőkövesdet szeretne látni a tavasszal. Ennek megfelelően látott neki a keret átalakításának. A kövesdiek szerződtették Dél-Koreából a szerb Lazar Veszelinovicsot, aki Szivics szerint az NB I egyik legjobb csatára lesz. Érkezett továbbá a védelembe a szerbiai Farkas Dániel és Gyirmótról Balogh Béla, valamint egy védekező középpályás, Peter Sulek.

Más részről az új tréner elköszönt az ősszel Pintér Attila javaslatára szerződtetett légiósok jelentős részétől, így a román Mihai Nicorectől, a cseh Jan Vosahlíktól, a kameruni Patrick Mevoungoutól és a szerb Mihailo Milutinovicstól. A magyar játékosok közül Fröhlich Roland, Polényi Gábor, Devecseri Szilárd és az ősszel Nyíregyházán kölcsönben szereplő Heffler Norbert is távozott.

Az egyik célt tehát máris elérte Szivics, mert – ha Hefflert nem számoljuk – három fővel csökkent a keret. A támadójátékon viszont még van mit javítani, legalábbis az öt felkészülési mérkőzés, illetve a Gyirmót FC Győr elleni gól nélküli Magyar Kupa-meccs tapasztalatai ezt mutatják.

A ciprusi Karmiotissza és a szlovák másodosztályú kassai Lokomotíva ellen ugyan egyaránt 3–0-ra nyertek a kövesdiek, viszont a kolozsvári CFR, az ukrán FK Zirka és az NB II-es Kisvárda elleni találkozókon összesen csak kétszer találtak a kapuba, mind a három meccset el is veszítették, a CFR-től 4–1-re, a Kisvárdától 3–0-ra kaptak ki.

Ehhez jön még a Gyirmót elleni hazai 0–0, igaz, azon a Magyar Kupa-találkozón az újak közül Farkas, Sulek és a felkészülési meccseken három gólig jutó Veszelinovics is hiányzott, mert nem jött még meg a játékengedélye. A kövesdiek abban bíznak, hogy a DVTK elleni bajnoki rajtig minden rendben lesz, és az újak is pályára léphetnek. Ezzel együtt, illetve a jobbító szándék ellenére Pintér Attila őszi csapatához képest a Szivics-féle Mezőkövesdnek még érnie kell, nem vennénk rá mérget, hogy meg tudja tartani az átalakított csapat a jelenlegi 5. helyét a tabellán.TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A MEZŐKÖVESD ZSÓRYNÁL
Érkezők: Balogh Béla (Gyirmót FC Győr, szabadon igazolhatóként), Farkas Dániel (szerbiai, Szpartak Szubotica – Szerbia), Peter Sulek (szlovák, Vysocina Jihlava – Csehország), Lazar Veszelinovics (szerb, Pohang Steelers – Dél-Korea)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Heffler Norbert (nyíregyházi kölcsön után Balmazújváros), Patrick Mevoungou Mekoulou (kameruni), Mihai Nicorec (román-magyar, Cigánd SE), Polényi Gábor (ZTE FC), Jan Vosahlík (cseh, FK Teplice – Csehország)
Kölcsönbe távozók: Fröhlich Roland (Ceglédi VSE), Mihailo Milutinovics (szerb-magyar, Kozármisleny FC)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz: Devecseri Szilárd (Haladás)
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk:

A MEZŐKÖVESD TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA ÉS MÉRKŐZÉSEI
A felkészülés kezdete: január 9.
Edzőtábor: január 17–28., Protarasz és Paralimni (Ciprus)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 20., Limassol: Mezőkövesd–CFR Cluj (Kolozsvár, romániai) 1–4 (Fröhlich)
Január 25., Aradippu: Mezőkövesd–Karmiotissza (ciprusi) 3–0 (Veszelinovics 2, Pauljevics)
Január 28., Paralimni: Mezőkövesd–FK Zirka (ukrán) 1–2 (Veszelinovics)
Február 4.: Mezőkövesd–Lokomotíva Kosice (Kassa, szlovák II.) 3–0 (Strestík, Tóth B., Kink)
Február 8.: Mezőkövesd–Kisvárda 0–3

PÉLDA NÉLKÜLI ÁTIGAZOLÁSOK, DE MENNYIT ÉRNEK MAJD A PÁLYÁN? – FTC

Melyik csapat hányadik helyen zárja majd a tavaszi szezont az NB I-ben?

 • 1
 • 12
 • 1
 • 12
 • 1
 • 12
 • 1
 • 12
 • 1
 • 12
 • 1
 • 12
 • 1
 • 12
 • 1
 • 12
 • 1
 • 12
 • 1
 • 12
 • 1
 • 12
 • 1
 • 12
Eredmények állása
 

A bajnoki címvédő Ferencváros 19 forduló után a 4. helyen áll az NB I-ben, így várható volt, hogy a télen jelentősen átalakul a zöld-fehérek kerete. Azt most még nem mernénk megjósolni, hogy a csapat játékereje, minősége hogyan változik a tavaszi szezonra, de azt bizton mondhatjuk, példa nélküli átigazolási szezont tudhat maga mögött az öt játékost szerződtető, valamint egy labdarúgót kölcsönvevő FTC.

Arra ugyan még csak-csak tudnánk példát mondani, hogy egy NB I-es gárda három futballistát is hoz Németországból – Julian Koch, Kleinheisler László és Janek Sternberg is onnan érkezett a Fradihoz –, olyanra viszont nem emlékszünk, hogy ketten is a német élvonalból jöttek, élő szerződésük ellenére: Kleinheisler kölcsönbe, Sternberg végleg érkezett a Werdertől. Sternberg eddig 25, Kleinheisler 18 meccsen játszott a Bundesligában. És egyébként a harmadik németországi szerzeménynek, a másodosztályú Düsseldorftól érkező Kochnak is van első osztályú múltja, Jürgen Klopp Dortmundjában mutatkozott be az élvonalban, igaz, a Borussiában csak két meccs jutott neki (a Mainzban játszott még négyet).

Viszont a Bundesliga mellett az ugyancsak Európa erősebb, színvonalasabb bajnokságai között számon tartott orosz Premjer-Ligából is jött erősítés, méghozzá Dzsudzsák Balázs volt csapatától, az Anzsitól a hozzá hasonlóan szélső Amadou Moutari személyében (a nigeri válogatott játékos a Magyar Kupában góllal debütált). Ez szintén példa nélküli az NB I-ben.

Aztán, hogy velük, illetve a további két új szerzeménnyel, a Honvédtól jött Botka Endrével és a DVTK-tól érkezett Bognár Istvánnal sokkal többre megy-e a csapat, mint az ősszel, az jó kérdés. Egyébként az érkezők mindegyike volt már felnőtt (Botka, Kleinheisler, Moutari) vagy korosztályos válogatott (Sternberg és Koch) válogatott, illetve legalább a kerettagságig eljutott (Bognár).

A téli öt, erős, de azért nem világverő csapatok ellen megvívott nemzetközi felkészülési találkozójából csak egyet tudott megnyerni a Fradi, az eperjesi Tatrannal szemben. Miközben a Slovan Liberectől, a bécsi Rapidtól és a nagymihályi Zemplíntől is kikapott.

A Honvéd elleni, 2–1-re megnyert Magyar Kupa-meccs viszont biztató lehet a szurkolók számára. Szombaton már Debrecenben mutathatja meg magát az átalakult Fradi, amelytől a télen többek között Busai Attila, Gyömbér Gábor, Nagy Dominik, Pintér Ádám és Cristian Ramírez is távozott, továbbá Florian Trinksszel sem számol már Thomas Doll vezetőedző.

A német szakember a napokban a klub átigazolási politikája kapcsán egyébként arról beszélt, hogy azért igazolnak többségében Németországból játékosokat, mert őket könnyebb feltérképezni, mint mondjuk egy Dél-Amerikából érkező futballistát. Doll hosszabb nyilatkozatát itt olvashatja!

 
TÉLI
JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL

Érkezők:
Bognár István (Diósgyőri VTK), Botka Endre (Bp. Honvéd), Julian Koch (német, Fortuna Düsseldorf – Németország), Amadou Moutari (nigeri, Anzsi Mahacskala – Oroszország), Janek Sternberg (német, Werder Bremen – Németország)
Kölcsönbe érkezők: Kleinheisler László (Werder Bremen – Németország, az ősszel kölcsönben Darmstadt 98 – Németország)
Kölcsönből visszatérők: Holczer Ádám (Soroksár)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók:
Busai Attila (Diósgyőri VTK), Csilus Ádám (soroksári kölcsön után Puskás Akadémia FC), Gyömbér Gábor (Puskás Akadémia FC, szabadon igazolhatóként), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Pintér Ádám (Greuther Fürth – Németország), Cristian Ramírez (ecuadori, FK Krasznodar – Oroszország)
Kölcsönbe távozók: Jova Levente (Soroksár), Popov Patrik (Soroksár)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk: Florian Trinks (német)

A FERENCVÁROS TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA ÉS MÉRKŐZÉSEI
A felkészülés kezdete: január 6. 
Edzőtábor: január 23. – február 1., Valencia (Spanyolország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 14.: FTC–Tevel 23–1 (Djuricin 7, Böde 5, Bognár 3, Lovrencsics 2, Kundrák 2, Gera, Radó, Csukics, Csernik)
Január 18.: FTC–BKV Előre 5–0 (Pergel 2, Adams, Nalepa, Böde)
Január 21.: FTC–Zemplín Michalovce (Nagymihály, szlovákiai) 0–1
Január 25., Valencia: FTC–Rapid Wien (osztrák) 0–1
Január 28., Valencia: FTC–Slovan Liberec (cseh) 2–3 (Moutari, Böde)
Január 31., Valencia: FTC–Sparta Praha (cseh) 0–0
Február 4.: FTC–Tatran Presov (Eperjes, szlovákiai) 2–1 (Hajnal, Varga R.)

NB I, 2016–2017, 20. FORDULÓ
FEBRUÁR 18., SZOMBAT
HELYSZÍN

15.30: Videoton FC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)

Felcsút, Pancho Aréna

15.30: Gyirmót FC Győr–Paksi FC

Győr, Alcufer Stadion

15.30: Mezőkövesd–Diósgyőri VTK

Mezőkövesd, Városi Stadion
15.30: MTK Budapest–Bp. Honvéd

Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion

15.30: Vasas FC–Szombathelyi Haladás
Budapest, Szusza Ferenc Stadion*

18.00: Debreceni VSC–Ferencváros (Tv: M4 Sport)

Debrecen, Nagyerdei Stadion
 A Szusza Ferenc Stadionnak a meccsrendezéshez még meg kell felelnie a héten esedékes biztonságtechnikai ellenőrzésen. 
 AZ ÁLLÁS
  1. Videoton FC 19 10 4   5 39–19 +20  34
  2. Budapest Honvéd 19 10 4   5 32–17 +15  34
  3. Vasas FC 19 10 4   5 30–18 +12  34
  4. Ferencvárosi TC 19   8 6   5 34–27   +7  30
  5. Mezőkövesd Zsóry FC 19   7 6   6 21–22   –1  27
  6. Újpest FC 19   6 9   4 30–26   +4  27
  7. Szombathelyi Haladás 19   7 5   7 22–23   –1  26
  8. Paksi FC 19   5 8   6 18–24   –6  23
  9. Diósgyőri VTK 19   6 3 10 24–36 –12  21
10. Debreceni VSC 19   5 5   9 20–26   –6  20
11. MTK Budapest 19   4 8   7 12–21   –9  20
12. Gyirmót FC Győr 19   3 4 12   8–31 –23  13

 

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.06.17 00:18:15

Labdarúgó NB I SINKOVICS GÁBOR

ALAPVONAL. Ma 15 esztendeje, 2003. június 17-én 58 éves korában halt meg a legendás televíziós sportriporter, Knézy Jenő.

2018.06.16 10:25:45

Labdarúgó NB I SZÖVEG: PIETSCH TIBOR, FOTÓ: TÖRÖK ATTILA

„Kipihentem magam, feltöltődtem. Indulnék már a csatába! Május elsején volt egy éve, hogy eljöttem Mezőkövesdről.”

2018.06.12 16:01:54

Labdarúgó NB I P. K.

Íme, olvasóink válogatottja, őket is a Honvéd olasz csatárának játéka győzte meg leginkább.

2018.06.12 22:30:41

Labdarúgó NB I DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL Ő az, aki a mintegy harminc esztendő alatt Magyarországon megforduló sok-sok megélhetési légiós kevés ellenpontjának egyikeként tényleg hasznára van nemcsak klubjának, hanem egész labdarúgásunknak.

2018.06.07 09:38:09

Labdarúgó NB I MAROSI GERGELY, PÓR KÁROLY

Ferencvárosi „vereségrekord” • Aranyérmes légiós testvérpárok • Boldogító igen és kiesés.

HIRDETÉS
HIRDETÉS