A Fradinál kiadták a jelszót; nyolc válogatottunk jövője kérdéses

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2015.12.21. 11:26
null
Stieber Zoltán is a Fradi kiszemeltjei között van (Fotó: AFP)
A labdarúgó NB I őszi szezonját követően már kiadtuk a csapatokra bontott átigazolásfigyelőnket, most itt az ideje részletesebben is szétnézni, hol, milyen változások várhatók a keretben a téli szünetben, összegezzük korábbi híreinket. Továbbá azt is érdemes megvizsgálni, hogy a válogatott játékosok tekintetében mire lehet számítani fél évvel a franciaországi Európa-bajnokság előtt.

 

KEVÉS MOZGÁS VÁRHATÓ

A labdarúgó NB I-ben az előttünk álló téli átigazolási időszakban jóval kisebb mozgás várható annál, mint amit az utóbbi években megszokhattuk. Ez egyrészt magyarázható azzal, hogy kevesebb a csapat, másrészt összefügg a Magyar Labdarúgó-szövetség légiósokra vonatkozó ajánlásával.

Mint ismeretes, a klubok csak akkor részesedhetnek a szerencsejátékok után befolyó teljes bevételből, ha megfelelnek annak az ajánlásnak, amely szerint egyszerre csak három légiós lehet a pályán (nemzetközi kupainduló csapatok esetében öt), és a keretben sem lehet több hét külföldinél (kupaindulóknál tíz). A legtöbb klub a légiósokat illető keretszámokat már a nyáron kimerítette, így ha nem szeretne pénzt bukni, csak abban az esetben akadnak külföldi érkezők, ha lesznek távozók is.

A klubok várhatóan igyekeznek megválni néhány olyan külföldi játékostól, aki nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Csakhogy nem lesz könnyű szerződést bontani, mert a futballisták is tudják, hogy a korlátozás miatt most sokkal nehezebb új csapatot találni Magyarországon, mint korábban.

A magyar játékosok közül már az előző években is kevesen váltottak klubot a téli időszakban, mert ilyenkor általában még élő szerződés köti őket, az pedig nálunk továbbra is ritka, hogy valakit kivásároljanak a szerződéséből.

Kleinheisler László már nem a Videotonban képzeli el a jövőjét (Fotó: archív)
Kleinheisler László már nem a Videotonban képzeli el a jövőjét (Fotó: archív)

 

A VIDINÉL LESZNEK VÁLTOZÁSOK

Egyrészt a bennmaradásért küzdő, utolsó három-négy klubnál várható több új játékos, másrészről a Ferencvárosnál és a Videotonnál. Náluk azért, mert a költségvetés nagyobb mozgásteret ad, és alighanem már a várható nyári nemzetközi kupaindulást is igyekeznek előkészíteni erősítésekkel, hiszen a szezon után, az Eb miatt is, kevés idejük lesz a keret alakítására – erre most jobban lesz lehetőségük a hosszabb téli szünet alatt.

A Videotonnál az is indokolhatja az erősítést, hogy távozott a csapattól a lejáró szerződésű válogatott szélső, az együttes őszi házi gólkirálya (hét találattal), Gyurcsó Ádám. Másrészről Kovács Zoltán sportigazgató elismerte, hogy továbbra is keresik a nyáron távozott NB I-es gólkirály, Nikolics Nemanja utódját, vagyis a télen mindenképpen szeretnének csatárt igazolni.

A Nemzeti Sport Online úgy tudja, több afrikai támadót is megfigyelt az őszi szezonban a Videoton, köztük a szlovák élvonal góllövőlistáját 11 találattal vezető kameruni Léandre Tawambát, de egyelőre erősen kérdéses, hogy sikerül-e őt szerződtetni. A legfrissebb értesüléseink szerint ugyanis az iránta érdeklődő magyar klubok (a Vidi mellett a Fradinál is képbe került a támadó) nem tudják teljesíteni az évi 250-300 ezer eurós fizetési igényét.

Ugyancsak kérdéses a válogatott középpályás, a Videotonban korábban már futballozó Elek Ákos megszerzése. A Nemzeti Sport Online jelezte elsőként, hogy Fehérváron köthet ki az Eb előtt fél évet itthon tervező, a kínai Csangcsun Jatajtól távozni szándékozó középpályás. Eleket másik volt csapata, a DVTK is megkereste már, sőt a Puskás Akadémiánál is szóba került a neve.

Elek mellett másik két lehetséges Eb-résztvevő jövője is bizonytalan. A nyáron szerződést nem hosszabbító, emiatt a második csapathoz átirányított Kleinheisler László már korábban a távozás mellett döntött, a szerződéséből hátralévő fél évet sem várná ki. Vele kapcsolatban a legutóbbi hírünk az volt, hogy a török Istanbul Basaksehirnél járt, amolyan ismerkedésen, de más országból is vannak érdeklődések, még nem dőlt el a sorsa.

A válogatott védő, Lang Ádám az ősszel kevesebbet játszott a reméltnél, márpedig ahhoz, hogy biztos helye legyen az Eb-keretben, nem ártana játékban lennie. Éppen ezért a héten a telki edzőtáborban még nem tudta megmondani, marad-e Fehérváron a tavaszi szezonra.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A VIDEOTONNÁL
Érkezők:
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek: Elek Ákos (Csangcsun Jataj – Kína), Léandre Tawamba (kameruni, Zlaté Moravce – Szlovákia)
Távozók: Gyurcsó Ádám (december 31-én lejár a szerződése, szabadon igazolható lesz, érdeklődnek iránta: Legia Warszawa – Lengyelország, Celtic – Skócia)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk: Kleinheisler László (Istanbul Basaksehir – Törökország), Lang Ádám

 

BÖDE HELYETTESÉT IS KERESI A FRADI

A Ferencváros labdarúgócsapatánál az elsődleges feladat a téli szünetben az lesz, hogy megtalálja a klub a válogatott Böde Dániel helyettesét. Mint ismert, a csatár az Újpest ellen szenvedett bokasérülést, és ha a bajnoki rajtig fel is épül, kérdés, milyen formában lesz, ha nem tudja végigcsinálni a téli alapozást.

A Fradinál amúgy is szóba került egy csatár szerződtetésének lehetősége, így azonban egyértelmű cél egy center átigazolása. Úgy is mondhatjuk, az Üllői úton kiadták a „csatár kell” jelszót, amire az ügynökségek akcióba is lendültek, folyamatosan kapja a klub a különböző ajánlatokat külföldi támadókról, a szakmai stáb, illetve a vezetőség most mérlegeli a lehetőségeket.

Ugyanakkor a Fradinál nemcsak csatár érkezhet a télen. A zöld-fehérek már eddig is élénk érdeklődést mutattak a magyar válogatott játékosok iránt, elég csak a nyáron szerződtetett Pintér Ádámra és Leandróra gondolni. Nemrég – amint azt elsőként jeleztük – a támadó középpályás Kleinheislerrel is kapcsolatba léptek a vezetők, illetve a német sajtó szerint Thomas Doll vezetőedző a Hamburgból a több játéklehetőség reményében elvágyódó Stieber Zoltánt is szívesen látná (szurkolói pletykák szerint még Elek Ákos és Gyurcsó Ádám is képbe kerülhet, de úgy tudjuk, ez kevésbé valószínű). Stieber szerződtetésére akkor lehet reális esélye a Ferencvárosnak, ha a volt újpesti labdarúgó nem kap jobb ajánlatot Németországból, ahol legkevesebb nyolc klubbal hírbe hozták már.

És akkor a Fradival kapcsolatban a magyar utánpótlás-válogatott védőről, Otigba Kennethről még nem is szóltunk. Úgy tudjuk, a holland Heerenveen játékosát a nyári átigazolási időszakot követően a télen is megkörnyékeznék a fővárosiak, csakhogy az őszi szezonban Hollandiában is számoltak vele, 16 meccsen két gólt szerzett, vagyis ezúttal sem ígérkezik könnyűnek a megszerzése (azért sem, mert mint négy napja jeleztük, klubjának opciós lehetősége is van a nyáron lejáró szerződésének meghosszabbítására)…

Ettől függetlenül a védelem tengelyébe érkezhet új játékos, és ugyanezt mondhatjuk a támadó középpályás posztról is. Igaz, utóbbi pozícióban már most is túlkínálat van, így nem lenne meglepetés, ha a kevesebbet játszó Haraszti Zsolt a télen távozna. Kérdés még, hogyan alakul a jövője Holman Dávidnak, akinek lejár a kölcsönszerződése a Lech Poznannál, és várhatóan nem marad Lengyelországban.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők:
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Holman Dávid (Lech Poznan – Lengyelország)
Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek: Ognjen Djelmic (bosnyák, Zeljeznicar Bosznia-Hercegovina), Kleinheisler László (Videoton), Otigba Kenneth (Heerenveen Hollandia), Stieber Zoltán (Hamburg Németország)
Távozók:
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: –
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk: Haraszti Zsolt, Holman Dávid (Sturm Graz – Ausztria)
VÁLOGATOTT KÉRDÉSEK

Cikkünkben Elek Ákos (Csangcsun Jataj), Gyurcsó Ádám (szabadon igazolható), Kleinheisler László (Videoton), Lang Ádám (Videoton) és Stieber Zoltán (Hamburg) személyében öt olyan válogatott játékost említettünk, akiről fél évvel az Európa-bajnokság előtt nem tudni, hol szerepel a tavasszal, milyen szinten futballozhat, mennyi játéklehetőséghez juthat. Az említettek – Gyurcsót leszámítva – lehetőséget kaptak az Eb-selejtezőkön Bernd Storcknál, de a bő keretnek a Videotontól távozó szélső is többször tagja volt, a héten az úgynevezett távlati keretben is bizonyíthatott.

Ezt a névsort kiegészíthetjük a német élvonalbeli Hoffenheimnél körön kívülre került Szalai Ádámmal (az ősszel csak négy bajnokin játszott), akit állítólag szívesen látnának a görög Panathinaikosznál, és a német másodosztályú RB Leipzig első csapatában csak négy meccset kapó Kalmár Zsolttal (ő például beleillene a Fradi koncepciójába, de úgy tudjuk, klubja nem gondolkodik magyarországi kölcsönadásban, hosszú távon pedig terveznek vele). Valamint említhetjük Vanczák Vilmost is, aki legkésőbb fél éven belül hazatérhet a svájci Sionból, amelynél neki is csak négy bajnoki jutott az ősszel (vele kapcsolatban korábban a DVTK és a Fradi érdeklődéséről lehetett hallani).

Nyolc válogatott játékosnak tehát bizonytalan a jövője, ami nem jó előjel az Eb előtt. Ráadásul ehhez a sorhoz hozzátehetjük a ferencvárosi Böde Dánielt is, aki ugyan nem vált klubot, de egyelőre nem lehet tudni, sérüléséből felépülve mikor térhet vissza a pályára, mikorra lendülhet újból formába.

Kérdés lehet még Németh Krisztián jövője, aki remek szezont produkált (29 bajnokin 11 gólt szerzett és hat gólpasszt adott) a Sporting Kansas Citynél, számítanak is rá a következő idényben, de megfelelő ajánlat esetén nem zárható ki a téli klubváltás. Ő mindenesetre nincs lépéskényszerben, hiszen az Egyesült Államokban biztos helye van, fontos láncszem az SKC-ban. Akárcsak Lovrencsics Gergő a lengyel Lech Poznannál, csakhogy a szélsőnek fél év múlva lejár a szerződése, ezért nála is feltehetjük a kérdést: hogyan tovább?

MI VÁRHATÓ A TÖBBI KLUBNÁL?

A bennmaradásért harcoló újonc csapatoknál, így a Békéscsabánál és a Vasasnál vélhetően újra kell gondolni a nyáron érkezett légiósok szerepét, mert egyik klubnál sem igazán váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A csabaiak a napokban több futballistától is elköszönhetnek.

Az biztos, hogy gólerős támadóra mindkét gárdának szüksége lenne (a Vasasnál az MTK-ban mellőzött Szatmári Lóránd az egyik kiszemelt), de a Csabánál nemcsak előre, hanem hátra is terveznek erősítést. Korábban a klub hivatalos honlapja is megerősítette a Nemzeti Sport Online hírét, hogy a montenegrói Vukasin Polekszics az egyik kiszemeltjük kapusposztra, míg a Mezőkövesdről érkező védekező középpályás, Takács Péter már alá is írta a szerződését.

A Honvéd – több más csapathoz hasonlóan – centert keres, az őszi szezonban érkeztek is próbajátékra labdarúgók, de ők nem kaptak szerződést. Ami a távozókat illeti: három játékos szerződését már megszüntette a klub.

Ugyancsak támadóposzton szeretne erősíteni a Haladás. Az utóbbi hetekben két tatabányai játékost is teszteltek a szombathelyiek (az argentin Sergio Agüerót és a ciprusi Jorgosz Pelajiaszt), de úgy tűnik, egyiküket sem szerződtetik, tovább keresik az ideális megoldást, miután a nyáron szerződtetett szerb középcsatár, Szasa Popin kilenc bajnokin csak 341 perc lehetőséget kapott, gólt nem szerzett, ennél biztosan többet vártak a légióstól. Ezzel együtt nagy jövés-menés a vasiaknál sem lesz, Tóth Miklós ügyvezető egy játékos érkezését jelezte előre.

A DVSC-ről annyit tudni, hogy kapust keres, mert Verpecz István, Balogh János és Nenad Novkaovics is az ősszel sérüléssel bajlódott (Bozidar Radosevic lett az első számú kapuvédő), akik közül a télen többen távozhatnak is. A korábban Diósgyőrben is szereplő, jelenleg a BKV Előrében védő Gelei Vincét a múlt héten tesztelte is a klub.

A DVTK elsősorban támadó középpályást, illetve szélsőt szeretne igazolni. Az Újpest egy fehérorosz középpályást tesztelt még november végén. A liláknál a télen több fiatal is kölcsönbe kerülhet, így Kecskés Ákos és Tóth Patrik (utóbbi iránt többek között két NB II-es csapat, a Budaörs és a Balmazújváros mutat élénk érdeklődést), ugyanakkor a szenegáli házi gólkirály, Mbaye Diagne valószínűleg nem vált, hiába vinné a román Steaua Bucuresti. Román sajtóhírek szerint Diagne játékjogát 500 ezer euróért vette meg a nyáron az Újpest a Juventustól, most viszont legalább 1.2 millió eurót szeretnének kapni érte. Ráadásul a hírek szerint a fizetési igénye most már a havi 25 ezer eurót is elérné, ezért sem valószínű, hogy a Steaua szerződteti.

A többi klub átigazolási terveiről egyelőre nincs információ, várhatóan a felkészülési időszak januári nyitányán élénkül meg kicsit a piac.

A NEMZETI SPORT ONLINE ÁTIGAZOLÁSFIGYELŐ TÁBLÁZATAIT, CSAPATONKÉNTI BONTÁSBAN ITT TALÁLJA MEG!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik