HIRDETÉS
P. K. 2018.02.22 18:01 Frissítve: 2018.02.23 17:10

A DVTK szurkolói egy élménnyel szegényebbek lesznek

A labdarúgó NB I tavaszi rajtját felvezető sorozatunk harmadik részében a hazaköltözésre még várni kénytelen DVTK-val, a sok mindenre régóta váró Újpesttel és a gyors döntéseket nem halogató, Supka Attilával rögtön mély vízbe ugró Honvéddal foglalkozunk. 

Egyelőre kérdéses, hogy mikor vehetik használatba az új stadiont a diósgyőriek (Fotó: dvtk.eu)

 

A FRADI NEM MEGY DIÓSGYŐRBE, A DIÓSGYŐR VISZONT JÁRT A TÁTRÁBAN

Az NB I-ben 6. helyen telelő DVTK az a csapat, amelyet ugyanúgy hat pont választ el a kieső helyen lévő Balmazújvárostól, mint a nemzetközi kupaindulást érő, 3. pozícióban lévő Debreceni VSC-től. Hogy a szezon során melyik irányba mozdul el inkább a Diósgyőr, azt nagyban meghatározhatja a téli felkészülés során elvégzett munka.

 
NB I-ES TAVASZVÁRÓ
 1. rész: Tovább dőltek az átigazolási csúcsok Kövesden! Rudolfra felnéznek a Balmaznál
 2. rész: Vasas: hét gól a Szabadkikötő és a Putnok ellen – jöhet a Videoton! Itt a felcsúti világválogatott!

Persze a munka mellett nagy segítségére lehetne a DVTK-nak, ha a tavasszal már Diósgyőrben, az épülő új stadionban fogadhatná ellenfeleit. Az eredetileg februárra tervezett átadás azonban egy sajtóhír szerint hónapokkal csúszhat.

Az biztos, hogy a 21. fordulóban esedékes, idei első „hazai" meccsre már elkezdték árulni a jegyeket – Debrecenbe. Ahogy a klub hivatalos honlapja fogalmazott múlt heti hírében: „a Diósgyőri Stadion elkészültéig a DVTK továbbra is költözni kényszerül. A napokban eldőlt, hogy a Ferencvárost a Debreceni Nagyerdei Stadionban fogadjuk."

Így a DVTK drukkerei és játékosai szegényebbek lesznek azzal a különleges élménnyel, amit a Fradi elleni stadionavató jelenthetett volna. Erről a bizonyos élményről leginkább a szombathelyiek tudnának mesélni: mint ismert, a Haladás hosszú soproni „albérlet" után novemberben a Ferencváros elleni találkozóval tért vissza a vasi megyeszékhelyre, és az új létesítményben telt ház, mintegy 8000 néző előtt 2–1-re legyőzte Varga Rolandékat. A siker olyan lendületet adott, hogy utána a Puskás Akadémiát, majd a Vidit is megverte Michal Hipp csapata.

A DVTK további hazai meccseit illetően annyit tudunk még leszögezni, hogy az MLSZ adatbankja tavaszra a diósgyőriek összes hazai bajnoki meccsét Debrecenbe teszi, mind a hetet, még a 33. fordulóra kiírt, Videoton elleni szezonzárót is. Persze ez a helyzet addig még változhat is, már csak azért is, mert a boon.hu múlt heti híre szerint arra is van esély, hogy a március 31-i, Honvéd elleni mérkőzést már Diósgyőrben rendezik. De ha mégsem, akkor a szezon hátralévő részére akár Mezőkövesd is szóba jöhet a hazai meccsek lehetséges helyszíneként. 

Viszont amíg erről nincs új hír, térjünk vissza a labdarúgók munkájára, mert az legalább csak rajtuk múlik. No meg fanatikus edzőjükön (egész pontosan szakmai igazgatójukon), Bódog Tamáson, aki kezdésként négynapos, „könnyed", erdei futásokkal tarkított összetartással indította a téli felkészülést – a Magas-Tátrában.

Abban is eltért a többi csapattól a később azért Törökországba is ellátogató DVTK, hogy csak négy felkészülési meccset játszott, az összes többi gárda ennél többet. Viszont mind a négyet külföldi csapatok ellen vívta. A négyből kettőt megnyert (a szlovák harmadosztályú Rimaszombatot és a koszóvi élvonalban listavezető FC Prishtinát győzte le), a kazah Aktobéval ikszelt, az orosz Rubin Kazanytól kikapott.

 
Az NB I-es csapatok téli átigazolásai
 Az NB I-s csapatok téli felkészülési programja

Hogy a felkészülés hogy sikerült, az a Paks elleni szombati bajnokin derülhet ki igazán, feltéve, ha a havazás miatt nem kell elhalasztani a mérkőzést. Viszont a Magyar Kupában a korábban a Videotont búcsúztató Vác elleni főpróba jól sikerült, a kedden pályára lépő három NB I-es csapatból ugyanis csak a DVTK tudott nyerni alacsonyabb osztályú riválisa ellen, méghozzá 2–0-ra (a PAFC a ZTE-től, a DVSC a Dorogtól kapott ki). Ki kell emelni a görög csatár, Nikolaosz Joannidisz formáját, aki mind az öt téli meccsen játszott (a kupamérkőzéssel együtt), az ötből három találkozón szerzett gólt, összesen ötöt.

A keretben sok változás nem történt. Távozott három, kevés lehetőséget kapó magyar játékos, s a légiósok közül némi nyilvános üzengetés után a spanyol Nono váltott klubot (mint ismert, Bódog Tamás előbb fegyelmi okokból a második csapathoz irányította a középpályást, aki ezután nyilvánosan hazugságnak nevezte edzője indoklását, végül szerződésbontással zárult az ügy). Érkezett az előző idényben Debrecenben a szezon legjobbjának megválasztott szerb védő, Dusan Brkovics, aki azonban májusban, éppen a DVTK ellen megsérült, azóta egy hosszabb kihagyást követően az ősszel nyolc tétmeccsen játszott az FC Rigában. Rajta kívül két középpályás jelenthet erősítést, a koszovói U21-es válogatott, Florent Hasani és az ősszel az ukrán élvonalban 17 meccsen szereplő Szerhij Sesztakov.


TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A DIÓSGYŐRI VTK-NÁL
Érkezők:
Dusan Brkovics (szerb, FC Riga – Lettország), Florent Hasani (koszovói, KF Trepca’89 – Koszovó), Szerhij Sesztakov (ukrán, Olimpik Doneck – Ukrajna)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Kitl Miklós (Dorogi FC), Nemes Milán (BFC Siófok), Oláh Bálint (Mezőkövesd), „Nono” José Antonio Delgado Villar (spanyol, Slovan Bratislava – Szlovákia, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A DIÓSGYŐR TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: január 14.
Edzőtábor: január 21–24., Magas-Tátra (Szlovákia); február 1–11., Belek (Törökország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 28. Diósgyőr–MSK Rimavská Sobota (Rimaszombat, szlovákiai) 5–0 (Joannidisz 3, Makrai, Vela)
Február 3.: Belek: Diósgyőr–FC Prishtina (koszovói) 2–1 (Joannidisz, Makrai)
Február 6.: Belek: Diósgyőr–Rubin Kazany (orosz) 0–2
Február 10., Belek: Diósgyőr–Aktobe (kazah) 1–1 (Szarka)

MAGYAR KUPA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Diósgyőri VTK–Vác FC (NB II) 2–0 (Joannidisz 30., Bacsa 87.)  
 

ÚJPEST FC – TÉLI SZÜNET A VÁRAKOZÁS JEGYÉBEN 

A „majd jövőre" jeligét évekkel ezelőtt ragasztották az újpestiekre, de bizonyos szempontból ma is helytálló. Az 5. helyen telelő Újpest és szurkolói számára már az ősz is az állandó várakozás jegyében telt, és ez a téli szünet alatt sem változott.

 
Újpesti esély – lila játékossorsok, minisorozat
„Nem igaz, hogy nem fértem be a Guimaraes 43-as keretébe" – Balázs Benjámin
Nagy Dániel már tudja, miért nem volt sikeres a Fradiban
 Szükség van még Tischlerre? – Vignjevics válaszolt

A szurkolóknak többször is várniuk kellett arra, hogy leteljen a fanatikusok fegyelmezetlenségei miatt a klubra kirótt, éppen aktuális (több is volt ugyanis) zárt kapus MLSZ-büntetés, hogy aztán a lila tábor újra a stadionon belül szapulhassa a címerváltás óta roppant népszerűtlenné váló Roderick Duchatelet tulajdonost.

Aztán várni kellett a klub új vezetőire, miután Gyarmati Eszter ügyvezető októberben távozott a klubtól. A Berta Csaba, Böőr Zoltán, Dzodzoglu Sziderisz vezetői triumvirátus november végén állt munkába, de több kérdés azóta is megválaszolatlan.

Így például az, hogy mi lesz a címerrel, hiszen megszületett az egy ideje ugyancsak várt jogerős bírósági ítélet az Újpest FC kontra UTE perben, melynek az lett a vége, hogy az NB I-es labdarúgócsapatnak vissza kell állítania az eredeti állapotot, vagyis a nyáron megváltoztatott régi címert. Mivel ez a decemberi, másodfokú ítélet óta sem történt meg, az UTE a napokban bejelentette, végrehajtást indít a klub ellen.

Aztán vitás kérdés az UTE és az Újpest FC között a stadionhasználatról szóló, hosszú távú, 15+5 éves bérleti szerződés, amiről ugyan régóta egyezkednek a felek, de az FC januári közleménye alapján távoli az egyezség.

A szurkolók közül néhányan arra is vártak, hogy Nebojsa Vignjevics vezetőedző távozzon a klubtól, de erre a jelek szerint hiába várnak, mert Roderick Duchatelet kitart a mester mellett, aki a hektikus ősz ellenére az 5. helyre kormányozta a csapatot, s a bajnokságban és a Magyar Kupában is megvan az esélye a nemzetközi szereplés kiharcolására. A stábban annyi változás történt, hogy távozott Vignjevics egyik segítője, Predrag Rogan (akinek az utódját még nem nevezték ki), s érkezett Babócsy András kapusedző.

A nemzetközi kupához viszont nem ártana egy kicsit erősíteni a csapaton is, hogy ne legyen olyan hullámzó a teljesítmény, mint az ősszel. Az első új szerzeményre több hetet kellett várni, és hogy a szurkolók valóban az FK Vojvodinától a több játéklehetőség reményében távozó, bosnyák U21-es válogatott balhátvédre, Dzenan Burekovicra vártak-e, afelől vannak kétségeink. Viszont ha várták, ha nem, jött – ahogyan érkezett Finnországból a nigériai középpályás, Vincent Onovo is. A távozók listáján sincsenek sokan, és a Svédországba visszatérő Anton Salétrost vagy az FK Rabotnicskinek kölcsönadott Viktor Angelovot aligha fogják hiányolni a drukkerek. Windecker József sorsa pedig egyelőre kérdéses, mint ismert, az Újpest egy közleményben számolt be arról, hogy a középpályás nem volt hajlandó meghosszabbítani a nyáron lejáró szerződését, ezért a második csapathoz irányították.

Ami sokáig hiányzott a télen az Újpestnél, az a győzelem, mert az első három felkészülési meccsét elveszítette a csapat. Majd jött két döntetlen, de ahogy már nem a Slovan Bratislava és a Crvena zvezda volt az ellenfél, hanem az NB II-es Gyirmót és az NB III-as Balassagyarmat, jöttek a sikerek is – egy 2–1 és egy 1–0 formájában…

Az első tétmeccsre azonban természetesen még várni kell a Megyeri úton, tekintve, hogy a Paks elleni keddi Magyar Kupa-mérkőzést a havazás miatt elhalasztották. És mivel Újpesten nem fűthető a gyepszőnyeg – hiába újították fel tavaly a stadiont, és hiába kérte a pályafűtést a beruházás részeként az Újpest FC, arra még várni kell… –, így akár még a szombati, Haladás elleni hazai meccs is kérdésessé válhatna. Ugyanakkor a klubtól pénteken azt a tájékoztatást kaptuk, hogy felülről fűtik a gyepszőnyeget, és megfelelő állapotban lesz a szombati meccsre, így meg tudják rendezni a találkozót. A többi kérdéssel kapcsolatban pedig azonnal tájékoztatást adnak, ahogy lesz fejlemény...

Így fűtik a pályát Újpesten (Fotó: ujpestfc.hu)

 

És, hogy mire nem kell várni? A legendák szektorára, mert azt a múlt héten átadták, hosszú idő után még Törőcsik András is tiszteletét tette a stadionban.

Egy másik újdonság, hogy tavasztól akciós, családi jegyeket is árusít a klub, amelyekkel a családok jóval olcsóbban juthatnak be a mérkőzésekre, mint korábban.

A keddre tervezett MK-meccs előtt Véber Györggyel beszélgettünk a legendák szektorában:

                                                                                                                                                                      

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL
Érkezők: Dzenan Burekovic (bosnyák, FK Vojvodina – Szerbia, szabadon igazolhatóként), Vincent Onovo (nigériai, legutóbb HJK – Finnország, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Németh Kristóf
Kiszemeltek: –
Távozók: Kovács Zoltán (ZTE FC)
Kölcsönbe távozók: Viktor Angelov (macedón, FK Rabotnicski Szkopje – Macedónia)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Anton Salétros (svéd, AIK Solna)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

AZ ÚJPEST FC TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: január 11.
Edzőtábor: január 27. – február 8., Belek (Törökország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Január 28., Belek: Újpest–Szeptemvri Szófia (bolgár)​ 1–2 (Litauszki)
Január 31., Belek: Újpest–Slovan Bratislava (szlovák) 1–2 (Nagy D.)
Február 3., Belek: Újpest–Viktoria Köln (német) 2–3 (Cseke, Balázs)
Február 4., Belek: Újpest–Crvena zvezda (szerb) 1–1 (Mohl)
Február 7, Belek.: Újpest–Dukla Praha (cseh) 0–0
Február 14.: Újpest–Gyirmót FC Győr 2–1 (Simon K., Nagy D.)
Február 17.: Újpest–Balassagyarmat 1–0 (Tischler)

SUPKA ATTILA ÚJRA BIZONYÍTHAT KISPESTEN

Az Újpesttel ellentétben a Honvédnál a nagy horderejű döntésekre nem kellett sokat várni. A nyáron érkező Erik van der Meer vezetőedzőt például már nem sokkal az utolsó tavalyi bajnoki, a Paks ellen 1–0-ra megnyert mérkőzés lefújása után menesztették a bajnokcsapatnál. Néhány nappal később már az új vezetőedzőt is kinevezték: a Kispestre másodszor, ezúttal öt év szünet után visszatérő Supka Attilát (2006–2008 és 2011–2012 között már irányította a Honvédot).

A keret is gyorsan kialakult: három védő, a nigériai Akeem Latifu, Villám Balázs és a 22-szeres válogatott Laczkó Zsolt távozott, míg a kétszeres válogatott jobbhátvéd, Heffler Tibor, a horvát balhátvéd Tonci Kukoc (a volt NBA-sztár, Toni Kukoc unokaöccse), és a szlovák belső védő, Tomás Kosút érkezett. A távozók közé később a korábban nagy tehetségnek tartott Bobál Gergely és Csábi Mihály is feliratkozott, de ők nem voltak az első keret tagjai, az ősszel az NB III-ban játszottak.

A tavaszi rajtra a 4. helyen készülő Bp. Honvéd kilenc felkészülési meccset játszott, ebből ötöt magyar, négyet külföldi csapattal szemben. Azért érdemes különválasztani a kettőt, mert a hazai együttesek ellen veretlen maradt (négy győzelem, egy iksz), például a remek őszt produkáló, NB II-es listavezető MTK-t és az élvonalbeli Vasast is legyőzte. Viszont a négy nemzetközi meccséből csak egyet nyert meg, kettőt elveszített.

A Honvédnál a leginkább abban bízhatnak, hogy a bajnokcsapat magja továbbra is együtt maradt azok után, hogy Eppel Márton a konkrét ajánlat ellenére sem szerződött az olasz másodosztályba. Innentől Supka Attilán áll, hogy mennyit tud ebből a keretből kihozni. A Siófok elleni MK-nyolcaddöntőt ugyan 2–0-s előnyről sem tudta megnyerni a Honvéd, de a visszavágót így is jó helyzetből várja. A bajnokságban rögtön a két bajnokesélyes ellen bizonyíthat, szombaton az Üllői úton játszik a Fradival, majd fogadja a Videotont – ezeken a meccseken hamar kiderül, mit tud a Supka-csapat.     

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAPEST HONVÉDNÁL
Érkezők:
Heffler Tibor (Ceglédi VSE), Tomás Kosút (szlovák, Arka Gdynia – Lengyelország, szabadon igazolhatóként), Tonci Kukoc (horvát, Zrinjski Mostar – Bosznia-Hercegovina, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Erdélyi Botond (Kisvárda)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek: –
Kiszemeltek:
Távozók: Bobál Gergely (Csákvár), Csábi Mihály (szabadon igazolható), Akeem Latifu (nigériai, Sogndal IL – Norvégia, szabadon igazolhatóként), Villám Balázs (Gyirmót FC Győr)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Laczkó Zsolt (Paksi FC, onnan Vasas, szabadon igazolhatóként)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A BUDAPEST HONVÉD TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: január 8. (átmozgató edzés)
Edzőtábor: február 5–15., Törökország
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 20. ESMTK-pálya: Honvéd–Dorog 3–1 (Eppel, Lanzafame, Majer)
Január 20., ESMTK-pálya: Honvéd–Csákvár 3–2 (Danilo, Lukács D., Csiki N.)
Január 27.: Honvéd–Vasas 2–0 (Tömösvári 2)
Január 31., Honvéd–Balmazújváros 0–0
Február 3.: MTK Budapest–Honvéd 1–3 (Banó-Szabó 2, Kabangu)
Február 7., Side: Honvéd–KF Trepca 89 (koszovói) 0–1
Február 10., Belek: Honvéd–RFK Ahmat Groznij (orosz) 1–1 (Kosút)
Február 12., Side: Honvéd–SZKA Habarovszk (orosz) 1–2 (Herjeczki)
Február 14., Side: Honvéd–FK Dinamo Breszt (fehérorosz) 2–1 (Eppel, Danilo)

MAGYAR KUPA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

BFC Siófok (NB II)–Bp. Honvéd 2–2
(Petneházi 82. – 11-esból, Gál M. 90., ill. Kosút 18., Eppel 25.) 

NB I, 2017–2018, 20. FORDULÓ
FEBRUÁR 24., SZOMBAT
HELYSZÍN 
17.00: Videoton–Vasas (Tv: M4 Sport)
Felcsút, Pancho Aréna
17.00: Mezőkövesd–Puskás Akadémia
Mezőkövesd, Városi Stadion
17.00: Debreceni VSC–Balmazújváros
Debrecen, Nagyerdei Stadion
17.00: Paksi FC–Diósgyőri VTK
Paks, Városi Stadion
17.00: Újpest FC–Haladás
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
19.30: Ferencváros–Bp. Honvéd (Tv: M4 Sport)Budapest, Groupama Aréna
TABELLA • TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
  1. Ferencvárosi TC 19 12 5   2 38–17 +21  41
  2. Videoton FC 19 11 5   3 41–22 +19  38
  3. Debreceni VSC 19   9 4   6 34–23 +11  31
  4. Budapest Honvéd 19   8 4   7 31–30   +1  28
  5. Újpest FC 19   6 8   5 26–25   +1  26
  6. Diósgyőri VTK 19   7 4   8 32–30   +2  25
  7. Paksi FC 19   6 6   7 27–30   –3  24
  8. Puskás Akadémia FC 19   6 5   8 26–31   –5  23
  9. Vasas FC 19   6 3 10 24–37 –13  21
10. Szombathelyi Haladás 19   6 2 11 19–33 –14  20
11. Balmazújváros 19   4 7   8 24–28   –4  19
12. Mezőkövesd Zsóry FC 19   3 7   9 20–36 –16  16

 

2019.01.17 00:25:51

Labdarúgó NB I DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Janiccsal ellentétben Torghelle sosem számított mindenki kedvencének.

2019.01.17 00:11:13

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2019.01.15 15:05:13

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Szerhij Rebrov csapata gól nélküli döntetlent játszott a román élvonalbeli alakulattal.

2019.01.15 08:36:57

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE

A kapus mindig a rögös utat választotta, így eszébe sem jut, hogy szögre akassza a kesztyűt.