Vasas: hét gól a Szabadkikötő és a Putnok ellen – jöhet a Videoton!

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2018.02.21. 13:48
null
Az egyik gólzáporos, téli Vasas-siker – Berecz Zsomborék 7–0-ra győztek a THSE-Szabadkikötő ellen (Fotó: vasasfc.hu)
A labdarúgó NB I hétvégi, tavaszi rajtját felvezető sorozatunk 2. részében ezúttal a gyengébb ősz után több rutinos játékost is igazoló, a télen többségében NB III-as csapatok ellen készülő Vasassal, az újabb négy légióst szerződtető Puskás Akadémiával és a továbbra is kizárólag magyar labdarúgókra építő Pakssal foglalkozunk.  

A VASAS 36 GÓLLAL HANGOLT A VIDI ELLEN – AZ NB III-AS EDZŐPARTNEREKKEL SZEMBEN

A Balmazújvároshoz hasonlóan a tavaszi folytatásra idén is végig itthon készülő Vasasnál a gyengébb ősz után maradhatott ugyan a posztján Michael Oenning vezetőedző, ám kérdés, hogy a téli szünetben a klubnál sikerült-e őszintén, egymás szemébe nézve meg-, illetve kibeszélni a visszaesést eredményező problémákat a játékosoknak és a szakmai stábnak, valamint az edzőnek és a vezetőségnek. Ha igen, akkor abból tanulhat, fejlődhet a csapat, ha viszont csak a szőnyeg alá söpörték a feszültséget, az még előbukkanhat a tavasszal.

Inkább az utóbbi „megoldásról” árulkodik, hogy Oenninggel a felkészülési időszak alatt hiába próbált videointerjút készíteni az NSO Tv, a korábban mindig készséges német szakember az edzőmérkőzések után már nem kíván nyilatkozni.

Pedig érdekes téma lenne, mi igaz abból a híresztelésből, hogy Vancsa Miklós ügyvezetővel nem felhőtlen a viszonya, és a téli új szerzeményeket alapvetően nem is a szakmai stáb javaslatára szerződtette a klub. Az új játékosok közül a lengyel másodosztályból hazatérő Egerszegi Tamás az NSO Tv kérdésére érintette is ezt a témát az alábbi videointerjúban.

Az is érdekes kérdés, hogy Oenning vajon mit szól ahhoz, hogy továbbra is tartja magát a hír: előbb-utóbb Mészöly Géza válthatja őt a kispadon (legkésőbb a nyáron, amikor a német edző szerződése lejár). Erről a lehetőségről már az őszi szezon közben beszámolt a Nemzeti Sport is, s hétfőn az nb1.hu írt arról, hogy akár már a tavaszi szezon közben visszatérhet Mészöly, ha nem kezdik jól az évet a piros-kékek.

Viszont a keret nem gyengült. A távozó légiósok közül ugyanis a görög Nikolaosz Vergosz nem sokat tett hozzá a Vasas őszi teljesítményéhez, ahogy az állandóan sérült, csak két meccsen szereplő cseh Jan Simunek sem. A távozók közül Kulcsár Tamás játszott a legtöbbet ebben az idényben, 16 meccsen három gólt szerzett, de a télen két támadó középpályás is érkezett a posztjára, ez közrejátszhatott abban, hogy közös megegyezéssel szakított vele a klub.

Más kérdés, hogy az érkezők vajon milyen formába tudnak lendülni a tavaszi rajtra. A legutóbb Gyirmóton futballozóCsiki Nobertnek fél évig nem volt klubja, legutóbb májusban játszott tétmeccset. A szintén szélső Barczi Dávida Videotonban nem játszott az ősszel, illetve játszott, de csak két bajnokin, összesen 84 percet. A 31 éves, 22-szeres válogatott Laczkó Zsoltotsem a Bp. Honvéd, amelyben az ősszel 13 bajnokin szerepelt, sem az őt Kispestre kölcsönadó Paks nem marasztalta – így a már említettekhez hasonlóan ő is ingyen kerülhetett Angyalföldre.

A védekező középpályás, Egerszegi Tamásmaga vallotta be az őszi szezonjával kapcsolatban, hogy a lengyel másodosztályban könnyűnek találtatott – 12 bajnokin játszott a Miedz Legnicában, hatszor be-, kétszer lecserélték. A Vasasnál amúgy újra együtt játszhat Egerszegi Barczival, akivel már nyolc évvel ezelőtt is együtt futballozott, akkor a Mészöly Géza által irányított Újpestben.

A Vasas amúgy kimondottan meggyőző teljesítményt nyújtott a felkészülési meccseken, amíg NB III-as ellenfelekkel mérkőzött meg – a nyolc ilyen találkozón 36 gólt szerzett a csapat (például hetet vágott a Putnoknak, a III. kerületi TVE-nek és a Tintahalak SE-Szabadkikötőnek…), és hetet meg is nyert ezek közül, csak a Nyugati csoportban 12. Pénzügyőr SE ellen játszott gól nélküli döntetlent. Harmadosztályúnál veretesebb csapattal a télen háromszor találkozott a Vasas: az NB II-es MTK, Soroksár duótól egyaránt 2–1-re, az NB I-ben címvédő Honvédtól 2–0-ra kapott ki.

Az, hogy az Iváncsa, a Putnok vagy a Monor ellen szakmailag mennyire lehetett felkészülni a Videotonnal szembeni tavaszi rajtra, szombaton, Felcsúton kiderül. Aztán újabb idegenbeli meccs vár a csapatra Szombathelyen, majd Újpesten fogadja a Honvédot és a Diósgyőrt – ez a négy meccs meg is mutathatja, hogy tavasszal az alsóházban a bennmaradásért kell-e harcolnia a most 9. helyen álló Vasasnak, vagy följebb tud lépni a középmezőnybe.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A VASASNÁL
Érkezők: Barczi Dávid (Videoton, szabadon igazolhatóként), Csiki Norbert (szabadon igazolhatóként, legutóbb Gyirmót FC Győr), Egerszegi Tamás (Miedz Legnica – Lengyelország), Laczkó Zsolt (Paksi FC, szabadon igazolhatóként, legutóbb kölcsönben Bp. Honvéd)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek:
Távozók: Czingráber Máté (Soproni VSE), Kulcsár Tamás (szabadon igazolható), Ján Simunek (cseh, szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók: Király Botond (Csákvár)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Nikolaosz Vergosz (görög, Olympiakosz Pireusz – Görögország)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A VASAS TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: január 8.
Edzőtábor:
január 8–12., Mátraháza; január 31. – február 6., Telki
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK*
Január 13.: Vasas–Szekszárd 3–0 (Ádám – 11-esből, Burmeister, Vaskó)
Január 20.,: Vasas–Vecsés 8–0 (Barczi 2, Ádám 2, Vaskó, Hangya, Vogyicska, James)
Január 27.,: Vasas–Bp. Honvéd 0–2
Január 31.,: Vasas–MTK Budapest 1–2 (Barczi)
Február 01., Telki: Vasas–Pénzügyőr 0–0
Február 04., Telki: Vasas–Tintahalak SE-Szabadkikötő 7–0 (Ádám 2, Berecz 2, Barczi, Remili, Ferenczi)
Február 07., Telki: Vasas–Iváncsa 1–0 (Remili)
Február 09., Telki: Vasas–III. kerületi TVE 7–0 (Ádám 2, Risztevszki 2, Benes, Egerszegi, Pavlov)
Február 11.: Vasas–Putnok 7–1 (Vida 2, Pavlov 2, Ádám, Burmeister, Hangya)
Február 14.: Vasas–Monor 3–0 (Remili 2, Ádám)
Február 17., Soroksár: Soroksár–Vasas 2–1 (Ádám)
*
Azokat a meccseket, melyeknél nem tüntettünk fel külön helyszínt, a Fáy utcai edzőpályán rendezték.

Henty fél évre kölcsönbe érkezett Felcsútra a Videotontól, ő a PAFC 12. légiósa (Fotó: pfla.hu)
Henty fél évre kölcsönbe érkezett Felcsútra a Videotontól, ő a PAFC 12. légiósa (Fotó: pfla.hu)

HÁROM KONTINENSRŐL ÖSSZESEN 12 LÉGIÓS – FELCSÚTI VILÁGVÁLOGATOTT

A Puskás Akadémiának nem sikerült jól a főpróba a szombati, mezőkövesdi bajnoki rajt előtt, hiszen szerdán, az NB II-es ZTE FC otthonában 1–0-s vereséget szenvedett a Magyar Kupa nyolcaddöntőjének első meccsén. Pedig a téli felkészülési meccseken nem mutatott rossz formát az NB I-ben 8. helyen telelő PAFC.

A felcsútiak remek körülmények között, két alkalommal is Spanyolországban készülhettek a tavaszi rajtra, összesen több mint két hetet töltöttek külföldi edzőtáborban. Ez idő alatt a saját bajnokságukban meghatározónak számító külföldi csapatokkal is megmérkőztek. Az Európa-ligában még versenyben lévő ukrán Dinamo Kijevet 3–2-re (az ukránoknál ketten játszottak abból a csapatból, amely később az El-ben az AEK Athén ellen pályára lépett, Kádár Tamás sem szerepelt a PAFC ellen), a kínai Sanghaj Senhuát 1–0-ra verték meg, sa horvát első osztályban 3. helyen telelő NK Osijekkel 1–1-es döntetlent játszottak, ahogy a kínai Tiencsin Tedával is. Vereséget csak a norvég Brann Bregentől szenvedtek – legalábbis azon meccsek alapján, amelyekről a klub a hivatalos honlapján beszámolt.

A különböző nemzetközi eredménykövető oldalakon, vagy például a soccerway.com-on ugyanis egy január 26-i meccs eredményét is megtalálhatjuk a PAFC neve mellett, ezen a japán első osztályú Sonan Bellmare 1–0-ra győzött a Puskás Akadémia ellen. Ezt is beleszámolva a PAFC kilenc téli felkészülési mérkőzésen lépett pályára, ezekből négyet megnyert, háromszor döntetlent játszott, és kétszer kapott ki, ami közepes mérlegnek mondható. Az is igaz viszont, hogy az utolsó három edzőmeccs egyikén sem tudtak győzni Prosser Dánielék, még az NB II-ben 19. helyen álló szomszédvár, a Csákvár ellen sem, így a zalaegerszegi MK-meccsel együtt négy nyeretlen találkozó után következik a mezőkövesdi rajt, majd azután a Debrecen elleni hazai, a Paks és a Ferencváros elleni idegenbeli összecsapás – sorrendben ezek az ellenfelek várnak a felcsútiakra az első négy tavaszi fordulóban.

A PAFC LÉGIÓSAI
Braniszlav Danilovics (szerb), Denis Klinar, Dejan Trajkovski (szlovének), Ezekiel Henty (nigériai), Gonzalo Vega (uruguayi) Jonathan Heris (belga), Liridon Latifi (koszovói-albán) Patrick Mevoungou (kameruni), Stipe Bacelic-Grgic, Josip Knezevic, Antonio Perosevic (horvátok), Ulysse Diallo (mali)

Ami a keretet illeti: Pintér Attila vezetőedző eddig sem szűkös variációs lehetőségei a téli szünetben tovább bővültek. Nemcsak azért, mert a szlovén Denis Klinarés Dejan Trajkovski, valamint az uruguayiGonzalo Vega és a Videotontól kölcsönbe érkező nigériaiEzekiel Henty személyében négy újabb légiós csatlakozott a kerethez, hanem azért is, mert az őszi alapcsapatból senki sem távozott. Ráadásul felépült hosszú sérüléséből Radó András, aki a téli edzőmeccseken két gólt szerzett.

A Puskás Akadémia jelenlegi, 28-as keretében három kontinens, összesen kilenc országából 12 légióst találunk (ez a legtöbb a jelenlegi NB I-es mezőnyben). Amolyan mini világválogatottat is ki tudna állítani Pintér Attila, hiszen az európai játékosok mellett van három afrikai és már egy dél-amerikai labdarúgója is.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A PUSKÁS AKADÉMIA FC-NÉL
Érkezők: Denis Klinar
(szlovén, Olimpija Ljubljana – Szlovénia),Diego Gonzalo Vega Martínez (uruguayi, CA River Plate – Uruguay), Dejan Trajkovski (szlovén, FC Twente – Hollandia)
Kölcsönbe érkezők: Ezekiel Henty (nigériai, Videoton)
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek:
Távozók: Hudák Martin (ZTE FC)
Kölcsönbe távozók: Csilus Ádám (Nyíregyháza Spartacus)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A PUSKÁS AKADÉMIA FC TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: január 4.
Edzőtábor: január 13–26.: Spanyolország, február 4–7.: Spanyolország
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 17., Málaga: Puskás Akadémia–Real Linense (spanyol) 4–0 (Radó 2 – az elsőt 11-esből, Molnár G., Prosser)
Január 20., Málaga: Puskás Akadémia–Sanghaj Senhua (kínai) 1–0 (U. Diallo)
Január 23., Málaga: Puskás Akadémia–NK Osijek (Eszék, horvát) 1–1 (Perosevic)
Január 26., Spanyolország: Puskás Akadémia–Sonan Bellmare (japán) 0–1
Január 31.: Puskás Akadémia–Vác FC 5–0 (Knezevic 2, Molnár G., Latifi, Szécsi M.)
Február 4., Spanyolország: Puskás Akadémia–Dinamo Kijev (ukrán) 3–2 (U. Diallo, Szécsi, Madarász)
Február 10., Spanyolország: Puskás Akadémia–Tiencsin Teda (kínai) 1–1 (Latifi)
Február 13., Spanyolország: Puskás Akadémia–Brann Bergen (norvég) 0–1
Február 17.: Puskás Akadémia–Csákvár 2–2 (Knezevic, Prosser)

MAGYAR KUPA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

ZTE FC–Puskás Akadémia 1–0

KEVÉS MOZGÁS, CSAK MAGYAROK – A PAKS NEM TÉRT LE A KIJELÖLT ÚTRÓL

Csak csendben, csak halkan, lépésről, lépésre – a megszokott úton. Nagyjából így foglalhatjuk össze a Paksi FC játékospolitikáját, illetve azt a fajta építkezést, amit évek óta folytatnak a tolnaiak, és továbbra is kizárólag magyar játékosokat foglalkoztatnak.

A fentiek jellemezték a csapat téli felkészülését is. Jelentős változás nem volt a keretben, de a Videotontól ingyen érkező Fejes András erősítést jelenthet a védelemben. Rajta kívül érkezett még Simon András, aki két és fél év után tért vissza Paksra Gyirmótról. Ősszel az NB II-ben 14 meccsen hat gólt szerzett és négy gólpasszt adott, hasonló teljesítménnyel nagy segítségére lehetne a Paksnak, mert épp egy klasszikus csatár hiányzik régóta Csertői Aurél csapatából. (Jól jellemzi a paksi „csatárhelyzetet", hogy az ősszel a szélső Bartha László szerezte a legtöbb gólt, ötöt, míg a második helyen a házi góllövőlistán a védő Szabó János és a védekező középpályás Papp Kristóf áll egyaránt négy góllal.)

A téli felkészülés alatt nyolc mecset játszott a Paks. A mérleg felemás, három győzelem mellett háromszor ikszelt, és kétszer kikapott az együttes, de ebből már csak azért sem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, mert a tolnaiak hagyományosan mindig remek tavaszt produkálnak.

Amiből esetleg reális képet kaphattunk volna a Paks formájáról, az a keddi, Újpest elleni Magyar Kupa-mérkőzés lehetett volna, de a fővárosi szűnni nem akaró havazás miatt elmaradt a találkozó.

A paksiaknak így a szombati, DVTK elleni bajnoki lesz az első tétmeccsük az idén (már ha az időjárás miatt nem kell azt is elhalasztani…). Bertus Lajosék az első négy fordulóban több közvetlen riválissal találkoznak, hiszen a 6. Diósgyőr egy hellyel és egy ponttal előzi meg őket a tabellán, majd egy balmazújvárosi kirándulás után következhet a Puskás Akadémia, amelyet jelenleg ők előznek meg egy hellyel és egy ponttal. Aztán a tavaszi 4. fordulóban következhet a két hellyel és két ponttal a Paks előtt telelő Újpest. Ez a négy mérkőzés már megmutathatja, hol tart a paksi csapatépítés.


TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A PAKSI FC-NÉL
Érkezők:
Fejes András (Videoton FC, szabadon igazolhatóként), Kiliti Róbert (ETO FC Győr), Simon András (Gyirmót FC Győr)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek: –
Kiszemeltek:
Távozók: Laczkó Zsolt (kispesti kölcsön után Vasas, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók: Adamcsek Máté (Budaörs), Daru Bence (ETO FC Győr), Fejős Áron (Szeged 2011), Jelena Richárd (csákvári kölcsön után ZTE FC), Kiliti Róbert (Vác FC)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A PAKSI FC TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: január 10.
Edzőtábor: január 22–29. Telki; február 3–14., Törökország
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 20.: Diósd: Budaörs–Paks 2–1 (Bertus)
Január 24., Telki: Paks–FC Ajka 1–0 (Jelena)
Január 26., Telki: Paks–Ceglédi VSE 1–1 (Szabó J.)
Január 31.: Paks–Soroksár 1–0 (Szakály D.)
Február 5., Belek: Paks–Zeleziarne Podbrezová (Zólyombrézó, szlovákiai) 2–2
(Báló, Hajdú)
Február 7., Belek: Paks–Vorszkla Poltava (ukrán) 3–1 (Bertus 2, Haraszti)
Február 10., Belek: Paks–Vejle Boldklub (dán) 0–0
Február 13., Belek: Paks–Olimpik Doneck (ukrán) 0–1

NB I, 2017–2018, 20. FORDULÓ
FEBRUÁR 24., SZOMBAT
HELYSZÍN
17.00: Videoton–Vasas (Tv: M4 Sport)
Felcsút, Pancho Aréna
17.00: Mezőkövesd–Puskás Akadémia
Mezőkövesd, Városi Stadion
17.00: Debreceni VSC–Balmazújváros
Debrecen, Nagyerdei Stadion
17.00: Paksi FC–Diósgyőri VTK
Paks, Városi Stadion
17.00: Újpest FC–Haladás
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
19.30: Ferencváros–Bp. Honvéd (Tv: M4 Sport)Budapest, Groupama Aréna
TABELLA • TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 19 12 5 2 38–17 +21 41
2. Videoton FC 19 11 5 3 41–22 +19 38
3. Debreceni VSC 19 9 4 6 34–23 +11 31
4. Budapest Honvéd 19 8 4 7 31–30 +1 28
5. Újpest FC 19 6 8 5 26–25 +1 26
6. Diósgyőri VTK 19 7 4 8 32–30 +2 25
7. Paksi FC 19 6 6 7 27–30 –3 24
8. Puskás Akadémia FC 19 6 5 8 26–31 –5 23
9. Vasas FC 19 6 3 10 24–37 –13 21
10. Szombathelyi Haladás 19 6 2 11 19–33 –14 20
11. Balmazújváros 19 4 7 8 24–28 –4 19
12. Mezőkövesd Zsóry FC 19 3 7 9 20–36 –16 16
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik