Női vízilabda: kikapott a görögöktől a magyar válogatott

L. G.L. G.
Vágólapra másolva!
2021.01.21. 15:23
null
Elveszítette harmadik csoportmeccsét a magyar válogatott (Fotó: Mirkó István, archív)
Második helyen zárja a trieszti olimpiai selejtezőtorna B-csoportját a magyar női vízilabda válogatott, miután 8–5-re kikapott Görögországtól.

 

Tíz hónap után az első valamirevaló mérkőzését játszhatta a magyar női vízilabda-válogatott, és erre még a trieszti olimpiai kvalifikációs tornán is a harmadik napig kellett várni. Az izraeliek és a kazahok elleni meccs ugyanis minden volt, csak értékmérő nem, így a görögök ellen találkozott először valódi ellenállással Bíró Attila együttese.

Az ellenfél játéka nem is ízlett a mieinknek, a görögök a saját tempójukra lassították az iramot, a zónavédekezésük pedig kifejezetten jól zárt. Az első két negyedben a mieink védekezésére sem lehetett panasz, így a gólszegény mérkőzésen 3–2-es görög vezetésnél érte a térfélcsere a csapatokat.

A második játékrészben is a görögök akarata érvényesült, a magyar játékosok pedig továbbra sem találták a lövőformájukat. Rengeteg emberelőny maradt kihasználatlanul: vagy a passzok voltak pontatlanok, vagy a befejezések haltak el a blokkokban, illetve a kiválóan védő Hriszula Diamandopulu kezében. A másik oldalon viszont több jó egyéni teljesítmény is akadt a mezőnyben, különösen a három Plevritu-testvér legjobbja, Eleftheria volt elemében, így az ellenfél három góllal ellépett. Innen már nem is sikerült visszakapaszkodni, az ezúttal pontatlanul játszó magyar válogatott 8–5-re elveszítette a csoportrangadót, és a második helyen zárt a négyesben.

Azonban ahogyan a parádés játékkal megnyert mérkőzésnek sem lett volna semmi jelentősége, úgy ennek a vereségnek sincs túl sok. Nyilván jobb lett volna egy önbizalom-növelő győzelemmel zárni a csoportkört, de ettől a botlástól egyáltalán nem szabad összetörni. A szakmai stáb kielemzi a hibákat, ezután a szombati, sorsdöntő elődöntőig – hiszen a pénteki, franciák elleni negyeddöntő nem jelenthet kihívást – van ideje rendezni a sorokat. Azért azt a kapitány is elismerte, hogy a látottak alapján lesz munka bőven. Ezen a mérkőzésen kétségkívül nem ment a játék, de a kvótát így is, úgy is szombaton lehet csak megszerezni.

NŐI VÍZILABDA OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS TORNA, TRIESZT     
B-CSOPORT, 3. FORDULÓ
GÖRÖGORSZÁG–MAGYARORSZÁG 8–5
(1–1, 2–1, 3–1, 2–2)
Trieszt, zárt kapuk mögött. V: Dreval (orosz), Peris (horvát)
GÖRÖGORSZÁG:
H. DIAMANDOPULU – Eleftheriadu 1, Patra, M. Plevritu 1, XENAKI 2, E. PLEVRITU 3, Triha- Csere: Cukala 1, Ninu, Kocia, V. Plevritu, Miriokefalitaki. Szövetségi kapitány: Theodorosz Lorantosz
MAGYARORSZÁG: Gangl – Gurisatti 1, Keszthelyi 1, Szücs G. 1, Parkes, Garda, Vályi V. 1. Csere: Szillágyi D., Illés A. 1, Leimeter, Gyöngyössy, Rybanska. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Gól – emberelőnyből: 10/3, ill. 18/4
Gól – ötméteresből:
2/2, ill. –
Kipontozódott:
Cukala (20. p.), Patra (23. p.), E. Plevritu (30. p.)
MESTERMÉRLEG

Bíró Attila: – Nem lepett meg minket a görögök védekezése, azonban mégsem találtuk meg rajta a rést, pontatlanok voltunk, főleg emberelőnyben, ami eddig nem volt jellemző ránk. Kellettek ehhez a görög blokkok és a kitűnő kapusteljesítmény, ráadásul támadásban is megbízhatóan játszott az ellenfél, nálunk pedig nem voltak kiemelkedő egyéni teljesítmények. Kíváncsi voltam, hogy tíz hónap kihagyás után mire vagyunk képesek – hát, látszottak a hiányosságok. Ez nem volt elfogadható teljesítmény, jobbra számítottam, de van másfél napunk, hogy összerakjuk a játékunkat.

A csoport másik mérkőzésén
Izrael–Kazahsztán 7–7
(2–2, 1–2, 1–2, 3–1)
A B-csoport végeredménye:1. Görögország 6 pont, 2. MAGYARORSZÁG 4, 3. Kazahsztán 1 (18–43), 4. Izrael 1 (10–54)

A-CSOPORT
Hollandia–Franciaország 15–6 (8–2, 1–2, 3–2, 3–0)
Olaszország–Szlovákia 26–4 (6–1, 7–0, 5–2, 8–1)
Az A-csoport végeredménye: 1. Olaszország 5 pont (52–17), 2. Hollandia 5 (44–15), 3. Franciaország 2, 4. Szlovákia 0

NEGYEDDÖNTŐ
Péntek
14.00:
Hollandia–Kazahsztán
16.00: Franciaország–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)
18.00: Olaszország–Izrael
20.00: Szlovákia–Görögország

A nyolccsapatos tornáról a két döntős jut ki a nyári, tokiói olimpiára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik