Férfi vízi Ek: kiütéssel nyert, és kupagyőztes a Vasas!

Vágólapra másolva!
2023.04.29. 19:11
Az A-Híd VasasPlaket nyerte meg a férfi vízilabda Eurokupát, miután a budapesti visszavágón 15–7-re legyőzte a Savonát, és így összesítésben 23–15-re jobbnak bizonyult az olasz együttesnél.
Magabiztos győzelmével kupagyőztes a Vasas (Fotó: Balogh László) – a képre kattintva galéria nyílik
Magabiztos győzelmével kupagyőztes a Vasas (Fotó: Balogh László) – a képre kattintva galéria nyílik

 

A NYOLCADIK PERCBEN LETT ELEGE Alberto Angelininek. A Savona ekkor kapta az ötödik gólját a Vasas elleni Eurokupa-finálé 8–8-as döntetlenről induló visszavágóján, miközben egyet tudott bekotorni Braniszlav Mitrovics kapujába, úgyhogy az olaszok szakvezetője kénytelen volt időt kérni, mielőtt végleg elúszik a hajó.

A Vasas játékosai ugyanolyan koncentráltan kezdték a mérkőzést, mint ahogyan bő egy órával a kezdés előtt még a konditeremben melegítettek. Elszánt, de egyáltalán nem komor tekinteteket láttunk, a csapat megfogadta a sok nagy csatát megélt, kétszeres olimpiai bajnok Szava Randjelovics tanácsát, miszerint élvezni kell az ilyen összecsapásokat.

Ha valaki nem tudta volna, hogy a Vasas 21 év után nyerhet ismét nemzetközi trófeát, annak a kezdés előtt levetítették a 2002-es KEK-döntő zágrábi visszavágójának képsorait, a csapat jelen lévő tagjait pedig alaposan megünnepelte a Komjádit teljesen megtöltő szurkolótábor. Akik aztán tovább ünnepelhettek, mert a Vasas az idény legfontosabb meccsén játszott a legjobban.

VÉLEMÉNYEK
BÁTORI Bence, a Vasas csapatkapitánya: – Csapatként múltuk felül a Savonát, jól felkészültünk a mérkőzésre, és fantasztikusan játszottunk. A szurkolóink elképesztő hangulatot teremtettek, amivel lendületet adtak nekünk, míg az ellenfelet már az elején lefagyasztották. Nagyon hamar elléptünk, a folytatásban pedig már nem tudta tartani velünk a lépést a Savona.
GÁBOR Lőrinc: – Úgy voltunk vele, hogy ha ennyien kijöttek miattunk, kötelességünk meghálálni a szurkolást azzal, hogy megnyerjük az Eurokupát. Motiváltak, agresszívak voltunk, nagyon akartuk a győzelmet. Hálás vagyok, hogy részese lehettem a sikernek, úgy mentem be a vízbe, hogy mindenképpen rászolgálok a bizalomra, amit a szakmai stábtól kaptam.

Angelini időkérése semmin sem változtatott, a Vasas ugyanolyan szigorúan védekezett, rengeteget blokkolt, Mitrovicsnak így alig volt dolga. Támadásban a center Gábor Lőrinc és a bekk Randjelovics lépett elő főszereplővé, mindketten hatékonyak voltak emberelőnyben, az előbbi ráadásul a fórok kiharcolásában is oroszlánrészt vállalt. A második negyed közepén már 8–2-re vezetett a Vasas, amikor a Savona elkezdett életjeleket mutatni. Ez annyira volt elég, hogy a nagyszünetre visszaálljon az első negyed végére kialakuló négygólos különbség.

Átmenetileg.

Merthogy a Vasas fórban továbbra is hibátlan volt, a szoros emberfogás pedig még mindig nem ízlett az olaszoknak. A veterán Drasko Brguljan a gólpasszai után kétszer is betalált, közte Erdélyi Balázs is megvillant, Mitrovics pedig a miheztartás végett bemutatott néhány bravúrt. „Játszik a Vasas” – skandálták a szurkolók, és igazuk volt. Csapatuk a harmadik negyedben lenullázta ellenfelét, a slusszpoént a csapatkapitány Bátori Bence gólja jelentette, ezzel 12–4 volt az állás...

Hátra volt még egy teljesen felesleges negyed, legalábbis az eredmény szempontjából, mert a szurkolók és a játékosok azért kiélvezték az utolsó nyolc percet. A kispad első beugrása korai volt, így a Savona még lőtt egy ötméterest, de ez nem számított. A Vasas 15–7-re győzött, és 21 év várakozás után újra nemzetközi trófeát nyert – ezt még Faragó Tamás is állva tapsolta meg.

VÍZILABDA
FÉRFI EUROKUPA
DÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

A-Híd VasasPlaket–Savona (olasz) 15–7 (5–1, 3–3, 4–0, 3–3)
Komjádi uszoda, 2000 néző. V: Peris (horvát), Ahladiotisz (görög).
VASAS: B. MITROVICS – BÁTORI 2, Erdélyi, RANDJELOVICS 4, Bedő, Sedlmayer 1, DRASKO BRGULJAN 2, Erdélyi 1. Csere: Mizsei (kapus), Konarik 1, GÁBOR L. 3, Nagajev, Zerinváry, Simon R. 1. Edző: Szlobodan Nikics
SAVONA: Nicosia – Patchaliev, Lanzoni 1, Djurdjics, BRUNI 2, Campopiano 1, Guidi. Csere: Rocchi 1, Caldieri, Rizzo 1, Urbinati, Panerai 1. Edző: Alberto Angelini
Gól – emberelőnyből: 15/12, ill. 11/4. Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1. Kipontozódott: Caldieri (18. p.), Zerinváry (30. p.)
Kupagyőztes: a Vasas, 23–15-ös összesítéssel
MESTERMÉRLEG
Szlobdan Nikics:
– Akkor játszottunk a legjobban az idényben, amikor a legfontosabb volt. Jól használtuk ki az emberelőnyöket, a védekezésünk hamar összeállt, és Braniszlav Mitrovics is kitűnően védett. A srácok betartották, amit megbeszéltünk, az első két negyedben mutatott játékunkkal megalapoztuk, hogy telt ház előtt megnyerjük az Eurokupát.
Alberto Angelini: – Emberhátrányban gyengén védekeztünk, támadásban nem találtuk a réseket, így a Vasas folyamatosan növelte előnyét. Ellenfelünk erősebb volt, megérdemelten nyert, de boldog vagyok, hogy eljutottunk idáig, és fantasztikus hangulatban játszhattunk. Hét játékosomnak ez volt az első európai kupadöntője, hasznos tapasztalatokat szereztek.

EUROKUPA, FÉRFIAK, 2022–2023
A végeredmény: 1. A-Híd VasasPlaket
(Bátori Bence, Bedő Krisztián, Drasko Brguljan, Erdélyi Balázs, Gábor Lőrinc, Konarik Ákos, Mezei Tamás, Braniszlav Mitrovics, Mizsei Márton, Ivan Nagajev, Szava Randjelovics, Sedlmayer Tamás, Sélley-Rauscher Domonkos, Simon Roland, Zerinváry Lóránd. Edző: Szlobodan Nikics), 2. RN Savona (olasz)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik