Labdarúgás: Pongó-Dankai Dominik a Rayo Vallecanóban folytathatja

Thury Gábor utanpotlassport.huThury Gábor utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.08.20. 09:00
Címkék
A 2005-ös születésű Pongó-Dankai Dominik a CD Móstoles U16-os labdarúgócsapatával második helyen végzett a madridi régió utánpótlás-bajnokságában. A spanyolországi szerződésben az 1956-ban emigráló, majd az Atléticóban futballozó, a Real Madridnál edzősködő Tóth-Zele József segített a fiatal csatárnak.

Pongó-Dankai DominikNyíregyházán kezdett futballozni, tízéves koráig a nyírségi városban sportolt, majd a fővárosba került, egy-egy évet töltött a MészölyFocisulibanés az MTK-ban. A kék-fehéreknél két idényen át játszottel, majd 12 évesen Spanyolországba költözött. A miértre így reagált:Pongó-Dankai DominikNyíregyházán kezdett futballozni, tízéves koráig a nyírségi városban sportolt, majd a fővárosba került, egy-egy évet töltött a MészölyFocisulibanés az MTK-ban. A kék-fehéreknél két idényen át játszottel, majd 12 évesen Spanyolországba költözött. A miértre így reagált:

Pongó-Dankai Dominik a CD Móstoles együttesében 16 bajnoki gólt szerzett
Pongó-Dankai Dominik a CD Móstoles együttesében 16 bajnoki gólt szerzett

Pongó-Dankai Dominik a CD Móstoles együttesében 16 bajnoki gólt szerzett

„A családdal úgy döntöttünk, a fejlődésem érdekében külföldön folytatom a labdarúgást. Ebben segített ahozzánkrokoni szállal kötődőTóth-ZeleJózsef is, aki kiválóan ismeri a kinti viszonyokat. Először az AD UniónAdarve, együttesében játszottam, majd az ugyancsak korosztályos első osztályú CDMóstolescsapatába igazoltam. Jó idényem volt, 16 mérkőzésen 16 gólt szereztem és négy gólpasszt adtam, ezzel második lettem a góllövőlistán. De ennél is nagyobb eredmény, hogy a csapat második lett. Felfigyelt rám aRayoVallecano,ésa 2021–2022-es idényben márazúj csapatomban lépek pályára.”

A csatár – akinek erőssége a gyorsasága és a gólérzékenysége – elöl,középen érzi a legjobban magát, de a szélső poszton sem jön zavarba. Arra a felvetésre, mi a legnagyobb különbség a magyar és a spanyol futball között, ezt mondta:

„A gyorsaság és a fizikai erőnlét terén látok differenciát. Sok játékos van otthon is, aki technikás, de az még nem elég ezek hiányában.”

A futballista mentora,Tóth-ZeleJózsef szerint Dominik gyorsasága meghatározó,„elsősorban a spanyol ritmust kellett felvennie,és a koncentrációban fejlődnie”.

A 85 évesTóth-Zeleészrevételeihez kétség sem férhet. Az 1956-os forradalom után – 2011-ben a Magyar Köztársaság ÉrdemrendTisztikeresztje(polgári tagozat) kitüntetést kapta a forradalomban való részvételéért és a fiatal magyar sportolók nevelése terén végzett munkája elismeréseként – franciaországi kitérővel került azAtléticoMadridhoz, de futballkarrierje egy sérülés miatt nem tudott kiteljesedni.KubalaLászló irányítása alatt elvégezte a spanyol szövetség edzői tanfolyamát, utánpótlásedzőként felfigyeltrá a Real egykori sztárja, JoséSantamaría, így került a királyi klubhoz. A tavaszi felcsúti Puskás–Suzuki-kupán rendre ő a Real Madrid U17-es futballistáinak a csapatvezetője, a Real Madrid és a Puskás Akadémia közös szociális és sportiskolája, a Real Tanoda összekötője.Tóth-Zeleszerint tiszteletre méltó, hogy a labdarúgó családja képes áldozatot hozni a fiú fejlődéséért.

Dominik édesapja, Pongó Károly így kommentálta a család Spanyolországba költözését:„Nem volt kérdés, hogy a fejlődése érdekében milyen döntést hozunk.”

„A célom, hogytizennyolcéves koromrafelnőttcsapatkeretében legyek– mondta Pongó-Dankai Dominik, akinekCristianoRonaldo a példaképe.– Nagy álmom, hogy a Real Madridban játszhassak, ebben az is segíthet, hogy aRayoés Real között együttműködési szerződés van – csak jól kell teljesítenem, hogy felfigyeljenek rám.”

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik