Kézilabda: „Egy álom vált valóra” – értékelések a fiú final four után

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.06.04. 21:01
Címkék
A korosztályos élvonalbeli fiúbajnokságok négyes döntői után kérdeztük az aranyérmes PLER-Budapest és BFKA-Veszprém tagjait.

A gyáli sportcsarnok adott otthont június elején az utánpótláskorú fiú kézilabdázók négyes döntőinek. Az U20-as élvonalbeli férfibajnokság fináléját a remekül támadó PLER-Budapest nyerte a NEKA korosztályos csapata ellen, 41–32-re. A fővárosiak tavaly is döntőztek a legidősebbek között, ám akkor drámai módon maradtak alul az Agrofeed ETO UNI Győrrel szemben.

„A tavalyi elveszített finálé után be akartuk bizonyítani, hogy meg tudjuk nyerni az aranyérmet. Nem volt könnyű dolgunk, szerintem a korosztály négy legkiegyensúlyozottabban teljesítő csapata került be a Final Fourba – mondja a PLER vezetőedzője, Császár Ferenc. – Gratulálok a másik három együttesnek is. Fontos volt az eredmény, de időközben a fiatalabb játékosainkat is megpróbáltuk beépíteni, ami sikerült.

Ez a győzelem mindenért kárpótol, nagyon büszkék vagyunk, óriási az öröm!

Azt kértem a srácoktól, hogy próbálják meg élvezni a mérkőzéseket, hiszen nem mindennap játszhatnak a négyes döntőben. Évek óta vártuk, hogy felkerüljünk az élre, és újra olyan polcon álljunk, mint korábban; bizonyítani akartuk, hogy a PLER remek utánpótlásképző egyesület.”

A fővárosiak vezére és legeredményesebb játékosa Dévényi Róbert volt, aki a két mérkőzésen összesen 23 gólt szerzett.

„Maximálisan elégedett vagyok a teljesítményünkkel, szerintem rengeteget számított, hogy a tavalyi Final Fournak köszönhetően sok tapasztalattal érkeztünk, amit tudtunk hasznosítani. Emellett talán olyat még nem is éltem át, mint ebben a két napban, hogy ilyen szintű koncentrációval játsszunk, és mindenki csúcsteljesítményt hozzon – magyarázza Dévényi. – Egy álom vált valóra ezzel a sikerrel. A NEKA egy meccset sem veszített ebben az évadban, ám tavaly mi jártunk hasonló cipőben, mégsem tudtuk elhozni az aranyat – tudtuk, hogy a alapszakaszmérleg nem számít a végjátékban.”

Barna János Dániel az U18-as döntőben Fotó: Wolf Attila

Az U18-as aranyérem sorsa jóval szorosabb fináléban dőlt el; a magyar válogatottal 2004-ben olimpiai negyedik Ivo Diaz által irányított BFKA-Veszprém 33–30-ra verte az Optimum Solar-Békési FKC-t.

„Egész évben azt mondtam nekik, hogy gondolkozzanak, figyeljenek és élvezzék, amit csinálnak, akkor nem lehet probléma

– kezdi a kubai származású szakember. – A meccs előtt azt mondtam a fiúknak, hogy motiválja az őket, hogy döntőben szerepelhetnek; sorozattól függetlenül ez mindig nagy dolog. Véletlenül sem akartam, hogy sétagaloppnak gondolják a finálét, a Békési FKC pedig bizonyította a képességét, becsüljük, hogy nagy hátrányban sem adták fel. Óriási az örömünk, a gyerekek egész évben keményen dolgoztak, nagyon megérdemelték a diadalt.”

„Nagyon hosszú út áll mögöttünk, az év elején nem szerepelt a céljaink között a négyes döntő. Szerettük volna azt végrehajtani, amit az edzőnk kért, mellé viszont a jó eredmények is jöttek, így a második félévben már a Final Four is a szemünk előtt lebegett – teszi hozzá a veszprémiek 16 éves jobbátlövője, Barna János Dániel, aki Dévényihez hasonlóan mindkét meccsen elérte a tízgólos határt. – Az sem lett volna baj, ha mindkét meccsen kikapunk, de maximálisan odatettük magunkat; bár mindannyian izgultunk, de élveztük a játékot, és megérdemelten győztünk.”

(Kiemelt képünkön: a PLER-Budapest U20-as csapatának edzője, Császár Ferenc a magasban Fotó: Polacsek Digi Fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik