utanpotlassport.hu 2017.03.28 21:43 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Birkózás: két grúz arannyal indult az U23-as Eb

A szabadfogásúak első versenynapjával kezdődött meg a szombathelyi Arena Savariában az U23-as birkózó Európa-bajnokság. A négy aranyból kettő jutott a grúzoknak, egy-egy az azerieknek és a törököknek. Nagyon halkan és szerényen jegyezzük meg, hogy két magyar is ötödik lett, mert csupán Fortuna kegyelméből végeztek az amúgy értékesnek számító helyen.

Szekeres István Ha Fortuna azt gondolta, hogy jót tett a magyar birkózóknak, nos, alaposan tévedett. A szombathelyi U23-as Európa-bajnokság rajtjára, az első szabadfogású versenynapra szinte hihetetlenül kedvező sorsolásban részesítette Román Tamást (57 kg) és Juhász Balázst (97 kg). Nem kellett selejtezőt birkózniuk, csak a negyeddöntőben kapcsolódtak a versenybe. Ráadásul olyan, szupernehéz – török, illetve orosz – vetélytárssal szemben, akinek a döntőbe jutása szinte garantált volt. S miután csakugyan fináléba jutott mindkettő, a két magyar a papírforma vereség ellenére bronzmérkőzést vívhatott.

A török Süleyman Atli Európa-bajnok lett Forrás: unitedworldwrestling.org

A török Süleyman Atli Európa-bajnok lett  •  Forrás: unitedworldwrestling.org

Csak hát a helyosztóra érkezett két ellenfél is magasan föléjük nőtt… A két ötödik helyezettünk mérkőzést nem nyert, akciópontot nem szerzett, és a két találkozója együttvéve egy meccsnyi ideig sem tartott.

Szóval, Fortuna olyan „szerencsés” utat adott, amelyet akár csúfosnak is lehetne minősíteni. Pedig a két magyar nem azt érdemli, hogy gúny tárgya legyen. Ahogy mondani szokás manapság: „ezt dobta a gép…” És az igazán nem az ő saruk.

A nap amúgy sem volt acélos: hét mérkőzésből hat vereség. A 74 kg-ban Lukács Botond az első mérkőzésén 3-1-re kikapott a junior EB-ötödik, német Andreas Waltertől, a dolog szépséghibája csak annyi, hogy az az egyetlen pont sem akcióból született, hanem intés eredménye volt. A németet a negyeddöntőben aztán 6-2-re legázolta a bolgár Engin Iszmail, és azzal a magyar kiesett.

Az egyetlen győzelmünk az orosházi Sepeczán János nevéhez fűződik a 65 kg-ban, a spanyol Pablo Diezzel szemben. Az ellenfél tavaly felnőtt Mediterrán-bajnokságot nyert, amely nem a versenyek versenye, de nem lebecsülhető a mezőnye. Sepeczán úgy kezdett, ahogy a jobbak a mieink ellen: maga alá nyekkentette, mögékerült, majd megpörgette a spanyolt (4-0). Csak nem úgy folytatta, mert mintha túlságosan megnyugtatta volna a vezetés. Diez emelésből indított levitellel szépített (4-2), az utolsó szó azonban a magyaré volt, levitellel állította be a 6-2-es végeredményt. A folytatásban aztán ő is töröktől, technikai tussal kapott ki. Végül a tizedik helyen végzett, vagyis befért az első tízbe, ami nekünk már értékesnek számít a szabadfogásban.

De okvetlenül ér annyit, mint a két, ajándékba kapott ötödik hely.

A négy aranyból három jutott szovjet utódállamba, kettő Grúziába, egy Azerbajdzsánba. De nyertek egyet a törökök is, az 57 kilós Süleyman Atli, Román Tamás legyőzője révén. Ez nekünk is némi szépségtapasz, elvégre a kecskeméti versenyzőt mégis csak a későbbi Európa-bajnok győzte le…

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZOMBATHELY
Szabadfogás, 1. nap: 57, 65, 74, 97 kg
A nap magyar szereplői
57 kg (13 induló): Román Tamás (Kecskeméti TE). 65 kg (17): Sepeczán János (Orosházi SBK). 74 kg (17): Lukács Botond (Csepeli BC). 97 kg (14): Juhász Balázs (Kőbánya SC)
A magyar versenyzők mérkőzései
Nyolcaddöntő. Sepeczán–Pablo Diez (spanyol) 6-2. Andreas Walter (német)–Lukács 3-1. Negyeddöntő. Süleyman Atli (török)–Román 10-0, technikai tus az 1:26. percben. Haydar Yavuz (török)–Sepeczán 10-0, technikai tus a 2:46. percben. Georgij Gogajev (orosz)–Juhász 10-0, technikai tus a 0:44.percben.
Bronzmérkőzés. Ivan Zamfirov (moldovai)–Román 11-0, technikai tus a 4.25. percben. Gennadij Cudinovic (német)–Juhász 11-0, technikai tus a 4:39. percben.
A nap Európa-bajnokai és a magyar versenyzők helyezése
57 kg: Süleyman Atli (Törökország),… 5. Román Tibor
65 kg: Tejmur Mammadov (Azerbajdzsán), …10. Sepeczán János
74 kg: Avtandil Kencsadze (Grúzia),… 13. Lukács Botond
97 kg: Givi Macsarasvili (Grúzia),… 5. Juhász Balázs

Amit eddig írtunk az U23-as Eb-ről
Szombathelyi szőnyegeken (előzetes)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSRÓL a honlapunk sportági aloldalán.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.10.18 21:50:02

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Megszületett az első magyar aranyérem a kötöttfogású Takács István (87 kg) révén a spanyolországi Pontevedrában zajló U23-as birkózó-világbajnokságon. A nehézsúlyú Vitek Dárius bronzérmet szerzett, míg Szőke Alex (97 kg) bejutott a szerdai döntőbe.

2022.10.10 14:10:07

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az eredetileg behívott négy utánpótláskorú kézilabdázóból sérülések miatt csak ketten maradtak keretben a magyar férfi felnőttválogatott e heti Eb-selejtezői előtt.

2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.