Vizes Eb: Rasovszky 6., Betlehem 7. öt kilométeren

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.08.20. 11:17
null
Rasovszky Kristóf hatodik lett öt kilométeren (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
Kettős olasz sikerrel zárult a férfiak öt kilométeres viadala Lido di Ostiában, a hölgyeknél a holland Sharon van Rouwendaal győzött.

 

Begipszelt kézzel várta az öt kilométeres rajtot Szokolai László, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid edzője – a trénert kerékpározás közben ütötte el egy autó még az Európa-bajnokság előtt, isteni szerencse, hogy ennyivel megúszta…

Annak meg mindannyian örültünk, hogy végre a sportolók úszhattak, az elmúlt napok viharos időjárása miatt többször változott a program, aztán pénteken eldőlt, hogy megrendeznek minden számot a kontinensviadalon, csak éppen négy helyett két nap alatt.

A felkötött karú Szokolai László a változásokon túlmenően még arról is beszélt, hogy a Balaton-átúszás után csapatán végigsöpört egy hányós-hasmenős vírus – Kalmár Ákos vissza is lépett az Eb-től, Rasovszky Kristóf négy kilót fogyott néhány nap alatt: „Még a legjobban Betlehem Dávid viselte az egészet. Azért remélem, a két fiú ott lesz a legjobbak között az öt kilométer végén.”

Voltaképpen ott voltak – csak egy sorral hátrébb, mint azt reméltük.

Az olasz Gregorio Paltrinieri szinte rögtön élre állt (ezúttal a nagy hullámok miatt a vízből rajtoltak az úszók), ment vele honfitársa, Domenico Acerenza. Az elején még a fiaink is ott voltak az olaszok közelében, aztán viszont kialakult egy stabil négyes az élen, ám Paltrinieri és Acerenza társául nem a két magyar, hanem két francia szegődött.

És ez már így is maradt a végéig – Rasovszky hatodikként, Betlehem hetedikként érintette a panelt.

„Az öt kilométer során voltam előrébb és hátrébb egyaránt, aztán a végén, nagyjából a harmadik kör felénél egy jó fordulóval sikerült előrébb keveredni, csak hát a következő fordulónál elvesztettem, amit nem sokkal korábban nyertem. Túlságosan előzékeny voltam az egyik vetélytársammal – árulta el a Nemzeti Sportnak Rasovszky Kristóf. – Csalódott nem vagyok, hiszen a betegség és a fogyás után elég jó állapotban vagyok. Sokkal bosszantóbb volt számomra az elmúlt napok bizonytalansága, amikor az ember azt érezte, hogy a szervezőknek mindegy, lesz-e verseny, vagy sem. Szerencsére ez is megoldódott. Annak külön örülök, hogy mégis lesz csapatverseny, amiatt meg nem aggódom, hogy délelőtt tíz kilométert úszunk, délután meg váltózunk, mindenki így csinálja, aki pedig a szombat délutáni huszonötös mezőnyből vet be valakit, ugyanúgy fáradt embert indít: a vasárnapi csapatverseny során egyetlen váltóban sem lesz friss ember.”

Egy fokkal elkeseredettebb volt Betlehem Dávid, aki a budapesti világbajnokságon nagyot ment – és ezen az Eb-n is többet szeretett volna. Már öt kilométeren is.

„Nem keresek kifogásokat, ott kell maradni az élen már az elején, mert hátrébb úszni már borzalmas – nyilatkozta Betlehem Dávid. – Még tapasztalatlannak érzem magam a felnőttek között, sokszor van, hogy nem tudom, mikor mit kellene csinálnom. Tanulok folyamatosan. Azért annak örülök, hogy ott voltam a legjobb nyolc között, de úgy érzem, ez lehetett volna sokkal jobb is.”

EURÓPA-BAJNOKSÁG, LIDO DI OSTIA
5 km
Férfiak
1. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 52:13.5
2. Domenico Acerenza (Olaszország) 52:14.2
3. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 52:20.8
…6. Rasovszky Kristóf (Magyarország) 52:34.0
7. Betlehem Dávid (Magyarország) 52:34.6
Nők
1. Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 56:58.7
2. María de Valdés (Spanyolország) 57:00.2
3. Giulia Gabbrielleschi (Olaszország) 57:00.3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik