Úszó Eb: Mihályvári-Farkas Viktória ezüstérmet szerzett 1500 gyorson

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2022.08.15. 19:52
null
Mihályvári-Farkas Viktória második lett (Fotó: MTI)
Mihályvári-Farkas Viktória nagyszerű úszással ezüstérmet szerzett a női 1500 méteres gyorsúszás döntőjében a római Európa-bajnokságon.

 

Az FTC 18 éves versenyzője – aki szombaton 400 méter vegyesen diadalmaskodott – 16:02.15 perces egyéni csúccsal csapott célba. Korábbi legjobbját (16:02.26) tavaly a tokiói olimpián úszta.

A számot az olasz Simona Quadarella hatalmas fölénnyel, 15:54.15 perccel nyerte.

A rajt után Quadarella szinte azonnal egyértelművé tette, hogy senkinek nem lehet esélye megszorongatni, így gyakorlatilag a teljes távot egyedül úszta végig a Foro Italico lelkes közönségének vastapsa közepette.

Mihályvári-Farkas Viktória a táv felét követően állva hagyta többi riválisát, és ugyanolyan nagy fölénnyel lett második, mint ahogy az olasz versenyző győzött előtte.

Mihályvári-Farkas Viktória az ezüstérmével (Fotó: MTI)
Mihályvári-Farkas Viktória az ezüstérmével (Fotó: MTI)

 

Mihályvári-Farkas az M4 Sport kamerái előtt elmondta, tudta, hogy Simona Quadarella sokkal jobb náluk, ezért nem is próbált meg vele úszni, hanem sokkal inkább a másik olasz, illetve a portugál riválisára figyelve tempózott.

„Lehetett tudni, hogy nyolcszáz méter körül mindketten elfáradnak. Próbáltam úgy úszni, hogy nem ötszázon váltottam iramot, hanem inkább éppen ezért nyolcszáznál – árulta el a taktikáját úszónőnk. – Nagyon örülök az időnek és a helyezésnek is. Most bölcsebben úsztam, mint tavaly.”

Mihályvári-Farkas azt is elárulta, hogy a mai napon nem gondolt az úszásra, nem stresszelt a döntő miatt, és ez kifizetődött.

„Az igazság az, hogy amit el tudok érni ebben a számban, azt most elértem” – jelentette ki.

„A vége fele minden egyes fordulónál volt bennem egy kis félsz, mert éreztem, hogy a végét járom, és egy nagy hajrával megelőzhetnének. Illetve, nem tudom, mikortól, de folyamatosan láttam az edzőmet, láttam, hogy segít, hajt és mutatja, hogy jó az iram. Ez nekem nagyon sokat jelent. Nagyon sok erőt tudok ebből meríteni. Éreztem, hogy ott van velem, küzd velem. Olyan volt, mintha ő is mellettem úszna. Ez olyan sokat segített, hogy minden egyes kartempónál megújultam” – tette hozzá.

„Tényleg visszatért Viki, utolérte önmagát – nyilatkozta lapunknak Sós Csaba szövetségi kapitány. – A világbajnokság sokk volt számára, hogy ott mi történt, mindannyiunk számára rejtély. Lehet, hogy volt valamilyen fertőzése, még az is lehet, hogy koronavírusos volt, csak éppen akkor nem tesztelték, mert az edzésmunkája azt sugallta, hogy megússza a legjobbjait – az, hogy ez benne volt, Rómában ki is derült. Jó nézni Vikit a vízben, ez az ezerötszáz gyors is igazi örömúszás volt.”

VIZES EB, RÓMA
ÚSZÁS
NŐI 1500 MÉTER GYORS, DÖNTŐ
1. Simona Quadarella (Olaszország) 15:54.15
2. MIHÁLYVÁRI-FARKAS VIKTÓRIA 16:02.15
3. Martina Caramignoli (Olaszország) 16:12.39

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik