Úszás: A sötétben tapogatózunk, nem tudjuk, ki milyen formában van – Sós

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2020.12.08. 08:25
null
Kapás Boglárkának nem jelent gondot a fordított versenyzés, szervezete már hozzászokott az ébredés utáni terheléshez (Fotó: Tumbász Hédi)
Kaposvár ad otthont keddtől szombatig a magyar bajnokságnak: a versenyt az olimpiai időbeosztáshoz igazodva rendezik meg.

 

Két hiányzó, nevezetesen Hosszú Katinka és Szilágyi Liliána ugyan akad, ám így is kifejezetten izgalmas, sőt, magas színvonalú országos bajnokságra kerülhet sor keddtől szombatig Kaposváron – már a tokiói játékok függvényében: a Magyar Úszószövetség ugyanis az ob versenykiírásában rögzítette, hogy a döntőkre délelőttönként kerül sor.

„Egyhangú döntés volt, mégpedig minden téren, hiszen előbb az edzőbizottság határozott így, majd a Magyar Úszószövetség elnöksége is egyhangúlag elfogadta a javaslatot – árulta el a hátteret Sós Csaba szövetségi kapitány. – Az egyértelmű, hogy az emberek leginkább délután tudnak igazán jól teljesíteni, ám az ellenfeleinkre is ez vár Tokióban, vagyis alkalmazkodnunk kell. Hozzá kell ehhez szokniuk a versenyzőknek, és már a felkészülés során, például úgy, hogy a délutáni edzések délelőttre kerülnek, és fordítva. Az azért megjósolható, hogy valószínűleg az olimpián sem a döntőkben születnek majd a világcsúcsok.”

Selmeci Attila, Milák Kristóf edzője
Speciális feladat előtt állunk, ez nem vitás. Bizonyított tény, hogy a verseny kezdete előtt legalább három órával ébren kell lenni a jó teljesítményhez, vagyis a versenyzők rá lesznek kényszerítve a korai lefekvésre, hiszen ki kell aludniuk magukat. Az ob jó lehetőség lesz arra, hogy kipróbáljuk, milyen is ez.

Kaposváron tehát délelőttönként érmeket osztanak, ám a délutánok is hozhatnak izgalmakat, sőt, szinte biztosan ebben az etapban szület(het)nek majd új olimpiai A-szintek – a kapitány azt reméli, lesznek ilyenek.

„A sötétben tapogatózunk, nem nagyon tudjuk, ki milyen formában van. Úgy vélem, az úszók egy részének kijózanító lesz az ob, lesznek, akik reálisan értékelhetnek majd a verseny végén, és olyanok is, akik elégedetten távozhatnak Kaposvárról – mondta a kapitány. – Mindenképpen számítok új A-szintekre, és arra is, hogy ahol több A-szintesünk van, ott átrendezést hoz a magyar bajnokság. Kíváncsi vagyok én is, és leginkább azokra az úszókra, akiket az idén még nem láttam versenyezni. Ez egy nagyon furcsa esztendő, egyre kevésbé vagyok abban biztos, amit korábban mondtam, vagyis, hogy nekünk mindegy, mikor rendezik az olimpiát – jobb lett volna, ha megrendezték volna idén nyáron...”

Hogy Sós Csaba mire, pontosabban kire, kikre célzott, nem olyan nehéz kitalálni...

Kapás Boglárkára (UTE) biztosan nem – a 200 pillangó világ- és Európa-bajnoka gőzerővel készül(t) a kaposvári ob-ra, mi több, már ott volt a pekingi olimpián, ahol szintén délelőtt rendezték meg a döntőket.

„Akkor még csak tizenöt éves voltam, túl sok mindenre nem emlékszem, na meg akkortájt még nem »fenyegetett« a döntőbe jutás veszélye – idézte fel mosolyogva a 2008-as versenyt Virth Balázs tanítványa. – Bízom abban, hogy sem az ob-n, sem az olimpián nem jelent majd gondot a fordított versenyzés, már csak azért sem, mert az úgynevezett laktát-, vagyis erősebb edzéseket világéletemben reggelente úsztam. Talán számít, hogy a szervezetem hozzászokott már ahhoz, hogy ébredés után nem sokkal ilyen terhelést kap.”

Ugyanerről beszélt lapunknak Bernek Péter (BVSC) is, ám a rövid pályás világ- és Európa-bajnoknak könnyen lehet, hogy nem csak a medencében kell helyt állnia a héten – felesége, a korábbi Európa-bajnok úszó, Mutina Ágnes ugyanis mindenórás: Milán érkezése a napokban várható.

„Azt kértem Milántól, ha eddig nem bújt elő, most már várjon csütörtökig, hiszen addig lemegy a négyszáz vegyes és a kétszáz hát, a számomra legfontosabb két szám” – jegyezte meg Bernek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik