L. Á. 2021.08.04 13:37

Tokió 2020: Ülni is alig tudott, nemhogy kajakozni – Varga Ádámról az édesapja

Egy sérülés majdnem eltérítette a pályáról Varga Ádámot, akinél a kajakozás versenyben áll a fizika és a matematika világával.

Varga Attila szerint fia taktikát tudott váltani, és felülmúlta önmagát (Fotó: Mirkó István)

 

– Két éve hitte volna, hogy fiát az olimpiai dobogó második fokán látja?
– Nemigen – mondja Varga Attila, Ádám édesapja, aki Kopasz Bálint édesanyjához hasonlóan edzőként dolgozik a magyar kajak-kenu sportban. – Két évvel ezelőtt még javában benne volt egy makacs sérülésben, az ülőgumójában történt egy csonthártyaszakadás, emiatt folyamatosan gyulladásban volt ez a rész, ülni is alig tudott, nemhogy kajakozni. Majdnem egy évig szenvedett vele, 2019 januárjában már ott tartott, hogy befejezi a sportot, aztán márciusban, amikor a kezelések hatására a fájdalom csillapodott, még adott egy esélyt magának. Persze nagyon le volt maradva a többiekhez képest, de belevágott a felkészülésbe. Igaz, ekkor még nem hitt benne, hogy összejöhet neki az olimpia.

– Mi volt az első reménysugár?
– Amikor a tavalyi országos bajnokságon legyőzte Kopasz Bálintot. Ez az eredmény visszajelzést jelentett, hogy érdemes csinálnia. Pedig még ekkor is hezitált a kajakozás és az egyetem között. Tavaly felvették a Műszaki Egyetemre elméleti fizika szakra, de az olimpia miatt halasztott, aztán az olimpiát is halasztották, így volt egy kérdőjel azzal kapcsolatban, hogyan tovább, az is felvetődött, hogy elkezdi a tanulmányait, mert a sport mellett kiemelkedően fontos neki a tanulás is.

– A kajakozás mellett a tudományos érdeklődés is hasonlóságot jelent közte és Kopasz Bálint között.
– Abszolút. Sok mindenben hasonlítanak egymásra, mindketten keveset beszélnek, precízek és nagyon oda tudnak koncentrálni a dolgaikra. Bálintot a táplálkozástudomány, Ádámot a fizika érdekli, szabadidejükben ebben mélyednek el.

– Beszéljünk a döntőről! Megijedt, amikor rossz rajt miatt őt is figyelmeztették?
– Én már akkor megijedtem, amikor a középfutam során láttam, hogy erős hátszelük van, mert az is megfordult bennem, hogy nem tud bejutni a döntőbe, mert ez egyáltalán nem kedvez neki, ő elnyújtottan, alacsony csapásszámmal evez. Aztán amikor sikerült a döntő, azt gondoltam, a harmadik–ötödik hely valamelyike csak meglesz, és ha így alakul, igazán büszke lehet magára. A rossz rajtja után egy kicsit óvatosabban kezdett, és az első ötven méteren eldőlt, hogy nem tud a saját taktikája szerint menni, hiszen ő sosem hátulról versenyez, neki az utazótempója iszonyatosan erős, és általában a megszerzett előnye tart ki, ha kitart a végéig. Azon töprengtem, vajon mit érezhet, hiszen se jó szele nincs, se a taktikájával nem tud élni, de alkalmazkodni tudott a helyzethez.

– Még nincs vége a tokiói programnak.
– Igen, jön a páros, amelyben egy másik kiváló fiatallal, Béke Kornéllal egy hajóban szerepel. Ők bíznak az éremszerzésben.

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.

2021.08.25 09:15:01

Tokió 2020 NAGY PÉTER, NÉMETH ANDREA, PAPP BÁLINT

A franciák az összesen megszerzett 33 érmükből 16-ot nem egyéni számban nyertek az olimpián.