US Open: olasz döntő a nőknél, vége Serena szériájának

Vágólapra másolva!
2015.09.11. 20:57
null
Serena Williams az idén három Grand Slam-tornát megnyert, a negyediken az elődöntőig jutott (Fotó: AFP)
Az olasz Flavia Pennetta két játszmában megverte a második kiemelt román Simona Halepet az amerikai nemzetközi teniszbajnokság női egyesének elődöntőjében, ezzel először jutott be Grand Slam-torna fináléjába. Pennetta a döntőben honfitársával, Roberta Vincivel játszik, aki szetthátrányból győzte le a világelső Serena Williamset.

 

A 33 esztendős Pennetta szenzációsan játszott pályafutása második US Open-elődöntőjében, az első játszmát 28 perc alatt nyerte meg 6:1-re a világranglista második helyezettje ellen.

A második szettben Halep brékelőnybe kerülte, 3:1-re elhúzott, utána azonban az olasz játékos 17 labdamenetből 16-ot megnyert, így 5:3-nál a meccsért adogatott, és nem is hibázott. A két játékos 59 percet töltött a pályán.

STOLLÁR ÉS GÁLFI ELŐDÖNTŐS A JUNIOROK KÖZÖTT

A második kiemelt Gálfi Dalma és a 11.-ként rangsorolt Stollár Fanny is bejutott a US Open elődöntőjébe a junior lányok között. Gálfi az orosz Szofja Zsukot győzte le két szettben, míg Stollár az amerikai Kylie McKenzie-t verte meg döntő játszmában az év utolsó Grand Slam-tornáján.

Az idei Roland Garroson a negyeddöntőig jutó Stollár Fanny az első szettet 18 perc alatt megnyerte Kylie McKenzie-vel szemben, a második játszmában azonban egyenlített az amerikai lány. A döntő szettben Stollár öt ászt és öt nyerőt ütött – néggyel-néggyel többet, mint McKenzie –, valamint kihasznált a kettőből egy bréklabdát, ami továbbjutást ért.

A 16 esztendős magyar hölgy az elődöntőben a szintén amerikai Sofia Keninnel játszik, aki Kayla Day oldalán párosban az első fordulóban búcsúztatta Stollárt és Gálfit.

A második kiemelt Gálfi Dalma a wimbledoni bajnok Szofja Zsukkal csapott össze a legjobb nyolc között. Az Australian Open-elődöntős magyar teniszező az első szettet tie-breakben megnyerte, ezzel pedig megtörte 10.-ként rangsorolt orosz riválisát, aki a második játszmában már csak egy játékot nyert meg.

Gálfi a döntőbe jutásért Francesca Di Lorenzóval játszik, tehát mindkét ágon magyar–amerikai elődöntőt rendeznek.

A román hölgy a Grand Slam-tornákon elszenvedett legutóbbi kilenc veresége alkalmával mindig nálánál alacsonyabban jegyzett játékostól kapott ki, míg a 23 nyerőt ütő Pennetta pályafutása első GS-döntőjére készülhet egyesben.

Hiába ütött 50 nyerőt és 16 ászt, véget ért Serena Williams döbbenetes sorozata. A világelső amerikai 33 mérkőzés után az első vereségét szenvedte el Grand Slam-versenyen. Az Australian Open, a Roland Garros, a US Open és a wimbledoni bajnokság címvédője az első szettet 1:2-ről felállva 6:2-re megnyerte az első GS-elődöntőjét játszó Roberta Vinci ellen, utána azonban nem várt fordulatot vett a mérkőzés menete.

Az önkívületi állapotban játszó Vinci a második játszmát egy brékkel eldöntötte (6:4), ám a harmadik szett elején 2:0-s hátrányba került, de nem tört meg. Visszavette az elveszített adogatójátékát, majd 3:3-nál brékelte Serenát. A 32 esztendős olasz 4:3-nál hárított két bréklabdát, két játékkal később pedig semmire hozta a szervagémjét, ezzel továbbjutott!

„Ez életem legszebb pillanata” – mondta az örömittas Vinci.

A Serena Williams elleni nyeretlenségét (0–4) megszakító Vinci – aki párosban ötszörös GS-győztesnek vallhatja magát – egyesben először játszhat döntőt Grand Slam-tornán.

A hatszoros US Open-bajnok Williams mérlege a GS-elődöntőkben 25–4-re módosult, de az valószínűleg jobban bosszantja, hogy nem sikerült neki egy naptári évben mind a négy Grand Slam-tornát megnyerni – erre Steffi Graf 1988-as bravúrja óta senki nem volt képes.

A világelső és a második kiemelt helyett tehát két olasz, a 33 éves Flavia Pennetta és a nála egy évvel fiatalabb Roberta Vinci játssza a US Open női döntőjét, ami azt jelenti, hogy négy év után ismét új női bajnoka lesz Flushing Meadowsnak.

A vegyes páros döntőjében a negyedik kiemelt Leander Paes, Martina Hingis indiai, svájci duó szuper tie-breakben (6:4, 3:6, 10–7) múlta felül a Bethanie Mattek-Sands, Sam Querrey amerikai kettőst, így az Australian Open és a wimbledoni bajnokság után a US Opent is megnyerte ebben az évben. A 34 esztendős svájci hölgy összességében a 19. Grand Slam-tornagyőzelmét aratta.

US OPEN (42 300 000 dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Pennetta (olasz, 26.)–Halep (román, 2.) 6:1, 6:3
Vinci (olasz)–S. Williams (amerikai, 1.) 2:6, 6:4, 6:4

DÖNTŐ
Pennetta (olasz, 26.)–Vinci (olasz)

VEGYES PÁROS, DÖNTŐ
Paes, Hingis (indiai, svájci, 4.)–Mattek-Sands, Querrey (amerikai) 6:4, 3:6, 10–7

JUNIOR LÁNYOK, EGYES
NEGYEDDÖNTŐ
Stollár (magyar, 11.)–McKenzie (amerikai) 6:2, 3:6, 6:3
Gálfi (magyar, 2.)–Zsuk (orosz, 10.) 7:6, 6:1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik