KLEIN RON
2021.08.19 09:52 Frissítve: 2021.08.19 10:12

Tenisz: sportfogadók keserítik meg a teniszezők életét

A második számú francia női teniszező, Alizé Cornet szerint nem szabad elfogadniuk és megszokniuk, hogy egy-egy mérkőzés után halálos fenyegetéseket és más durva üzeneteket kapnak.

Alizé Cornet szeretné, ha a közösségi médiafelületek tulajdonosai végre tennének valamit a támadások ellen (Fotó: AFP)

 

Gálfi Dalmától több ezer eurót követeltek, mert nyert
A legjobb két magyar teniszező, Fucsovics Márton és Babos Tímea is többször beszélt már arról, hogy rendszeresen érik őket támadások a közösségi oldalaikon egy-egy elveszített mérkőzés után. Az egyik dühös sportfogadó Stollár Fannyt sértegette az első körös kiesése miatt, és amellett, hogy a játéktudását, a külsejét kritizálta és a halálát kívánta, meg is fenyegette, hogy ha a környékén látja teniszezni, levágja a karját.
„Elég gyakran kapok sportfogadóktól üzeneteket. Nemcsak elveszített meccset követően, hanem akkor is, ha nyertem, de papíron nem én voltam az esélyes – ezt érdeklődésünkre a héten Chicagóban szereplő  Gálfi Dalma mondta, aki már jól kezeli ezeket a szituációkat, ám eleinte nagyon érzékenyen érintették a gyűlölködő sorok. – Minden erőmet a pályán hagytam, bementem az öltözőbe, és ezek vártak… Olyan érzésem volt, mintha megforgatták volna bennem a kést. Manapság meg sem nyitom ezeket a leveleket, vagy ha el is olvasom, azonnal törlöm és letiltom az illetőt.”
A 23 éves játékos – aki 153. pozíciójával momentán a második legjobb magyar női teniszező Babos után – megerősítette, a tiltáson kívül mást nem tud tenni, ezeket az üzeneteket ugyanis többségükben kamu profilokról küldik. Ha viszont a levél félreérthető, és felvetődhetne, hogy esetleg ő is benne volt egy fogadási csalásban, azt azonnal jelenti a Nemzetközi Teniszszövetség Tennis Integrity Unit nevű szervezetének, amely az ilyen esetek kivizsgálására specializálódott.
„Kaptam már halálos fenyegetéseket, szidták a családomat, undorító dolgokat kívántak… De akadt olyan is, aki leírta, hogy több ezer eurót bukott azért, mert én megnyertem a meccsemet, és azt akarta, hogy utaljam el neki ezt a pénzt” – árulta el Gálfi.

– A kolozsvári WTA-torna első fordulójában nagy meglepetésre első kiemeltként 6:2, 6:4-es vereséget szenvedett az egyiptomi Majar Seriftől. A mérkőzést követően a favoritként az ön győzelmét váró sportfogadók elárasztották durva üzenetekkel, amelyeket megosztott Twitteren. Miért? Pontosabban, miért éppen most?
– Mert rövid időn belül annyi sértést kaptam, amennyit még soha, és úgy éreztem, ezt meg kell mutatnom másoknak is. A teniszezők körében nem szokatlan az ilyesmi, ám fontosnak tartom, hogy a sportágat követők is lássák, egy fájó vereség után mit kell elviselnünk névtelen és arctalan fogadók miatt. Egyébként Majar később a döntőig jutott, azaz nincs okom szégyenkezni – felelte a Nemzeti Sportnak a második legmagasabban jegyzett francia női teniszező, a 31 éves, a világranglistán 59. Alizé Cornet, aki mind a négy Grand Slam-tornán játszott nyolcaddöntőt, nyert Fed- és Hopman-kupát. Pályafutása során hat WTA-trófeát emelhetett a magasba, az elsőt 2008-ban, Budapesten.

– Nem volt szerencsés utazás, eleve alig tudott eljutni Romániába… Mi történt?
– Közölték velem, hogy túlfoglalás miatt nem férek fel a járatra. Húsz éve utazom rendszeresen, de ilyet még nem tapasztaltam. A német légitársaság azóta bocsánatot kért, bár igen, utólag azt mondom, talán jobb lett volna, ha nem érek oda a versenyre.

– Visszatérve a sportfogadókra: gyakran üzennek?
– Sajnos egyre gyakrabban. A világjárvány miatt sokan kerültek nehéz anyagi helyzetbe, amiből sportfogadással próbálnak meg kimászni. Ha az irodák szerint egyértelmű esélyes vagy a győzelemre és kikapsz, biztos lehetsz benne, hogy mire visszaérsz az öltözőbe és a kezedbe veszed a telefonod, vár néhány fenyegető üzenet.

– Mit tud tenni ilyenkor?
– Azon kívül, hogy letiltom őket, semmit. De mivel pillanatok alatt regisztrálnak új fiókot, ez sem hosszú távú megoldás, és nem tudom, létezik-e ilyen. A Nemzetközi Teniszszövetségnek és a versenyrendezőknek is jelentős bevételük származik a fogadóirodáktól, és manapság már elképzelhetetlen, hogy egy népszerű, a világon mindenhol űzött sportág párharcaira ne lehessen fogadni. Viszont a következő tornákon arra biztatom majd a többieket, osszák meg nyugodtan ezeket a fenyegetéseket, mert a szurkolóknak tudniuk kell, min megyünk keresztül. Amikor a sportolók mentális egészségéről beszélünk, ami mostanság egyre fontosabb téma, erről is szót kell ejtenünk, mert nem hiszem, hogy nekem teniszezőként tűrnöm kell a fenyegető üzeneteket. Mindig tisztességesen, a legjobb tudásommal küzdök, ám a sportban csak egy győzhet, és az nem lehetek mindig én, akkor sem, ha a ranglista vagy egyéb szempontok alapján favoritnak tartanak a fogadók.

Alizé Cornet (Fotó: Getty Images)

– Személyesen érte támadás?
– Szerencsére nem. Ezeket az embereket nem érdekli a sport, a meccs, a helyszíni szurkolás, ők csak számokat és dollárjeleket látnak, semmi mást.

– A magyar játékosok azt mondják, már-már hozzászoktak a sportfogadók üzeneteihez, csak eleinte rémültek meg tőlük. Talán ez a megoldás?
– Nem tudom. Eddig én is így gondolkoztam, nem foglalkoztam velük. De a kolozsvári találkozót követően az járt a fejemben, hogy tényleg el kell viselnem ezt? Azért, mert a világ egyik legnagyobb sportágát képviselem, és a legjobbak közé tartozom, muszáj szó nélkül hagynom, ha a családomat fenyegetik? Ilyenkor általában azzal nyugtatnak a többiek, hogy úgysem valósítanak meg semmit ezekből a fenyegetésekből, és ez igaz, ám mi is emberek vagyunk, és nem bánhatnak így velünk. Bízom benne, ha egyre többen mutatjuk meg, milyen reakciókat kapunk, a közösségi oldalak tulajdonosa vagy valamelyik illetékes hatóság tesz valamit annak érdekében, hogy ez ne fordulhasson elő, és ne kelljen megszoknunk az effajta üzeneteket.

Oszaka ismét beült egy sajtótájékoztatóra, sírás lett a vége
Oszaka Naomi  először vett részt sajtótájékoztatón azt követően, hogy a Roland Garroson úgy döntött, mentális egészsége védelme érdekében nem ül az újságírók elé, majd a kizárást megelőzve visszalépett a párizsi Grand Slam-tornától, és később Wimbledonban sem indult. A 23 éves japán a cin­cinnati premierverseny előtt válaszolt a kérdésekre, és egy ideig békésen ment minden, ám az egyik helyi újságíró „bekeményített”: az érdekelte, Oszaka miként képes összehangolni a kettősséget, hogy nem szívesen válaszol az újságíróknak, az üzleti érdekei mégis megkívánják az együttműködést a médiával.
A moderátor felajánlotta a könnyeivel küzdő Oszakának, hogy továbbléphet a következő kérdésre, ám a világranglista-2. megpróbált válaszolni, és végeredményként megállapította, egyelőre képtelen egyensúlyba hozni a negatív érzéseit és a rajongók, szponzorok elvárásait, mert nehezen éli meg ezeket a kötelező eseményeket. A sajtótájékoztató egy időre félbeszakadt, mert Oszaka nem tudta abbahagyni a sírást, ám végül visszatért, és válaszolt a hátralévő kérdésekre.
Később az ügynöke azt nyilatkozta a New York Timesnak, hogy a Cincinnati Enquirer újságírója a példa, miért ennyire feszült a sportoló és a média kapcsolata mostanság, és csak egyetlen célja volt, megfélemlíteni Oszakát. Stuart Duguid hozzátette, a teniszező pályán kívüli sikereit a médiának tulajdonítani hatalmas önelégültségre vall.
Nem Cincinnatihez, de a kemény pályás amerikai turnéhoz, így a US Openhez is kapcsolódó hír, hogy a New York-i viadal címvédője, az osztrák Dominic Thiem szerdán bejelentette, csuklósérülése miatt 2022-ben játszhat legközelebb.
2023.01.29 21:25:03

Tenisz nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az új generáció nem rúgta rá az ajtót a legendákra.

2023.01.29 08:57:54

Tenisz nemzetisport.hu

A szerb klasszis alig három óra alatt nyert a görög ellen, ezzel pedig gyakorlatilag mindent vitt.

2023.01.28 13:43:35

Tenisz nemzetisport.hu

Az Australian Open meglepetésembere tudja: Kordáéknál „kötelező” a melbourne-i Grand Slam-siker.

2023.01.21 20:50:56

Tenisz nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Novak Djokovics még tartja magát.

 

2023.01.20 08:15:00

Tenisz nemzetisport.hu

A hölgyeknél kiesett a tavalyi döntős Danielle Collins, a férfiaknál nyert a 3. kiemelt, Sztefanosz Cicipasz.