Alpesi sí: összecsapnak a legjobbak a világbajnokságon

ZS. B.ZS. B.
Vágólapra másolva!
2021.02.07. 15:30
null
Sofia Goggia hiányában Lara Gut-Behrami (a képen) vagy Mikaela Shiffrin villoghat (Fotó: AFP)
A vasárnap esti megnyitó ceremóniával kezdetét veszi a 2021-es alpesisí-vb Cortina d'Ampezzóban, ahol hétfőn már érmeket osztanak. A legnagyobb sztárok nézők nélkül is villoghatnak.

 

Bízunk a főversenyben
Miklós Edit 2018-as visszavonulása óta magyar szempontból nem lehetnek vérmes reményeink az alpesi világversenyeken, de ha a 18 éves Tóth Zita a legjobbját nyújtja, akkor műlesiklásban bekerülhet a főverseny mezőnyébe. Ehhez az kell, hogy a kvalifikáció során a legjobb 25-ben végezzen, amire eddigi eredményei alapján van esélye. A nőknél rajta kívül Hozmann Szonja, Majtényi Hanna és Dorultán Katalin vesz részt a technikai számok viadalain. A férfiaknál Úry Bálint, Trunk Tamás, Nagy Bence és Kékesi Márton indul műlesiklásban, óriás-műlesiklásban viszont még nincs meg a végleges keret. A főversenybe kerülésre a férfiak is esélyesek lehetnek némi szerencsével.

A világ egyik legszebb síparadicsomában, mégis szomorkás hangulatban zajlik majd a következő két hétben az alpesi világbajnokság, mert a járványhelyzet még mindig nem teszi lehetővé, hogy szurkolók előtt rendezzék meg a versenyeket. A sportolók már megszokhatták az üres lelátók látványát, hiszen a világkupa-sorozat helyszínein is zárt kapuk mögött zajlanak a viadalok, most mégis furcsa lesz minden világbajnoki éremátadó ceremónia nézők nélkül.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne pezsdülne fel az élet Cortina d`Ampezzóban, ugyanis a hetven ország hatszáz versenyzője mellett mint egy háromezer fős személyzet (edzők, önkéntesek, szervezők) dolgozik majd az esemény lebonyolításán. A világbajnokságokon és az olimpiákon rendre születik egy-egy meglepetéseredmény, az aktuális forma alapján nagy vonalakban mégis fel lehet vázolni az esélyesek listáját. A nőknél a gyorsasági számokban Sofia Goggia jó esélyekkel vehetett volna részt hazai vb-jén, de lábtörés miatt ki kell hagynia a lehetőséget. Hiányában a svájci Lara Gut-Behrami vagy az amerikai Mikaela Shiffrin villoghat. Utóbbi eddig a technikai számokban halmozta az érmeket, most azonban a szlovák Petra Vlhová jobb formában van, így ő akár több arannyal is hazatérhet.

A férfiaknál az összetett világkupát vezető francia Alexis Pinturault három számban (műlesiklás, óriás-műlesiklás, kombináció) is éremesélyes, de a technikai számokban az amúgy hullámzó formában lévő norvég Henrik Kristoffersennek is kijöhet a lépés. Természetesen rajtuk kívül is többen pályázhatnak kiugró eredményekre a technikai számokban, úgymint Clément Noël, Marco Schwarz vagy Manuel Feller. A gyorsasági szakágakban Aleksandar Aamodt Kilde hiányában Beat Feuz, Dominik Paris és Matthias Mayer is villoghat.

A VILÁGBAJNOKSÁG PROGRAMJA
Február 8.:női kombináció,február 9.:női és férfi szuper óriás-műlesiklás,február 10.:férfi kombináció,február 13.:női lesiklás,február 14.:férfi lesiklás,február 16.:női és férfi párhuzamos műlesiklás,február 17.:csapatverseny,február 18.:női óriás-műlesiklás,február 19.:férfi óriás-műlesiklás,február 20.:női műlesiklás,februári 21.:férfi műlesiklás

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik