Óriási meglepetés a férfiaknál: Emil Hegle Svendsen a világbajnok

Vágólapra másolva!
2008.02.14. 19:24
A svédországi Östersundban zajló sílövő világbajnokságon a férfiak 20 kilométeres egyéni indításos versenyét óriási meglepetésre a norvég Emil Hegle Svendsen nyerte, jóval esélyesebb honfitársai, valamint a német és az orosz riválisok előtt. Ole Einar Björndalen két lövőhibát követően nagy hajrát vágott ki, de ez csak az ezüstéremhez volt elegendő számára.
A 22 éves Svendsennek eddig legjobbja egyéniben egy Vk-győzelem volt, 2007-ben Pokljukában
A 22 éves Svendsennek eddig legjobbja egyéniben egy Vk-győzelem volt, 2007-ben Pokljukában
A 22 éves Svendsennek eddig legjobbja egyéniben egy Vk-győzelem volt, 2007-ben Pokljukában
A 22 éves Svendsennek eddig legjobbja egyéniben egy Vk-győzelem volt, 2007-ben Pokljukában

Amire a szám abszolút favoritja, a 112 fős mezőnyből utolsóként elrajtoló Björndalen nekiveselkedett a távnak, már annak a tudatában tehette ezt, hogy tudta: a riválisok ígéretes kezdést követően sorra ellőtték magukat, így számára tulajdonképpen csak a papírformát kell hozni a világbajnoki aranyért.

Ez a tét azonban őt is elbizonytalanította, hiszen az első és a második kiállásnál is egyszer-egyszer hibázott, így szinte elérhetetlen távolságba került az aranyéremtől.

A két hiba után aztán megnyugodott, összekapta magát a norvég klasszis és nagy hajrát kivágva végül felküzdötte magát a második helyre.

Sokáig úgy tűnt, az orosz Makszim Makszimovnak a gyengébb irama mellett összejöhet a győzelem, pusztán azzal, hogy az egész mezőnyből egyedül hibátlanul lőtt. Végül bronzéremmel zárt.

Nem számolt azonban Emil Hegle Svendsennel, igaz, vele mások, a riválisok és az esélylatolgató szakértők sem nagyon. A fiatal norvég csak a második lövősorozatban vétett, akkor is egyet, ám emellett kiválóan futott.

Az oroszok közül Makszim Csudov rögtön elsőre rontott hármat, amely számára meg is határozta a folytatást: hiába teljesített utána rontás nélkül, lemaradt a dobogóról.

Az esélyes németek is a lövészeten hasaltak el: Alexander Wolf (19. hely) hibátlan sorozattal kezdett, majd két rontottal folytatta, amelyhez végül még egy-egy hibát gyűjtött be. Nála is pechesebb volt honfitársa, Michael Roesch (25.), aki két kör után is hibátlanul állt, majd a harmadikban vétett egy hibája annyira elbizonytalanította, hogy utoljára háromszor rontott. Michael Greis (36.) öt, Daniel Graf (33.) négy hibával zárt, tovább rontva ezzel a németek ázsióját és presztízsét.

A rutinos norvég Halvard Hanevold három hibával, 3:32.3 perces hátránnyal a 17. helyen zárt.

A győztes Svendsen eddig jobbára a juniorok között domborított, a felnőtt mezőnyben egyéniben egyetlen Világkupa-győzelme van, azt 2007-ben, Pokljukában szerezte. Váltóban viszont már további öt Vk-elsőséggel büszkélkedhet: Hanevold, Björndalen, Os, Andresen, Berger, Eckhoff társaságában verte az éppen aktuális mezőnyt. A juniorok között a 2005-s volt az ő éve: Kontiolahtiban sprintben és az egyéni indításos versenyben sem volt nála jobb, üldözésben második helyen végzett.

A versenyt mindössze hárman nem fejezték be, nem úgy a három magyar induló, akik a várakozásoknak és az esélyeknek megfelelően az alsó régióban zártak. Közülük legjobban Tagscherer Imre teljesített, aki hét lőhibával a 90. helyezett lett. Nagy kár volt azért az utolsó lövészetért, amelyben hármat gyűjtött be.

Gombos Károly hat hibával végzett a 92. helyen: sajnos, a finisben nála is kevesebb volt már a koncentráció, akkor ő is három hibát hozott össze.

A kis magyar csapat harmadik helyén Tagscherer Zoltán végzett, ő tíz lőhibával a 105. helyen zárt. Mögötte már csak négy versenyző tudott gyengébbet produkálni, és természetesen a három kieső. Tagscherer Zoltánnak a második sorozatban jött el a mélypont: akkor négy lövést is elrontott.

SÍLÖVÉSZET, 42. VILÁGBAJNOKSÁG, ÖSTERSUND (SVÉDORSZÁG)

FÉRFIAK, 20 KM-ES EGYÉNI INDÍTÁSOS VERSENY, ÉLCSOPORT:
1. Emil Hegle Svendsen norvég 1 lőhiba 51:51.9 perc
2. Ole Einar Björndalen norvég 2 + 31.4 mp.
3. Makszim Makszimov orosz 0 + 34.8
4. Simon Fourcade francia 1 + 1:05.4 perc
5. Makszim Csudov orosz 3 + 1:22.0
...90. Tagscherer Imre magyar 7 + 11:50.6
...92. Gombos Károly magyar 6 + 11:54.2
...105. Tagscherer Zoltán magyar 10 + 17:18.6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik