Röplabda: fiatal nemzeti csapatok várják az El-t

P. B.P. B.
Vágólapra másolva!
2023.05.24. 17:35
null
Szombaton hazai pályán kezdi el az Európa-liga-csoportkört a magyar férfi és női röplabda-válogatott is (Fotó: Dömötör Csaba)
Szombaton hazai pályán kezdi el az Európa-liga-csoportkört a magyar férfi és női röplabda-válogatott is.

 

KÖZÖS SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT tartott szerda délután az Érd Arénában a hétvégi Európa-liga-rajtra készülő magyar férfi és női röplabda-válogatott. A nők Ukrajnával és Franciaországgal találkoznak az Arany El csoportkörében, a legjobb négy közé a három első helyezett és a legjobb második jut, az elődöntőket és a finálét is oda-visszavágós rendszerben rendezik. A férfiak az Ezüst El B jelű triójában Ausztriával és Grúziával küzdenek meg, az első két helyezett jut tovább.

A Magyar Röplabda-szövetség főtitkára, Ludvig Zsolt az eseményen kiemelte, a tavasszal kinevezett olasz Alessandro Chiappini által irányított női nemzeti csapat fő célja az augusztusi Európa-bajnokság (sorozatban ötödször szerepelnek a mieink a kontinenstornán), míg a férfiaknál az a lényeg, hogy a megfiatalított keret megismerje az új kapitány, Nagy Péter elképzeléseit.

„Jók a tapasztalatok a megújult csapattal – mondta Nagy Péter. – A rendelkezésre álló rövid időhöz képest eddig jól sikerült a felkészülésünk, a játékosok nagyon nyitottak és befogadóak. Hála istennek nem nulláról kezdtük a taktikai és technikai képzést, a megfelelő előképzettséggel rendelkező röplabdázókat választottuk ki. Az elmúlt hétvégén a románokkal Brassóban vívott edzőmérkőzésen olyan hibákra és hiányosságokra derült fény, amelyek teljesen természetesek, de extrém rendszerhiba nem történt. A következő hetekben azon dolgozunk, hogy ezeket a feladatokat megoldjuk, ezáltal egyre hatékonyabbá váljon a játékrendszerünk. Szerintem már a szombati első meccsen is láthatja a közönség, hogy milyen összetartó és lendületes csapat vagyunk.”

A 39 éves tréner szerint a nulladik lépés az volt, hogy átadja az általa meghatározott irányelveket a kerettagoknak, méghozzá egyetértéssel, nem pedig kényszer vagy utasítás útján. A játékosok megértették, hogy ezek a követelmények az ő érdeküket szolgálja, ezáltal a válogatottét is. Erre szeretnék rápakolni a fiatalos lendületet és motiváltságot.

VÉLEMÉNY: TÓTH Fruzsina, a női válogatott csapatkapitánya
„Fiatal a keretünk, próbálunk összeszokni. Vannak olyan játékosok, akik először vesznek részt a válogatott munkájában. Én mint már kicsivel rutinosabb röplabdázó igyekszem átadni a tapasztalatomat a fiataloknak. Attól, hogy ifjabbak vagyunk, nagy bennünk a küzdőszellem, meg akarjuk mutatni, hogy mire vagyunk képesek. Az akaraterő vihet minket előre egy-egy labdamenet és szett során. Az elmúlt hétvégén hasznos edzőmérkőzéseket vívtunk Svédországban, most pedig már gőzerővel készülünk a hétvégi ukránok elleni meccsekre. A cél, hogy az Eb-n bombaformában legyünk, de az El-meccseket is komolyan kell venni, mert itt is jó eredményeket szeretnénk elérni.”

EZÜST EURÓPA-LIGA, FÉRFIAK
B-csoport, 1. forduló. Május 27. (Érd): MAGYARORSZÁG–Grúzia, 16
ARANY EURÓPA-LIGA, NŐK
C-csoport
1. forduló. Május 27. (Érd):
MAGYARORSZÁG–Ukrajna, 19.
2. forduló. Május 28. (Érd): Ukrajna–MAGYARORSZÁG, 17.30

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik