Dopping: nem találták meg, eltiltották a riói bajnokot

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.04.21. 10:02
Egy évre eltiltották Brianna Rollinst, a női 100 méteres gátfutás riói olimpiai bajnokát, amiért rosszul vezette tavaly a holléti nyilvántartását és háromszor nem találták meg a doppingellenőrök.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) bejelentése szerint a 25 éves amerikai sprintert a harmadik, büntetést érő mulasztása időpontjától, 2016. szeptember 27-től tiltották el, ötkarikás aranya viszont nincs veszélyben.

Rollins ügyvédje csütörtökön elmondta, a problémát az jelentette, hogy a számítógépes programban a versenyző tartózkodási helyeként otthona, illetve annak a viadalnak a helyszíne is meg volt adva egyszerre, ahol valójában volt. A vágtázót először április 27-én, majd szeptember 13-án keresték hiába az ellenőrök. A jogász azt is kiemelte, hogy védencét tavaly nyolcszor vizsgálták meg versenyen kívül, s összességében legalább 16-szor adott mintát.

„Vállalom a teljes felelősséget a hibákért, amelyek az eltiltáshoz vezettek, egyúttal szomorú vagyok, amiért ki kell hagynom az idei szabadtéri szezont” – kommentálta a döntést Rollins.

Az ügyet tárgyaló választott bírói testület határozatában jelezte, „nehéz volt a döntést meghozni, mert súlyos büntetést kellett kiszabni egy nagyszerű sportolóra, akivel szemben nem merült fel olyan vád, vagy gyanú, hogy teljesítményfokozó szereket használt volna”.

Brianna Rollins tavalyi olimpiai sikerét megelőzően 2013-ban világbajnoki címet nyert 100 gáton, a tavalyi fedett vb-n pedig második volt 60 gáton.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik