Sportrádió: Kovács István szerint az IBA szinte teljes átszervezést igényel

Vágólapra másolva!
2022.04.21. 20:48
null
Kovács István szerint az IBA szinte teljes átszervezést igényel (Fotó: Földi Imre)
Kovács „Kokó” István olimpiai aranyérmes, világbajnok és Európa-bajnok ökölvívó az ifjúsági Eb-t megrendező Szófiából jelentkezett be a Sportrádió Hazafutás című műsorába. A Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) főtitkára arról is beszélt a Sportárdió műsorvezetőjével, Csisztu Zsuzsával, hogy az IBA-n belül szinte mindent újra kell szervezni ahhoz, hogy az ökölvívás továbbra is olimpiai sportág maradhasson.

Kovács István elmondta, a szövetségen belül szinte mindent át kell szervezni ahhoz, hogy az ökölvívás továbbra is olimpiai sportág maradhasson – a súlyemelés, az öttusa és az ökölvívás nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i játékok előzetes programjában, de a korábbi bokszoló információi szerint az ökölvívás jó úton jár, s a három „veszélyeztetett” sportág közül ennek a legbiztosabb a helye a 2024-es párizsi olimpián.

„Ha az IBA meg tud felelni három fontos kritériumnak – a vezetőség teljes cseréje, a manipulációt kizáró pontozási rendszer és a pénzügyi támogatás –, akkor meg tudja győzni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot. Utóbbi meg is oldódott a Gazpromnak köszönhetően.”

A Gazprom az Ukrajnát megtámadó Oroszország cégóriása, ráadásul az IBA elnöke, Umar Kremljov orosz nemzetiségű – Csisztu Zsuzsa ezért arról kérdezte Kovácsot, hogy okozhat-e hátrányt az ökölvívásnak az orosz főszponzor.

„A Gazprom olyan jó célt szolgált, amit elmondani sem lehet. Sok mindenre futotta a tőlük kapott pénzből, többek között az ukrán válogatott is ebből a támogatásból edzőtáborozik és versenyez. A támogató juttatása tehát azt szolgálja, hogy a megtámadott ország ökölvívása életben maradhasson. Nincs olyan előírás, hogy a Gazprommal szerződést kellene bontanunk. Jelenleg nincs más erőforrása a Nemzetközi Ökölvívó-szövetségnek, mivel a NOB sem támogat minket. Sok támadás ért minket, de Kremljov segítsége nélkül, kilencmillió dolláros tartozással be lehetett volna zárni a kaput” – mondta Kovács István.

A TELJES BESZÉLGETÉS

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik