Semmi sem utal az erőszak mérséklődésére a német futballban

Vágólapra másolva!
2012.11.19. 19:23
null
Rendőri szorításban a Nürnberg egyik fanatikusa a Fürth elleni meccsen (Fotó: Reuters)
Nem túlzás azt állítani, hogy a német labdarúgás kitűnő időszakát éli. A Bundesliga Európa leglátogatottabb élvonalbeli bajnoksága, a klubok anyagi helyzete stabil – ha a pénzügyi fair playt következetesen érvényesítik, a németek nagy nyertesei lehetnek a rendszernek –, a liga bevételei immár hetedik éve folyamatosan nőnek. Csak az élvonalbeli klubok „pénzgyára" kétmilliárd eurót termelt – ennek ellenére a német rendőrség futballal kapcsolatos jelentését a DFB aggasztónak találja.

Nem is véletlen a német szövetség aggodalma: a rendőrség sportrészlegének információs hivatala (ZIS) által közzétett jelentés szerint tizenkét éves csúcson van az erőszakos cselekmények száma a német stadionokban és azokon kívül.

Az elmúlt tizenkét év átlagához képest hetven százalékkal nőtt a futballmeccsekkel kapcsolatos büntetőeljárások száma, a sérülések száma az átlaghoz képest százhúsz százalékon áll – az előző szezonban 1516-an sérültek meg lelátói erőszak következtében. A 2011–12-es idény során 8143 büntetőeljárást indítottak, a rendőrség az erőszakos fanatikusok számát 16500-ra teszi.

„Semmi sem utal arra, hogy fordulóponthoz érkeztünk, és csökkenni fog az erőszakos cselekedetekre kész szurkolói csoportok száma” – tudatta a jelentés.

Kérdés, hogy a jelentés hatással lesz-e a Német Labdarúgóliga (DFL) új biztonsági koncepciójára, melyben szigorított beléptetést és ennek köszönhetően biztonságosabb lelátókat ígérnek. A DFL nem egyeztetett a szurkolói csoportokkal, ezzel kivívva a klubok és a drukkerek haragját – a liga gyorsan visszavonta és egyeztetésre bocsátotta a tervezetet. A profikluboknak december 12-ig kell megtárgyalniuk a koncepciót szurkolóikkal és a ligával. A GdP rendőrségi szakszervezet szerint a kluboknak elsősorban a hangadókat kell megfogniuk.

„Ha meg akarjuk állítani az erőszakos cselekmények spirálját, akkor a kluboknak és biztonsági szervezeteiknek a hangadókat kell kiemelniük az ultra- és huligáncsoportokból. Azokra kell koncentrálni, akik az agresszivitást táplálják a csoportokban” – vélekedett a GdP elnöke, Bernhard Witthaut.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik