Németország: Bayern-tehetségből botrányhős – Sinan Kurt félrecsúszott karrierje

VÉGH JÁNOSVÉGH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.01.13. 19:56
A német labdarúgás egyik legtehetségesebb fiatal játékosaként tartották számon korábban Sinan Kurtot, akit 18 évesen a Bayern München hárommillió euróért szerzett meg – karrierje mégis zátonyra futott. Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzőjeként megpróbálta szárnyai alá venni a bajoroknál kevés lehetőséghez jutó támadót, ám ő botrányaival nagyobb figyelmet szerzett magának, mint játékával – innentől pedig lejtmenetet vett a karrierje. Portré egy 24 éves srácról, aki nem tudott élni rendkívül ígéretes helyzetével.

 

Érdekes igazolásra készül a szlovák élvonalban szereplő Nyitra: egybehangzó német lapértesülések szerint szerződtetik a korábbi Bayern München- és Hertha BSC-játékost, Sinan Kurtot, aki U15-től U19-ig minden német utánpótlás-válogatottban pályára lépett.

NÉVJEGY – SINAN KURT
Született: 1996. június 23. (24 éves)
Magasság: 178 cm
Poszt: támadó
Profi klubjai:Bayern München (2014–2016), Hertha BSC (2016–2019), WSG Tirol (2019), SV Straelen (2020–2021)

A jelenleg 24 éves támadó német és török szülők gyermeke, Mönchengladbachban látta meg a napvilágot, majd helyi, kisebb klubok és a Borussia utánpótlását követően 2014 nyarán 3 millió euróért a Bayern Münchenbe igazolt, ahol az első idényében egy alkalommal, egy Hertha BSC elleni Bundesliga-mérkőzésen játszhatott az akkor Josep Guardiola vezette csapatban.

Többször viszont csak a tartalék- és utánpótlás-csapatokban ölthette magára a Bayern mezét. A játékos ennél többre vágyott – másfél évet követően, 2016 januárjában pedig a Hertha BSC-be távozott Münchenből. Az akkoriban Dárdai Pál által irányított csapat mindössze 500 ezer euróért szerezte meg – de a Bayernnek joga volt 8 millióért visszavásárolnia.

A klubváltás nem sikerült jól. Első tavaszán Kurt mindössze három alkalommal tudta magát beverekedni az első csapatba, majd az ezt követő ősszel sem a pályán nyújtott teljesítménye miatt cikkeztek róla a sajtóban, hanem mert a péniszéről készített fényképeket küldött egy kiskorú lánynak, ami miatt pénzbüntetésre ítélték.

Sinan Kurt (j2) a Hertha edzésén. Mellette balra Dárdai Palkó (Fotó: AFP)
Sinan Kurt (j2) a Hertha edzésén. Mellette balra Dárdai Palkó (Fotó: AFP)

Ha egy edzőnek gondja van egy játékossal, az első lépés nem az szokott lenni, hogy a sajtóban kritizálja. Dárdai Pál és Sinan Kurt között viszont olyan szintű konfliktus alakult ki, amely 2017-re már elérte a nyilvánosságot is.

„A futballisták jó kondiban érkeztek meg, kivéve Sinan Kurtot, akinél súlyproblémák vannak, felszedett néhány pluszkilót. A többhetes nyaraláson valószínűleg végig papucsban flangált mindenhová” – lepte meg a szurkolókat az idény eleji felkészülés kezdetén Dárdai Pál ezzel a nyilatkozattal.

Kurt összeveszett Dárdaival (Fotó: Getty Images)
Kurt összeveszett Dárdaival (Fotó: Getty Images)

Néhány nap múlva, egy felkészülési mérkőzés után Dárdai ismét megjegyzést tett Kurt súlyára, majd a következő hónapban a Bild olvasóinak is elmagyarázta, mi a gondja az általa tehetségesnek tartott játékossal.

„Nem vagyok elégedett Sinannal, és ezzel ő is tisztában van. Nem tetszik, ha egy fiatal labdarúgót újra és újra noszogatni, motiválni kell. Lehet, hogy ez az én hibám, lehet, hogy rossz edző vagyok, de mindig ugyanaz a probléma. Számomra a hozzáállás a legfontosabb, szóval (ha munkáról van szó), igenis emelje meg a seggét!”

Augusztusban már nagyobb konfliktusra utaltak a magyar edző mondatai. Dárdai kihagyta Kurtot a csapat az évi Európa-liga-keretéből is.

„Nem minden idők legnagyobb ígérete, de tehetséges játékos, neki van a legjobb bal lába a csapatban. Ehhez a sporthoz viszont a mentális felkészülés is hozzátartozik. Az akadémiánkon van egy mondás: »A tehetséget magaddal hozod, de a gondolkodásod határozza meg a jövődet« (...) Két év még hátravan a szerződéséből, muszáj lesz elviselnie Dárdai ördögöt.”

Kurt (jobbra) tiroli színekben (Fotó: Getty Images)

Kurt úgy kellett kibírja 2019 januárjáig tartó szerződését a Herthában, hogy egyetlen mérkőzésen sem lépett pályára az első csapatban. Ezután az osztrák másodosztályban talált magának csapatot, a WSG Wattens játékosa lett. Itt 13 tétmérkőzésen lépett pályára.

Időközben egy interjúban visszaszólt Dárdai Pálnak,azt sérelmezte, nem kapta meg a bizonyítási lehetőséget Berlinben.

„Úgy éreztem, igazságtalanul bánnak velem”panaszolta a Sport Bildnek.

Tiroli karrierje mindössze fél évig tartott. A csapatnak oda kellett figyelnie arra, hogy maximum hány légióst alkalmaz, Kurt pedig 2019 nyarán létszám felettinek bizonyult. A klub sajnálkozva, de elküldte.

A támadó ezután egy évig nem talált magának klubot, majd visszatért abba a bajnokságba, ahol a Bayernbe igazolását megelőzően a Borussia Mönchengladbach II színeiben már pályára lépett: a német negyedosztályban, a Regionalliga Nyugati csoportjának középmezőnyébe tartozó SV Straelen szerződtette.

Itt úgy tűnt, stabil kezdővé válhat, ám egy izomsérülés miatt hét meccs után kikerült a csapatból, majd hiába épült fel, nem lépett többé pályára. S ekkor úgy döntött, innen is továbbáll – a bajor Kreisboteés anémet közmédia is arról ír, hogy a szlovák élvonalban szereplő FC Nitra lesz az új klubja.

Sinan Kurt 2014 nyarán, amikor bemutatta a Bayern München, vélhetően nem ilyen karrierről álmodott. Annak, hogy miért nem vált olyan, klasszis labdarúgóvá, mint azt sokan várták, ezer oka lehet. Az viszont biztos: nem egyszerű együtt élni azzal a nyomással, ami a tehetségesnek kikiáltott fiatal labdarúgókon van a mai világban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik