B. Z./H. D. 2021.04.10 14:29 Frissítve: 2021.04.10 15:40

FFT: Egy pofon miatt szerződtem a Bayernbe – Beckenbauer

A FourFourTwo magazin Kérdezd meg pacekba! rovatában Franz Beckenabuer válaszolt az olvasók kérdéseire. Hogyan „ölte meg” Bobby Charlton a Wembleyben? Miért nem ment a Barcába? Miért tartja unalmasnak az edzősködést? Ezekre a kérdésekre is válaszolt a Kaiser!

A FourFourTwo magazin Kérdezd meg pacekba! rovatában Franz Beckenabuer válaszolt az olvasók kérdéseire

 

Ízelítő az interjúból:

Milyen volt a második világháború utáni Münchenben felnőni?
Steve Miller, Edinburgh
München majdnem teljesen elpusztult. 1945-ben, nem sokkal a háború vége után születtem. Az utcákon játszottunk, vagyis ami maradt belőlük. Nem léteztek focipályák, és egy rendes labdát sem engedhettünk meg magunknak, így azzal játszottunk, amink volt: kövekkel, papírlabdákkal. Nem voltak a gyerekek számára hivatalos csapatok sem, de az ötvenes években elkezdett javulni a helyzet, ekkor már pinceablakokat használtunk kapu gyanánt, és teniszlabdákat rugdostunk. Sokan kérdezik, miért lettem labdarúgó, pedig a válasz egyszerű: gyerekként nem akadt más elfoglaltság. Később az atlétika is népszerűvé vált Németországban, de számomra a futball maradt az egyetlen, amivel foglalkozni akartam.

Honnan kapta a Császár becenevet? Szereti?
Adam Powers, Facebook
Szóval még mindig vannak, akik ezt nem tudják! Nos, a hatvanas évek végén Bécsbe utaztunk a Bayernnel egy barátságos találkozóra. Egy biztosító szponzorálta a mérkőzést, és ezek a cégek már ekkoriban is lenyűgöző épületekben működtek. A központi irodájuk bejáratában állt egy szobor, ami I. Ferenc Józsefet, a korábbi osztrák uralkodót ábrázolta. Az egyik újságíró nagyon unatkozott, és megkért, hogy álljak a szobor mellé egy fénykép erejéig. Lefényképezett a császárral, és több lapnak is eladta a képet. Így lettem a Császár.

Úgy csatlakozott a Bayernhez, hogy nagy riválisa, az 1860 München szurkolója volt, ráadásul ők akkoriban magasabb osztályban szerepeltek. Miért választotta a Bayernt? Olvastam valamit egy balhés U14-es meccsről is…

Jeff Stevens, Birmingham
Igen, egy 1860 Münchenben játszó ellenfelem megpofozott egy meccsen, ezt Bajorországban „watschn”-nak hívják. Nincs ennél nagyobb sértés nálunk – talán csak ha szembe köpnek –, úgyhogy ez a watschn elég is volt ahhoz, hogy azt mondjam a csapattársaimnak: „Nem fogok ezekhez a gyökerekhez igazolni”. Abban az idényben készültünk ugyanis öten az 1860-ba. Kijelentettem, hogy én nem megyek, társaim szintén maradtak, pedig én ezt nem is vártam el tőlük. Inkább a Bayernt választottuk.

1974, 1990, 2006. Melyik volt az ön számára a legfontosabb világbajnokság?
John Hicks, Kent
Mindhárom felejthetetlen. 1974-ben játékosként, 1990-ben szövetségi kapitányként, 2006-ban a szervezőbizottság elnökeként élhettem át a vébét. Talán 2006 lehetett a legfontosabb, mert megváltozott az, ahogy a világ addig gondolt ránk. Még amikor az elődöntőben kikaptunk Olaszországtól, akkor is a legjobb oldalunkat mutattuk. De az 1990-es olaszországi torna is fantasztikus volt, hiszen egy futballfanatikus országban lettünk aranyérmesek. 1974-ben gyengén kezdtünk, de végül győzni tudtunk otthon. Nem szívesen hagytam volna ki egyik eseményt sem!

A Franz Beckenbauerrel készült teljes nagyinterjú elolvasható a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA

2021.05.06 16:48:49

Német labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Rotálás és totális futball: Dárdaiék nagyon fontos győzelmet arattak a Freiburg felett.

2021.05.03 16:56:55

Német labdarúgás RUSZNÁK GYÖRGY

A hazaiak jobban játszottak, sok helyzetet kihagytak, de Dárdaiék így is elhoztak egy pontot.

2021.05.01 20:26:53

Német labdarúgás BABJÁK BENCE

NS-VÉLEMÉNY. A csúcsot ostromló nyugat-európai együttes sikertörténetét magyar válogatott labdarúgók is írják.

2021.04.30 20:15:14

Német labdarúgás P. K.

Willi Orbán kapufát fejelt, Forsberg a 121. percben döntött, hosszabbításban nyertek a lipcseiek Brémában.

2021.04.27 23:17:36

Német labdarúgás CSILLAG PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Lássuk be, többségünknek ez nem más távoli szappanoperánál.