Emberhátrányban egyenlítve, tizenegyespárbaj után kupagyőztes a Lipcse!

Vágólapra másolva!
2022.05.21. 19:50
null
Szoboszlaiék emelhették magasba a trófeát (Fotó: AFP)
A labdarúgó Német Kupa döntőjét nagy csatában az RB Leipzig nyerte meg a Freiburg ellen, három magyar játékossal a fedélzeten. Sallai Roland gólpasszt adott, de a két csapat közül a lipcsei írt klubtörténelmet az első Német Kupa-aranyérmével.

NÉMET KUPA
DÖNTŐ
Freiburg–RB Leipzig 1–1 (1–0, 1–1, 1–1) – 11-esekkel 2–4
Berlin,
Olimpiai Stadion, 74 322 néző. Vezette: Stegemann
Freiburg: Flekken – Gulde (N. Schlotterbeck, 105.), Lienhart, N. Schlotterbeck – Kübler (Schmid, 86.), M. Eggestein (Haberer, 86.), Höfler, Günter, Sallai (Demirovic, 79.), Grifo – Höler (N. Petersen, 79.). Vezetőedző: Christian Streich
Lipcse: Gulácsi – Klostermann, Orbán, Simakan (Gvardiol, 113.) – Henrichs, Laimer (T. Adams, 99.), Kampl (Dani Olmo, 68.), Halstenberg, Forsberg (Mukiele, 61.), Nkunku – André Silva (Szoboszlai, 61.). Vezetőedző: Domenico Tedesco
Gólszerző: Eggestein (19.), ill. Nkunku (76.)
Kiállítva: Halstenberg (57.), Kampl (118., a kispadról)

ÖSSZEFOGLALÓ

Egy vagy három magyar ünnepel Berlinben szombat este? A hazai labdarúgás szempontjából ez volt a legfontosabb kérdés a Leipzig és a Freiburg Német Kupa-döntője előtt.

Örülnék, ha valamennyi magyar válogatott játékos pályára lépne – mondta a találkozó előtt a Nemzeti Sportnak Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Az esélyek inkább a lipcsei csapat mellett szólnak, de tudjuk, hogy van ez, a futballban bármi megtörténhet, egy kupadöntőben kiváltképp. Nem mondhatom, hogy ennek vagy annak a klubnak szurkolok, ha valamiért szorítok, az az, hogy a magyar játékosok futballozzanakjól – és érkezzenek meg majd egészségesen a telki edzőtáborba.”

A Freiburg-szurkolók alaposan kitettek magukért, mintegy huszonhétezer vörös-fehér szimpatizáns lepte el Berlint szombaton, közülük sokan már a délelőtti órákban megkezdték a hangolást a Vilmos Császár-emléktemplom melletti Breitschiedplatzon. A kivetítőn az idényén legszebb pillanatai peregtek, a teret pirosba borító szurkolók egymás után kezdtek rá a rigmusokra, a kavalkádban pedig természetesen a fináléig vezető úton kulcsszerepet játszó Sallai Roland meze is előkerült. Egyvalamit azonban sehol sem lehetett felfedezni a német fővárosban: olyan sálakat, amelyeken a Leipzig és Freiburg emblémája is fellelhető. Utóbbi klub ugyanis nem járult hozzá, hogy a logóját összemossák a lipcsei együttes címerével. Nem csoda, ha az RB Leipzig ügyvezető igazgatója, Oliver Mintzlaff a hír hallatán több tiszteletet kért a vetélytárstól...

Ezzel együtt a két szurkolótábor közti ellenséges hangulatnak a legkisebb jelét sem lehetett felfedezni. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a lipcsei szurkolók számára a Hammarskjöldplatzon kialakított gyülekezőhely pedig mindössze háromszáz méterre volt a Theodor-Heuss-Platztól, ahonnan a freiburgi szimpatizánsok füstbombákkal kísért menete elindult a finálénak otthont adó aréna felé. A lipcsei szurkolókat többek között motoros freestyle show-val, tizenegyesrúgó-versennyel (a kapus a vörös bikáról mintázott műanyag báb volt), bőséges étel- és italválasztékkal, valamint ugrálóházzal várták a lipcsei szervezők, a tömegben pedig a magyar válogatott és a Lipcse játékosainak dressze is felbukkant.

A Olimpiai Stadionhoz megérkező szurkolók között azonban volt valaki, aki nem kedvenc csapatának, hanem a fiának szorított.

„Büszkék vagyunk Rolira, vélhetően ugyanolyan hevesen dobog most a szívünk, mint a Szoboszlai családnak... – mondta lapunknak Sallai Tibor, a Debrecen, a Honvéd, és a Vác korábbi futballistája, Sallai Roland édesapja. – Korábban nem izgultam Roli meccsei előtt, de az utóbbi egy-másfél évben ez megváltozott, úgy izzad a tenyerem, mintha nekem kellene pályára lépni. Nagyon szorítok a fiamnak!”

A kezdő sípszó előtt aztán mindkét tábor szektora zászlótengerben úszott, a kivonuló labdarúgókat elképesztő hangorkán és hangulat fogadta, az első helyzet pedig a Leipzig előtt adódott, ám Emil Forsberg lövését Mark Flekken védte, az ismétlést pedig blokkolták a freiburgi védők. Az első negyedóra után úgy tűnt, a Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal felálló, kissé idegesen kezdő Leipzig a labdabirtokolásra és a pozíciós játékra épít (Szoboszlai Dominik a kispadon kapott helyet), míg a Sallai Rolandot szintén kezdőként bevető Freiburg a labdaszerzések utáni gyors ellentámadásokban bízik.

A taktika első körben Christian Streich együttesének jött be, a 19. percben a rendkívül aktívan futballozó magyar támadó lekészítése után (az akció során a kezére pattant a labda, ám a VAR sem ítélt szabálytalanságot) Maximilian Eggestein kilőtte a jobb alsó sarkot. Kevés hiányzott, hogy a parádés idényt futó Christopher Nkunku egy védelmi hiba után azonnal egyenlítsen, ám közeli lövése lelassult az ellenfél kapusán, a gólvonal felé pattogó labdát pedig Nico Schlotterbeck eltakarította. Később Flekken a magyar válogatott védő lapos löketét is hárította, ráadásul a korábban látott lendület és váratlan húzások hiányoztak a Lipcse játékából, így hiába birtokolta többet a labdát, és szorította be ellenfelét az első játékrész utolsó tíz percében, nem tudott egyenlíteni.

A fordulás után még nagyobb bajba került a harmadik Német Kupa-fináléban szereplő Leipzig, Marcel Halstenberg ugyanis visszahúzta a gólhelyzetben kilépő Lucas Hölert, amiért egyből piros lapot kapott – árulkodó jelenet volt, amint fejét fogva ballagott be az öltözőbe. Néhány pillanattal később Sallai Roland lőtt ziccerben az oldalhálóba, Domenico Tedesco pedig Szoboszlai Dominik, majd Dani Olmo becserélésétől várt új impulzust a mélyütést kapó csapata játékában.

Úgy tűnt, a szervezetten védekező Freiburg ellen a Leipzig megbénult, Sallainak és társainak pedig tökéletesen megfelelt az eredmény tartása, csakhogy ismét érkezett a lipcsei megmentőember, Christopher Nkunku, és Willi Orbán lefejelt labdája után visszahozta a sírból a meccset csapatának. A csereként pályára lépő spanyol támadó meg is nyerhette volna, ám nagy ziccerben a jobb sarok mellé lőtt – a lélektani előny a Lipcsénél volt, a létszámfölény a Freiburgnál, így fordultak rá a kétszer tizenöt perces hosszabbításra.

A ráadást egy kapufáról kifelé perdülő freiburgi fejes nyitotta, majd Janik Haberer löketét a magyar kapus bravúrral, ujjheggyel a kapufára tolta, a kipattanót pedig Ermedin Demirovic ziccerben az égbe lőtte.

A második tizenöt percben Szoboszlai szabadrúgását védte a freiburgi kapus, a másik oldalon Haberer lökete ezúttal a léc és a kapufa találkozásánál csattant, ám a labda ezúttal is kifelé perdült. 1–1

Így aztán következett a tizenegyespárbaj, amelyben Willi Orbán nem hibázott, a freiburgiak viszont kétszer is rontottak. A drámai csata végén (11-esekkel 2–4) a Leipzig örülhetett, a trófeára pedig Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik adhatott csókot.

A másik oldalon a szomorkodás maradt.

(Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)

PERCRŐL PERCRE


EMIR DEMIROVIC jobbal a lécre lő, középre, a labda onnan kifelé pattan, KUPAGYŐZTES A LIPCSE!

BENJAMIN HENRICHS jobbal a jobb alsóba gurít, Flekken balra szökken. 2–4!

KEVIN SCHLOTTERBECK ballal a jobb felsőbe emel, Gulácsi lemaradt. 2–3!

DANI OLMO jobbal a jobb felsőbe lő, Flekken érezte az irányt, de gyors és jól helyezett volt a lövés. 1–3!

CHRISTIAN GÜNTER ballal a léc fölé lő! 1–2!

WILLI ORBÁN jobbal a bal alsóba lő, Flekken nem is mozdul. Majd sántikálni kezd a védő, meghúzódott? 1–2!

NILS PETERSEN jobbal a bal sarokba lő, laposan, Gulácsi jobbra el. 1–1!

CHRISTOPHER NKUNKU jobbal a jobb felsőbe lő, Flekken ezt nem érhette el. 0–1!

JÖNNEK A TIZENEGYESEK!



Szól a Show must go on c. sláger a hangszórókból, és valóban, a show megy tovább, ki tudja meddig... – teszi fel a kérdést a helyszínen az NS szakírója, Babják Bence.

Érdekes. A finálé Christian Streich 396. mérkőzése a Freiburg edzőjeként, és egyben az RB Leipzig 396. mérkőzése a profi labdarúgásban. A Bundesliga megalapítása után csak a karlsruhei Winfried Schäfernek volt több profi meccse (406) az első olyan alkalommal, amikor a csapata bejutott a Német Kupa döntőjébe.

120+3. PERC VÉGET ÉRT A HOSSZABBÍTÁS MÁSODIK FÉLIDEJE IS!

120+2. perc Flekken nagyot repülve kiöklözi oldalra Szoboszlai szögletét. Ismétlés, középen megelőzik Orbánt. A két Schlotterbeck.

120. perc Grifo jobbal a bal felső fölé lő 14-ről, kissé balról, Haberer keresztpassza után.

120. perc Szoboszlai szöglete után kifejeli a labdát az ötösről N. Schlotterbeck.

ÉS NINCS BÜNTETŐ! Pedig kint volt a spori a kis TV-nél.

118. perc Ez neki piros!

118. perc Kevin Kampl
kap sárga lapot reklamálásért...

A csk. elérte a labdát, de előtte a combjával ellökte a karmestert.

117. perc HOPP, Höfler felrúgja az ötös bal sarka előtt Olmót, miközben szereli is. Pályán a lipcsei keret, de mint mond a VAR?

115. perc MEKKORA LÉC, Haberer jobbal a lécre lő kissé jobbról, 18-ról, kapásból, nem sokkal elvétve a bal felső sarkot!

113. perc Mohamed Simakan le, Josko Gvardiol be. Szoboszlai jobblábas, 25 méteres szabadrúgása meg Flekkené, vetődnie sem kell érte.

112. perc Emir Demirovicnak sárga lap Olmo ellökéséért.

106. PERC FOLYTATJUK!

106. perc Kevin Schlotterbeck be, Gulde le.


Streich hergeli a szurkolóit, nagy figura! És vevő rá a közönség is.

Az RB Leipzig mind az öt mérkőzését megnyerte a kupa döntőjébe vezető úton, 90 perc alatt. Először a klub történetében. Az 1993–94-es szezon kezdete óta csak az FC Bayern tudott hatszor nyerni zsinórban hosszabbítás nélkül, háromszor is.

"Ott van! Ott van!" Ezt kiabálta Gulácsi a nagy védése és a fölé lőtt kipattanó után a kapu mögött ülő Leipzig-fanoknak – jelentik a helyszínről.

105+2. PERC VÉGET ÉRT A HOSSZABBÍTÁS ELSŐ FÉLIDEJE!

Egy perc a ráadás.

105. perc Schlotterbeck szereli remek becsúszással az ötös jobb sarkánál Nkunkut, Szoboszlai beadása után összefejel Mukiele és Gulde, utóbbit ápolni kell, mert előbbi ráesett.

VIDEÓ ITT!

104. perc EZ SINCS BENT, ballal 16-ról, középről a bal oldali kapufa tövére lő Haberer passza után Schmid, Gulácsi nagyot vetődik, és beleér picit a labdába, tehát ez kapusbravúr! A kipattanó Demirovicé, aki ballal az ötös bal sarkáról ballal... az üresen tátongó jobb, azaz rövid felső sarok mellé lő!

103. perc Schlotterbeck passzol jobbra, ballal, 15-ről ellő keresztbe a kapu előtt Demirovic. Elkapkodta.

101. perc Mukiele elrúgja az ötösön Höfler elől Demirovic jobb oldali beadását.

100. perc Heinrichs ívelését elviszi Schlotterbeck Mukiele és a kapusa közül, utóbbi kettő összefut. Ápolás.

99. perc Tyler Adams be, Laimer elfáradt.

95. perc Olmo felbőrözi Schlotterbecket, de rossz a visszapassz, Orbán visszaszerzi, Szoboszlai Olmo elé tolja, az ívelést elvéti az ötösön Nkunku.

93. perc A következő kornerre nagyon magabiztosan jön ki Gulácsi, fogja is a labdát!

92. perc KAPUFA! Gulácsi nagy csodálkozására a jobb oldali kapufán csattan Demirovic hatméteres, félmagasan szálló fejese, Grifo kornere után. Csak futott a labdáért a kapus, nem vetődött, de jó kapusnak ugyebár...

91. PERC FOLYTATJUK!

Tud-e nyerni ötödször is idegenben ebben a kiírásban a Freiburg? Utoljára ez a Brémának sikerült, 2009-ben.

Az előző 12 csapat, amelyik előnybe jutott a félidőre a szünetben, a kupát is megnyerte. A legutóbbi kivétel a Duisburg volt, 1998-ban, a Bayern München ellen. Akkor 2–1-re nyertek a bajorok.


90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK FÉLIDŐ!


Ilyen egy veszekedetten izgalmas hajrá?

A két kispad egymással is veszekedett egy jót – jelentik.

90+2. perc Günter ellöki Laimert, Domenico Tedesco sárga lapot reklamál... és nem is hiába! Kap egy sárga lapot reklamálásért.

90. perc Philipp Lienhart lerántja a bal szélen elfutó, Szoboszlai indította Nkunkut. Négy perc a ráadás!

87. perc Simakant lekönyökli az ötösön Haberer, tovább.

86. perc Janik Haberer Eggesteint, Jonathan Schmid Küblert váltja.

85. perc MELLÉ, MELLÉ, Heinrichs balról ballal középre ad, nem figyel Lienhart, Nkunku Olmo elé tolja a labdát, aki jobbal milliméterekkel talál a jobb alsó mellé, az ötös előteréből!

Valahonnan erőt merítve új életre kelt az emberhátrányban játszó Lipcse, ezt a szurkolók is érzik. Meg azt is, hogy 10 perc alatt könnyebb lenne emberhátrányban nyerni, mint 30 alatt... – írják a helyszínről.

84. perc És kirúgás.

83. perc Emil Forsberg reklamálja, hogy ellökték a kapu előtt Nkunkut, sárga lap. DE VAR!

82. perc Lukas Kübler kap sárga lapot. Szoboszlai adja be jobbal balról a szabadrúgást, nem is, mert kapura megy a labda, a jobb sarok előtt véd a kapus, hatról Henrichs aztán a kapusba lő. Jobbal, nagy ziccerhelyzetből!

79. perc Nils Petersen Hölert, Emir Demirovic meg Sallait váltja.

GÓLVIDEÓ ITT!


76. PERC ... ÉS CHRISTOPHER NKUNKU egyenlít, Laimer ívelését Orbán az ötös jobb sarka elől a kapu jobb sarka elé fejeli, a francia szélső becsúszva jobbal egy fél méterről a rövid alsó sarokba tolja a labdát. 1–1!

76. perc Nkunku kiharcol egy szabadrúgást, Szoboszlai a sorfalba lő 25-ről. Majd reklamál, mert Grifo kezezett szerinte, de tovább, megy a játék...

74. perc Laimer pocsék passza nem sok jót ígér mára a Lipcsének, Tedesco savanyú képet vág.

72. perc Laimer megindul a bal szélen, Schlotterbeck zseniális becsúszással szereli. Neki is szól most a menetrendszerű freiburgi tüzeskedés és füstölés.

Az egyik freiburgi védő előrerúgta a labdát, pontatlanul, Streich vezetőedző 10 másodpercig ordított vele – jelentik. Döntő!

70. perc Csodadoktor! Lienhart tigrisbukfencet vet előre Nkunku könyököse után, majd elterül a földön fájdalmas, szenvedő arccal... aztán azonnal felpattan, amikor odaszól neki Szoboszlai, a fejét is megsimogatva. Ilyen csodás gyógyulást!

68. perc Dani Olmo be, Kampl le, újabb karmester a pályán.

65. perc Grifo jobbal nem sokkal lő a léc fölé 17-ről, középről.

Tedesco egyébként lepacsizott a kiállított Halstenberggel.

Mindkét tábor kitesz magáért, de érthető, ha most a freiburgiak hangosabbak – jelentik a helyszínről.

61. perc Nordi Mukiele Forsberget, Szoboszlai Dominik André Silvát váltja.

60. perc Sallai eldönthetné, de tétova kissé, Simakan beéri, pedig egyedül törhetett kapura Lienhart ívelésével, az oldalhálóba lő az ötös bal sarka elől, jobbal, félmagasan.

59. perc MELLÉ, Grifo kissé balról, 23 méterről a jobb alsó mellé lő, Gulácsi vetődve biztosított. Oldalháló, ez alaposan megzavarta a freiburgi tábort, mert többen gólörömbe kezdtek.

58. perc Kevin Kampl is reklamált, sárga lap neki is.

58. perc Mohamed Simakannak sárga lap reklamálásért.


VIDEÓ ITT!

57. perc EMBERHÁTRÁNYBAN A LIPCSE, MARCEL HALSTENBERG kiáll azonnali piros lappal. Lerántotta a 16-os előtt Hölert, nyújtott kézzel, utolsó védőként. Előtte Simakant szerelte a 16-os bal sarkánál Schlotterbeck, majd jött egy hatalmas indítás Grifótól.

54. perc Gulácsi elkap egy kósza Grifo-indítást.

A Leipzig a legutóbbi négy szezonban harmadszor szerepel a Német Kupa döntőjében – ez rekord ebben az időszakban. A szászok mindkétszer veszítettek, mindössze négy csapat kapott ki az első három döntőjében (Kaiserslautern, Alemannia Aachen, Fortuna Düsseldorf, Duisburg).

HELYSZÍNI! Német Kupa: magyar „ízek” a lipcsei hívek gyülekezőhelyén.

50. perc Nkunku jobbal 14-ről a kapushoz lő, középről, egy elécsorgó labdát. Előtte Sallai ellökte Orbánt, szabadrúgás jött.

Fotó: Babják Bence
Fotó: Babják Bence

Sok füsttel.

46. PERC FOLYTATJUK!


Marco Rossi. „A magyar válogatott szövetségi kapitányaként nemcsak egy jó döntőben reménykedem, hanem abban is, hogy a kerettagjaink közül nem sérül meg senki. Örülnék, ha Gulácsi Péter, Willi Orbán, Szoboszlai Dominik, illetve Sallai Roland is pályára lépne, az esélyek inkább a lipcsei csapat mellett szólnak, de tudjuk, hogy van ez, a futballban bármi megtörténhet, egy meccsen, sőt egy kupadöntőben kiváltképp. Nem mondhatom, hogy ennek vagy annak a klubnak szurkolok, ha valamiért szorítok, az az, hogy a magyar játékosok futballozzanak jól – és érkezzenek meg majd egészségesen a telki edzőtáborba.”

Forrás: Weltfussball

E párharc legjobb góllövői:
Timo Werner 7
Florian Niederlechner 3
Emil Forsberg 3
Nils Petersen 3
Naby Keita 2


Az első félidő lefújása után a Freiburg-szurkolók tapsolnak, dalolnak, a Leipzig-drukkerek csendben várják a feltámadást – jelentik a helyszínről.



Orbán és Sallai küzdelme (Fotó: AFP)
Orbán és Sallai küzdelme (Fotó: AFP)

45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+2. perc Sallai bal oldali beadását Grifo elé mentik, aki jobbal kapásból 17-ről Orbánba lő.

Egy perc csak a ráadás.

Sallai Roland nagybátyja, korábbi 55-szörös válogatott labdarúgó. „A kupameccs mindig más mint a bajnokság, a döntő pedig a Freiburgnak és Rolinak is hatalmas lehetőség. Azt szokták mondani, hogy a rossz főpróba elengedhetetlen a jó előadáshoz, nos, ez a Freiburgnak megvolt, az utolsó két bajnokit elveszítette, így a negyedik, BL-indulást jelentő helyről is lecsúszott. A klubnál nyilván nem volt elvárás a BL-indulás, de az esély megvolt, kár, hogy nem élt vele. Bízom benne, hogy a Német Kupa döntőben Roli pályára lép, remélem, hogy jól futballozik majd, és abban is, hogy a berlini döntő után a hazai drukkerek is büszkék lesznek a magyar játékosokra.”

44. perc
Günter mindenki ellök a bal szélen, szabadrúgás, Halstenberg beadását Simakan középre fejeli, de Günteré a labda. Nkunku letalpalja Grifót, ápolás.

42. perc
Hatalmas az iram, de nincsenek helyzetek, Laimer lő jobbról ballal az ötösre, kifejeli a labdát Schlotterbeck.

Oliver Hartmann, a Kicker szakírója. „Ha nem is toronymagas esélyes, de egyértelműen a Lepzig a favorit. Érdekes meccs lesz, mert a Freiburg az első döntőjére készül, a Lipcse esetében pedig nagy kérdés, hogy tanult-e a Bayern München és a Dortmund elleni finálékból. Emellett tavasszal remek eredményeket ért el az együttes, de látni kell, hogy az utóbbi hetekben már nem volt olyan formában mint februárban és márciusban. A mostani idényben több mint ötven meccset játszott, és kívülről úgy tűnik, hogy elfáradt az idény végére. Ez főleg Dani Olmo, Josko Gvardiol és Angelino formáján látszik, de említhetjük azt is, hogy az utóbbi hetekben André Silva sem talált a ritmust a kapu előtt. Mivel egyik csapat sem akar az eredmény után futni, inkább óvatos játékra számítok, nem hiszem, hogy bármelyik fél is felvállalja a nyílt sisakos támadófutballt. A bajnoki hajrában ez a két csapat versenyzett a negyedik helyért, de nem hiszem, hogy ennek nagy jelentősége lesz szombaton. A Lipcsénél nagy csalódás lett volna, ha nincs meg a Bajnokok Ligája indulást érő negyedik hely, a Freiburgnál viszont aligha jelent nagy csalódást, hogy végül hatodik lett, előzetesen senki sem várt BL-t érő helyezést a csapattól.

36. perc
Sallai párharcot nyer Simakan ellen, aki ül a földön, a fejét csóválja, Tedesco hevesen reklamál.

34. perc Helyzet, Silva nyolcméteres lövését blokkolja az ötös jobb sarkánál Kübler, Orbáné a lepattanó, jobbal 17-ről, középről célba veszi a jobb alsó sarkot, Flekken ledőlve fogja a labdát.

33. perc Sallai beadása Forsbergé, az ő indítása meg Lienharté. Eggestein 16-ról ballal nem lő, a bal sarok elé gurít, de nincs induló. Gulácsi vetődve fogja a labdát.

Király Gábor, a Hertha BSC, a Leverkusen, a 1860 München, a Crystal Palace, a West Ham, az Aston Villa, a Burnley, és a Fulham korábbi 108-szoros válogatott kapusa. „Németországban a kupadöntő mindig ünnepnek számít, a párosítástól függetlenül. Nem számít, kik játsszák a döntőt, a telt ház mindig garantált, a szurkolók az ország másik végéből is tízezrével kísérik el a csapatukat. A Leverkusen játékosaként kétezer-kilencben bejutottunk a döntőbe, és bár a Werder Bremen ellen egy nullára veszítettünk, a fináléra készített külön cipőt a mai napig őrzöm. Angliában az FA-Kupában is védhettem, de nem tudnék jelentős különbséget említeni a két kupasorozat között. A maga hagyományaival és tradícióival mindkettő egyedülálló, mindkettő profin felépített és menedzselt sorozat, a döntő pedig mindkét országban egyfajta ünnep.”

31. perc
Laimer és Sallai összekap, Simakan és Grifo folytatja, jóval mérgesebben.

28. perc
Sallait szereli a 16-oson harcosan Simakan.


A Freiburg a 40. klub, amely bejutott a Német Kupa döntőjébe, az előző, amely megnyerte első fináléját, a Leverkusen volt, 1993-ban (a Hertha BSC II ellen). A következő négy újonc kikapott, és még gólt sem lőtt. Így járt a Lipcse is, a Bayern ellen, három éve.

Öt meccs óta veretlen a Lipcse a Freiburg ellen.

24. perc Silva lövésébe belelépnek, de az ötös elől Nkunku elé passzol Höfler, fejjel, véletlenül, a támadó jobbal kapura lő, a kivetődő Flekkenben elakad a labda, de a gólvonal felé csorog, ám Schlotterbeck utoléri azt, és elrúgja jobbra jó messzire!

GÓLVIDEÓ ITT!

Nagy örömtüzek gyúltak a Freiburg-táborban, még a VAR-vizsgálat alatt.

Nagyon reklamálnak a lipcseiek. Sallai kezére pattant a labda! A VAR szerint... nem szándékosan. A Grifo indította Günter adott be a gól előtt ballal, laposan.

19. PERC EZ MÁR BENT VAN, Sallai passzát a jobb alsó sarokba rúgja középről, 18 méterről MAXIMILIAN EGGESTEIN! Ballal: 1–0.

14. perc HELYZET, Forsberg megindul a bal szélen, az ötös sarkáról jobbal azonban a kapusba lő!

10. perc Sallai remek passzát elvéti az ötös jobb sarka előtt Höler, Simakan pedig elcsúszott.

9. perc Klostermann löki a bal szélen Sallait, szabadrúgás. Orbán fején csattan a beadás.

8. perc Henrichs ment fejjel az ötösön Grifo jobb oldali szöglete után Schlotterbeck elől.

5. perc Höfler ível balról ballal az ötös elé, Simakan elrúgja a labdát Höler elől. Kontra, Nkunku nagyot kap a felező környékén Höflertől, fejre. Ápolás.

3. perc Remek hangulat a nézőtéren, a gyepen mezőnyharc, kemény párharcokkal.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A Lipcse piros-fehér mezben és fehér nadrágban, a vendégek tiszta vörösben.

Fotó: Babják Bence
Fotó: Babják Bence

Joachim Löw hozta be a trófeát a pálya mellé.


„Büszkék vagyunk Rolira, vélhetően ugyanolyan hevesen dobog most a szívünk, mint a Szoboszlai-családnak… – mondta lapunknak Sallai Tibor, a Debrecen, a Honvéd és a Vác korábbi futballistája, Sallai Roland édesapja. – Az egész magyar futballnak siker, hogy a Német Kupa döntőjében magyar játékosok ellenfélként találkoznak, már alig várom, hogy kezdődjön a meccs. Korábban nem izgultam Roli meccsei előtt, de az utóbbi egy-másfél évben ez megváltozott, úgy izzad a tenyerem, mintha nekem kellene pályára lépnem. Nagyon szorítok a fiamnak!”

VIDEÓK: BABJÁK BENCE


Egy kis örökmérleg! 14 mérkőzés, 4 freiburgi és 6 lipcsei sikerrel, 16, ill. 27 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
A Lipcsétől a Freiburghoz:
2017, Philipp Treu, ingyen


Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Yannik Keitel, Noah Weisshaupt és Kevin Schade sérült, a vendégektől Amadou Haidara maródi.

A Freiburg négy meccsen tíz pontot gyűjtött, majd éles váltással (két vereség) zárta a Bundesligát, ezzel a BL-zónából lecsúszott az El-t érő 6. helyre. Viszont a kupa elhódítása eddigi legfőbb sikere lenne! Menetelése során nem játszott otthon, s a ligában is inkább idegenben (7–5–5) volt eredményesebb. A Leipzig is döcögött április közepétől (négy tétmeccsen három zakó) – három fronton harcolni (El-elődöntő!) nem könnyű. Végül mégis megelőzte Sallaiékat, akiktől picit elmaradt (6–5–6) kimozdulva.

Magyar ünnep Berlinben – Bodnár Zalán jegyzete.

Péntek kora délután tartották a döntő előtti sajtótájékoztatót Berlinben, amelyen az RB Leipziget Domenico Tedesco vezetőedző, valamint Gulácsi Péter képviselte.


„Nagyszerű érzés, hogy már hosszú évek óta ehhez a klubhoz tartozhatok – felelte újságírói kérdésre az RB Leipzig és a magyar válogatott 32 esztendős kapusa, aki harmadik Német Kupa-döntőjében az első aranyérmét nyerné meg és már a 273. tétmérkőzésén léphet pályára lipcsei színekben. – Nagyon sok barátság született az itt töltött esztendők során, és most megadatott a lehetőség, hogy az út végén együtt érjünk fel a csúcsra. El sem tudom mondani, mennyire ki vagyunk éhezve erre a trófeára. Az egész csapat nagyon várja már a kezdő sípszót, az idény utolsó meccsén mindent kiadunk magunkból. Pontosan tudjuk, mit jelentene a győzelem a városnak és a régiónak. Ennek szellemében alaposan felkészültünk a döntőre, és trófeával szeretnénk megkoronázni a remekül sikerült tavasz idényünket.”

– Mit jelentene a győzelem önöknek?
– Az RB Leipzig tizenhárom éves klub, amely most az első trófeáját nyerheti meg, ez önmagáért beszél. Emellett a régiónak és az itteni embereknek is fontos lenne, mert hosszú évekig nem volt számottevő futballélet Lipcsében. Ami pedig engem illet, az utóbbi esztendők kemény munkájának elismerése lenne a kupa­arany, valamint egy nagyon szép ajándék a rendkívül nehéz idény végén.

– Mennyit számít, hogy a Freiburg az első döntőjére készül, míg a Lipcse a harmadikra?
– Jelenthet némi előnyt, s talán az is, hogy több játékosunk van, aki tudja, milyen érzés nagy meccseken pályára lépni. Az utóbbi években a Német Kupa-döntő mellett Bajnokok Ligája- és Európa-liga-elődöntőben is szerepeltünk, nyilván nem hátrány, ha hasznosítjuk ezeket a tapasztalatokat.

– Milyen Freiburgra számít?
– Vélhetően kicsit mélyebben védekezik, és kontrákkal próbál érvényesülni, hátul pedig semmit sem kockáztat. Ha valóban így lesz, az első perctől magunkhoz kell ragadnunk az irányítást, birtokolnunk kell a labdát, és minél több helyzetet kell kialakítani. Mindkét együttes hosszú idény végén jutott el a döntőig, de ezen a meccsen mindenki kipréseli magából az utolsó tartalékokat is.

– Mekkora előnyt jelent, hogy a negyedik helyért zajló különmeccset megnyerték a Freiburggal szemben?
– A kupadöntő szempontjából ennek nincs nagy jelentősége – mondta lapunknak a Német Kupa szombati döntője előtt Willi Orbán, az RB Leipzig és a magyar válogatott 29 esztendős védője. – Az utolsó bajnokit követően rengeteget pozitív energia szabadult fel a játékosokból, ebből erőt meríthetünk, de a Freiburg is jó idényt zárt. A kupa viszont másik versenysorozat, ráadásul egyetlen meccs dönt az aranyéremről.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

– A BL-indulást jelentő negyedik helyet a bajnokságban az RB Leipzig csípte el. Következhet a visszavágás?
– El kell felejteni mindazt, ami a bajnokság utolsó fordulóiban történt. Nagy lehetőség kapujában álltunk, a saját kezünkben volt a sorsunk, de az Union Berlin elleni hazai vereséggel nagyon nehéz helyzetbe hoztuk magunkat az utolsó fordulóra. Ezen már nem tudunk változtatni, így inkább onnan kell közelíteni, hogy így is nagyszerű idényt zártunk, a hatodik hellyel szinte mindenkit megleptünk, és az Európa-ligában szerepelhetünk. Ezzel a szemlélettel kell nekivágni a döntőnek.

– Mi lehet a Freiburg esélye?
– Az a csapatszellem és győzni akarás, amely az egész idényben jellemzett minket. Ez mindennek az alapja, enélkül nem jutottunk volna idáig. Képzett futballisták szerepelnek a keretben, kitűnő közösséget alkotunk, ez lehet a legerősebb ütőkártya a kezünkben. Emellett száz százalékig hiszünk abban, hogy nyerhetünk Berlinben.

– Mire számít a fináléban?
– Nehéz erre válaszolni, elvégre már a döntőbe jutás is történelmi sikert jelent a klubnak – felelte lapunknak Sallai Roland, a Freiburg és a magyar válogatott 24 esztendős támadója. – Korábban egyszer sem jutottunk ebben a sorozatban a fináléba, úgyhogy a várakozást már túlteljesítettük. Ezután bele sem merek gondolni, milyen hangulat lenne vasárnap Freiburg­ban, ha hazavinnénk a trófeát.

Fotó: Babják Bence
Fotó: Babják Bence

Magyar játékosok kaphatnak főszerepet a Német Kupa szombat esti döntőjében, amelyben a Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot soraiban tudó RB Leipzig a Sallai Rolandot foglalkoztató Freiburggal találkozik. Mindkét klub az első kupagyőzelmére hajt, ám akárhogy is alakuljon a párharc, biztos, hogy 2004 után ismét lesz Német Kupa-győztes játékosa a magyar labdarúgásnak – akkor Lisztes Krisztiánnal a keretében a Werder Bremen szerezte meg a trófeát.

A Willi Orbánt, Gulácsi Pétert és Szoboszlai Dominikot foglalkoztató RB Leipzig az első trófeájára hajt a Német Kupa döntőjében, míg a Sallai Rolanddal felálló Frei­burg már a fináléba jutással történelmet írt.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A FREIBURG–LEIPZIG MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik