Videók: Puskás-jelölt ollózás, mesés sarkazás – micsoda kapusgólok!

HARMATH ÁKOSHARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2021.05.21. 12:03
null
Hansennek (középen, kékben) kijárt a gratuláció a PSV elleni pontmentés után (Fotó: Getty Images)
Az elmúlt hétvégén a Liverpool kapusa, Alisson 95. percben szerzett fejes góljával győzte le a West Bromwich Albiont 2–1-re, s mivel találata nem csak kapustól szép gól, összeszedtünk egy sor hasonlóan tetszetős, különleges, vagy éppen érdekes találatot, mind kapuvédőktől. Összeállításunk nem teljes és műfajából adódóan nyilvánvalóan szubjektív.

Kezdjük persze az apropót adó találattal, íme, az első Liverpool-kapus által tétmeccsen szerzett találat – merthogy Alisson előtt a „vörösök” egy kapusa sem volt még tétmérkőzésen eredményes. A brazil kommentátorért erre tessék.

A brazil ezzel a hatodik kapus lett a Premier League történetében, aki gólt szerzett. Az első a MU-legenda Peter Schmeichel nevéhez fűződik, aki – már az Aston Villa játékosaként – 2002 októberében az Everton elleni bajnoki 90. percében egy kapustól szokatlan mozdulattal bombázott egy szöglet után közelről a hálóba, s állította be a csapata 3–2-es vereségét jelentő végeredményt.

A dán óriás után másfél évvel a második gólszerző kapuvédő Brad Friedel volt: a Blackburn színeiben a Charlton ellen a 89. percben egyenlített, de a vége itt is 3–2-es vereség lett. A harmadik kapusgól 2007-ben érkezett a Premier League-ben: Paul Robinson a Tottenham részéről talált be a Watford ellen. A negyedikként eredményes Tim Howard találatának szenvedő alanya a magyar válogatottal a nyári Eb-re való felkészülést a napokban megkezdő Bogdán Ádám volt, akit 2012-ben még a Bolton tagjaként tréfált meg az Everton hálóját óvó Howard és a hatalmas szél.

Az Alisson előtti utolsó kapusgól, ami a PL-ben esett, 2013. november 2-án született, és két rekordot is tartott: a stoke-i Asmir Begovic a Southampton ellen 1–1-re végződött meccsen 91.9 méterről talált be, mindössze 13 másodperc elteltével – nemhogy kapus, még mezőnyjátékos sem talált be ilyen messziről addig, továbbá ilyen gyors kapusgól sem született, azóta sem. A távolsági csúcsot idén januárban vette át az angol negyedosztályban szereplő Newport County kapusa, Tom King, amikor 96 méterről volt eredményes.



Ami pedig Alisson góljának szépségét illeti, akadnak azért kihívói bőven...

Ott van például Alberto Brignoli 2017-es találata, amely ugyan szépségében tán elmarad Alissonétól, ám jelentőségében biztosan nem. A Benevento 2017-ben történelme első bajnokságát kezdte az olasz élvonalban, de egészen vacakul: a hagyományos öt nagy topligában először fordult elő, hogy egy csapat az idény első 13 bajnokiját elveszítse. Ezzel egyébként a Manchester United 1930-ban felállított csúcsát búcsúztatta az olasz gárda, amely a 14. fordulóban a Milannal találkozott. Aztán jött Brignoli és a ráadás perceiben egyenlített, hozzásegítve ezzel együttesét az első élvonalbeli pontjához.

Nem véletlen persze, hogy a legtöbb kapusgól a rendes játékidő vége felé, vagy a ráadásban esik. 2012 szeptemberében a Toulouse kapusa, Ali Ahamada is a 95. percben volt eredményesa Rennes ellen – háttal a kapunak csúsztatott a hálóba, ezzel mentve 2–2-re az eredményt.

Nem maradhat ki összeállításunkból René Higuita, a kockázatos cseleiről és a Wembleyben bemutatott skorpióvédéséről elhíresült, „Bolond” becenevű kolumbiai, akipályafutása során természetesen a gólszerzők közé is előszeretettel iratkozott fel. Itt van például az alábbi szabadrúgása 1995-ből az Atlético Nacional színeiben: főleg a hátsó kameraállásból látszik, milyen borzalmas technikával lövi el a labdát, mégis micsoda nagy gól lesz belőle a River Plate ellen.


Ha pedig már Higuitát említettük, nem maradhat ki a másik legendás dél-amerikai, aki kolumbiai kollégájánál egy fokkal normálisabb kapus, a paraguayi José Luis Chilavert. Minden idők második leggólerősebb hálóőre az első a posztján a labdarúgás történetében, aki mesterhármast ért el egy mérkőzésen. A történelmi eseményre 1999. november 28-án került sor, amikor a Vélez Sarsfield kapuját őrző „Chila” a Ferro Carril Oeste ellen 6–1-re megnyert bajnokin értékesített három tizenegyest – a harmadikat a maga nemében akár még szépnek is nevezhetjük.

Chilavert után nem is következhet más, mint a világ legeredményesebb kapusa, a brazil Rogerio Ceni, aki hosszú pályafutása során 132 gólig jutott. A jubileumi századikat a Sao Paulo színeiben a Cruzeiro ellen szerezte 2011-ben.

Noha Ceni és Higuita szabadrúgásai is igen mutatósak, azért nem feltétlenül állítjuk, hogy az ADO Den Haag színeiben a dán Martin Hansen által szerzett találattal felvennék a versenyt. A holland élvonalban 2015 augusztusában a PSV ellen szerzett góljával a hágaiak döntetlenre mentették a meccset, Hansent a VI futballmagazin a hét játékosának választotta, találata pedig az idény legszebbje lett a Den Haag-drukkerek következő nyári szavazásán. Érthető.

Nemcsak Dél-Amerikában és Európában tudnak a kapusok gólt szerezni, hanem Afrikában is, sőt, egy dél-afrikai talán mindenkin túltett a találatával. Bár, a talánt el is hagyhatjuk az előző mondatból, hiszen Oscarine Masulukét még Puskás-díjra is jelölték a 2016 novemberében a Baroka játékosaként az Orlando Pirates elleni dél-afrikai bajnokin szerzett találatáért. Sőt, a legjobb háromba is bekerült és végül a szavazatok 27.48 százalékát megszerezve a második helyen zárt Olivier Giroud „skorpiórúgásos” gólja mögött a 2017-es voksoláson.

Gerry Hillringhaus neve talán a legelvakultabb Bayern München-drukkerek számára hangzik ismerősen, a kilencvenes évek elején töltött két évet a bajoroknál – s védett összesen 22 meccsen –, ám a pályafutása legszebb pillanatán addigra már túljutott: 1989 szeptemberében a Türkgücü München játékosaként az MTV Ingolstadt elleni harmadosztályú bajnokin szerzett találatát a hónap góljának választották Németországban. Az ő ollózása ugyan nem lett olyan tökéletes, mint dél-afrikai kollégájáé, de legalább nyert valamit vele...

Az eddigiekben említett úriemberiek többsége a futballrajongók előtt jól ismert, hiszen a maguk idejében hazájuk válogatottjában is szerepelhettek, s Hillringhaust leszámítva a többiek is élvonalbeli csapatban szerzett góllal kerültek be válogatásunkba. Jimmy Glass viszont nem ilyen. Nevezett fiatalember 1999 áprilisában – a liga különengedélyével – került kölcsönbe az angol negyedosztályban a bennmaradásért harcoló Carlisle Unitedhez, amelyet kiesés esetén csőd és megszűnés fenyegetett. Az utolsó fordulóban a Carlilse-nak győznie kellett, de 1–1-re állt a Plymouth ellen, amikor 10 másodperccel a vége előtt a mindössze harmadik meccsén a csapatnál szereplő Glass előrement egy szöglethez. A többi már történelem, ahogy az alábbi videón is látható, amely a második félidő összefoglalója és bemutatja az angol foci minden savát-borsát. A stoplist, amiben Glass bent tartotta a Carlisle-t, később az angol Nemzeti Futballmúzeumban állították ki, a kapusnak viszont ez volt az utolsó fellépése a gárdánál, sőt két év múlva, 27 esztendősen vissza is vonult és értékesítőként, majd taxisként is dolgozott.

Végezetül egy rövid hazai merítés, merthogy idehaza is akadtak gólszerző kapusok.

Közülük dr. Szieben László a legeredményesebb: az egykor a Csepel kapusaként befutó játékos a '80-as évek második felétől 1993 nyaráig tartó csepeli időszakában hat élvonalbeli gólt szerzett – jobbára büntetőből, vagy utána a kipattanóból.

Őt öt találattal Szűcs Lajos követi, aki az Újpest és a Ferencváros színeiben is eredményes tudott lenni, ami egészen egyedülálló. A hazai élvonalban legutóbb az akkor a Puskás Akadémiánál szereplő Hegedüs Lajos szerzett gólt kapusként: tavaly februárban a DVTK ellen a 91. percben mentette 2–2-re az állást.

Végezetül álljon itt még egy hosszabb összeállítás további különleges kapusgólokkal, abből mindenki megtalálhatja magának a kedvencét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik