K. Zs. 2020.04.10 12:05 Frissítve: 2020.04.10 12:05

Videó: a repülős fejes és a többi – top 10 Van Persie-gól

A koronavírus megbénította a sportvilágot – mit lehet ilyenkor tenni? Irány az archívum! A főként emlékezetes futballpillanatokat felvillantó sorozatunkban ezúttal ismét egy világbajnokságra nyitunk ablakot, a 2014-es brazíliaira, és felelevenítjük újra, miként fejelte azt a megunhatatlanul pazar gólt a holland Robin van Persie a címvédő spanyolok kapujába. Bónuszként megnézzük a meccs mind a hat gólját, valamint egy holland válogatásban a támadó tíz legszebb találatát a nemzeti csapatban – magyar érdekeltséggel…

Robin van Persie repülése a felejthetetlen gól közben (Fotó: AFP)

 

Csupán a második játéknapig kellett várni a 2014-es világbajnokság egyik legsokkolóbb eredményére: Hollandia – a négy évvel korábbi finálé elvesztéséért is elégtételt véve – megsemmisítő, 5–1-es vereséget mért a címvédő Spanyolországra.

Iker Casillas katasztrofális labdavesztése, Arjen Robben vágtája az ötödik gólnál (a De Telegraaf azt is megkockáztatta, hogy futballista még sohasem sprintelt ilyen sebességgel, 37 km/h-val) egyaránt örök emlék a salvadori mérkőzésről, mint ahogyan a statisztikai adalék is: a spanyol válogatott több mint ötven év után kapott ilyen sok gólt (1963, 2:6 Skócia ellen – Madridban).

De ha csak egy jelenetet idézhetnénk fel ebből a kilencven percből, akkor az szinte biztosan a levegőben úszó Robin van Persie fejes gólja lenne.

A csapatkapitányi karszalagot viselő Van Persie fejes gólja gyönyörű volt – Puskás-díjra jelölték, végül harmadik lett a 2014. év legszebb góljáról döntő szavazáson, és nemrégiben önök, kedves olvasóink is felejthetetlennek minősítették  –, de nemcsak gyönyörű, hanem fontos is, hiszen a hollandok azzal egyenlítették ki Xabi Alonso büntetőből szerzett vezető gólját az első félidő legvégén. Aztán a fordulás után beindult az oranje hengere: Van Persie lőtt még egyet, vágott kettőt Arjen Roben, és fejelt egy gólt Stefan de Vrij is.

Louis van Gaal csapata végül bronzérmes lett, a címvédő spanyolok viszont a következő csoportmeccsüket is elvesztették, és a chileiek elleni 0–2-vel biztossá vált: nem jutnak tovább a csoportjukból.

HOLLANDIA–SPANYOLORSZÁG 5–1, ÖSSZEFOGLALÓ – átkattintással

(Robin van Persie a vb után még egy idényt lehúzott a Manchester Unitedben, 2015 nyarától két és fél évig a török Fenerbahce játékosa volt, majd hazatért a Feyenoordba, és 2019 nyarán a rotterdami csapatból vonult vissza. A válogatottól 2017-ben búcsúzott, 102 mérkőzésen szerzett 50 gólja mindmáig holland rekord. Van Persie ma a Feyenoord edzői stábjának tagja.)

VAN PERSIE TÍZ LEGSZEBB GÓLJA A VÁLOGATOTTBAN AZ ONSORANJE SZERINT

(A harmadik helyen egy a magyar válogatott számára fájdalmas emlék 2013-ból… Van Persie három gólt szerzett azon a 8–1-re végződő amszterdami meccsen; az itt kiválasztott harmadik volt a 41. találata a nemzeti csapatban – azzal előzte meg az akkori rekorder Patrick Kluivertet. A mieink ellen négy meccsen is betalált, össztermése hat gól – egyetlen más országnak sem rúgott/fejelt ilyen sokat.)

2021.09.16 16:09:12

Minden más foci TŐKE JÁNOS

Nem tudta megverni a topolyai csapat a Napredakot, pedig a 93. percben nagyon közel állt az egyenlítéshez.

2021.09.15 23:58:00

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. A bűnözőknél az a baj, ha nyomot hagynak maguk után, mert akkor elkapják őket a rendőrök, az emberiség igazán nagy alakjai viszont akaratlanul megteszik ezt.

2021.09.15 00:07:44

Minden más foci THURY GÁBOR

Ma lenne 80 éves a Császár – ahogyan ő cselezett, azt nem lehetett tanítani.

2021.09.14 09:44:45

Minden más foci CSILLAG PÉTER

The U.S., Canadian and Mexican candidate venues fight for the 2026 World Cup matches.