Ukrajna: újabb fordulat, Lucescu mégis marad a Dinamo Kijev trénere

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2020.07.28. 13:20
null
Ihor Szurkisz elnök-tulajdonos és Mircea Lucescu vezetőedző elkezdik a közös munkát a Dinamo Kijevnél (Fotó: fcdynamo.kiev.ua)
Újabb fordulat állt be Mircea Lucescu, a Dinamo Kijev múlt héten kinevezett román vezetőedzője ügyében: az ukrán klub hivatalos honlapjának keddi tájékoztatása szerint a rutinos, 74 esztendős szakember mégis elvállalja a fővárosi együttes irányítását.


A Dinamo Kijev legnagyobb riválisát, a Sahtar Donecket tizenkét éven át (2004–2016) irányító Lucescut múlt csütörtökön, július 23-án nevezték ki a fővárosi együttes élére, ami a Dinamo vérmes szurkolóinál kiverte a biztosítékot. Ennek hatására négy nappal később, hétfőn (július 27-én) Lucescu a román és az ukrán sajtó egybehangzó értesülései szerint benyújtotta lemondását Ihor Szurkisz elnök-tulajdonosnál, ami igaz is volt, ám az elöljáró meggyőzte a román szakembert a maradásról.

A további találgatásokat megelőzvén a Dinamo Kijev a hivatalos honlapján nyilvánosságra hozta Lucescu és Szurkisz levelezését. Ebben a Sahtarral nyolcszoros ukrán bajnok szakvezető először leírta, hogy sohasem tartotta magát gyáva embernek, dolgozott a Dinamo és a Rapid Bucuresti-nél, valamint a Galatasaraynál és a Besiktasnál is, de a Dinamo Kijevnél az általa egyébként sokra tartott szurkolók részéről olyan ellenséges közeg fogadta, hogy a klub érdekeit szem előtt tartva jobbnak látta, ha nem veszi fel a munkát a klubnál. Megjegyezte, a pénznek semmi szerepe sincs abban, hogy elvállalta (volna) a csapat irányítását.

Erre válaszul Szurkisz terjedelmes levelében megindokolta Lucescunak, miért lenne érdemes mégis munkába állnia a Dinamónál, melynek játékosai magabiztosabban és felszabadultabban lépnének pályára a meccseken, ha ő lenne a „hadvezérük”. Az elnök-tulajdonos hozzátette, a klubnál tisztában voltak vele, a szurkolók részéről milyen felzúdulással járhat Lucescu kinevezése, de mivel őt szerették volna vezetőedzőjüknek, vállalták a kockázatot.

Szurkisz szavaira Lucescu azt felelte, nagyra becsüli felettese kitartó hozzáállását, és a támogatást élvezve most már úgy érzi, hogy készen áll a Dinamo Kijev vezetőedzői teendőinek ellátására. A román szakember elismerte, félt attól, hogy szerepvállalásával nagy port ver fel a Dinamo háza táján, ám Szurkisz szavait olvasva most már biztos benne, hogy együtt elérik majd azokat a célokat, amelyek javítanak a megítélésén.

Kedden találkozunk Kijevben” – zárult Lucescu levele.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik