Red Bull Neymar Jr's Five: kezdje el Magyarország a címvédést!

NAGY-PÁL TAMÁSNAGY-PÁL TAMÁS
Vágólapra másolva!
2022.05.19. 12:44
null
Ők utaznak Katarba, a Red Bull Neymar Jr's Five világdöntőjére (Fotó: Pálfi Balázs)
Monumentális tornát rendeznek Katarban: a Red Bull Neymar Jr's Five szuperdöntőjében 34 ország 64 csapata küzd meg a dicsőségért, illetve egy mérkőzésért Neymar és barátai ellen. A címvédő a magyar Zsírkréták csapata – ők most nem lesznek ott, de a Palvin St. Germain is arra készül, hogy hazahozza a trófeát.

Ezek a fiúk nem adták fel!

Már 7 egész hónapja annak, hogy a Palvin St. Germain fantázianévre hallgató amatőr csapat megnyerte a Red Bull Neymar Jr's Five országos döntőjét, amivel indulási jogot szerzett a decemberi, katari világdöntőre.

A decemberből aztán a pandémia miatt január lett, majd utóbbi időpontot is törölték, miközben a torna „házigazdája”, Neymar is megsérült.

De a fiúk nem adták fel!

Amiben persze semmi meglepő nincs, hiszen egy olyan csapatról beszélünk, amelyik azután, hogy elvérzett a győri selejtezőben, másnap Budapesten újból megpróbálkozott a továbbjutással – sikerrel. Aztán az országos fináléban a legjobbnak bizonyult.

VIDEÓ AZ ORSZÁGOS DÖNTŐRŐL

Szóval nem adták fel, végig hittek abban, hogy ha már eljutottak rá, igenis lesz döntő – s milyen jól tették!

Május 24–25. között ugyanis tényleg lebonyolítják Katarban a tornát, ami ráadásul most már világdöntőből szuperdöntővé nőtte ki magát, ugyanis néhány országban már az idei selejtezőket is lebonyolították (itthon nem), ami azt jelenti, hogy minden idők legnagyobb Red Bull Neymar Jr's Five eseményén 34 ország összesen 64 bajnoka vesz részt!

Ők azok, akik a legjobban alkalmazkodtak a különleges, Sao Paulo utcáiról eredeztethető szabályrendszerhez: a csapatok öt az öt ellen játszanak kapus nélkül, a kapu előtti félkörrel határolt területre a kézilabdához hasonlóan sem támadó, sem védő nem léphet be. De ami a legnagyobb különlegesség: amikor egy csapat gólt kap, egy játékosát is elveszíti. Így tart egy mérkőzés 10 percig vagy csak addig, amíg el nem fogy teljesen az egyik fél. A kieséses szakaszban döntetlen esetén a ráadásban egy az egy elleni párharc során aranygóllal dől el a győztes kiléte.

Ezeket a körülményeket modellezni a tornákon kívül szinte lehetetlen: a Palvin St. Germainnek is az októberi tornagyőzelem óta a napokban volt rá lehetősége először, hogy így készüljön, ami Suta Máté csapatkapitány szerint igen hasznos volt.

„Abszolút jó volt, és legalább a meleg hőmérsékletet is szokni tudtuk. Gyakorolhattuk az emberelőnyös játékot, egymást is szokhattuk. Egyébként leginkább cageball-lal próbáltunk a tornához hasonló körülményeket teremteni, ott is van palánk, kicsi a terület, kicsi a kapu, sok az egy az egy elleni játék. De azért akkor sem teljesen ugyanaz.”

Rengeteget készültek a srácok: játszottak egymás közt, gyakorolták a taktikát, jártak tornákra is. Mivel tényleg nem adták fel, minden edzéshez úgy álltak oda, hogy Katar lebegett a szemük előtt.

Suta Máté (labdával) szerint nem kell motivációt keresniük (Fotó: Pálfi Balázs)
Suta Máté (labdával) szerint nem kell motivációt keresniük (Fotó: Pálfi Balázs)

„Október óta várjuk már, úgyhogy mindenki nagyon izgatott, mindenki felkészült fizikailag, és szerintem mentálisan is sikerült a ráhangolódás. Izgatottak vagyunk amiatt is, hogy képviselhetjük a hazánkat. Ez egy amatőr torna, mégis megadta nekünk a sors, hogy nemzeti mezben képviseljük Magyarországot, ami óriási megtiszteltetés, és nagyon elszánttá tesz minket. Nem kell extra motivációt keresnünk azért, hogy meghaljunk a pályán.”

Ráadásul egy „apróságról” még nem is beszéltünk. Mivel 2019 óta ez lesz az első világ(szuper)döntő, Magyarország a címvédő, hiszen az akkor még Brazíliában rendezett eseményen a Zsírkréták csapata emelhette magasba a trófeát.

„Ez azért biztosan plusz teher, de egyelőre nem érzem a srácokon. Ráadásul ez biztosan mindenkit motiválni fog ellenünk, meg akarják majd mutatni, hogy meg tudják verni a címvédőt. Címvédés egyébként még nem volt a torna történetében, éppen itt az ideje, hogy Magyarország kezdje el!”

A fiúk már május 20-án, pénteken utaznak, aztán lesz egy kis idejük az akklimatizációra (vagyis a 40 fokos hőmérséklet megszokására). Május 22-én, vasárnap lesz a sorsolás, hétfőn a csoportkört rendezik, kedden pedig a kieséses szakaszt egészen a döntőig.

És hogy mit nyer a győztes?

A dicsőségen, az óriási elismerésen túl azt, hogy játszhat egy mérkőzést a torna névadója, Neymar és barátai ellen. Úgyhogy motivációból tényleg nincs hiány…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik