Biztos olasz győzelem a lengyelek ellen

Vágólapra másolva!
2020.11.15. 20:33
null
Federico Bernardeschi (középen) sokat foglalkoztatta a lengyel védőket (Fotó: AFP)
Olaszország magabiztos játékkal győzte le Lengyelországot a Nemzetek Ligája A-ligájának 1. csoportjában, így a csoport élére ugrott, és a saját kezébe vette a sorsát.
NEMZETEK LIGÁJA
5. FORDULÓ
A-LIGA
1. CSOPORT

Olaszország–Lengyelország 2–0(1–0)
Reggio Emilia, Mapei Stadion, zárt kapuk mögött.Vezette: Turpin (francia)
OLASZORSZÁG: G. Donnarumma – Florenzi (Di Lorenzo, 89.), Bastoni, Acerbi, Emerson – Barella, Jorginho, Locatelli – Bernardeschi (Berardi, 64.), Belotti (Okaka, 79.), L. Insigne (El Shaarawy, 89.). Szövetségi kapitány: RobertoMancini (a meccsen Alberico Evani helyettesítette).
LENGYELORSZÁG: Szczesny – Bereszynski, Glik, Bednarek, Reca – Moder (Góralski, a szünetben), Krychowiak – Szymanski (Zielinski, a szünetben), Linetty (Milik, 74.), Józwiak (Grosicki, a szünetben) – Lewandowski. Szövetségi kapitány: JerzyBrzeczek.
Gólszerző: Jorginho (27. – 11-esből), Berardi (83.)
Kiállítva: Góralski (77.)

A CSOPORT MÁSIK TALÁLKOZÓJÁN

Hollandia–Bosznia-Hercegovina 3–1(Wijnaldum 6., 14., Depay 55., ill. Prevljak 63.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A forduló előtt még a lengyelek vezették a csoportot, így utazhattak Reggio Emiliába, hogy megmérkőzzenek az olasz válogatottal. Mivel az azzurriknak hagyományosan nem megy jól a lengyelek ellen, reménykedhettek a vendégek.

Az olaszok a hazai pályán kívül viszont abban bízhattak, hogy már Gdanskban sem sok választotta el őket a győzelemtől, és hogy a sok hiányzó (köztük a szövetségi kapitány, Roberto Mancini) ellenére igen egységesnek mutatkoztak a héten az észtek elleni győztes meccsen.

Természetesen hazai akciókkal indult a találkozó, de az már korántsem volt természetes, hogy a Robert Lewandowskival felálló vendégek az egész első félidőben egyszer sem jutottak el érdemben az olasz kapuig.

A másik oldalon viszont elsősorban Insigne szervezte az akciókat, a lövésekkel sem maradt adós, ám a befejezésekbe rendre hiba csúszott, vagy éppen ott volt Wojciech Szczesny, aki amit lehetett, védett. A 27. percben azonban már ő sem tudott menteni, mert a Belotti lerántásáért megítélt tizenegyest Jorginho biztosan berúgta. 1–0

A második félidőre három változtatással jöttek ki a lengyelek, azonban a nagy felbuzdulás talán ha öt percig tarthatott, az olaszok sokkal jobban játszottak, többet birtokolták a labdát, a lengyelek erejét felemésztette a védekezés. Insigne lövöldözött és osztogatott, de igazán komoly helyzetet már nem tudott kialakítani az itáliai együttes.

A lengyelek reménye nagyjából a 77. percben foszlott szét, amikor a szünetben beállt, igen tisztátalanul játszó Góralski összeszedte a második sárgáját, így tíz emberre fogyatkoztak.

A végére azért csak jutott egy újabb olasz gól, Insigne remek kiszolgálása után a Sassuolo játékosa, Domenico Berardi lőtt a bal alsóba. 2–0

Ezzel Olaszország a csoport élére ugrott, és a saját kezébe vette a sorsát, hiszen ha győz Bosznia-Hercegovinában, akkor biztosan az első helyen végez.

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Olaszország5235–2+39
2. Hollandia52215–3+28
3. Lengyelország52125–4+17
4. Bosznia-Hercegovina5233–9–62

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+3. perc: Vége a meccsnek, nyertek az olaszok. 2–0
90+1. perc: Berardi
lőtt a tizenhatos jobb sarka közeléből, de eléggé magasan fölé.
89. perc: Újabb olasz csere, Florenzi helyett Di Lorenzo, Insigne helyett El Shaarawyjátszik az utolsó percekben.
83. perc: GÓÓÓÓL! BENT VAN A MÁSODIK OLASZ GÓL! Insigne hozta fel a labdát középen, kissé balra, remekül látta meg Berardit a hosszú oldalon, aki egy csel után 7 méterről a bal alsóba lőtt. 2–0
81. perc: Emerson
lövését védte Szczesny.
79. perc: Cseréltek az olaszok is, Belotti helyett Okaka a pályán.
77. perc: Góralski csúszott rá hátulról Belottira, megkapta a második sárgáját, ezzel a pirosat is.
74. perc: Újabb lengyel csere, Linetty helyett Milik a pályán.
73. perc: Belotti reklamálta élénken, hogy kezezett előtte Bednarek a tizenhatoson belül, arról pattant le a labda. Igaza volt.
66. perc: Berardi pörgetett a tizenhatos jobb sarka közeléből, és nem sokkal ment mellé a labda.
64. perc: Cseréltek az olaszok, Bernardeschi helyett Berardi a pályán.
62. perc: Pillanatok alatt felpaprikázódott a hangulat, hiszen Góralski csúnya szabálytalanságát Belotti bánta. Összeugrottak a csapatok. A sárga is kevésnek tűnt, annyira durva volt a lengyel belépője.
59. perc: Insigne lőtt a tizenhatos vonaláról. Jónak tűnt, de mégsem volt az olasz szempontból, mert a lengyel kapus biztosan védett.
53. perc: Insigne a rá jellemző ravasz bokamozdulatot megint el tudta adni, és a lövése az előtte álló védőn pattant meg, és nem sokkal ment el a bal fölső mellett.
49. perc: Bernardeschi gurított vissza a tizenhatos jobb oldaláról Barellának, aki 11 méterről nem találta el a kaput.
47. perc: Grosicki révén megszületett az első lengyel kapura lövés, Donnarumma viszont könnyen fogta a labdát.
46. perc: A lengyelek hármat is cseréltek.

46. perc:Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+3. perc: Vége az első félidőnek, jobbak az olaszok, vezetnek is. 1–0
43. perc: Insigne
nem lőtte el, hanem beadott, Acerbi fejelt a jobb alsó felé, Szczesny bravúrral védett. Les volt, szóval ha bemegy, az sem számít, de a védés így is szép volt.
43. perc: A távolság 23 méter...
42. perc: Jó helyről rúghatott szabadot az olasz csapat, mert Barella esett el Moder szerelése után.
41. perc: Formás kis olasz támadás végén Bernardeschi akart gólt lőni passzolás helyett, de az előtte álló lengyel védőt találta el.
38. perc: Nagy esemény történt, mert feltűnt az olasz tizenhatosnál a lengyel csapat. A bírónak meg az tűnt fel, hogy Linetty lesen áll...
32. perc: Belotti került lövőhelyzetbe 17 méterről, a jobblábas lövésbe Moder ért bele, így lett szöglet.

30. perc: Belotti kapott sárgát, visszaadta a szabálytalanságot Krychowiaknak.
27. perc: GÓÓÓÓÓL! VEZETNEK AZ OLASZOK!A tizenegyestJorginho végezte el, és a jobb alsóba gurított. 1–0
26. perc: TIZENEGYES AZ OLASZOKNAK! Krychowiak rántotta le a fejelni igyekvő Belottit. Sárga is.
26. perc: Insigne
gondolta úgy, hogy ellőhetné, végül egy védő lábáról ment mellé a labda.
20. perc: Úgy tűnt, vezetést szereznek az olaszok, mivel Insigne lőtt remekül a hálóba Barella beadása után 14 méterről. Csakhogy a lesen álló Belotti zavarta Szczesnyt a védésben. Marad a 0–0.
17. perc: A lengyelek egyelőre ugyanazt játsszák, mint a két csapat legutóbb találkozóján, Gdanskban – szinte csak a védekezéssel törődnek.
15. perc: Insigne adott nagy labdát Bernardeschinek, akit a kapujából kiválóban kilépő Szczesny akadályozott meg a gólszerzésben.
10. perc: Bernardeschi kért ápolást, még mindig fáj a lába Reca belépőjétől... Kicsivel később visszajött a Juventus játékosa.
7. perc: Bernardeschi, lapos, 18 méteres lövése a jobb alsóba tartott, de Szczesny kiütötte.
6. perc: Belotti kapott nagy labdát Insignétől, de mire a kapu felé fordult, már kissé kisodródott, ezért alaposan mellé lőtt.
5. perc: Insigne adott középre a bal oldalról, de kicsit már kisodródott, így Szczesny megfogta a labdát.
4. perc: Bernardeschi került a földre fájdalmas tekintettel, Reca volt nagyon kemény, de a sárgát megúszta.
1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, az olaszok kék-fehérben, a lengyelek tiszta pirosban játszanak.

 

ELŐZMÉNYEK

A helyi egészségügyi hatóságok egy hete úgy döntöttek, hogy a Fiorentina, az AS Roma, a Lazio, a Genoa, a Sassuolo és az Internazionale futballistái nem mehetnek el a válogatotthoz, mert klubcsapataikban koronavírusos megbetegedések fordultak elő a közelmúltban.

A tilalom az olasz válogatottat érinti a legérzékenyebben, az ugyancsak koronavírus-fertőzéssel küszködő Roberto Mancini szövetségi kapitány 16 játékosra nem számíthat...

És ha ez még nem lenne elég, a lengyelek stílusa valahogy nem fekszik az olaszoknak. Olaszország csak 6 meccset nyert meg az eddigi 17 találkozójukból (8 vereség és 3 döntetlen mellett), ez 35.3%. Az olasz válogatottnak csak három csapat ellen rosszabb a mérlege ennél (legalább 15 lejátszott meccsnél): Spanyolország (29.7%), Brazília (31.3%) és Csehszlovákia (34.6%).

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik