Halloween: szellemekkel suttogók; az elátkozott stadion – a futballvilág ijesztő történetei

Vágólapra másolva!
2021.10.31. 12:34
„Csokit, vagy csalunk!” – szól az ijesztőbbnél ijesztőbb jelmezbe bújt gyerekek humoros fenyegetése október 31-én, Halloween estéjén. Megannyi hátborzongató történet tarkítja az eredendően kelta hagyományokból kialakult tradicionális ír ünnepet, a holtak szellemeinek visszatérését, amely Észak-Amerika egyik, ha nem a legjobban várt eseményének számít. Rémisztő, bizarr históriákat a futballvilág is tartogat szép számmal, így szubjektív listánkon igyekszünk bemutatni a legjobbakat.
A futballban sem ritkák a rémtörténetek (Fotó: AFP)
A futballban sem ritkák a rémtörténetek (Fotó: AFP)

A SZURKOLÓ, AKI „VISSZATÉRT” A HALÁLBÓL

Az angol North West Counties Football League-ben (kilencedik osztály) szereplő Congleton Town FC nagyon mellényúlt 1993-ban, amikor az egyik mérkőzése előtt egyperces néma csenddel fejezte volna ki tiszteletét a legidősebb szurkolója, Fred Cope iránt, akiről az a hír járta, hogy 85 éves korában elhunyt.

Nem várt fordulat volt, hogy azidős drukker késve ugyan, de felbukkant a stadionban a ceremónia kezdte előtt. Az angol kiscsapatnál aztán Cope helyett az angolok 1966-os világbajnok labdarúgójáról, az eset előtt néhány nappal korábban elhunyt Bobby Moore-ról tartottak megemlékezést.

Cope a meccs után elmondta, néhányan nagyon furcsán néztek rá, mikor megjelent a stadionban.

Megnéztem a programot, és először nem értettem, miért szerepel a nevem rajta… Aztán leesett. Rosszul voltam az elmúlt hetekben, de ennyire azért nem – idézi a Yahoo Sport a „feltámadt” férfit.

A menetrendet összeállító Chris Phillipset egy telefonáló tájékoztatta Cope „haláláról”, akinek a tragikusból szerencsés napja kerekedett: amellett, hogy szeretett csapata 6–1-re nyert a Rossendale United FC ellen, a szünetben rendezett tombolán 10 fontot és egy üveg whiskyt is bezsebelt.

A nyugdíjazása előtt mentősként dolgozó szurkoló néhány évvel később valóban meghalt, az akkori megemlékezésén mégis többen azt figyelték, melyik pillanatban tűnik fel ismét.

A NEM LÉTEZŐ JÁTÉKOS LIVERPOOLI SZERZŐDÉSE

Nem ritka eset, hogy az átigazolási időszakokban a sajtóorgánumok abszurd pletykákkal állnak elő (gondoljunk csak arra, amikor Ronaldinho az angol Blackburn Roversbe „tartott”), azonban Didier Baptiste összeboronálása a Liverpoollal kiemelkedő eset volt.

1999 novemberében a már megszűnt bulvárlap, a News of the World azt a „fülest” kapta, hogy a Liverpool FC az Arsenalt megelőzve, 3.5 millió fontért szerződtetné a francia utánpótlás-válogatott védőt.

Egyenesen lángra kapott a híresztelés, később a The Times és a The Guardian is beszámolt a lehetséges transzferről. Hozzátették, a liverpooliak túl sokat fizetnének Baptistért, szerintük csak 1 millió fontot ér a játékos.

Csupán egy probléma adódott: a francia tehetség nem is létezett.


„Didier Baptiste – Őrület! 3.5 millió font egy olyan játékosért, aki csak színészkedett” – jegyezte meg szarkasztikusan az egyik szurkoló a Twitter-bejegyzésében.

A belengetett játékos valójában a futballtematikájú brit televíziós sorozat, a Dream Team fiktív karaktere. Az információt, a szappanoperát valódinak gondoló illető szolgáltatta.

A GOLYÓFOGÓ KAPUS

A röntgenkép alapján nem sokon múlott a kapus élete
A röntgenkép alapján nem sokon múlott a kapus élete

2013-ban, egy szarajevói kispályás futballtornán, az 51 évesDusko Krtalica fél óra elteltével rosszul érezte magát. Zsibbadt a nyaka, sajgott a keze és lelassult a beszéde.

Eleinte a kapus azt gondolta, kisebb agyrázkódása lehet, mert a meccs közben „találkozott” a kapufával. Mivel a tünetek a végigjátszott találkozó után is fennálltak, elment a közeli kórházba, ahol kiderült, hogy egy 9 milliméteres golyó fúródott a koponyájába. A lövedéket azonnal eltávolították, és Kratlica teljesen felépült, sőt, két hónap elteltével újra a gólvonalon állt. Felvetődött ugyanakkor a kérdés: ki volt az, aki lelőtte?

Nem messze a futballpályától több lakodalmat tartottak, és a balkáni lagzik gyakori tartozéka a pisztoly. Ebben az esetben az egyik társaság levegőbe lövöldözése sült el meglehetősen balul. Valószínűleg nem vigasztalta az amatőr kapust, de a helyi rendőrség előállította az őt eltaláló vendéget, Sejno Ligatát.

KÍSÉRTETJÁRTA STADIONOK

Rengeteg szellemtörténet kering a stadionok körül, több helyszínről is az a hír járja, hogy el van átkozva. Ilyen az angol élvonalban szereplő Southampton stadionja, a St. Mary's Stadium is, ami egy angolszász temető helyére épült – állítólag ezért akartak a nyugalmukban megzavart halottak bosszút állni.

A klub a 2001–2002-es évadban költözött ide, majd 14 meccs alatt csupán 10 pontot szedett össze. Olyannyira elterjedtek a lidércmesék, hogy a „szentek” vezetői elhívtak egy fehér boszorkányt, aki megpróbált megszabadulni a feltételezett gonosz erőktől. Elvégzett munkája elég jól sikerült, ugyanis a rituálét követő bajnokin a Soton megszerezte idénybeli első győzelmét, s a kiírás végén megőrizte első osztályú tagságát.

„Ha ilyen jó, akkor a következő néhány hétben edzhetne velünk. Ameddig én a golfpályán gyakorlok, addig ő megszabadít a szellemektől. Talán még támadóként is játszhatna – mondta viccesen Gordon Strachan menedzser a The Telegraphnak.

A St. Mary Stadiont sokan élátkozottnak vélik (Fotó: AFP)
A St. Mary Stadiont sokan élátkozottnak vélik (Fotó: AFP)
A „fekete macskák
A „fekete macskák

Ironikus nevet választottak a Sunderland szentélyének. A Fény Stadionjában(a Stadium of Lightban) több alkalmazott is megmagyarázhatatlan jelenségeket tapasztalt.

2005-ben két, háttérben dolgozó személy számolt be arról, hogy egy szokatlan fekete alakot láttak elsuhanni az egyik homályosan megvilágított folyosón.

Nyilvánvaló, a legtöbben úgy gondolták, csak kitalálták a történetet, vagy a szemük káprázott, azonban nem sokkal később a csapat akkori csatára, az ír Stephen Elliott is arról beszélt, hogy kísértetet látott.

„Azért gondoltam, hogy igazak lehetnek a történetek, mert Elliott is látta. Meg volt győződve, hogy észlelt valamit” – mondta a BBC-nek a Sunderland akkori másik támadója, a már szintén visszavonult Marcus Stewart.

Már valamennyire lecsengett a történet, ám 2016 szeptemberében több Sky Sports-néző is úgy vélte, tv-képernyőjükön szellemet fedeztek fel. Ugyanis a „fekete macskák” – a klubnál tényleg értenek a hangulatkeltéshez – otthonában tevékenykedő pályamunkás az egyik pillanatban még látható volt a kijelzőkön, majd hirtelen eltűnt.


Később valamennyien megoldottnak tekintették a rejtélyt, szerintük a műsorkészítők egy folyamatosan ismétlődő felvételt vágtak be a helyszínről.

FEKETE MÁGIA A GYŐZELEM ÉRDEKÉBEN

Legfrissebb történetünk 2016-ban esett meg, Ruandában, a Mukura Victory Sports és Rayon Sports FC összecsapásán. Ott kezdődött minden, amikor a Rayon Sports csatára, Moussa Camara – akinek csapata vesztésre állt – az egyik lövésnél a lécet találta el.

Nem sokkal ezután a játékos odaszaladt az ellenfél kapufájához, hogy eltávolítson egy feltehetőleg fekete mágiával ellátott talizmánt, amit a kapus góltalansága megőrzése érdekében helyezhetett el. Heves reakciók követték a tettet, a támadót elkergették a Mukura játékosai, de valami megtört: Camara az 53. percben egyenlített és a meccs 1–1-es döntetlennel ért véget.

Az esetet annyira komolyan vették a Ruandai Labdarúgó-szövetségnél, hogy betiltották a mágia mindennemű alkalmazását. A csapatoknak, amelyek vétenek a szabályok ellen, súlyos büntetéssel, akár pontlevonással kell számolniuk.

Camara „rablása”, majd a gólja

Források:
Yahoo Sports
Sportskeeda
thesefootballtimes.com

Foxsports
CBS Sports

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik