Ha a pályán már nem is, az üzleti életben a csúcsra tör Cristiano Ronaldo

Vágólapra másolva!
2023.01.08. 08:40
null
Cristiano Ronaldo két és fél évre írt alá az Al-Naszrhoz – szerződésének kitöltése esetén összesen 500 millió euró fizetést kap a klubtól (FOTÓ: AFP)
Pontos számokat nyilván nem lehet tudni, ám az biztos, hogy Cristiano Ronaldo rengeteg pénzre tett szert pályafutása során, és eurómillióit okosan befektetve brandet épített fel. Bár nem illik más zsebében turkálni, megnéztük, hogyan alakult ki és miből áll össze a napokban a szaúdi Al-Naszrhoz szerződő és ott elképesztő mennyiségű pénzt kereső világklasszis vagyona.



Húsz futball-labda és egy gyerekcsapat-felszerelés. Ez volt Cristiano Ronaldo első átigazolási díja.

Hétévesen, Andorinhában kezdte a futballt, rögtön első évében meg is kapta a bajnokság legjobbjának járó díjat, majd ötvenkét mérkőzés után a madeirai Nacionalba került húsz futball-labdáért és egy gyerekcsapat-felszerelésért cserébe. Egy év után aztán a Sporting CP egy gyerektornán felfigyelt különleges képességeire, majd nem sokkal később már az U15-ös csapatában tudhatta. Első sportingos szerződése – még az utánpótlásban – körülbelül évi huszonnégyezer eurós fizetést biztosított neki, majd miután felkerült a felnőttek közé, nagyjából máris évi egymillió euróra ugrott. Ő lett a klub első játékosa, aki egy idényen belül az U16-os, az U17-es, az U18-as, a tartalékcsapatban és a felnőttek között is pályára lépett.

Akkoriban Bölöni László volt a Spor­ting CP vezetőedzője, ő adta meg neki először a lehetőséget a legfelső szinten: 2002 szeptemberében a Braga elleni bajnokin mutatkozott be a portugál élvonalban, majd nem sokkal később már duplázott a Moreirense ellen. Ezzel a két góljával kezdte beírni magát a futball történelemkönyvébe, majd 2003 nyarán a Manchester United elleni felkészülési mérkőzésen elkápráztatta Sir Alex Fergusont, az angolok menedzserét, s nem sokkal később 19 millió euróért meg is vásárolták - megközelítőleg 2.9 millió eurós éves fizetéssel indított a szigetországban.

Magánrepülő, fantasztikus autó, a Central Parkra és az Empire State Buildingre néző 232 négyzetméteres lakás, funchali villa – ezekre és még sok minden másra áldozott pénzt a szédületes sportpályafutással (is) büszkélkedő Cristiano Ronaldo
Magánrepülő, fantasztikus autó, a Central Parkra és az Empire State Buildingre néző 232 négyzetméteres lakás, funchali villa – ezekre és még sok minden másra áldozott pénzt a szédületes sportpályafutással (is) büszkélkedő Cristiano Ronaldo

 

Manchesterben 2009-ig szerzett örömöt a szurkolóknak, ebben az időszakban emelték az éves fizetését, előbb 4.5 millió, majd hétmillió euróra. Rá is szolgált, kiváló játéka és rengeteg gólja mellett többek között Bajnokok Ligáját és három bajnoki címet nyert a klubbal, 2008-ban pedig – pályafutása során először – aranylabdás lett.

 

2009-ben teljesült gyerekkori vágya: szerződtette a Real Madrid. A spanyolok 94 millió eurót fizettek érte, s eleinte 12 millió eurót utaltak éves szinten a bankszámlájára. A Real Madrid–Cristiano Ronaldo kapcsolat tökéletesnek tűnt, többek között négy Bajnokok Ligáját, két spanyol bajnokságot, három klubvilágbajnokságot és négy Aranylabdát hozott, ám 2018-ban véget ért a románc. A spanyol sajtó szerint a sztár kilenc madridi évében kétszer kapott fizetésemelést, előbb megközelítőleg 17, majd 21 millióra ugrott a járandósága, ám ő ennél is többre vágyott, ez okozta a fájdalmas szakítást.

Akkoriban a futballvilágban többen is többet kerestek nála, de a legfájóbb az volt neki, hogy a rivális Lionel Messi jócskán több pénzt kap a Barcelonától (nagyjából évi 34 millió eurót). Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke – jogosan – nem akart felelőtlen fizetésemelésbe bocsátkozni, s ezt az akkor már ötszörös aranylabdás nem fogadta el. A portugál azzal érvelt, hogy sorozatban három BL-győzelem után (amelyben szerinte neki volt a legnagyobb része), a klub történetének legeredményesebb játékosaként (438 meccs, 450 gól) megérdemli a jelentős emelést, ám a legbecsesebb testrészek méregetése oda vezetett, hogy Cristiano Ronaldo saját kérésére az őt csábító Juventushoz került. Miután nem érezte, hogy Madridban megbecsülik, a torinóiak 117 millió eurót fizettek érte, s körülbelül 31 millió eurót adtak neki idényenként. Ez sem haladta meg Lionel Messi bérét, ezért látszik kristálytisztán, hogy csupán sértődöttségből, dacból akart távozni Spanyolországból a támadó, aki talán a mai napig bánja azt a napot, amikor elhagyta Madridot.

A három olaszországi évben nem változott a fizetése, két olasz bajnoki címmel, egy Olasz Kupa-győzelemmel, továbbá két olasz Szuperkupa-arannyal távozott Torinóból, s 2021 nyarán 17 millió euróért visszatért az Old Traffordra. Ronaldo mindenképpen el akarta hagyni Olaszországot, ezért tőle nem megszokott módon még a fizetéséből is engedett, így a Manchester Unitedben „csupán” 28 millió eurót tett zsebre évente. Azért olyan hosszú ideig nem kellett várnia az utalást az MU-tól, mert botrányos körülmények között távozott tavaly novemberben (nyíltan kritizálta a klubot és Erik ten Hag menedzsert), az együttes szerződést bontott vele. Ment a találgatás, hogy a szabadon igazolható ötszörös aranylabdás vajon hol folytatja pályafutását.

A spanyol sajtó szerint mindenképpen olyan csapatba akart kerülni, amelyben tovább növelheti BL-góljai (esetleg BL-győzelmei) számát, ám ilyenből nem sok kereste, vagy ha igen, nem voltak megfelelők az anyagi feltételek neki. Decemberben a Real Madrid edzőközpontjában dolgozott, s abban bízott, hogy látva ragyogó erőnléti állapotát, Florentino Pérez szerződést kínál neki, ám az elnök nem gondolt erre. Miután ez tudatosult Ronaldóban, kénytelen volt elfogadni az Al-Naszr 2025 nyaráig szóló, „végtelen mennyiségű” pénzt jelentő ajánlatát. A szaúdi klub évi 200 millió eurót utal a futballistának, ez azt jelenti, hogy két és fél év alatt 500 millió euró bért kap. Ha már a Bajnokok Ligája-góljainak száma nem is, a bankszámláján található összeg jelentősen gyarapodik a következő években.

Kétségtelen, keményen megdolgozott hatalmas vagyonáért, amely természetesen nem csak a kluboktól kapott fizetésekből áll össze. Rengeteg befektetése, beruházása, saját márkája és egyéb üzleti ügye van, amely elképesztő mennyiségű pénzt hozott neki az elmúlt években. Vajon miből áll össze ez az irgalmatlan vagyon?

A sztárlabdarúgók fizetési rangsora évtizedek óta forró témát szolgáltat a futballvilágban. Nem csupán a szurkolóknak, hiszen egyes játékosok szimbolikus jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy riválisuk felett helyezkednek el a listán. Cristiano Ronaldo karrierje és klubjai miatt rendre az élvonalban szerepelt, ám sohasem tett szert olyan előnyre, mint azokból a bevételeiből, amelyeket befektetéseiből és reklámokból realizált. 2020-ban az első aktív, csapatsportágat űző játékos lett, aki elérte az egymilliárd dolláros bevételt karrierje során. Erre előtte csak az egyéni sportágban jeleskedő Tiger Woods (golf) és Floyd Mayweather (ökölvívás) volt képes.

Szülővárosába, a Madeira szigetén található Funchalba költöztette édesanyját és testvéreit, a nyolcmillió eurós villa ára és mérete alapján az ingatlanvagyon koronaékszerének is tekinthető. A Juventusnál töltött időszakában „Torino a lába előtt hevert” – írta akkori lakóhelyéről a La Gazzetta dello Sport, hiszen a hozzávetőlegesen 4.7 millió eurót érő ház erkélyéről az egész város látható. Madridban és Manchesterben is ötmillió euró körüli ingatlanokban élt családjával. Ezeket az épületeket nem túlzás kastélynak nevezni: tágas belső terek, 4-5 fürdő- és hálószoba, óriásmedencék, edzőtermek, privát tenisz- és futballpályák. Mindezt kiegészíti Marbellában egy 1.6 millió eurós hétvégi ház is. Ha az ötszörös aranylabdás éppen New Yorkban intézi üzleti ügyeit, megszállhat a Trump Towerben a 232 négyzetméteres, a Central Parkra és az Empire State Buildingre néző lakásában, amelyet 17 millió euróért vásárolt. Csaknem ötvenmillió euró értékű az ingatlanvagyona.

Autógarázsa hozzávetőlegesen 22 millió eurót ér. A márka egyik arcaként három Bugatti tulajdonosa, köztük a legdrágább a 11 milliós Bugatti Centodieci, amelyből mindössze tíz van az egész világon. Emellett eltörpül a három Ferrari, valamint az egy-egy Maserati, Lamborghini, Mercedes, Porsche, Bentley és Audi. Világ körüli útjainak felgyorsítására két Gulfstream magánrepülőgép áll rendelkezésére, a kettő összesen nagyjából 70 millió eurót ér.

Lisszabonban, Madeirán, Madridban és New Yorkban is megtalálhatók a Pestana hotellánc egységei, amelyek CR7-tematikát kaptak. Ez azt jelenti, hogy a luxusszállodákat a futballista ereklyéivel, műfüves folyosókkal és egyéb, labdarúgáshoz köthető elemekkel díszítik. Jelenleg 85 millió eurót ér a két fél együttműködése, amely a 40 milliós befektetéshez képest jókora nyereséget jelez.

Magánrepülő, fantasztikus autó, a Central Parkra és az Empire State Buildingre néző 232 négyzetméteres lakás, funchali villa – ezekre és még sok minden másra áldozott pénzt a szédületes sportpályafutással (is) büszkélkedő Cristiano Ronaldo
Magánrepülő, fantasztikus autó, a Central Parkra és az Empire State Buildingre néző 232 négyzetméteres lakás, funchali villa – ezekre és még sok minden másra áldozott pénzt a szédületes sportpályafutással (is) büszkélkedő Cristiano Ronaldo

 

A hírek szerint egymillió euró körüli összeget fektetett egy hajbeültetéssel foglalkozó klinikába, amely azóta 190 millió euró körüli profitot halmozott fel. Az 50 százalékos részesedésének köszönhetően ez az egyik legnagyobb befektetése saját magán kívül. A CR7 brand ugyanis alsónadrágjaival, parfümjeivel, takaróival, szemüvegjeivel csaknem 100 millió eurós értéket halmozott fel.

A Nike-val 2016-ban kötött, életre szóló szerződése egymilliárd eurót érhet, amely a számítások szerint meg sem közelíti azt a nyereséget, amelyet Ronaldo generál a sportszergyártónak. Ő a harmadik sportoló, akivel ilyen szerződést kötött a cég Michael Jordan és LeBron James után (mindkettő kosárlabdázó).

A felsorolt termékeket, szállodákat és érdekeltségeket a leghatékonyabban közösségimédia-felületein mutathatja be. A Facebookon 159 millióan, a Twitteren 106 millióan, az Instagramon pedig rekordot jelentő 529 millióan követik. Ennek nem csupán presztízsértéke van, hiszen rengeteg olyan tartalmat oszt meg, amelyek egyenként milliókat érnek - 2019-ben például 49 szponzorált poszttal 45 millió eurót, 2020-ban pedig 43 poszttal 73 millió eurót keresett, tehát néhány képpel és marketingszöveggel jóval többet, mint amennyi a Juventus játékosaként megillette. Csaknem egy tucat ember dolgozik azon, hogy a futball, az üzlet és a magánélet kiegyensúlyozottságát fenntartsák oldalain. A cégek szempontjából ez aranybánya, hiszen még ha a hirdetés ára Cristiano Ronaldo oldalain rendkívül drága is, több száz millió embert másképpen szinte képtelenség elérni, és a profit szinte garantálva van.

Amikor félmillió dollárt adott az Al-Naszr a bolgár Hriszto Sztoicskovnak az aláírásért – méghozzá készpénzben (FOTÓ: VARGA SÁNDOR)
Amikor félmillió dollárt adott az Al-Naszr a bolgár Hriszto Sztoicskovnak az aláírásért – méghozzá készpénzben (FOTÓ: VARGA SÁNDOR)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik