CS. B. 2021.11.29 13:03 Frissítve: 2021.11.29 15:03

FIFA: élesben tesztelik a technológiát, ami segíthet jobban megítélni a leshelyzeteket

Élesben, a 2021-es Arab Nemzetek Kupáján tesztelik a korábban már Arsene Wenger által is beharangozott félautomata rendszert, amivel a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szerint könnyebben és gyorsabban lehet megítélni a leshelyzeteket.

 

(Fotó: AFP)
Collina szerint fontos a kifejlesztett technológia (Fotó: AFP)

 

Nem burkolt célja a nemzetközi szövetségnek, hogy a 2022-es katari világbajnokságon már a forradalmi technológiát tudja alkalmazni. A félautomata rendszer lényege, hogy lehetővé teszi a videobírós (VAR) ellenőrzések időtartamának csökkentését, és a leshelyzetek pontosabb megítélését.

Pierluigi Collina, a FIFA játékvezetői testületének olasz elnöke a szövetség hivatalos oldalán megjelent videójában beszélt a rendszer előnyeiről.

„Nagyon fontos ez a technológia a mérkőzések előtti felkészülés során és a döntési helyzetekben is – mondta a korábbi legendás bíró. – Egy leshelyzet megítélése során nemcsak a játékosok pozícióit, hanem az akcióban való részvételüket is fel kell mérni. A mai rendszerrel meghúzhatók a vonalak, de a játékosok beavatkozásának mértékét a játékvezetőknek kell eldöntenie.”

A FIFA technológiai és innovációs igazgatója, Johannes Holzmüller beszélt a szerkezet működéséről.

„Minden stadion tetőszerkezete alá egy kamerarendszert telepítünk, amelyek a végtagokat felmérő adatokat rögzítik. Az operátor a pontosan kimért lesvonalakat, valamint az elrúgás pillanatát tartalmazó felvételt képes majdnem valós időben továbbítani a VAR-szobába, ahol a jelenlévők a játékvezető bevonása nélkül, szinte azonnal dönthetnek.”

2023.03.26 22:13:45

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Önmagában vöröskeresztes társaságnak minősíteni szigorúan tilos az ECA-t, hiszen részben a lázadók felvetéseire, részben pedig a tagok újabb források iránti éhségére alapozva elérte, hogy az UEFA-val együtt dolgozhasson a 2024 őszén életbe lépő kupareformokon. De hogy ezek jók lesznek-e vagy sem, most még megjósolhatatlan…

2023.03.25 22:59:25

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.03.21 10:25:28

Minden más foci nemzetisport.hu

The head of the Hungarian Football Federation (MLSZ) can remain FIFA vice president but not UEFA vice president.

2023.03.19 16:03:43

Minden más foci nemzetisport.hu

Továbbra is vezeti a szlovák első osztályt a DAC, a nagyszombatiak sem tudtak pontot szerezni a MOL Arénában.

2023.03.19 14:47:49

Minden más foci nemzetisport.hu

A Craiova elleni fölényes, elégtételt jelentő győzelem után vereséggel kezdte a felsőházi rájátszást a Sepsiszentgyörgy.