CS. B. 2021.11.29 13:03 Frissítve: 2021.11.29 15:03

FIFA: élesben tesztelik a technológiát, ami segíthet jobban megítélni a leshelyzeteket

Élesben, a 2021-es Arab Nemzetek Kupáján tesztelik a korábban már Arsene Wenger által is beharangozott félautomata rendszert, amivel a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szerint könnyebben és gyorsabban lehet megítélni a leshelyzeteket.

 

(Fotó: AFP)
Collina szerint fontos a kifejlesztett technológia (Fotó: AFP)

 

Nem burkolt célja a nemzetközi szövetségnek, hogy a 2022-es katari világbajnokságon már a forradalmi technológiát tudja alkalmazni. A félautomata rendszer lényege, hogy lehetővé teszi a videobírós (VAR) ellenőrzések időtartamának csökkentését, és a leshelyzetek pontosabb megítélését.

Pierluigi Collina, a FIFA játékvezetői testületének olasz elnöke a szövetség hivatalos oldalán megjelent videójában beszélt a rendszer előnyeiről.

„Nagyon fontos ez a technológia a mérkőzések előtti felkészülés során és a döntési helyzetekben is – mondta a korábbi legendás bíró. – Egy leshelyzet megítélése során nemcsak a játékosok pozícióit, hanem az akcióban való részvételüket is fel kell mérni. A mai rendszerrel meghúzhatók a vonalak, de a játékosok beavatkozásának mértékét a játékvezetőknek kell eldöntenie.”

A FIFA technológiai és innovációs igazgatója, Johannes Holzmüller beszélt a szerkezet működéséről.

„Minden stadion tetőszerkezete alá egy kamerarendszert telepítünk, amelyek a végtagokat felmérő adatokat rögzítik. Az operátor a pontosan kimért lesvonalakat, valamint az elrúgás pillanatát tartalmazó felvételt képes majdnem valós időben továbbítani a VAR-szobába, ahol a jelenlévők a játékvezető bevonása nélkül, szinte azonnal dönthetnek.”

2022.01.24 14:53:55

Minden más foci CSILLAG PÉTER

Az árnyékban lévő sportág legjobb magyar versenyzői kilenc vb- és hét Eb-címet nyertek eddig.

2022.01.24 16:11:45

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), SZABÓ RÓBERT (percről percre)

A második félidőben rengeteg nagy helyzetet szalasztott el a Sepsi OSK, amely vereséggel kezdte 2022-t.

2022.01.21 21:09:49

Minden más foci BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A kézilabda Eb-n százával, ezrével sorjáztak a jó és a rossz döntések, a kedvező és a kedvezőtlen fordulatok. Így, hogy kiestünk, arra jutunk, hogy ennek sajnos így kellett lennie. Ezzel szemben, ha a, mondjuk, háromezer meghatározó tényezőből kettő másként alakul, sokan most azon ömlengenének – nem is ok nélkül –, hogy nagyon is rászolgáltunk a továbbjutásra.

2022.01.21 21:09:49

Minden más foci BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Ki is volt 2021 legjobb futballistája? A France Football választottja, a FIFA díjazottja vagy az UEFA kitüntetettje? A sport szellemében talán ideje lenne rendezni az elismerések között is egy Szuperkupa-viadalt.

2022.01.18 12:00:40

Minden más foci HEGYI TAMÁS

Weisz Leó huszonöt éves korában edzőnek állt, Németországban csinált karriert a 20-as, 30-as években.