FFT: hogyan hatott a futballra az internet megjelenése?

B. Z.B. Z.
Vágólapra másolva!
2020.08.06. 17:18
null
Tim Berners-Lee (Fotó: AFP)
A FourFourTwo első megjelenése óta eltelt negyedszázad során az internet vált a legjelentősebb befolyásoló tényezővé a médiában. De hogyan tudott hatni a csapatokra, szurkolókra és játékosokra? Bekapcsoljuk, bejelentkezünk, megmondjuk...

 

Egy angol úriember, Tim az oka mindennek.

1989-ben egy oxfordi diplomát szerzett londoni vonatrajongó a hipertextet az egymással összecsatlakoztatott számítógépek rendszerével kombinálva létrehozta a világhálót. Miközben Michael Thomas az anfieldi hálóba bombázta a labdát, megszerezve a bajnoki címet az Arsenalnak, Tim Berners-Lee, a Nukleáris Kutatások Európai Szervezetének munkatársa keményen dolgozott a világ első weblapján. Akkoriban még senki sem tweetelt a kapu előtt búsan ülve, mint Bruce Grobbelaar. Senki sem nézte az akciókat kalózoldalakon.

Nem fejezték ki kárörömüket az Arsenal szurkolói a Facebookon, nem őrjöngtek a liverpooliak a fórumokon. Helyette másnap a munkahelyeken vagy az iskolában beszélték meg az eseményeket. De valami már készülődött.

Öt évvel később, 1994-ben, a FourFourTwo indulásakor jelentős fejlesztések voltak folyamatban. Abban az évben Berners-Lee megalkotta a W3C-t, az agytrösztöt azért, hogy találmánya célba érjen. Elindult a közbeszéd a világhálóról, amely tömegeket köthet össze egymással, egyúttal megalkották a Mosaicót, a grafikus böngészőt, amely a maihoz hasonló, felhasználóbarát weblapok megjelenítését tette lehetővé. De miközben félmilliárd ember nézte Roberto Baggio Rose Bowl-ban kihagyott büntetőjét, a világ lakosságának mindössze 0.4 százaléka – többségében vaskos szemüveget viselő műszaki szakember – használta a netet.

Az azóta eltelt két évtized alatt a dolgok gyorsan változtak. Az FFT megszületése utáni évben 16 millió ember volt online. Amikor a tizedik születésnapunkat ünnepelte a brit FFT, 2004-ben, már 817 millióan böngésztek. Napjainkban 2.937 milliárd ember, a Föld lakosságának 40.7 százaléka csatlakozott. Az Egyesült Királyságban a lakosság 89 százaléka használja az internetet. Vitathatatlan, hogy a találmány észrevétlenül megváltoztatta a világot. De mi a legnagyobb hatása a sport világára? Vajon hasznára vált-e?

Az ezt boncolgató teljes cikk elolvasható a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik