FFT: a FIFA-elnökválasztás, amely megváltoztatta a világot

FFT/B. Z.FFT/B. Z.
Vágólapra másolva!
2021.02.24. 11:38
null
Rous és Havelange: víz és tűz
Amikor Joao Havelange legyőzte Sir Stanley Roust, és a FIFA elnöke lett 1974-ben, új korszak vette kezdetét politikával, pénzzel, hatalmi harcokkal.

Sir Stanley Rous korán ébredt 1974. június 11-én, és elhúzta a függönyt a frankfurti szállodában. A város még aludt. Az ég szürkén szomorkodott, és hullott az eső a futball jövőjét meghatározó FIFA-kongresszusnak helyet adó német városra.Az előző nap jóra sikeredett az ember életében, akit a Daily Mirror szimplán csak „Mr. Futballnak” nevezett. Az utolsó percben megnyerte Ázsia és számos afrikai ország támogatását, így jó eséllyel pályázhatott arra, hogy folytathatja 13 éves, a futballra rendkívüli befolyással bíró elnökségét.

„Sir Stanley Rous tegnap este újabb támogatókra talált, akik segítségére lesznek abban, hogy a FIFA elnöke maradjon” – írta John Jackson, a Mirror kiküldött tudósítója.

Az elnöki kampány során a 79 éves Rous jelentős kihívóra akadt, és amikor lefelé baktatott a reggelihez, ő is tudta, hogy össze fog futni brazil vetélytársával, aki nemcsak a dél-amerikai kontinensnek ígért új szeleket, de a sportágat is újra kívánta formálni.

Joao Havelange, az 58 éves egykori olimpiai résztvevő úszó ekkorra már gazdag üzletember és befolyásos politikus volt, aki megérezte, hogy itt az ideje történelmet írni.

Ahogy Rous egyenes derékkal fogyasztotta reggeli angol teáját, ő is megérzett ebből valamit. A változás a levegőben lógott.

A futballt örökre megváltoztató 1974-es FIFA-elnökválasztás drámai története elolvasható a FourFourTwo.hu-n,IDE KATTINTVA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik