Eurofutball: összesen ötven pontot vontak le a fehérorosz bajnoktól

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.05.12. 17:29
null
Nem kegyelmezett a Sahtyornak a fehérorosz szövetség (Fotó: Getty Images)
Drasztikus büntetést szabott ki a Fehérorosz Labdarúgó-szövetség (ABFF) a 2022-es élvonalbeli bajnokságot megnyerő Sahtyor Szoligorszkra (Sahjcor Szalihorszkra), miután kiderült, hogy a bajnokcsapat vezetői pénzt ajánlottak a mezőny többi csapatának azért, hogy számukra előnyös eredmények szülessenek. A bajnokcsapat mellett az ezüstérmes Energetik-BGU Minszk, illetve a 12. helyen záró Belsina Bobrujszk sem úszta meg büntetés nélkül a közelmúltban kipattant bundabotrányt.

A tavaszi-őszi lebonyolítású fehérorosz bajnokság 2022-es kiírását megnyerő Szoligorszk bajnoki címét elvették, emellett a jelenlegi idényben 30 pontos levonással sújtották az elmúlt években zsinórban három bajnoki címet nyerő bányászcsapatot – a Sahtyor azonban ezzel nem úszta meg, mivel a következő, 2024-es idényt 20 pontos levonással kezdi majd meg, feltéve, hogy bennmarad a legmagasabb osztályban.

Az ezüstérmes Energetik–BGU Minszket 20, illetve tíz, míg a Belsina Bobrujszkot tíz, valamint ötpontos levonással sújtotta a szövetség.

Mindez hatással van a Bajnokok Ligája 2023–2024-es kiírásának selejtezőire is, mivel a Sahtyor Szoligorszk és a 2022-es bajnokság második helyét megszerző minszki együttes érthető módon nem indulhat el az európai porondon, így a bronzérmes BATE Boriszov lesz az, amely ott lesz a BL-ben és akár a magyar bajnok Ferencvárossal is összecsaphat a sorozat első selejtezőkörében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik