Sportrádió: Van három magyar név a listámon – Csepregi György

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.04.15. 19:28
Csepregi György
A belga másodosztályt megnyerő, nyártól az élvonalban játszó Beerschot magyar sportigazgatója, Csepregi György hétfőn Szabó Bencének adott interjút a Sportrádió Hazafutás műsorában.

 

Csepregi György 2022 augusztusa óta dolgozik a klubnál, amellyel két hete bebiztosították az élvonalba jutást, a hét végén pedig a másodosztály bajnoki címét is megszerezte a Dirk Kuyt által edzett csapat. A sportvezető a belgiumi kaland alapjairól és kezdeteiről beszélt – a Beerschot szaúdi kézben van, Abdullah bin Muszaid bin Abdul Aziz al-Szaud herceg Csepregi főnöke.

„A legfontosabb, amit nagyon sok klubnál hiányolok, az ötlet, sok egyesület ad hoc alapon működik. Amikor tárgyaltam a herceggel, megegyeztünk abban, hogy legyen egy tiszta playbook, egy terv, amely alapján elindul a klub. Fontos volt megismernem a klub történetét, szellemiségét, hogy azt adhassuk a szurkolóknak, amivel azonosulni tudnak” – mondta Csepregi, aki szerint a csapat játékának alapját edzőtől függetlenül kell lefektetni, mert az ilyen tudatosság vezethet sikerre.

„Nem neveket, hanem profilokat akartunk szerződtetni, méghozzá ügynököktől függetlenül, edzői stílustól függetlenül, hogy ne diktáljanak nekünk. Ez jól is jött, amikor a korábbi edzőnk visszament Ausztriába, az új tréner kiválasztásánál ugyanis fő szempont volt, hogy az általunk meghatározott rendszerben játszassa a csapatot” – szögezte le Csepregi.

Elárulta, három edzővel tárgyaltak, a belga Thomas Vermaelen és a német Miroslav Klose is képben volt, de végül a holland Dirk Kuyttel egyeztek meg.

„Kuytnek megmondtam, hogy a playbook kőbe van vésve, 3–4–3-as rendszerhez szerződtettünk profilokat. Bár hollandként a vérében van a 4–3–3-as rendszer, kiválóan tudott alkalmazkodni. Fontos volt nekem, hogy nagy nevet ültessünk a kispadra, hiszen ha a bajnoki címért játszunk, tízezernél is több néző jön ki a meccsre, és Dirk a tapasztalata alapján a vébédöntő, a Bajnokok Ligája-döntő tapasztalatát át tudta adni a játékosoknak” – mondta Csepregi, hozzátéve, máris javában készül az első osztályra, a herceggel a napokban többször találkozott, hogy az élvonalbeli költségvetésről tárgyaljanak.

„Tudjuk, kiket fogunk eladni, és azt is elterveztem, kiket szerződtessek, akik beleillenek a rendszerünkbe – fogalmazott céltudatosan, majd hozzátette: – Van három magyar név a listámon, közülük egy játszik még Magyarországon.”

A magyar futballról megvan a véleménye, tudja, nem népszerű a szemlélete.

„Otthon az a baj, hogy a klubok komfortzónába helyezik a tizennyolc éves játékosokat, akik nem akarnak továbblépni, nem éri meg nekik pár ezer euróval többért külföldre menni és keményebben dolgozni. Már a fiatalokban sincs meg a kellő motiváció, lassan az NB II-ből nem tudok játékost szerződtetni, mert mindent megkapnak otthon is.”

Kiemelte a Ferencvárost, amely amolyan kirakatcsapatként működik, de hasonló klubok vannak Portugáliában és Hollandiában is. Csepregi György szerint azonban a többi magyar klub üzletpolitikája nehezen értelmezhető, kevés tudatosságot fedez fel az FTC riválisainál. Arra, hogy ő segítene-e valamelyik magyar klubnak, határozottan felelt.

„Nagyon sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de a karrierem szempontjából a legrosszabb döntés lenne, ha hazamennék valamelyik klubhoz. Csak akkor merném ezt meglépni, ha valaki száz százalékig mögöttem áll, különben kevés vagyok az árral szemben, mindig a tömeg fog nyerni, mindig valakinek a valakijének lesz igaza. Van ajánlatom Szaúd-Arábiából, Angliából, Belgiumból, Ausztriából. Maradok vagy nem maradok, néhány dologtól függ. Magyarországról nem is kerestek” – árulta el Csepregi.

A TELJES BESZÉLGETÉST IDE KATTINTVA HALLGATHATJA MEG.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik