Ekl: 50–50 – a Guimaraes magyarja a Puskás AFC elleni meccsek esélyeiről

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2022.07.18. 12:25
null
Bencze Antalt csak csapattársai kérdezték a Puskás AFC-ről (Fotó: Vitória)
A Puskás Akadémia Európa-konferencialiga-selejtezős ellenfele a 2. fordulóban a Vitória Guimaraes. A portugál klub magyar kapusa, Bencze Antal volt a Sportrádió Hazafutás című műsorának vendége. Az MTK Budapestben nevelkedő Bencze Horváth Gergely Áronnal beszélgetett, illetve a Nemzeti Sportnak nyilatkozott a lehetőségeiről és a Puskás Akadémia elleni párharcról.

Bencze Antal négy éve légióskodik a portugál élvonal előző idényében a 6. helyen végző, az idén 100 éves Vitória Guimaraesnál, amely azért indulhat az Európa-konferencialiga selejtezőjében, mert a BL-indulást a bajnoki címével kivívó FC Porto a Portugál Kupát is megnyerte.

„Az előző idényt nem úgy fejeztük be, ahogy szerettük volna, sok problémánk volt: a klub pénzügyi gondokkal küzdött, ráadásul szinte mindig voltak sérültjeink, hiányzóink. Szerencsénk is volt, mert a Porto a Tondelával játszott kupadöntőt (3–1). Ha a bajnok akkor kudarcot vall, nem játszhatnánk az Ekl-ben (az élvonalból kieső Tondela indulhatott volna – a szerk.). Nagyon jó meccseket vívtunk a nagycsapatokkal (Porto, Benfica, Braga, Sporting CP), de a papíron gyengébbnek számító ellenfeleink ellen rosszul teljesítettünk, így rengeteg pontot elbuktunk” – értékelte klubja teljesítményét a Sportrádiónak a mindössze 20 éves kapus.

Kilencmillió euróért adott el játékosokat a Puskás AFC ellenfele
A Vitória SC működésének egyik alapját képezi a játékosok folyamatos adásvétele, így nem meglepő, hogy már ezen a nyáron is 9.25 millió euróért adtak el futballistákat (köztük voltak olyanok is, akik tavasszal is kölcsönben szerepeltek) – ez az összeg már most magasabb, mint az előző két idényben volt.
A legdrágábban a 20 éves portugál U-válogatott középpályást, Gui Guedest értékesítették, aki még csak öt meccsen, 57 percet játszott a portugál élvonalban, de így is hárommillió eurót fizetett érte a spanyol UD Almería. A 27 esztendős Rochinha ellenben alapembere volt a gárdának az előző idényben, a szélső 30 bajnokin öt gólt és három gólpasszt jegyzett – ezután vette meg a játékjogát kétmillió euróért a Sporting CP. Az ő hiánya a leginkább érzékeny veszteség, viszont a legismertebb távozó nem ő, hanem a nyolcvanszoros válogatott, Eb-győztes Ricardo Quaresma, aki az előző évadban 25 bajnokin két gólt és egy gólpasszt jegyzett, ám az idény végén nem hosszabbította meg a lejáró szerződését. Ráadásul a klub szerződést bontott házi gólkirályával, Óscar Estupinánnal is.
Érkezési oldalon leginkább a legutóbb Kínában futballozó brazil csatár, Anderson Silva jelenthet erősítést, korábban a Famalicaóban két idény alatt 53 meccsen 14 gólt szerzett a portugál első osztályban. (P. K.)

Kaotikus a helyzet a Vitóriánál, hiszen a nemrég megválasztott vezetőség mindössze kilenc nappal a Puskás Akadémia elleni idegenbeli Ekl-selejtező előtt menesztette Pepa vezetőedzőt és teljes stábját. A hírek szerint azért köszönték meg Pepa munkáját, mert olyan játékosokat szeretett volna igazolni a távozók helyére, akiket a csapat nem engedhet meg magának.

„Olyan elvárásokat támasztott a vezetőséggel szemben – az érkezőket illetően –, amelyek a pénzügyi helyzet miatt jelenleg nem kivitelezhetők. Nagy változások történtek a klub életében, majdnem a csapat fele távozott, még a csapatkapitányunkat, Rochinhát is elvesztettük, és nagyon sok új játékos érkezett. Személy szerint nagyon váratlanul ért Pepa távozása, korábban nem hallottam az esetleges elbocsátásáról.” Hozzátette a Nemzeti Sportnak, hogy a 41 éves portugál szakember nem fogadta el, hogy nincs beleszólása a transzferekbe.

A csapat irányítását a klub korábbi játékosa, Moreno veszi át, aki eddig a tartalékcsapat trénere volt.

„Az utóbbi években négy-öt edzőváltás történt a klubnál, s a köztes időszakokban Morenót nevezték ki ideiglenesen. Nagyon jó edzőnek tartom, emellett a személyisége is pozitív, nagyon kedvelem. Az előző idényben a B-csapatot irányította, amelynek nem voltam tagja, csak a szezonnyitón játszottam a kezei alatt.”

Adódik a kérdés: meglepheti-e a Puskás Akadémia a még nem annyira összeszokott Vitóriát?

„A fél csapat kicserélődött, 10-12 új játékos érkezett, így részben az összeszokottság hiánya miatt nem vagyunk egyértelmű esélyesei a párharcnak. Mindkét mérkőzés nehéz lesz – mondta Bencze, aki azt is elárulta, hogy csak csapattársai kérdezték a magyar riválisról. – Szakmailag nem kérdeztek semmit, sem a felállásukról, sem a taktikájukról. A csapattársaim érdeklődtek, erős csapat-e a Puskás. Azt válaszoltam, hogy magyar szinten jó csapat, amelyet nem szabad lebecsülni; szerintem 50-50 százalék az esély a továbbjutásra. Megjegyezte, a Guimaraes hátulról fog építkezni és a labdatartást fogja erőltetni.

A jelenleg a második csapatnál készülő fiatal kapus tavaly júniusban nyilatkozott a Nemzeti Sportnak, amikor még az U23-as csapat első számú kapusa volt. Az előző évadban három bajnokin az első keret tagja volt, igaz, a bemutatkozása még várat magára.

„A legutóbbi kiírásban is úgy volt, hogy én játszom a B-csapatban, de az előző vezetőség és a felnőttcsapat jelenlegi harmadik számú kapusa, Celton Biai között történt valami. Helyet cseréltünk, én léptem a helyébe. A következő idényt azonban a tartalékcsapatnál töltöm.”

Jó előjel, hogy a felnőttcsapat élére kinevezett Morenóval dolgozott már Bencze, sőt, úgy tudja, hogy a szakember tavaly szívesen látta volna az együttesében, továbbá a szintén előléptetett kapusedző is jó véleménnyel van róla.

ƒ„Jól ismer az edző, edzettem vele korábban, állítólag tavaly is azt akarta, hogy nála játsszak. Remélem, hogy idén a felnőtteknél is szerepelhetek, több meccsünk lesz, így bizakodó vagyok.” Hozzátette, nehéz a felnőttcsapat kezdőjébe kerülni, hiszen a korábban a Benfica és az Ajax kötelékébe is tartozó Bruno Varela nagyszerű kapus, ráadásul megválasztották csapatkapitánynak. Úgy érzi, bár mindenkinek meg kell harcolni a csapatba kerülésért, a portugálok előnyt élveznek (a második számú kapus a cseh Matous Trmal).

A korábbi utánpótlás-válogatott kapuvédő a Nemzeti Sportnak elárulta, a hazai csapatok ajánlataitól sem zárkózott el, de a Vitória sportigazgatója mindenképp a csapatnál akarja tartani.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA 2022–2023
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
Július 21., csütörtök, 21.30: Vitória SC (portugál)–Puskás Akadémia FC
Július 28., csütörtök, 21.00:
Puskás Akadémia FC–Vitória SC

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik