Átigazolások: íme, a legtöbb bevételt termelő akadémiák!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.10. 16:44
null
Adam Lallana (balra) és Luke Shaw elmúlt szezonjára egyaránt büszke lehet a Southampton akadémiája (Fotó: Action Images)
A neuchateli egyetem Nemzetközi Sporttudományi Központjának futballal foglalkozó kutatócsoportja (CIES Football Observatory) legújabb felmérésében a topligákban (angol, francia, német, olasz, spanyol bajnokság) szereplő klubok akadémiáit vette górcső alá a bevételtermelés nagyítóján keresztül.

 

A tanulmány megállapítása szerint az öt nagy liga akadémiái 2012 júliusa óta 1.06 milliárd eurónyi bevételt termeltek. Bajnokságokra lebontva a Ligue 1 volt a legeredményesebb, amelynek fiatal játékosai 292 millió euró ellenértékért „keltek el”, a lista alján a Serie A található, az olasz klubok kilátásairól ráadásul sokat elárul, hogy egy korábbi kimutatás szerint a legkevesebb saját nevelésű játékost foglalkoztatják.

A topligák bevételei a 15–21 év közötti saját nevelésű játékosok eladásából (Forrás: CIES Football Observatory)
A topligák bevételei a 15–21 év közötti saját nevelésű játékosok eladásából (Forrás: CIES Football Observatory)

Az elmúlt két és fél évben a klubok közül a Southampton akadémiája teljesített a legjobban: Calum Chambers, Adam Lallana és Luke Shaw tavaly nyári eladásából 90.2 millió euró folyt be a Soton számlájára, így a kikötővárosiak olyan neves utánpótlásközpontokat utasítottak maguk mögé, mint a Lille, a Real Sociedad, a Sevilla, a Borussia Dortmund, a Real Madrid vagy a Barcelona „nevelőintézete”.

A Southampton kiváló legutóbbi idénye következtében eladott három labdarúgó egyébként annyira megnövelte a Southampton bevételeit, hogy az értük kapott összeg – pénzre átszámított értékben kifejezve – a Premier League összes értékesített saját nevelésű labdarúgójának 40 százalékát tette ki (szintén az elmúlt három szezonra számolva)! Aligha kell mondani, hogy ez milyen kiemelkedő sportszakmai és -gazdasági teljesítmény a világ jelenlegi leggazdagabb bajnokságában.

A hagyományosan a remek utánpótlására építő Lille öt játékos – köztük Mathieu Debuchy, Eden Hazard és a kölcsönben még mindig a csapatot erősítő Divock Origi – eladásából 76 millió eurót kasszírozott. A Sociedad két játékos eladásával robbantott bankot: az Antoine Griezmann- és az Asier Illaramendi-üzlet is megérte a San Sebastián-iaknak.

A lista élmezőnyéből a Sevilla Jesús Navas, a Borussia Dortmund Mario Götze „értékesítésével” termelt kiemelkedő bevételt, míg a Real Madrid és a Barcelona hasonlóságot mutat abban, hogy a fiatal játékosok közül azok, akik képtelenek voltak megvetni a lábukat az első csapatban, más együttesek számára jó befektetésnek tűntek. A listán ebből a szempontból különleges Dani Carvajal esete, akit a királyi gárda ötmillió euróért adott el 2012-ben a Leverkusennek, a remek „gyógyszergyári” idény után viszont másfél millió euróval drágábbért gyakorlatilag postafordultával visszakerült Madridba.

A legnagyobb bevételt termelő klubok a saját nevelésű játékosok eladásából 
– a nagyobb mérethez kattintson a képre! (Forrás: CIES Football Observatory)
A legnagyobb bevételt termelő klubok a saját nevelésű játékosok eladásából – a nagyobb mérethez kattintson a képre! (Forrás: CIES Football Observatory)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik