Eleganciájával Audrey Hepburnt idézte fel

Bálint Mátyás és Siklós Erik (Flushing Meadows)Bálint Mátyás és Siklós Erik (Flushing Meadows)
Vágólapra másolva!
2006.09.01. 00:00
Címkék
Marija Sarapova elkápráztatta a US Open közönségét. Az orosz teniszező remek játékkal nyert, mégis mindenki az öltözetére figyelt fel.
Marija Sarapova öltözéke bármikor elmenne koktélruhának egy nyár esti kerti összejövetelen, de az orosz szépség már egy elsô fordulós laza meccshez is így öltözik fel
Marija Sarapova öltözéke bármikor elmenne koktélruhának egy nyár esti kerti összejövetelen, de az orosz szépség már egy elsô fordulós laza meccshez is így öltözik fel
Marija Sarapova öltözéke bármikor elmenne koktélruhának egy nyár esti kerti összejövetelen, de az orosz szépség már egy elsô fordulós laza meccshez is így öltözik fel
Marija Sarapova öltözéke bármikor elmenne koktélruhának egy nyár esti kerti összejövetelen, de az orosz szépség már egy elsô fordulós laza meccshez is így öltözik fel
Marija Sarapova öltözéke bármikor elmenne koktélruhának egy nyár esti kerti összejövetelen, de az orosz szépség már egy elsô fordulós laza meccshez is így öltözik fel
Marija Sarapova öltözéke bármikor elmenne koktélruhának egy nyár esti kerti összejövetelen, de az orosz szépség már egy elsô fordulós laza meccshez is így öltözik fel
Nem sokon múlott, hogy megszégyenítve, akkreditációs kártyámtól megfosztva idő előtt elbúcsúzzam az idei US Opentől. Gyerekkori barátommal találkoztam szerdán a Louis Armstrong Stadionban, akinek volt egy felesleges jegye a játéknapra, én pedig felajánlottam, hogy a kinti pénztárak előtt kígyózó sorban állók egyikének fél áron eladom a belépőjét. Kimentem, és a negyedik megszólított New York-i már boldogan is nyúlt a zsebébe a pénzért, mert olcsón, másfél órás várakozás nélkül juthatott jegyhez. Két húszdolláros már a kezemben volt, épp az egyeseket számoltam, amikor a semmiből két civil ruhás fiatalember robbant mellénk, rögtön előkapva láncon fityegő rendőrjelvényüket. Hiába próbáltam magyarázni, miről van szó, lefoglalták a bizonyítékot, és a tetthelytől alig húsz méterre található bunkerszerű rendőrőrsre kísértek. Nem akarták meghallgatni a történetem, az igazságot. Egy dolog érdekelte őket: megszegtem a törvényt, mert a stadiontól ötszáz méteren belül nem árulhat jegyet senki sem. Hiába adtam fél áron, tehát nem üzérként, a haszonszerzéstől vezérelve, kiderült, még tizenöt centért sem cserélhet gazdát jegy a tiltott zónában. Megmotoztak további belépők után kutatva, eredménytelenül. Viszont gyanúsnak találták, hogy két mobiltelefon van nálam. Jó húsz percet vártunk a rádión riasztott kapitányra, de ő sem könyörült. Az akkreditációs kártyámat elvették, és visszakísértek a sajtóközpontba, hogy összeszedjem a holmimat, illetve igazoljam magam. A beszélgetésükből azt vettem ki, hogy valószínűleg pénzbüntetés lesz a vége részükről, de az USTA (az Egyesült Államok Teniszszövetsége) szankciója külön lapra tartozik.

Útközben megkértem őket, hogy az utolsó métereket hadd tegyem meg egyedül, mert a kollégák előtt elég kellemetlen volna rendőri felügyelettel csomagolnom. Ezt szerencsére elfogadták, nélkülük mehettem az asztalomhoz, először csak az igazolványomért. A 20 éves, kihajtogatós jogosítványom adtam át, és ekkor a kapitánynak leesett, mégsem a helyi maffiavezér akadt horogra. Mire a sajtóigazolványommal visszamentem, már távozott is, és csak az USTA illetékese várt. Azt mondta, tekintsük ezt egy jó leckének, és értsem meg, hogy a jegyüzérek ellen nem tudnak másképp küzdeni. Megtanultam a leckét, de időbe tellett, amíg elmúlt a lábremegésem. Az este pályára lépő Sarapovát és utána Roddickot azért már nyugodtan néztem az Arthur Ashe Stadionban. Jót tett a lelkemnek, hogy időközben megtudtam, a szigorú szabályok ellenére leleményes szurkolók kitalálták, hogy lehet jegy és akkreditációs kártya nélkül bejutni a US Openre. Remélem, megértik, hogy ezt a trükköt egyelőre titokban tartom.

Taróczy Balázs: Divatbemutató

„Ahogyan Marija Sarapova, a többi játékos is rengeteget foglalkozik a külsejével, divatbemutató az egész mai tenisz: a sportolók mindig addig merészkednek a ruházatukkal, ameddig a szabályok ezt lehetővé teszik. A férfiak számára régebben csak a háromgombos fehér ing volt engedélyezett, de aztán jöttek Agassi színes ruhái, most pedig Rafael Nadal csinált forradalmat ujjatlan pólóival és halásznadrágjával. A teniszezők egyébként is olyanok, mint a színészek, a pályára lépés előtt nemcsak az ütő húrjait és fogását igazítják hosszasan, hanem a ruhájukat, a frizurájukat is. A sok látványos ruha egyébként nem csak a sportszergyártóknak üzlet: a játékosok részt vesznek a nevükkel forgalmazott öltözékek megtervezésében, és mindig olyasmit terveztetnek és viselnek, ami illik az egyéniségükhöz is.”
De térjünk vissza a két ifjú sztárhoz, Marija Sarapovához és Andy Roddickhoz. Hónapok óta kettejük románcától hangos a teniszvilág, és mindenki az amerikai szervakirályt irigyli, hogy vele randizik a szőke orosz démon. A szervezők persze tudják, mi kell a közönségnek: szerda este egymást követve léptették őket pályára a centeren. Előbb Sarapova hódított, egy fekete kisestélyinek megfelelő, kristályokkal, flitterekkel díszített ruhakölteményben teniszezett. Az interjúszobában elárulta, hogy Audrey Hepburn inspirálta a ruha megalkotásakor, ezért a klasszikus forma és elegancia. Ez az egyik legkedvesebb ruhája, amit valaha is viselt, imádja. Létezik nappali változata is, az kicsit különbözik, egyszerűbb.

Sarapova nem kerülhette ki a kérdést, hogy mi van Roddick és közte. „Nem szoktam a magánéletemről beszélni, annyit azért mondhatok, hogy ha két teniszező ismeri egymást és barátkozik, az mindig téma lesz. Pedig nincs többről szó, mint barátság” – magyarázta, de azt is bevallotta, fogalma sem volt, hogy Andy szerdán ünnepli a 24. születésnapját, így ajándékot sem vett neki. Az amerikai pár órával később hasonlóképpen nyilatkozott. Arra kérte a sajtó képviselőit, írják meg végre, hogy nincs közöttük több barátságnál. Azt azért hozzátette, hogy nem tud elég szépet mondani Marijáról, annyira nagyszerű embernek tartja. Nehéz volna megállapítani, hogy egy jól szervezett PR-akció a romantikus történet, vagy a „nem zörög a haraszt…” újabb példája. ---- Szerda este már nem tért vissza az eső, így minden meccset le tudtak játszani Flushing Meadowsban. A kiemeltek javarészt meneteltek, Serena Williams a játékban volt ellenállhatatlan Lourdes Domínguez Lino ellen, az igencsak kiöltöző Marija Sarapovának pedig ütőt sem kellett fognia ugyanehhez. Az orosz szépség ezzel együtt leszerválta a pályáról a holland Michaella Krajiceket: „Talán még soha nem adogattam ilyen jól” – mondta is a meccs után. Késő este pedig az amerikai Andy Roddick jutott be a harmadik körbe, simán verve a dán Kristian Plesst.

A csütörtöki, már második fordulós nap „kivégzésekkel” kezdődött: Lindsay Davenport játékot sem engedélyezett a horvát Jelena Kostanicnak (utoljára 2002-ben volt 6:0, 6:0-s meccs az US Openen, akkor Venus Williams vert meg egy másik horvátot, Mirjana Lucicot), és Justine Henin-Hardenne, illetve Szvetlana Kuznyecova sem adott sokkal több kegyelmet ellenfelének.

A férfiaknál a második kiemelt Rafael Nadal számára könnyű meccsnek ígérkezett a világranglista 61. helyén álló Luis Horna elleni öszszecsapás, hiszen a perui pályafutása során még soha nem jutott be a második fordulóba Flushing Meadowsban. Horna viszont meglepően bátran teniszezett, és számos alkalommal igencsak megfuttatta amúgy ebben a versenyszámban kiváló ellenfelét, így remek összecsapás kerekedett a meccsből. Nadal inkább defenzíven játszott, nem erőltette a labdamenetek befejezését, ami így a peruira maradt. Amellett azonban, hogy sok kiváló megmozdulása volt, rengeteg ki nem kényszerített hibát is ejtett, az első szettben például egyetlen nyerő ütéssel is elvette szerváját a spanyol.

A második játszmában viszont Horna eksztázisban teniszezett, és kétszer is megbrékelte Nadalt, így a szettet is hozta. A harmadikban is sokáig tartotta magát, 4:5-nél több bréklabdája is volt, és egy ízben csak a vonalbíró fosztotta meg az egyenlítéstől, ám végül a spanyolé lett a játszma. Az utolsó szett aztán már a papírforma szerint alakult: a perui egyre többet hibázott, Nadal, ahogy szokta, elérte az elérhetetlen labdákat is, amivel Horna maradék kedvét is elvette, így ő jutott tovább.

---- Marat Szafin 2000-ben – húszesztendősen – Pete Samprast legyőzve nyert US Opent, ám hiába jósoltak neki nagy jövőt, nem csak a teniszre koncentrált, sérülések is hátráltatták, így mára a százból is kicsúszott a világranglistán. Most viszont nagy terveket szövöget, és az első körben simán meg is verte a cseh Robin Viket.

– Megcélozta a visszatérést az élvonalba?
– Természetesen. Úgy érzem, még rengeteg tornát nyerhetek, akár Grand Slameket is. Persze akárhányszor azt mondom, hogy készen állok a visszatérésre, rögtön történik velem valami, úgyhogy maradjunk abban, hogy messze még a csúcs, szeretnék minél jobban játszani.

– Mi kell ahhoz, hogy feljavuljon?
– Össze kell szednem magam, koncentrálnom kell, és egy kis szerencsére is szükségem lesz itt-ott. A többi már jön majd magától. Még rengeteg jó évem van, nem hagyom abba.

– Miért szakított korábbi edzőjével, Peter Lundgrennel?
– Tartunk egy kisebb szünetet, mert már nem tudtam, merre is haladok a teniszben. Becsúszott néhány váratlan vereség is, úgyhogy úgy döntöttem, a US Openre egyedül jövök. Meglátjuk, hogy megy a játék, és utána ismét leülünk Peterrel beszélni a jövőről. ---- „Ja, hogy azok az emberek? Hát ők tévedtek” – az orosz Marat Szafin azokról a szakértőkről, akik néhány esztendeje még azt jósolták, ő lesz a világ legjobbja.
„Felesleges. Nem kell mindenben utánoznunk a többi sportot” – Roger Federer nem nagy híve annak a tervnek, hogy az edzők az ATP-tornákon a meccsek alatt is segíthessék tanítványaikat.
„Golfot néztem a minap, azt mondták, Tiger Woods a világ legjobbja, de meg lehet verni. Na, így van ez Federerrel is” – Tim Henmannek szüksége lesz minden optimizmusára a világelső ellen a második körben.
„Mivel holnap is játszom, igyekeztem hamar végezni. Mondjuk ennyire hamar nem” – Lindsay Davenport, miután 6:0, 6:0-ra verte meg a horvát Jelena Kostanicot. ---- AMERIKAI NYÍLT BAJNOKSÁG, US OPEN, FLUSHING MEADOWS (18 585 000 dollár, kemény pálya).
Férfi egyes.
1. forduló: Blake (amerikai, 5.)–Monaco (argentin) 6:3, 7:5, 7:6; Davigyenko (orosz, 7.)–Delgado (paraguayi) 4:6, 6:4, 7:5, 6:0; Haas (német, 14.)–Kuznetsov (amerikai) 6:2, 6:4, 6:0; Ferrero (spanyol, 16.)–Bastl (svájci) 7:5, 6:4, 3:6, 6:3; Murray (brit, 17.)–Kendrick (amerikai) 6:2, 1:6, 6:3, 6:3; Ginepri (amerikai, 18.)–Benneteau (francia) 3:6, 6:4, 6:4, 6:4; Gaudio (argentin, 21.)–Seppi (olasz) 6:4, 6:4, 6:2; Verdasco (spanyol, 22.)–Santoro (francia) 6:4, 6:1, 3:6, 6:1; Turszunov (orosz, 23.)–Kunyicin (orosz) 6:2, 6:3, 6:4; Monfils (francia, 27.)–Russell (amerikai) 6:2, 3:6, 7:5, 7:6; Moyá (spanyol)–Calleri (argentin, 28.) 7:5, 7:6, 6:7, 6:3; Björkman (svéd, 29.)–Jenkins (amerikai) 7:5, 6:4, 6:4; Grosjean (francia, 30.)–Th. Johansson (svéd) 6:3, 6:4, 5:7, 6:7, 6:2; Kubot (lengyel)–Vliegen (belga, 32.) 2:6, 6:1, 6:4, 1:6, 6:3; Goldstein (amerikai)–Witten (amerikai) 6:3, 6:4, 2:6, 3:6, 6:1; Gabasvili (orosz)–Daniel (brazill) 6:3, 6:2, 3:6, 3:6, 6:3; Gicquel (francia)–C. Rochus (belga) 6:3, 6:3, 6:4; Querrey (amerikai)–Kohlschreiber (német) 6:3, 6:4, 6:4; Falla (kolumbiai)–Del Potro (argentin) 7:6, 6:2, 4:6, 7:5; Mathieu (francia)–Goodall (brit) 6:3, 6:2, 3:6, 6:3; Mahut (francia)–Schüttler (német) 6:4, 6:7, 6:3, 6:3; Di Mauro (olasz)–Melzer (osztrák) 5:7, 6:1, 7:5, 7:5; Spadea (amerikai)–Müller (luxemburgi) 6:2, 6:4, 6:3; Henman (brit)–Rusedski (brit) 7:6, 6:2, 6:3; Okun (izraeli)–Starace (olasz) 6:2, 6:0, 4:6, 6:2; Moodie (dél–afrikai)–Mirnij (fehérorosz) 6:4, 4:6, 6:4, 6:7, 6:4; Sluiter (holland)–Odesnik (amerikai) 6:4, 6:4, 7:5. 2. forduló: Nadal (spanyol, 2.)–Horna (perui) 6:4, 4:6, 6:4, 6:2; Robredo (spanyol, 6.)–Li Hjung Taik (dél-koreai) 3:6, 6:3, 6:4, 6:1; Roddick (amerikai, 9.)–Pless (dán) 6:3, 7:6, 6:3; D. Ferrer (spanyol, 11.)–Gimelstob (amerikai) 6:2, 6:4, 6:1; Verdasco (spanyol, 22.)–Alves (brazil) 7:6, 6:4, 6:1; Gasquet (francia, 25.)–Simon (francia) 6:0, 6:2, 6:3; X. Malisse (belga)–Phau (német) 6:3, 6:0, 6:2; Wawrinka (svájci)–Söderling (svéd) 6:7, 2:6, 7:6, 6:0, 6:1

Női egyes.1. forduló: Sarapova (orosz, 3.)–Krajicek (holland) 6:3, 6:0; Petrova (orosz, 5.)–Fernández (argentin) 6:2, 6:1; Hingis (svájci, 8.)–Peng Szu-aj (kínai) 4:6, 6:1, 6:3; Szafina (orosz, 12.)–Bejgelcimer (ukrán) 6:1, 6:3; Pierce (francia, 13.)–Vesznyina (orosz) 7:5, 6:1; Hantuchová (szlovák, 17.)–Mattek (amerikai) 7:5, 6:3; Li Na (kínai, 24.)–Sánchez Lorenzo (spanyol) 4:6, 6:3, 6:0; Fedossova (francia)–Medina Garrígues (spanyol, 25.) 7:5, 6:1; Golovin (francia, 27.)–Harkleroad (amerikai) 6:3, 7:5; Bammer (osztrák)–Déchy (francia, 31.) 5:7, 6:3, 6:1; Lihovceva (orosz, 32.)–Szun Tian-tian (kínai) 4:6, 6:0, 6:4; S. Williams (amerikai)–Domínguez Lino (spanyol) 6:1, 6:2; Loit (francia)–Pin (francia) 5:7, 6:4, 7:6; Ruano Pascual (spanyol)–Frazier (amerikai) 6:2, 6:1; Pratt (ausztrál)–Sequera (venezuelai) 1:6, 7:5, 6:2; A. Radwanska (lengyel)–Jen Ce (kínai) 6:0, 7:5; Kanepi (észt)–Foretz (francia) 3:6, 7:5, 6:1; Birnerová (cseh)– Voszkobojeva (orosz) 7:6, 5:7, 6:3; Jackson (amerikai)–Pironkova (bolgár) 6:2, 6:2; Fedak (ukrán)–Pucsek (fehérorosz) 7:5, 6:3; Razzano (francia)–Ani (észt) 7:5, 6:4. 2. forduló: Henin-Hardenne (belga, 2.)–King (amerikai) 6:1, 6:2; Gyementyjeva (orosz, 4.)–Laine (finn) 6:4, 6:0; Kuznyecova (orosz, 6.)–Albanese (amerikai) 6:1, 6:1; Schnyder (svájci, 7.)–Arvidsson (svéd) 6:3, 7:5; Vaidisová (cseh, 9.)–Zsidkova (orosz) 6:2, 3:6, 6:3; Davenport (amerikai, 10.)–Kostanic (horvát) 6:0; 6:0; Szafina (orosz, 12.)–Fedak (ukrán) 6:3, 6:4; Schiavone (olasz, 14.)–Mirza (indiai) 5:7, 6:1, 6:2; Jankovics (szerb, 19.)–Flipkens (belga) 6:2, 6:3; Kirilenko (orosz, 20.)–Bremond (francia) 6:2, 6:3; Peer (izraeli, 21.)–Müller (német) 6:1, 5:7, 6:2; Csakvetadze (orosz, 23.)–A. Bondarenko (ukrán) 7:6, 6:0; Bartoli (francia, 26.)–Lepcsenko (üzbég) 6:1, 6:2; Rogyionova (orosz)–Csie Cseng (kínai, 29.) 7:5, 6:3; Rezai (francia)–Safarová (cseh) 7:6, 2:6, 6:4Santangelo (olasz)–Bammer (osztrák) 6:3, 6:1; Gajdosová (szlovák)–Kutuzova (ukrán) 6:3, 7:6;

NŐI TORNA
ITF-FUTURE-TORNA, PALICS OPEN, SZABADKA (10 000 dollár, salak).
Egyes. 1. forduló: Holusová (cseh)–Adankó Miljána (magyar) 6:3, 6:4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik