Az eső is főszerepben

Bálint Mátyás és Siklós Erik (Flushing Meadows)Bálint Mátyás és Siklós Erik (Flushing Meadows)
Vágólapra másolva!
2006.08.31. 01:19
Címkék
Eső–US Open 64–0. A keddi játéknapon a kiírt hatvannégyből egyetlen meccset sem sikerült befejezni az időjárás miatt az amerikai nyílt nemzetközi bajnokságon. Elkezdtek, abbahagytak, majd folytattak ugyan néhányat, ám a rendezők letettek a folytatásról. Szerdán már játszottak.
Hetven-százmillió dollárba kerülne befedni a centerpályát ? a szervezôk sokallják?
Hetven-százmillió dollárba kerülne befedni a centerpályát ? a szervezôk sokallják?
AFP
Hetven-százmillió dollárba kerülne befedni a centerpályát ? a szervezôk sokallják?
Hetven-százmillió dollárba kerülne befedni a centerpályát ? a szervezôk sokallják?
Hetven-százmillió dollárba kerülne befedni a centerpályát ? a szervezôk sokallják?
AFP
Hetven-százmillió dollárba kerülne befedni a centerpályát ? a szervezôk sokallják?

Várható volt, hogy az időjárás okoz majd kellemetlen perceket az idei US Openen, hiszen már a felvezető tornákon is meggyűlt a szervezők baja az esővel, és a torna első napja is kis csúszással kezdődött. Szerencsére hétfőn hamar abbamaradt a zápor, és az elveszett másfél órát sikerült is behozni, így az összes tervezett találkozót lejátszották. Nem úgy kedden.

Már a kezdés is késett jó három órát, míg a francia világelső, Amélie Mauresmo végre elkezdhette meccsét a selejtezőből feljutott német Kristina Barrois ellen a centerpályán, ám a 6:1-re nyert első szett után a másodikban már 5:2-es hátrányban volt… Az előző esti, Andre Agassi fellépésének tulajdonítható teltháznak egyébként nyoma sem volt, csak néhány ezren üldögéltek az Arthur Ashe-stadionban, ők is gondosan a kezük ügyében tartva esernyőiket.

NS-bennfentes: mozzászoktak

„Minden versenyző hozzá van szokva az esőszünethez, így senki nem csinál nagy ügyet a dologból. Vannak, akik az öltözőben töltik el a várakozás óráit, mások a játékosok számára kialakított váróhelyiségben, ahol van étel-ital, televízió, számítógépek, videojátékok, és ahová a hozzátartozók is bemehetnek.

Az US Open ebből a szempontból kevésbé szerencsés verseny, hiszen amíg Wimbledonban vagy Párizsban akár a szállodába is visszamehet, aki tudja, hogy várnia kell néhány órát, Flushing Meadows eléggé messze van a központtól, így ott helyben kell várakozni.

De mindenkinek a saját szokásaitól, ritmusától függ, mivel tölti az idejét: van, aki többször is kimegy ütögetni, mások inkább csak nyújtanak. Az jár a legrosszabbul, akinek félbeszakad egy jó meccse az eső miatt, aki viszont épp vesztésre áll, még örülhet is.”

Taróczy Balázs, wimbledoni bajnok
Szükségük is volt rá, hiszen az eső csak alkalmanként hagyott alább. Többször meg kellett szakítani a játékot, majd – már jócskán benne járva a délutánban – a szervezők feladták a küzdelmet az elemekkel, miután az Albert Montanes ellen játszó 2001-es bajnok, az ausztrál Lleyton Hewitt megcsúszott a vizes borításon, és majdnem aláfordult a bokája, ami miatt panaszt is tett a meccs bírójánál. A zavart tovább fokozta, hogy – mivel jó ideig nem lehetett tudni, milyen meccseket rendeznek meg illetve halasztanak el – rengeteg játékos várt tréninglehetőségre, ám a régi fedett edzőpályákat már elbontották, az újak pedig még nem készültek el. Így aztán akinek volt kedve, mehetett ki az esőre edzeni, de a pályákon még így is tömeg volt: több helyen kettő helyett négyen melegítettek be egy hálónál, két labdával keresztbe játszva, szinte egymás hegyén-hátán.

A teniszezők több-kevesebb belenyugvással vették tudomásul az eseményeket: „Nem nagyon tudunk mit csinálni” – mondta például a francia Mary Pierce, aki hét órát kényszerült várakozni, mielőtt kiderült, hogy az ő meccsét is törölték. – Órákat várunk, aztán meg elképzelhető, hogy húsz perc alatt készen kell állnunk a játékra, akkor viszont már nehéz belelendülni.”

„Hát, ez remek móka volt” – jegyezte meg némi éllel a spanyol Rafael Nadal is, mielőtt visszaindult volna a szállodájába, tökéletesen dolgavégezetlenül.
A szerdai játéknapon viszont szerencsére hamar elállt a menetrendszerűen érkező reggeli eső, így el lehetett kezdeni a mérkőzéseket, azaz Nadal is öszszecsaphatott Mark Philippoussisszal. A fénykorán azért már túljáró ausztrál nem könynyítette meg a salakkirály dolgát, ám remek adogatásai (19 ászt ütött) mellett annyit azért hibázott, hogy Nadal egyszer-egyszer megbrékelje, neki magának pedig nem nagyon volt esélye elvenni a spanyol szerváját, így végül három 6:4-es szettel búcsúzott.

Roger Federer könnyedén verte a tajvani Vangot, a negyedik helyen kiemelt David Nalbandiannak viszont alaposan meggyűlt a baja a világranglista 128. helyén álló német Michael Berrerrel. Mire ugyanis az argentin egyáltalán észrevette, mi történik körülötte, ellenfele behúzta az első szettet, és a másodikat is hozta rövidítés után. Ekkor Nalbandian megrázta magát, és egy gyors 6:3-as játszmát produkált, ám a negyediket csak 7:5-re nyerte, negyedik szettlabdáját nagy nehezen beütve. Az utolsó jászmára aztán végleg véget ért a német csoda: Berrernek momentumai sem igen voltak, míg az argentin végre úgy játszott, ahogy tud, így 6:2-vel zárva a döntő szettet és továbbjutott. Más kérdés, hogy a következő fordulóban a magabiztosan továbblépő orosz Marat Szafin ellen Nalbandian nem engedhet majd meg magának egy újabb kétjátszmás pihenőt…

A nők közül Amélie Mauresmo teljesítményét érdemes kiemelni, hiszen a keddi szenvedés után a szerdai folytatásban öt játékot nyert zsinórban, és ezzel könnyedén tovább is jutott. A tizenegyedik kiemelts orosz Anasztaszja Miszkina viszont meglepő vereséget szenvedett
a fehérorosz Viktoria Azarenkától.
A nap mérkőzése
Rafael Nadal (spanyol, 2.)–Mark Philippoussis (ausztrál) 6:4, 6:4, 6:4
1. adogatások (%-ban)5855
Ászok719
Kettős hibák13
Ki nem kényszerített hibák1035
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)9487
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)7026
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra)180203
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra)143153
Legerősebb adogatás (km/óra)203219
Nyerő ütések (adogatásból is)3446
Sikeres brékpontok3/40/4
Pontok/kísérletek a hálónál10/1210/23
Megnyert pontok9571
Mérkőzésidő (perc)123 (29+46+48)
---- Wimbledonban és a Roland Garroson letakarják a pályákat, ha esik. Melbourne-ben és a US Openen a védekezés helyett az utókezelésre koncentrálnak. A víz nagy részét egy speciális eszközzel letolják, majd következik a látványosabb rész. Képzeljenek el egy három keréken guruló benzinmotoros turbóhajszárítót, amelyet hófehér kezeslábasba öltözött személyzet tologat a pályán, hogy gyorsítsa a száradási folyamatot. A formája alapján kerti fűnyíróra vagy rotációs kapára emlékeztető masina nagy hátránya, hogy amíg egyszerre három-négy üzemel valamelyik pályán, addig a közelben lévőkön sem folytatódhat a játék, mert a berendezés hangja alapján azt hihetné(n)k, itt fúrják a (4-es) metró alagútját.

A valakinek biztosan profitot termelő találmány másik szépséghibája, hogy kritikus helyzetben a technika helyébe a klasszikus humán erőforrás lép: szorgalmas labdaszedők törölközővel a kézben, térden járva dörzsölik a betont, négyzetcentiméterről négyzetcentiméterre. A lényeg az, hogy a játékteret minél gyorsabban alkalmassá tegyék a teniszre – az esőszünet nagyon drága mulatság.

Szerda délelőtt, a keddi egész napos permetező eső után végre folytatódhatott a verseny a US Openen, és köszönhetően a fentebb részletezett technológiáknak, alig negyedórás késéssel elindult a program. A négyes pályán Czink Melinda kezdett a 22 éves japán Aiko Nakamura ellen, aki jelenleg 76. a világranglistán, de az első számú magyar nyert már ellene, még 2002-ben 6:2, 6:3-ra. Czink kitűnően kezdett, látványosan lőtte a labdát az alapvonalról, hosszan, magabiztosan teniszezett, ha kellett, a hálónál szerzett pontot, és rögtön elvette az ázsiai adógatójátékát. A jó folytatás helyett érthetetlen visszaesés következett. Képtelen volt a saját szerváját hozni, minden játékban minimum egy kettős hibával könnyítette ellenfele dolgát. A pontokat érő ütéseket a ki nem kényszerített hibák váltották fel. A vergődést Melinda maga kommentálta a pályán: „Ajajaj, mindent a hálóba ütök, de miért?” A második szettben még megcsillant a remény, 1:4-ről felzárkózhatott volna 3:4-re, de 40:15-ről újra elbukta szervagémjét, és végül 6:1, 6:2-vel búcsúzott.

„Melinda tudása tíz százalékát nyújtotta, sajnos a magyar mentalitás áldozata – magyarázta Ian Barstow, a magyar lány ausztrál edzője. – Túl feszülten, görcsösen teniszezett, nem a játékra koncentrált. Hiába megy neki a tenisz szenzációsan az edzéseken, Krajicek szintű játékosokat lő le a pályáról, ha éles meccsen nem tudja ugyanazt produkálni.”
„Nem tudom, mi történt. Ő nem kezdett jól, én igen, de hagytam kibontakozni, igazi szörnyeteggé változtattam. Amíg kicsi volt, addig kellett volna »megölni«, amikor nagy lett, már nem tudtam. Vannak napok, amikor bármit csinálok, minden bejön, máskor meg semmi. Most ez utóbbi történt, de nem vagyok annyira elkeseredve, ez nem a világvége. Jön a következő verseny, menni kell tovább” – mondta Czink Melinda, aki eredetileg Nakamurával játszott volna párost, de a japán néhány nappal a rajt előtt lemondta a közös szereplést, kellemetlen helyzetbe hozva a magyart. Czink most arra vár, hogy az olasz Serra-Zanettivel felférjen a táblára, ha nem sikerül, több ezer dollárt veszít. ---- Andre Agassi éjszakába nyúló, négyszettes csatában győzött a román Andrei Pavel ellen, de a 36 éves klasszis gyengülő háta már nem bírja úgy a strapát, mint néhány esztendeje.

– Hogy viselte a szervezete az igénybevételt?
– Őszintén szólva a meccs után talpra sem tudtam állni. Egy órával később már nagy fájdalmaim voltak, így a kedd nagy részét kórházban töltöttem, ahol beinjekciózták a csípőmet.

– Nagy szüksége volt az orvosi segítségre?
– A másik lehetőségem pedig az volt, hogy egyszer csak lesántikálok a pályáról saját szeretett közönségem előtt, de ezt semmiképpen sem akartam.

– A második körben a ciprusi Markosz Bagdatisz lesz az ellenfele. Milyen meccsre számít?
– Sokszor láttam már teniszezni, tudom, „papíron” milyen játékos, de még sohasem játszottam ellene. Így csupán a pályán derül majd ki, valójában mennyire fekszik nekem a stílusa. ---- „Ki gondolta volna, hogy még Wimbledonban is hamarabb fedik be a pályát?” – John McEnroe dörmögése az eső miatt elvesztegetett nap után. Az angolok 2009-re készülnek el a tetővel.

„Az öltözőben maradok, eszem, iszom, heverészek, zenét hallgatok, telefonálgatok vagy SMS-ezek” – Mary Pierce arról, mivel üti el az időt esőszünet idején.

„Nem elég egyenletes a teljesítménye ahhoz, hogy valaha is top tízbe kerüljön” – a horvát Ivan Ljubicic továbbra sincs különösebben jó véleménnyel a spanyol Feliciano Lópezről, aki három sima szettben ejtette ki.

„Amikor kimentem a pályára, nehéz helyzetben voltam, de megoldottam” – Amélie Mauresmo, miután egyhuzamban öt gémet nyert Kristina Barrois ellen. ---- AMERIKAI NYÍLT NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, US OPEN, FLUSHING MEADOWS (18 585 000 dollár, kemény pálya).

Férfi egyes. 1. forduló:
Federer (svájci, 1.)–Vang Jeu-cuo (tajvani) 6:4, 6:1, 6:0;
Nadal (spanyol, 2.)–Philippoussis (ausztrál) 6:4, 6:4, 6:4;
Nalbandian (argentin, 4.)–Berrer (német) 4:6, 6:7, 6:3, 7:5, 6:2;
F. González (chilei, 10.)–Vanek (cseh) 6:2, 6:3, 6:2;
Berdych (cseh, 12.)–Pasanszki (szerb) 6:4, 6:2, 6:1;
Hewitt (ausztrál, 15.)–Montanes (spanyol) 7:5, 6:4, 6:3;
Verdasco (spanyol, 22.)–Santoro (francia) 6:4, 6:1, 3:6, 6:1;
O. Rochus (belga, 26.)–Patience (francia) 6:0, 6:2, 6:2;
Szafin (orosz)–Vik (cseh) 6:1, 6:1, 3:6, 6:3;
Sweeting (amerikai)–Coria (argentin) 3:2-nél feladta;
Mayer (német)–Koubek (osztrák) 6:4, 6:1, 6:1;
Hájek (cseh)–Dlouhy (cseh) 6:3, 6:4, 6:4;
Horna (perui)–García López (spanyol) 7:5, 6:4, 6:3;
Hernych (cseh)–K. Kim (amerikai) 6:1, 6:4, 3:6, 7:5.

Női egyes. 1. forduló:
Nakamura (japán)–Czink Melinda (magyar) 6:1, 6:2;
Mauresmo (francia, 1.)–Barrois (német) 6:1, 7:5;
Azarenka (fehérorosz)–Miszkina (orosz, 11.) 6:4, 6:2;
Ivanovics (szerb, 16.)–Dusevina (orosz) 6:3, 5:7, 6:4;
Csakvetadze (orosz, 23.)–Suchá (szlovák) 6:4, 6:1;
Gajdosová (szlovák)–Glatch (amerikai) 6:2, 6:1; A.
Bondarenko (ukrán)–Rolle (amerikai) 6:4, 6:4;
Kutuzova (ukrán)–Martínez Sánchez (spanyol) 6:3, 6:3;
Daniilidu (görög)–Perry (amerikai) 6:0, 6:2;
Shaughnessy (amerikai)–Vinci (olasz) 6:3, 6:4;
Santangelo (olasz)–Raymond (amerikai) 7:6, 6:2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik