Kiborultak ők is meg a bili is

KECSKÉS ISTVÁN, V. GY.KECSKÉS ISTVÁN, V. GY.
Vágólapra másolva!
2005.12.21. 02:05
Címkék
Rendkívüli ülést tartott kedden a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöksége. A tanácskozáson meghívott vendégként jelenlévő, a kigyulladt garázsa és a könyvvizsgálói jelentés miatt kissé feszült Kisteleki István lecsalózta az elöljárókat  igaz, később, valamelyest megnyugodva, elnézést kért, mondván, csak Bozóky Imrére gondolt, nem a teljes vezérkarra. Az pontosan nem derült ki, mekkora hiánnyal nem tud elszámolni az MLSZ, az itt-ott elejtett mondatokból viszont megtudtuk, hogy nagy a baj&
Itt még együtt a nagy csapat: Berzi Sándor, Bozóky Imre, Puhl Sándor és Kisteleki István – utóbbi aztán kiverte a balhét, majd elrohant
Itt még együtt a nagy csapat: Berzi Sándor, Bozóky Imre, Puhl Sándor és Kisteleki István – utóbbi aztán kiverte a balhét, majd elrohant
Farkas József
Itt még együtt a nagy csapat: Berzi Sándor, Bozóky Imre, Puhl Sándor és Kisteleki István – utóbbi aztán kiverte a balhét, majd elrohant
Itt még együtt a nagy csapat: Berzi Sándor, Bozóky Imre, Puhl Sándor és Kisteleki István – utóbbi aztán kiverte a balhét, majd elrohant
Itt még együtt a nagy csapat: Berzi Sándor, Bozóky Imre, Puhl Sándor és Kisteleki István – utóbbi aztán kiverte a balhét, majd elrohant
Farkas József
Itt még együtt a nagy csapat: Berzi Sándor, Bozóky Imre, Puhl Sándor és Kisteleki István – utóbbi aztán kiverte a balhét, majd elrohant

Bozóky Imre és Kisteleki István is ideges volt kedd délután. Az MLSZ elnökét a liga első embere dühítette fel, az MLL vezetőjét pedig a könyvvizsgálói jelentés.
Tizennégy órakor kezdődött el az MLSZ rendkívüli ülése, de Kisteleki István, a Magyar Labdarúgóliga elnöke három után már el is hagyta a tárgyalótermet – hamar felbosszantották.

A tárgyalóteremből kiviharzó ligaelnök meglehetősen idegesnek tűnt, bár elmondása szerint nem az elnökség bosszantotta fel, hanem azért kellett távoznia, mert kigyulladt a garázsa, ráadásul családi ügyeket is kellett intéznie. Kisteleki István futtában azt még elmondta, hogy a könyvvizsgálói jelentés szerint 200 millió forint adót nem fizetett be az MLSZ, és 500 milliót szabálytalanul számolt el.

Kisteleki István arról is beszélt, hogy a jelentésben megdöbbentő adatokat talált, olyanokat, amelyeket nem lehet megmagyarázni, de az MLSZ elnöke, Bozóky Imre mégis megpróbálja tisztázni ezt a piszkosnak mutatkozó helyzetet, s ez paprikázta fel annyira a liga vezetőjét, hogy távozásakor "csalózott".
Kisteleki István később elnézést kért a szavaiért: "Bocsánatot kérek, semmiképpen nem vonatkozott a csaló jelző mindenkire, hanem csak Bozóky Imrére, de természetesen megkövetem őt, ha harminc nap múlva kiderül, hogy a jelentésben foglaltak nem felelnek meg a valóságnak."

Furcsa is lett volna, ha Kisteleki István megvádolja azokat az elnökségi tagokat is, akik, mint a profi csapatok képviselői, mellette állnak a ligában. A liga elnöke elmondta, hogy a könyvvizsgáló beszámolójából világosan kiderül: több száz millió forint került rossz helyre, idézve az erre vonatkozó szavait: "…ennek az összegnek vannak olyan részei, amelyekkel nem tud elszámolni a szövetség vezetője, például a Derball számlái, vagy éppen a Pappasz autókereskedéssel kötött szerződések, de említhetnék több, olyan tízmillió forintot meghaladó tételt, mint amilyen bizonyos bútorok, berendezési tárgyak, szórakoztató elektronikai cikkek számlákkal nem igazolható adásvételéről szól…".

A tanácskozáson egyvalaki tudott nyugodt maradni, mégpedig Sebes József, a felügyelőbizottság vezetője. Ő, mint minden titkok tudója – könnyű neki, ismeri a jelentés minden részletét – csak óvatosan nyilatkozott arról, hogy mit is találtak a felkért szakértők. Még harminc nap van rá, hogy vitatkozzanak arról, mit is jelent valóban ez a jelentés.
Persze, addig is lehet idegeskedni: 700 millió forint nem kis tétel… ---- Igaz, hogy elsősorban a könyvvizsgálói jelentés borzolta a kedélyeket, ám a magyar futballban azért más is történt kedden. Például ülésezett az MLSZ fegyelmi bizottsága – az idén utoljára. A legsúlyosabb büntetést a Budapest Honvédot üzemeltető káefté kapta, amelyet – mint visszaesőt – hárommillió forint befizetésére kötelezte a fegyelmi bizottság a november 29-i Honvéd–MTK mérkőzésen tapasztalt rendezői hiányosságok miatt. A Diósgyőr a következő két idegenbeli bajnoki találkozóján köteles 15 tagú rendezői gárdát foglalkoztatni, valamint szövetségi ellenőrt kérni saját költségén. Hasonló jellegű határozatot hoztak a Lombard FC Pápa és a Debrecen ellen is. Az előbbinek azonban csak két hazai bajnokira kell majd ellenőrt hívnia és fizetnie, az utóbbinak viszont két idegenbeli meccsen 10–10 főből álló rendezői szolgálatot kell szerveznie.

Ami a játékosokat illeti: a REAC-ban játszó Szirtesi Attilának három bajnokit kell kihagynia, a fehérvári Horváth Gábort pedig két ligabajnoki mérkőzésről tiltotta el a fegyelmi bizottság. Az MTK elleni meccs után kiállított pályaedző, Borgulya István (Budapest Honvéd) három meccsen nem ülhet le a csapat kispadjára, s érvényben marad a rá játékosként kiszabott – szintén három találkozóról – szóló eltiltás is. A bizottság megszüntette a Győr ellen korábban indított eljárást, amelyet Vasas Zoltán és Rompos József miatt kezdeményezett.

Hír még, hogy Magyar Labdarúgóliga megállapodott a Nemzeti Teremlabdarúgó-bajnokság szervezési jogát birtokló SportTeam Kft.-vel. A megegyezés értelmében a teremlabdarúgó-bajnokságok rendezési joga ismét az MLL tulajdonába került. Az MLL és a SporTeam Kft. arról is egyeztetett, hogy a jövőben a lebonyolításhoz szükséges szakmai háttér megteremtéséhez igénybe vehető az eddigi szervezők segítsége is, továbbá az MLL támogathatja a SportTeam Kft. labdarúgáshoz kapcsolódó szervezési munkáit.

Eddig a hivatalos közelmény – de azt nem tudni, lesz-e januárban műfüves bajnokság. Kisteleki István ligaelnök úgy véli, karácsonyig választ kaphatunk a kérdésre. Nos, ha a január elején esedékes viadal részletei december végén válnak ismertté, azt nehéz lenne korainak nevezni. Félő, a rendezvény elmarad – vagy erősen kapkodva szervezik meg. ---- Sebes Józsefet, az MLSZ felügyelőbizottságának elnökét november 25-én kérte fel az elnökség arra, hogy független könyvvizsgáló cég bevonásával végezze el az MLSZ "átvilágítását". Nos, Sebes József joggal hitte, hogy alapos munkát végzett, ugyanis december 12-re elkészült a vizsgálati eredmény, s a felügyelőbizottság elnöke – látva az anyagot, és felismerve a jelentés súlyosságát – rögvest kérte az MLSZ elnökségének rendkívüli összehívását. Akkor még nem gondolta, hogy a jelentés és a könyvvizsgáló cég vizsgálati eredményének ismertetése után újabb fejlemények bonyolítják majd az ügyet.

– Tisztességgel, becsülettel elvégeztem a munkát, ám az elnök és az elnökség ellenérvekkel állt elő, ezért jogszerűen nem tehetünk mást, mint hogy harminc napot adunk rá, hogy írásban ismertesse velünk az elnökség a felvetődő új körülményeket – mondta Sebes József.

– Netán a hírek szerint kedden Svájcból érkező iratokra gondol?
– Egyelőre nem tudom, hogy milyen papírokat kapott a szövetség, és azt sem, hogy honnan kapta. Azt viszont sejtem, hogy miért kellett a kedd délelőttre tervezett elnökségi ülést délutánra halasztani. Feltételezésem szerint azért, mert az MLSZ az üggyel kapcsolatban iratokat, esetleg szerződéseket várt és kapott. Ezeket a papírokat egyelőre nem ismerem, de nyilván átadja a szövetség.

– Az elnökségi ülésről kiszivárgott hírek szerint kétszázmillió forintot nem fizetett be az MLSZ, ötszázmillió forintot pedig jogosulatlanul számolt el. Tartalmazza ezeket a számokat a jelentés?
– Valóban ezekről a számokról van szó, ám nem ilyen összefüggésben. Egy biztos, súlyos a helyzet, és erről a közgyűlésre érkező küldötteket is tájékoztatni kell. Ám még egyszer hangsúlyozom, meg kell adni a lehetőséget, s ezt a jogszabály is előírja, az ellenvélemény kifejtésére, amelyet a jelentés alapján a szövetség vezetői készítenek el, s küldenek meg számunkra. Ezt újra elemezni kell, és erre harminc napunk van.

– A kialakult helyzetben személyi felelősség megállapítható-e a jelentés alapján?
– Mindenképpen nyugvópontra kell jutni, orvosolni kell a súlyos helyzetet. Úgy hiszem, harminc nap elegendő lesz ahhoz, hogy az MLSZ elnöksége és a különböző szakértők véleményt nyilvánítsanak az összeállításról. Ezek után beszélhetünk majd arról, hogy kinek mekkora a felelőssége, és csak akkor lehet majd lépni az ügyben. ---- Az MLSZ elnökségi ülése után a szövetség elnökségének tagjai közül többen hajlandóak voltak kommentálni a történteket. Talán meglepő, talán nem, de többen is eltérően vélekednek az eseményekről.
n Horváth Cs. Attila: – A magyar labdarúgás kapcsán Csokonai Vitéz Mihály egyik versének záró sorai jutnak eszembe, kis módosítással: kedv, remények, tisztesség, Isten véletek!

Klement Tibor: – Most kaptuk kézhez a szakértői jelentést, éppen ezért nem szakértőként nehéz lenne bármit is mondani a tartalmáról. De az megállapítható, hogy bizonyos területeken nem megfelelően kezelték a szövetség pénzét.

Kutasi Róbert: – Elfogadom, amit a felügyelőbizottság elnöke a tájékoztatójában mondott. Eszerint a könyvvizsgálat alapján személyi felelősség nem állapítható meg. Egyébként pedig a másik félnek is lehetőséget kell adni a reagálásra, mielőtt bármilyen döntés születik. Az MLSZ-elnökség az alapszabály szerint döntött, és utasította a főtikárt, valamint a gazdasági igazgatót a felvetődött kérdések megválaszolására. Bízom benne, hogy a közgyűlés után az elnökség azonnal meghozhatja azokat a döntéseket, amelyek a magyar futball érdekeit szolgálják.

Makray Balázs: – A jelentés valószínűleg nem végleges eredményeket tartalmaz. Ha megvan az írásos válasz az MLSZ-mendzsment részéről, akkor ezeket együtt kell értékelni, és levonni a szükséges konzekvenciákat.

Mezey György: – Nem sokkal az ülés előtt érkeztem vissza Magyarországra. Ugyanakkor nem tartottam viharosnak az elnökségi ülést. Hozzáértő szakemberek szerint nem történtek viszszaélések, de persze van még mit tisztázni.

Orell Zsolt: – Szerdán, a közgyűlés után összeül majd az elnökség és biztosra veszem, hogy ezen a megbeszélésen eldől Lothar Matthäus jövője. Egyébként szégyen ránk nézve, hogy egy ilyen kaliberű sportembert fél éve bizonytalanságban tartunk. Itt az idő, hogy döntsünk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik