SZÖLLŐSI GYÖRGY
2022.09.22 23:57 Frissítve: 2022.09.23 00:03

Szép volt, Ádám! – Szöllősi György jegyzete

 

Szalai Ádámmal a Real Madrid edzőközpontjának parkolójában találkoztam először, 14 éve, még azelőtt, hogy válogatott lett. Egy icipici része talán az NSO-ra a szabadságomról küldött blogbejegyzésemnek is lehetett abban, hogy nemsokára végre meghívták a válogatottba, noha jó néhány évre kikerült a magyar szakemberek látóköréből: Németországban lett felnőttjátékos (ontotta a gólokat, egy ottani újságban olvastam róla először önálló cikket, amelyet a hosszú hajú fotójával illusztráltak, talán éppen a 2006-os vb idején).

 
Szalai Ádám bejelentette, visszavonul a válogatottól – hivatalos
84 (+2?) meccs, 25 gól – így íródott Szalai Ádám története
Ilyen volt Szalai Ádám a nemzeti csapatban – galéria
Amikor Szalai a magyar futball egyik legdrámaibb beszédét tartotta…
 A legjobbakat kívánom Szalai Ádámnak! – Hans-Dieter Flick
„Köszönjük, Kapitány!” – Orbán Viktor is reagált Szalai bejelentésére
 Sok kisgyerek akar Szalai lenni – Dzsudzsák Balázs
Íme, Szalai Ádám öt igazán emlékezetes gólja a válogatottban

A Stuttgart amatőr csapatából, a német negyedosztályból került Madridba, ahol ugyan a világhírű klub, Puskás egykori egyesületének második együttesében játszott, de ott házi gólkirály lett, mérkőzéseit gyakran megnézték az első csapat játékosai és Florentino Pérez elnök is. A meccsen, amit a családi nyaralás közben beiktattunk (babakocsival a Di Stéfano Stadionba, nem kis kihívás…), jobbal, ballal és fejjel is gólt szerzett, az egyiket a tizenhatoson kívülről, s aki bármilyen mezőnyben ilyet tud, az nem akármilyen futballista – vontam le a következtetést. Azt hiszem, a Real Madrid sajtóosztályától ekkor elkunyerált fotók jelentették az első akcióképeket, amelyek Szalai Ádámról egyáltalán megjelentek a magyar sajtóban. Nemsokára a Puskás Akadémia más vezetői is meglátogatták Ádámot Madridban, aki akkor már nemcsak németül, de spanyolul is jól beszélt, egyazon konditeremben edzett a madridi szupersztárokkal, és eltökélt célja volt visszakerülni Németországba, a Bundesligába. Ez sikerült is neki, ott az első magyar lett, aki 50 gólig eljutott. Közben persze válogatott lett, mesterhármast is szerzett a nemzeti csapatban, meghívásomra többször járt Felcsúton, a Puskás Akadémián, láttam a Schalkéval a Bernabéuban is játszani (egyszer korábban a Real Madrid is benevezte egy BL-meccsre), visszatért több súlyos sérülésből, az amszterdami 1–8 után keserű kifakadásával hívta fel magára és a magyar futball drámai helyzetére a figyelmet, volt címlapemberünk a FourFourTwo-ban, időnként összevesztünk (nem könnyű eset, az biztos…), de mindig ott rejtőzött a karakterében az a megalkuvást nem ismerő csapatkapitány, akivel aztán együtt nőtt fel a magyar válogatott két Eb-szereplésig. A franciaországi és a részben hazai Eb-n is méltó vezére volt a világ elismerését kivívó magyar csapatnak. Azzal pedig, hogy második nagy tornáján is gólt szerzett, ennek a névsornak lett a mindössze ötödik, teljes jogú tagja: Toldi, Sárosi, Tichy, Bene, Szalai.

Gólérzékenysége, eszméletlen akaratereje, őrült győzni akarása és rendíthetetlen, sőt lángoló hazaszeretete a magyar futball történetének legnagyobbjai közé emelték. Pénteken éri utol Puskás Ferenc 85 válogatottságát, hétfőn pedig minden bizonnyal Grosics Gyulához hasonlóan 86-szoros válogatottként fejezi be pályafutását a címeres mezben.

Talán ha az albánok ellen elveszített két tavalyi selejtezőnkön játszott volna, most kint lennénk a katari vb-n. A 2026-os világbajnokságra azonban már egy új, fiatal magyar csapatnak kell kijutnia. Ám abban, hogy az első vagy a második kalapból sorsolnak majd bennünket, ott lesz Szalai Ádám minden erőfeszítése is. A pénteki és a jövő hétfői is.

2022.09.24 22:07:41

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nem legyőzni akarta a legyőzhetetlent, hanem meglovagolni.

2022.09.24 21:51:39

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az Aranycsapat mesterhármasa óta semmi. Illetve már háromból kettő. Ha pedig a harmadik sorozat is éppen most szakadna meg, tovább gazdagodna a futball misztériuma. Bár döntetlennel is elsők maradunk, három sportági világhatalom előtt. Hogy ettől mi is mindjárt azzá emelkednénk? Nem. Még nem. És ebben kéretik nem keresni a rációt. Mint Szalai sarkazásában sem.

2022.09.23 23:34:41

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Szalai Ádám sarokkal helyezett a kapuba.

2022.09.23 23:11:06

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2022.09.23 20:21:57

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Szalai Ádám Puskás-díjra méltó góllal érte utol Puskás Ferencet az örökranglistán, 1954 után először nyertünk tétmérkőzésen a németek ellen.