Komanéknak nagy vereséget kellene feledtetniük

Vágólapra másolva!
2013.02.06. 13:02
null
Renan Bressan (jobbra) lehet a fehéroroszok vezére (Fotó: Action Images, archív)
A magyar labdarúgó-válogatott története során másodszor játszik Fehéroroszország ellen. Koman Vladimirék ma törleszthetnek a 2002-es, 5–2-es debreceni vereségért. A fehéroroszoknál az akkori meccsen is gólt szerző Aljakszandar Hleb nincs a keretben. A mai válogatott sztárja, a brazilból lett fehérorosz Renan Bressan lehet, tőle várja a szaksajtó, hogy a csapat vezére legyen, és nemcsak a mai találkozón, hanem hosszú évekre.
MEGVAN A KEZDŐ

Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette a fehéroroszok elleni felkészülési mérkőzés kezdőcsapatát. Bár a keretben több olyan labdarúgó is helyet kapott, aki első válogatottságára készül, a kezdéskor még nem avat újoncot a válogatott, a szövetségi kapitány az mlsz.hu beszámolója szerint azoknak a játékosoknak szavaz bizalmat, akik már hosszabb ideje alapemberei az együttesnek.
Érdekesség, hogy Szabics Imre és Szalai Ádám személyében két klasszikus csatár is kezd, a csapatkapitány pedig – ahogy várható volt – Dzsudzsák Balázs lesz.

A mérkőzést magyar idő szerint 17.00 órakor rendezik Törökországban.


A magyar válogatott kezdőcsapata:
Bogdán Ádám – Vanczák Vilmos, Korcsmár Zsolt, Mészáros Norbert, Kádár Tamás – Pintér Ádám, Hajnal Tamás – Koman Vladimir, Szabics Imre, Dzsudzsák Balázs – Szalai Ádám

A magyar válogatott eddig egyetlen mérkőzést játszott Fehéroroszország ellen. A 2002-es debreceni összecsapáson hiába szereztünk vezetést az első negyedóra végén Kenesei Krisztián találatával, az akkor 21 éves Hleb gyorsan egyenlített, ezután pedig a fehéroroszok még négy gólt szereztek. A 85. percben Fehér Miklós büntetőből szépített, 2–5 lett a vége – ez volt az akkoriban az FC Portót erősítő csatár hatodik gólja a nemzeti csapatban. (Fehér Miklós ezután már csak nyolcszor játszott a magyar válogatottban, 2004 januárjában a Guimaraes–Benfica portugál bajnoki mérkőzés hajrájában, a pályán lett rosszul, és már nem lehetett megmenteni az életét.)

A jelenlegi magyar keretből senki nem játszott azon a meccsen (Király Gábor és Gera Zoltán jöhetne szóba, de ők most nem tagjai a keretnek), míg a fehéroroszoknál az akkori gólszerző, Hleb lehetne ma is válogatott, de nem kapott meghívót Georgij Kondratyev szövetségi kapitánytól.

„A válogatott meccse után egy héttel a BATE az Európa-ligában a legjobb tizenhat közé jutásért játszik, a török Fenerbahcét fogadja, ez lehet a háttérben” – vélekedett Makszim Hacak minszki újságíró arról, mi az oka a legismertebb fehérorosz labdarúgó távolmaradásának.

SZAVAZÁS

Ön szerint milyen eredménnyel zárul a Magyarország–Fehéroroszország mérkőzés?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Más vélemények szerint az ősszel a Bajnokok Ligájában szereplő boriszoviak 31 éves vezéralakjára nincs szüksége Georgij Kondratyev szövetségi kapitánynak, aki (a Fener elleni kupameccs dacára) hat BATE-játékost azért meghívott a kilenc légióssal teljes keretbe. A fehérorosz futballisták játékospiaci haladási irányára jellemző, hogy nyolcan Oroszországban keresik a boldogulást, az egyetlen „nyugati” profi, Anton Putyilo a Freiburgban (nem) játszik.

A jelenkori szövetségi kapitány 2011-ben az U21-es válogatott edzőjeként bronzéremmel tért haza a dániai korosztályos Európa-bajnokságról, ám egyelőre a tapasztaltabb játékosokra építi a világbajnoki selejtezőcsoportjában Finnországot megelőző, ám a spanyol, a francia és a grúz válogatott hátát néző csapatát.

„Fiatal játékosaink nem a remélt tempóban fejlődnek – fejtette ki válogatási elveit január közepén egy interjúban. – Nyomon követtem a két évvel ezelőtti korosztályos ellenfeleinket. Ausztriával, Skóciával, Dániával egy szintet képviseltünk, ám ha megnézzük, ezeknek a csapatoknak a kulcsfigurái ma hol tartanak... David Alaba a Bayern München felnőttcsapatának tagja, Christian Eriksen az Ajax meghatározó futballistája, ehhez képest a mieink közül néhányan máris eltűntek a radarról. Ez azért is szomorú, mert a legnagyobb jóindulattal sem állíthatom, hogy hemzsegnek nálunk a tehetségek.”

Részben ezzel magyarázható, hogy Minszk az import munkaerő felé fordult, noha a kevés légióst foglalkoztató fehérorosz bajnokságból problémás szemezgetni. A brazil Renan Bressan 2010 decemberében kapta meg az állampolgárságot, jelenleg ő a keret legértékesebb labdarúgója – a transfermarkt.de német portál három és fél millió euróra árazta be a középpályást –, s bár ebből nem feltétlenül következik, a 24 éves dél-amerikai a válogatott szellemi vezére. Legalábbis a fehérorosz szakírók azt remélik, a kezébe veszi az irányítást.

Renan Bressan egyébként néhány napja klubszinten országot váltott, Priskin Tamás csapattársa lett az orosz élvonalban szereplő Alanyija Vlagyikavkaznál.

MAGYARORSZÁG–FEHÉROROSZORSZÁG 2–5 (KENESEI KRISZTIÁN GÓLJA)

MAGYARORSZÁG–FEHÉROROSZORSZÁG 2–5 (FEHÉR MIKLÓS GÓLJA)

A FEHÉROROSZ KERET
Kapusok: Alekszandr Hutor (BATE), Szergej Veremko (Krilja Szovjetov Szamara)
Védők: Makszim Bordacsov (BATE), Jegor Filipenko (BATE), Alekszandr Martinovics (FK Krasznodar), Jan Tyigorev (Lokomotiv Moszkva), Vitalij Trubilo (Dinamo Minszk), Dmitrij Verhovcov (Krilja Szovjetov Szamara), Makszim Zsavnyercsik (Kubany Krasznodar)
Középpályások: Ilja Alekszijevics (BATE), Szergej Balanovics (Sahtyor Szoligorszk), Renan Bressan (Alanyija Vlagyikavkaz), Sztanyiszlav Dragun (Krilja Szovjetov Szamara), Szergej Kiszljak (Rubin Kazany), Anton Putyilo (Freiburg), Alekszandr Volodko (BATE)
Csatárok: Vlagyimir Hvascsinszkij (Dinamo Minszk), Vitalij Rogyionov (BATE)
A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE FEHÉROROSZORSZÁG ELLEN
Kapusok: Bogdán Ádám (Bolton Wanderers), Gulácsi Péter (Liverpool), Megyeri Balázs (Olympiakosz Pireusz)
Védők: Guzmics Richárd (Szombathelyi Haladás), Kádár Tamás (Roda JC), Korcsmár Zsolt (Brann), Mészáros Norbert (Debreceni VSC-Teva), Szolnoki Roland (Videoton), Vanczák Vilmos (Sion)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (Diósgyőri VTK), Hajnal Tamás (VfB Stuttgart), Gyurcsó Ádám (Videoton FC), Koltai Tamás (Győri ETO FC), Koman Vladimir (FK Krasznodar), Pintér Ádám (Real Zaragoza)
Csatárok: Böde Dániel (Ferencváros), Rudolf Gergely (Diósgyőri VTK), Szabics Imre (Sturm Graz), Szalai Ádám (Mainz)
Biztonsági tartalékok: Halmosi Péter (Szombathelyi Haladás), Németh Krisztián (Roda JC), Szakály Péter (Debreceni VSC-Teva), Varga Roland (Győri ETO FC)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik